Στην κορυφή της Super League ο ΠΑΣ!

on .

 PAS PAO 19 9 21

• Η… πελατειακή σχέση που έχει φτιάξει ο ΠΑΣ Γιάννινα στις αναμετρήσεις του με τον Παναθηναϊκό συνεχίστηκε και το βράδυ του Σαββάτου στο «Ζωσιμάδες». Οι Γιαννιώτες επικράτησαν με 1-0 των «πράσινων» χάρη στο γκολ-«ζωγραφιά» του Γκαρντάφσκι, ζευγάρωσαν τις νίκες τους στο πρωτάθλημα και απολαμβάνουν τον αέρα της κορυφής στον βαθμολογικό πίνακα μετά την ολοκλήρωση της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Πλήγμα με τον τραυματισμό του Πέδρο Κόντε, ανησυχία για σοβαρή ζημιά του Ισπανού στους χιαστούς. Γιορτινή ατμόσφαιρα στο «Ζωσιμάδες» και πάνω από 5.000 φίλαθλοι στις κερκίδες.
Ένα απίστευτο ρεκόρ κατέχει από το βράδυ του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες νίκησαν για έκτη συνεχόμενη φορά εντός έδρας σε όλες τις διοργανώσεις τον Παναθηναϊκό, επίτευγμα που δεν έχουν πετύχει ποτέ ούτε ο «αιώνιος αντίπαλος» Ολυμπιακός, αλλά ούτε κάποια άλλη ομάδα. Η ομάδα του Ηρακλή Μεταξά προηγήθηκε από τα αποδυτήρια με τη γκολάρα του Γκαρντάφσκι (5’) και στη συνέχεια με υποδειγματική οργάνωση και άμυνα κράτησε το αποτέλεσμα με χαρακτηριστική άνεση. Καλύτερος του ΠΑΣ ο Περέα που έδωσε απαντήσεις στον Γιοβάνοβιτς και τον Αλαφούζο που τον άφησαν ελεύθερο το καλοκαίρι.

Πώς έπαιξαν
Ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και έτσι ο Ηρακλής Μεταξάς δεν έκανε καμία αλλαγή συγκριτικά με το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ και παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με διάταξη 4-4-2 και ακριβώς την ίδια ενδεκάδα που είχε χρησιμοποιήσει και στην Τούμπα. Ο Λοντίγκιν ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Σάλιακας και αριστερό ο Πίρσμαν, με τους Κάργα και Εραμούσπε στο κέντρο της άμυνας. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Καραχάλιος και Ντομίνγκεθ, δεξιά στα χαφ ο
Σνάιντερ και αριστερά ο Γκαρντάφκσι, με τους Περέα και Κόντε να αποτελούν το δίδυμο στην κορυφή της επίθεσης.
Από την άλλη ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τον Παναθηναϊκό με σύστημα 4-2-3-1. Ο Διούδης ήταν στην εστία, δεξί μπακ ο Κώτσιρας και αριστερό ο Χουάνκαρ, με τους Βέλεθ και Σάρλια στόπερ στο κέντρο της άμυνας. Μαουρίσιο και Ρούμπεν ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι, δεξί εξτρέμ ο Αϊτόρ, αριστερό ο Βιτάλ και ο Λούντκβιστ σε ρόλο επιτελικού πίσω από τον Καρλίτος που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Γκολάρα από τα αποδυτήρια με Γκαρντάφσκι
Με το πόδι πατημένο στο… γκάζι ξεκίνησε τη σαββατιάτικη αναμέτρηση ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι παίκτες του Ηρακλή Μεταξά μπήκαν φουριόζοι στον αγωνιστικό χώρο και άσκησαν ασφυκτική πίεση στην άμυνα του Παναθηναϊκού στα πρώτα λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δίλεπτο ο ΠΑΣ κέρδισε δύο κόρνερ, στο δεύτερο εκ των οποίων προέκυψε η πρώτη ευκαιρία στο 2’ με τον Πίρσμαν να κοντρολάρει και να σουτάρει, όμως η μπάλα κόντραρε και έφυγε κόρνερ.
Το γκολ ήρθε για τον ΠΑΣ Γιάννινα στο 5’. Οι παίκτες του Ηρακλή Μεταξά εκτέλεσαν γρήγορα ένα κερδισμένο φάουλ στη μεσαία γραμμή, ο Περέα κράτησε την μπάλα και την έστρωσε παράλληλα προς τον Γκαρντάφσκι και ο Γερμανοπολωνός με ένα απίστευτο πλασέ με το δεξί «κρέμασε» τον Διούδη και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Παναθηναϊκού για το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Σοκ με Κόντε
Το γρήγορο γκολ που έψαχνε ο ΠΑΣ Γιάννινα ήρθε και πλέον το άγχος πήγε μετά το πεντάλεπτο στη μεριά του Παναθηναϊκού. Το «τριφύλλι» από εκείνο το σημείο και μετά πήρε την κατοχή της μπάλας, ωστόσο η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ήταν πολύ προβλέψιμη στο παιχνίδι της και χωρίς κάθετες μεταβιβάσεις. Ο ΠΑΣ ήταν εξαιρετικά οργανωμένος ανασταλτικά και έκλεινε υποδειγματικά τους χώρους προς την περιοχή του Λοντίγκιν.
Ο ρυθμός του παιχνιδιού έγινε αργός και δεν υπήρξε καμία αξιόλογη φάση μπροστά στις δύο εστίες για πάνω από μισή ώρα. Η επόμενη καλή στιγμή ήταν και πάλι για τον ΠΑΣ στο 39’ με τον Περέα να αδειάζει τους αμυντικούς του Παναθηναϊκού από δεξιά και να κάνει τη σέντρα, ο Κόντε ήταν ένα βήμα πιο μπροστά και δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα όπως θα ήθελε και να τη στείλει στα δίχτυα. Ο 33χρονος Ισπανός άπλωσε το πόδι του, ωστόσο τραυματίστηκε, έφυγε υποβασταζόμενος από τον αγωνιστικό χώρο και αντικαταστάθηκε από τον Μορέιρα.
Τους αρχικούς φόβους ακολούθησε μια ανησυχία για πρόβλημα στους χιαστούς του Κόντε. Ο γιατρός του ΠΑΣ Σταύρος Ριστάνης εξέτασε τον Ισπανό, ωστόσο την τελική διάγνωση θα την δώσει η μαγνητική που θα υποβληθεί ο ποδοσφαιριστής σήμερα. Αν πάντως επαληθευτούν οι φόβοι, θα πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα για τον ΠΑΣ καθώς ο Ισπανός εκτός από βασικός επιθετικός είναι και εκ των ηγετών της ομάδας.

