Ο ΠΑΣ Γιάννινα κοίταξε στα «μάτια» τον Ολυμπιακό

on .

PAS OLYMPIAKOS 7 4 21

• Στα μάτια κοίταξε τον Ολυμπιακό ο ΠΑΣ Γιάννινα στον χτεσινό πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδα και αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με τους Πειραιώτες στο «Ζωσιμάδες», αποτέλεσμα που αφήνει ανοιχτή την υπόθεση της πρόκρισης στον τελικό ενόψει της ρεβάνς στο Φάληρο. Οι Γιαννιώτες πραγματοποίησαν ψυχωμένη εμφάνιση και προηγήθηκαν στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους με το γκολ-πέναλτι του Εραμούσπε (45+6’) μετά το χέρι του Μπα σε σουτ του Κάστρο. Στην επανάληψη η ομάδα της Ηπείρου έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Μιλιντσεάνου (56’, 65’) για το δεύτερο γκολ, όμως ο Ολυμπιακός τελικά ισοφάρισε με τον Χασάν (73΄). Αποθεωτική υποδοχή των Γιαννιωτών φιλάθλων στο πούλμαν της αποστολής κατά την άφιξη στο Εθνικό Στάδιο.

Πώς έπαιξε ο ΠΑΣ
Ο Αργύρης Γιαννίκης έκανε την έκπληξη αφήνοντας στον πάγκο τον αρχηγό Κάργα. Ο Τρικαλινός τεχνικός προτίμησε σε ακόμη ένα ματς το σύστημα 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας, αριστερό ο Πίρσμαν και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούσαν οι Εραμούσπε και Παντελάκης. Στα χαφ ήταν οι Κάστρο και Ντομίνγκεθ, δεξί εξτρέμ ο Παμλίδης, αριστερό ο Ελευθεριάδης και ο Καρτάλης βρισκόταν σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Μιλιντσεάνου που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Μαχητικός ΠΑΣ - σωτήρας Λοντίγκιν
Έχοντας πάρει τις ντόπες από τη συγκλονιστική και αποθεωτική υποδοχή των οπαδών, οι παίκτες του Γιαννίκη φορώντας την επετειακή φανέλα της δεκαετίας του ’70, μπήκαν ψυχωμένοι στο ματς και έχασαν καλή στιγμή στο 6΄, όταν έγινε η κάθετη πάσα προς τον Μιλιντσεάνου, όμως ο Σα πρόλαβε και βγήκε και μπλόκαρε τη μπάλα πριν προλάβει να «τσιμπήσει» τη μπάλα ο Μολδαβός. Οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με ένα σουτ του Καμαρά στο 8’ που έφυγε άουτ.
Η ομάδα του Πειραιά έφτασε κοντά στο γκολ στο 11’ όταν ο Φορτούνης από δεξιά έκανε το γέμισμα, ο Παπασταθόπουλος προσπάθησε να κάνει το τακουνάκι, η μπάλα πέρασε από τον Ντομίνγκεθ και βγήκε τετ α τετ ο Χασάν, όμως ο Αιγύπτιος σούταρε στο κέντρο και ο Λοντίγκιν έσωσε τον ΠΑΣ. Πέντε λεπτά αργότερα σε αντεπίθεση για τον ΠΑΣ, ο Καρτάλης τροφοδότησε τον Μιλιντσεάνου που έκανε διαδοχικές ντρίπλες και σούταρε, όμως ο Σα ήταν σε καλή θέση και μπλόκαρε.
Στο 30’ μετά από λάθος του Ντομίνγκεθ και κλέψιμο της μπάλας, ο Μπρούμα τροφοδότησε τον Χασάν που παραπάτησε και έκανε το σουτ πέφτοντας, ο Παντελάκης αλλοίωσε την πορεία της μπάλας και αυτή κατέληξε αδύναμα στον Λοντίγκιν. Στην τελευταία αξιόλογη στιγμή του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος, στο 42΄ο Φορτούνης με ωραία ατομική ενέργεια έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Σάλιακα και πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Λοντίγκιν.

