Ιδανική πρεμιέρα για τον ΠΑΣ, 0-1 τον ΠΑΟΚ

on .

PAOK PAS 13 9 21

• Ονειρεμένη ήταν η πρεμιέρα του ΠΑΣ Γιάννινα στην Super League. Οι Γιαννιώτες έφυγαν με σπουδαίο διπλό από την Τούμπα επικρατώντας με 0-1 του ΠΑΟΚ χάρη στο γκολ του Ισπανού Πέδρο Κόντε (86') που επέστρεψε δριμύτερος μετά από τρία χρόνια απουσίας από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Σε κάκιστη κατάσταση ο αγωνιστικός χώρος της Τούμπας, θύμιζε χωράφι κατάλληλο για... καλλιέργεια πατάτας.
Οι ήττες στα φιλικά προετοιμασίας και η κακή εικόνα του ΠΑΣ Γιάννινα στα περισσότερα από αυτά έκαναν πολλούς εντός και εκτός Ιωαννίνων να είναι επιφυλακτικοί έως απαισιόδοξοι για την πρεμιέρα των Γιαννιωτών κόντρα στον ΠΑΟΚ, βγάζοντας βιαστικά συμπεράσματα. Η ομάδα του Ηρακλή Μεταξά έκλεισε στόματα με τη χτεσινή της εμφάνιση στην Τούμπα και έφυγε νικήτρια με 0-1 από τη Θεσσαλονίκη χάρη στο γκολ του Πέδρο Κόντε και γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο τα 25α γενέθλια του Μανώλη Σάλιακα. Οι Γιαννιώτες έπαιξαν εξαιρετική άμυνα κόντρα στον φλύαρο και άνευρο ΠΑΟΚ και στο τέλος έφυγαν με το διπλό χάρη στο γκολ του Πέδρο Κόντε πετυχαίνοντας το πέμπτο διπλό της ιστορίας τους στην Τούμπα και το πρώτο μετά τη σεζόν 2017 με το γκολ τότε του Θέμη Τζημόπουλου.
Από μηχανής… Σάλιακας-  Χαμένη φάση Σνάιντερ
Η πρώτη αξιόλογη τελική προσπάθεια ήρθε για τον ΠΑΟΚ στο 4’. Ο Καγκάβα πήρε την κεφαλιά πάσα προς τον Σφιντέρσκι, ο οποίος έκανε το κοντρόλ και σούταρε αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Λοντίγκιν. Στο 10’ ο Περέα με εξαιρετική κίνηση πέρασε κάθετη πάσα για τον Κόντε αλλά ο Ζίβκοβιτς έπεσε στα πόδια του και έσωσε τον ΠΑΟΚ. Οι Γιαννιώτες έφτασαν στην πρώτη αξιόλογη στιγμή τους στο 15’. Από εκτέλεση κόρνερ από δεξιά, ο Πίρσμαν έκανε το σουτ αλλά η μπάλα κόντραρε πάνω στα σώματα των αμυντικών του ΠΑΟΚ.
Η στιγμή που καρδιοχτύπησε η άμυνα του ΠΑΣ σημειώθηκε στο 23’. Ο Μουργκ εκτέλεσε κόρνερ, ο Σβαμπ πήρε την κεφαλιά και σαν απομηχανής θεός ο Σάλιακας έδιωξε με το γόνατο τη μπάλα, σώζοντας την ομάδα του από το γκολ.
Στο 25’ ακυρώθηκε σωστά γκολ του Σνάιντερ για τον ΠΑΣ Γιάννινα, μιας και είχε βγει η μπάλα πριν δώσει την πάσα ο Περέα, ενώ δυο λεπτά μετά το σουτ του Ντόουγκλας ήταν άστοχο. Σε πίεση των γηπεδούχων στα καρέ του Λοντίγκιν στο 41’ ο Ελληνορώσος γκολκίπερ μπλοκαρε τη μπάλα σε σουτ του Σφιντέρσκι αλλά η τελευταία μεγάλη ευκαιρία του πρώτου μέρους ανήκε στους Γιαννιώτες, ενός πρώτου μέρους με εξαιρετικούς Καραχάλιο και Κάργα. Από τραγικό λάθος του Τέιλορ που έδωσε πάσα άθελά του στον Κόντε, ο Ισπανός βγήκε κατά μέτωπο και μοίρασε ασίστ στον Σνάιντερ, ο Γερμανός ήταν τετ α τετ με τον Ζίβκοβιτς και έκανε το σουτ, όμως ο πορτιέρο του ΠΑΟΚ έδιωξε σε κόρνερ και στέρησε στον ΠΑΣ το γκολ που θα του έδινε το προβάδισμα.
«Πάγωσε» την  Τούμπα ο Κόντε
Στην πρώτη στιγμή στην επανάληψη, ο Μουργκ στο 46΄ έκανε το σουτ από πάτημα του Σφιντέρσκι, αλλά ο Λοντίγκιν ήταν σε ετοιμότητα και μπλοκαρε τη μπάλα.