Μία και μοναδική φάση ο Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να επιτεθεί κυρίως από τα αριστερά με τους Χουάνκαρ και Βιτάλ, ωστόσο ο ΠΑΣ έβγαζε καλές άμυνες από δεξιά με τον Σάλιακα να κάνει σπουδαίο παιχνίδι και να έχει αρκετές βοήθειες και από τον Σνάιντερ και από τον Καραχάλιο. Η πιο σημαντική και ενδεχομένως μοναδική φάση του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι ήρθε στο 42’ όταν ο Χουάνκαρ έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Αϊτόρ σούταρε από το ύψος του πέναλτι, όμως ήταν άστοχος και η μπάλα έφυγε άουτ.
Τη μεγάλη ευκαιρία του πρώτου μέρους την είχε ο ΠΑΣ Γιάννινα στο 45’ όταν οι παίκτες του Ηρακλή Μεταξά έφυγαν ταχύτατα στην αντεπίθεση, ο Μορέιρα έκανε το παράλληλο γύρισμα, όμως ο Περέα για εκατοστά δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή στο πρώτο δοκάρι και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Διούδη. Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με μια κεφαλιά του Ρούμπεν Πέρεθ στις καθυστερήσεις μετά από σέντρα και πάλι του Χουάνκαρ να μην βρίσκει ούτε αυτή στόχο.

Πήρε πίσω το πέναλτι  ο Παπαδόπουλος
Η εικόνα του παιχνιδιού έμεινε ίδια και στην επανάληψη, με τον Παναθηναϊκό να έχει ανούσια κατοχή μπάλας και τον ΠΑΣ να αμύνεται μαζικά, αλλά να βγαίνει έξυπνα και γρήγορα στις αντεπιθέσεις. Η τακτική προσήλωση των παικτών του Ηρακλή Μεταξά ήταν υποδειγματική και ο ομογενής τεχνικός φάνηκε εξαιρετικά διαβασμένος για τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού.
Στο 54’ ο άφαντος Λούντγκβιστ έκανε αισθητή την παρουσία του με μια μακρινή εκτέλεση φάουλ. Ο Γιοβάνοβιτς άργησε να ρίξει στο ματς Παλάσιος και Βιγιαφάνιες, με τον Ιωαννίδη να αποτελεί την πρώτη κίνηση από τον πάγκο. Οι «πράσινοι» απείλησαν μέσω παίκτη του ΠΑΣ και συγκεκριμένα μετά από γύρισμα του Κάργα με το κεφάλι που έβγαλε ο Λοντίγκιν στο 85᾽. Από πλευράς του ο ΠΑΣ είχε ένα σουτ του Περέα στο 63’ υπό πίεση που έδιωξε με τις γροθιές ο Διούδης.
Στο τελευταίο εικοσάλεπτο ο Μεταξάς έριξε στο ματς τον Σιόντη στη θέση του Καραχάλιου. Ο Γιαννιώτης μέσος έδωσε αρκετές μάχες στη μεσαία γραμμή και κράτησε μπάλα κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Στο 85’ ο Μεταξάς έκανε αλλαγή στην αλλαγή βγάζοντας τον Μορέιρα και βάζοντας τον Μιλιντσεάνου στο ματς, με τον παίκτη από τη Γουϊνέα να δείχνει πως χρειάζεται ακόμα δουλειά στη φυσική κατάσταση.
Το 1-0 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Παπαδόπουλου με τους περισσότερους από 5.000 Γιαννιώτες φιλάθλους να πανηγυρίζουν μαζί με τους παίκτες τη σπουδαία νίκη και το ζευγάρωμα των νικών. Με 6 βαθμούς μετά από δύο παιχνίδια με αντιπάλους ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό ο ΠΑΣ έχει κάνει το ιδανικό ξεκίνημα, ωστόσο πρέπει να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια. Την Πέμπτη (23/09, 18:15) o ΠΑΣ Γιάννινα αντιμετωπίζει τον Ιωνικό στη Νίκαια για την εμβόλιμη 3η αγωνιστική της Super League.
Διαιτησία: Παπαδόπουλος (Μεϊντανάς – Χριστάκογλου)
ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Εραμούσπε, Κάργας, Πίρσμαν, Καραχάλιος (70’ Σιόντης), Ντομίνγκεθ, Σνάιντερ, Γκαρντάφσκι, Περέα, Κόντε (42’ λ.τρ. Μορέιρα, 86’ Μιλιντσεάνου).
Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Διούδης, Κώτσιρας, Σάρλια, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Μαουρίσιο (70’ Βιγιαφάνιες), Ρούμπεν Πέρεθ, Αϊτόρ (70’ Παλάσιος), Λούντκβιστ (56’ Ιωαννίδης), Βιτάλ (79’ Χατζηγιοβάνης), Καρλίτος (79’ Μακέντα).