Προβάδισμα με Εραμούσπε
Όλα έδειχναν πώς οι δυο ομάδες θα πάνε ισόπαλες στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, όμως στην εκπνοή διαδραματίστηκε μία φάση που άλλαξε τις ισορροπίες. Στο 45+2’ σε σουτ του Κάστρο, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μπα, ο Λετονός ρέφερι συμβουλεύτηκε τον Πολωνό VAR Στεφάνσκι, είδε κι ο ίδιος τη φάση στο μόνιτορ και καταλόγισε το πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ Γιάννινα, «κιτρινίζοντας» παράλληλα και τον Μπα. Την εκτέλεσή του ανέλαβε ο Εραμούσπε στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων που την έστειλε στη δεξιά γωνία του Σα, ο Πορτογάλος περίμενε και έφαγε το γκολ σχεδόν όρθιος και έγινε το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους ανθρώπους της ομάδας αλλά και τους οπαδούς στις ταράτσες. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Αργεντινού στο θεσμό του Κυπέλλου, ενώ έχει πετύχει δυο στο πρωτάθλημα της Super League.

Απίστευτες ευκαιρίες με Μιλιντσεάνου
Ο Μαρτίνς έριξε με το ξεκίνημα της επανάληψης στο ματς τους Χολέμπας και Ανδρούτσο και οι Πειραιώτες μπήκαν πιο καλά. Στο 47’ από γλίστρημα του Παντελάκη ύστερα από σέντρα του Ανδρούτσου, ο Μπρούμα έπιασε το σουτ από πλεονεκτική θέση αλλά μπλόκαρε τη μπάλα ο Λοντίγκιν. Οι Γιαννιώτες έφτασαν μια ανάσα από το δεύτερο γκολ στο 56’. Ο Ελευθεριάδης κέρδισε με πείσμα στη μεσαία γραμμή και τροφοδότησε με κάθετη πάσα τον Μιλιντσεάνου, ο Μολδαβός βγήκε τετ α τετ με τον Σα, όμως ο Πορτογάλος γκολκίπερ έδιωξε τη μπάλα με τα πόδια, σώζοντας από βέβαιη παραβίαση την εστία του.
Ο Χασάν στο 58’ έστειλε με κεφαλιά άουτ τη μπάλα από σέντρα του Φορτούνη και στο 65’ χάθηκε νέα σπουδαία ευκαιρία για τους γηπεδούχους να πετύχουν το δεύτερο γκολ. Σάλιακας και Παμλίδης συνεργάστηκαν άψογα από δεξιά, ο Σάλιακας έκανε την παράλληλη σέντρα στον Μιλιντσεάου που έκανε την προβολή αλλά ο Σα γλίτωσε και πάλι την ομάδα του.

Ισοφάριση με Χασάν
Βλέποντας ο χρόνος να περνάει ανούσια για την ομάδα του ο Μαρτίνς έριξε στο ματς όλα τα «βαριά του όπλα» και συγκεκριμένα τους Μασούρα, Εμβιλά Ελ Αραμπί και στο 73’ οι ερυθρόλευκοι έφτασαν με εντυπωσιακό τρόπο στο γκολ της ισοφάρισης. Από φάση διαρκείας, ο Ανδρούτσος πάσαρε στον Φορτούνη που έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Χασάν με εναέριο γυριστό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1, παρά την προσπάθεια του Ελληνορώσου γκολκίπερ να το αποτρέψει. Πάντως, ο Λοντίγκιν στη φάση του 78’, βγήκε νικητής όταν ο Μασούρας πάσαρε στον Ελ Αραμπί αλλά ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ έδιωξε τη μπάλα στο πλασέ του Μαροκινού. Χρειάστηκαν εννιά λεπτά να αντιδράσει ο ΠΑΣ στο γκολ που δέχθηκε, όταν στο 82’ ο Πίρσμαν έκλεψε έξυπνα τη μπάλα, έδωσε στον Καρτάλη, αυτός πρόλαβε τον Σεμέδο, σούταρε αλλά η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Σα.
Το 1-1 παρέμεινε ως το τέλος, ενώ με το ίδιο αποτέλεσμα οι δυο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες και στο ματς πρωταθλήματος. Παρότι ο Ολυμπιακός πέτυχε εκτός έδρας γκολ στο «Ζωσιμάδες», η ισοπαλία αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει της ρεβάνς στο Φάληρο στα τέλη Απριλίου.
Διαιτησία: Τρεϊμάνις (Γκουντερμάνις- Σπασσγιονίκοβς)
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Εραμούσπε, Παντελάκης, Κάστρο, Ντομίνγκεθ, Καρτάλης (90+3’ Λιάσος), Ελευθεριάδης (81’Πανουργιάς), Παμλίδης (87’ Μπρένερ), Μιλιντσεάνου (81’ Κάργας).
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Σεμέδο, Καμαρά (69’ Εμβιλά), Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Χασάν, Παπασταθόπουλος (46’ Χολέμπας) , Μπα, Μπρούμα (69’ Eλ Αραμπί), Ρέαμπτσιουκ (61’ Μασούρας), Λαλά (46’ Ανδρούτσος).