Στο 58’ ο Σφιντέρσκι έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Κάργα και έφυγε κόρνερ στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Λοντίγκιν, ενώ στο 60’ ο Καγκάβα δέχτηκε την ασίστ από την παράλληλη σέντρα του Σφιντέρσκι, όμως μπερδεύτηκαν τα πόδια του η μπάλα βρήκε από το δεξί στο αριστερό και έφυγε δίπλα από το δοκάρι του Λοντίγκιν..
Το πόσο του έλειψε να σκοράρει στα ελληνικά γήπεδα ο Πέδρο Κόντε το έδειξε στο πρώτο του επίσημο ματς με τη φανέλα του ΠΑΣ και πρώτο ματς της γιαννιώτικης ομάδας στο πρωτάθλημα .Από τραγικό λάθος της άμυνας του ΠΑΟΚ από τους Βαρέλα και Κρέσπο και «τσαφ» του Ζίβκοβιτς, ο Κόντε έκλεψε τη μπάλα και βγήκε μόνος του σε κενή εστία. Ο Ισπανός πλάσαρε αρχικά στο κάθετο δοκάρι και στη συνέχεια η μπάλα αναπαύτηκε βανανιστικά και αργά στα δίχτυα του ΠΑΟΚ για το 0-1. Ήταν το πρώτο γκολ του Ισπανού στην επιστροφή του στα ελληνικά γήπεδα και γιορτάστηκε με έξαλλους πανηγυρισμούς από αυτόν και τους συμπαίκτες του. Στο επίκεντρο των πανηγυρισμών ο Μανώλης Σάλιακας που χτες γιόρταζε τα 25α γενέθλια του και ο Κόντε του έδωσε τη μπάλα μετά το γκολ που πέτυχε για δώρο. Ο Ισπανός είχε σκοράρει επί του Ολυμπιακού στα Γιάννινα στη νίκη με 3-0 στις 6/5/2018 πριν φύγει από την Ελλάδα.
Στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού ο ΠΑΣ λίγο έλειψε να πετύχει και δεύτερο γκολ εκμεταλλευόμενος το πάγωμα των παικτών του ΠΑΟΚ. Στο 92' ο Γκαρντάφσκι έδωσε εξαιρετική ασίστ στον Λώλη, ο νεαρός όμως βρήκε αέρα και σπατάλησε εξαιρετική ευκαιρία για το δεύτερο γκολ. Το παιχνίδι τέλειωσε μετά από 7 λεπτά καθυστερήσεων και βρήκε τους παίκτες του ΠΑΣ να πανηγυρίζουν αγκαλιασμένοι την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα μέσα στην Τούμπα.
Διαιτησία: Διαμαντόπουλος (Χασάν- Ψαρρής)
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ζίβκοβιτς, Τέιλορ, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (75’Σίντκλεϊ), Σβαμπ, Ντόουγκλας (61’ Κούρτιτς), Μπίσεσβαρ, Καγκάβα (61’Μίτριτσα), Μουργκ (75’ Άκπομ), Σφιντέρσκι.
ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρμαν, Εραμούσπε, Κάργας, Ντομίνκεθ, Καραχάλιος, Γκαρντάφσκι, Σνάιντερ (89’ Λώλης), Περέα (79’ Μορέιρα), Κόντε (92’ Μιλιντσεάνου).
Δηλώσεις
Χαρούμενος για τη νίκη, αλλά και συγκρατημένος όπως όλοι οι γερμανοτραφείς προπονητές εμφανίστηκε στις δηλώσεις του μετά το σπουδαίο διπλό στην Τούμπα ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα Ηρακλής Μεταξάς, ο οποίος τόνισε πώς η ομάδα έχει πολύ δρόμο μπροστά της με πολλά παιχνίδια και χρειάζεται συγκέντρωση για το επόμενο παιχνίδι.
Απογοητευμένος για την ήττα και τον τρόπο που αυτή ήρθε εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος προπονητής του ΠΑΟΚ αναγνώρισε ότι το γήπεδο της Τούμπας ήταν επιπέδου τρίτης κατηγορίας.
Τέλος, ο σκόρερ του νικητήριου γκολ του ΠΑΣ Πέδρο Κόντε δήλωσε χαρούμενος για τη νίκη, τονίζοντας πώς πρέπει η ομάδα να συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό και το τέμπο ,αφιερώνοντας το γκολ στον κόσμο αλλά και στον Μανώλη Σάλιακα που είχε τα γενέθλιά του.