Κάργας: «Θα τα δώσουμε όλα με τον Ολυμπιακό»

on .

KARGAS SYNENTEYKSH

• Παρόλο που η πρώτη του θητεία στον ΠΑΣ δεν είχε happy end μιας και υποβιβάστηκε η ομάδα, πλέον αποτελεί μέρος ενός συνόλου που είναι ανταγωνιστικό και χαροποιεί τους πάντες με τις εμφανίσεις του.
Η αφιέρωσή του σε ολόκληρη την πόλη μετά το γκολ που πέτυχε στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό στις τάξεις των φιλάθλων του «Άγιαξ της Ηπείρου».
Ο λόγος για τον 26χρονο κεντρικό αμυντικό και αρχηγό του ΠΑΣ Γιάννινα Γιάννη Κάργα που μίλησε στον Πρωϊνό Λόγο και τους Νίκο Γιωτίτσα και Χρήστο Καλύβα.
Στάθηκε στο γεγονός πώς εξ’ αρχής ήταν στόχος το Κύπελλο και πώς θα διεκδικήσουν τις πιθανότητες που τους αναλογούν στα δυο ματς της ημιτελικής φάσης με τον Ολυμπιακό, στα οποία δεν έχουν τίποτα να χάσουν.
Έθεσε ως στόχο επίσης την πρωτιά στη διαδικασία των play out και εκτίμησε πώς δυο από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια από το πρωτάθλημα, θα δοθούν στις ομάδες της Θεσσαλονίκης.
Εκ μέρους και των συμπαικτών του ευχαρίστησε τον κόσμο για την στήριξή του και έμεινε στο υπέροχο συναίσθημα που βίωσαν στην αποθεωτική υποδοχή μετά τα ματς με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο.
Γιάννη, στην προηγούμενη συνέντευξη που μας έδωσες, είπες πώς ήταν εύκολη η απόφαση να γυρίσεις εδώ που σε αγαπούν και τους αγαπάς. Νιώθεις δικαιωμένος για την απόφασή σου;
«Δεν θα πω ότι νιώθω δικαιωμένος γιατί ήθελα να έρθω όπως και να ήταν τα πράγματα. Ήθελα να είμαι στην ομάδα και εφόσον πηγαίνει καλά είμαι δικαιωμένος, απλά ήταν μια απόφαση που ήξερα ότι ήθελα να έρθω».
Νιώθεις μια αγάπη παραπάνω αυτή τη φορά;
«Από τον κόσμο και την πρώτη χρονιά που ήμουν στην ομάδα ένιωθα αυτή τη συμπάθεια και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφαση μου να γυρίσω. Φέτος λόγω των αποτελεσμάτων και της πορείας της ομάδας στα τελευταία παιχνίδια όπου πηγαίνουμε πολύ καλά, με έχει χαροποιήσει λίγο παραπάνω».
Πώς κρίνεις την πορεία της ομάδας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος; Θα μπορούσε με το υπάρχον ρόστερ να φτάσει στα play off;
«Ήμασταν καινούργια ομάδα και ήταν πολύ δύσκολο στην αρχή να βρεθούμε μεταξύ μας και να βγάζουμε αυτό το ωραίο αποτέλεσμα που βγαίνει τους τελευταίους μήνες. Όλα τα λάθη των προηγούμενων αγώνων μας βοήθησαν, μας έκαναν πιο δεμένους και δυνατούς και την κατάλληλη στιγμή γυρίσαμε την κατάσταση. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, εκεί γύρισε το κουμπί, από τότε είμαστε όλοι πιο καλά και πιο συμπαγείς».
Παρόλα αυτά στο «Ζωσιμάδες» χάθηκαν αρκετοί βαθμοί. Έπαιξε ρόλο και ο αγωνιστικός χώρος;
«Στο ίδιο γήπεδο παίζουμε όλοι, αλλά έτσι όπως είναι το ΠΕΑΚΙ και το Ζωσιμάδες κάποιες φορές είναι ακατάλληλο για ποδόσφαιρο. Φταίμε και εμείς που έχουμε χάσει κάποια παιχνίδια μέσα από τα χέρια μας, αλλά παίζουν μεγάλο ρόλο τα γήπεδα, ειδικά σε αυτό που θέλει να παίξουμε ο προπονητής μας και μας επηρεάζει όταν δεν είναι σε καλή κατάσταση».
Θα είχε υψηλότερες βλέψεις ο ΠΑΣ αν είχε ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο;
«Θα μπορούσαμε να δουλέψουμε πιο καλά για τα παιχνίδια, γιατί κάποιες φορές θα πρέπει να πάμε σε πλαστικά, ν’ αλλάξουμε το πρόγραμμα προπόνησης και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί οι λεπτομέρειες μετράνε στο ποδόσφαιρο».
Στο Κύπελλο περάσατε τον Ατρόμητο και μετά βιώσατε την αδικία με τη μεταφορά της έδρας στο Αγρίνιο που σας «χαλύβδωσε» και «μασούσατε σίδερα» με τον Παναθηναϊκό. Τρεις νίκες σε 16 ημέρες είναι τεράστιο επίτευγμα. Ήταν το αίσθημα της αδικίας ή κάτι άλλο που σας έδωσε έξτρα κίνητρο;
«Και στα παιχνίδια με τον Ατρόμητο δώσαμε το 100%, κάναμε ισοπαλία εντός και κερδίσαμε εκτός και αυτό δείχνει ότι δεν ήταν απλά να πάμε να ξεκουράσουμε κάποιους παίκτες και ότι βγει. Είχαμε στόχο το Κύπελλο, να πάμε όσο πιο μακριά μπορούσαμε και αφού βλέπαμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε, πηγαίναμε στο επόμενο βήμα.
Με τον Παναθηναϊκό όλοι μας βγάλαμε έναν ποδοσφαιρικό εγωισμό και μια στενοχώρια γιατί όταν ήταν να παίξουμε στην έδρα μας έγινε αυτό που έγινε και νιώσαμε την αδικία. Μας πείσμωσε όλο αυτό και στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό πάντα δίνουμε το κάτι παραπάνω. Θέλαμε να περάσουμε στην επόμενη φάση και όλο αυτό που έγινε πείσμωσε και τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο και όλη την πόλη».
Ποια συναισθήματα σε διαπέρασαν όταν έβαλες το γκολ στο Αγρίνιο και είπες «για την πόλη» στην κάμερα;
«Είμαι άνθρωπος που βγάζω πολύ τα συναισθήματα μου προς τα έξω. Το στυλ του παιχνιδιού είναι να είμαι μαχητικός και όταν είμαι καλά σε μια ομάδα, αυτό φαίνεται. Μέσα στα αποδυτήρια το συζητούσαμε να παίξουμε για την πόλη και την ομάδα, απλά το είπα εγώ που ήμουν αρχηγός και βρέθηκα εκείνη την ώρα εκεί, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει όλη την ομάδα».
Μετά την πρόκριση στη Λεωφόρο ανέφερες πώς «Δεν ήταν όνειρο, ήταν στόχος που επιτεύχθηκε». Ο κόσμος του ΠΑΣ κάνει όνειρα για κατάκτηση του Κυπέλλου, για σένα είναι ρεαλιστικός στόχος;
«Εμείς μπαίνουμε σε κάθε παιχνίδι για να το κερδίσουμε και γιατί να μην έχουμε στόχο να περάσουμε και τον Ολυμπιακό! Ξέρουμε ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος του Ολυμπιακού, αλλά όσες πιθανότητες έχουμε, θα μπούμε μέσα και θα τις διεκδικήσουμε. Γιατί κανείς δεν πίστευε μετά τα πρώτα αποτελέσματα με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό ότι μπορούσαμε να προκριθούμε, αλλά όσες πιθανότητες είχαμε τις διεκδικούσαμε. Το ίδιο θα κάνουμε και με τον Ολυμπιακό».
Πριν κληρωθείτε με τον Ολυμπιακό προτιμούσες καλύτερα ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ.
«Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις δυο ομάδες, ο Ολυμπιακός φαίνεται στη βαθμολογία ποιος είναι. Αυτή τη στιγμή δεν είναι καλό για εμάς που κληρωθήκαμε με τον Ολυμπιακό, αλλά ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν ως μόνη τους διάκριση το Κύπελλο, οπότε νομίζω ότι δεν θα ήταν υπέρ μας στο να κληρωθούμε με μια εκ των δυο.
Με τον Ολυμπιακό δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, θα μπούμε μέσα θα τα δώσουμε όλα και ελπίζω στο τέλος να χαμογελάμε».
Πιστεύεις ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα;
«Όχι και τα δυο παιχνίδια είναι σημαντικά. Μπορεί στο πρώτο παιχνίδι να χάσουμε και στο δεύτερο να κερδίσουμε ή το αντίθετο. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι 100% και στα δυο παιχνίδια».
Ποιο είναι το κίνητρο στα υπόλοιπα έξι παιχνίδια που μένουν στα play out; Τι κυνηγάει η ομάδα;
«Νομίζω ότι το έχουν πει τόσο οι συμπαίκτες μου όσο και οι προπονητές ότι στόχος μας είναι να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια. Να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε και να είμαστε οι πρωταθλητές στα play out. Φυσικά ο καθένας μας έχει και στόχο την ατομική του διάκριση».
Ποια ομάδα πιστεύεις ότι θα υποβιβαστεί και ποια θα πάει στο μπαράζ;
«Νομίζω ότι η εικόνα κάθε ομάδας μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και επειδή στην Ελλάδα έχω δει πολλά πράγματα, μπορεί τη μια μέρα να σε θεωρούν πρώτο υποψήφιο για υποβιβασμό, όπως θεωρούσαν εμάς και τώρα μας βλέπουν στους «4» του Κυπέλλου».
Αλλάζει τις ισορροπίες η ανοδική τάση της Λάρισας;
«Αυτό ακριβώς. Η απόδοση της Λάρισας βλέπουμε ότι έχει αλλάξει και εκεί που τη θεωρούσαν όλοι τελειωμένη μπορεί να πάει στο μπαράζ».
Ο Ολυμπιακός είναι ο πρωταθλητής για φέτος. Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά εισιτήρια ποιες ομάδες πιστεύεις ότι θα τα πάρουν;
«Εγώ νομίζω ότι τα δυο εισιτήρια θα είναι στη Θεσσαλονίκη και το ένα στην Αθήνα».
Ποιο είναι για εσένα το κυριότερο στοιχείο που οδηγεί τον ΠΑΣ Γιάννινα στις επιτυχίες, αν αναλογιστούμε ότι φέτος δεν έχει και τη συμπαράσταση των φιλάθλων του.
«Νομίζω ότι είναι το χειρότερο πράγμα που δεν μπορεί ο κόσμος να έρθει να μας δει στο γήπεδο και να μας δώσει την έξτρα ώθηση. Είναι κρίμα που είναι κλειστά τα γήπεδα. Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι είμαστε ομάδα αυτή τη στιγμή και όλα τα προβλήματα που είχαμε στην αρχή μας έχουν κάνει να είμαστε ομάδα και αυτό είναι το «κλειδί» της επιτυχίας μας».
Ποια από τις δυο θητείες σου στη γιαννιώτικη ομάδα θα ξεχώριζες;
«Δεν μπορώ να έχω ευχάριστες αναμνήσεις από την πρώτη θητεία. Η ομάδα υποβιβάστηκε και είναι το χειρότερο πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή. Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ καλά, η ομάδα έχει σωθεί και είναι στα ημιτελικά του Κυπέλλου, έχουμε μια αξιοπρεπή πορεία και η δεύτερη χρονιά είναι πιο ευχάριστη».
Τη σημερινή εποχή πιστεύεις ότι μπορεί ένας παίκτης να αγωνίζεται με συναίσθημα και για τη φανέλα ή επικρατεί μόνο το οικονομικό κομμάτι;
«Δεν γίνεται να παίζεις κάπου χωρίς να αγαπάς τη φανέλα. Δε λέω ότι θα μείνω για πάντα στα Γιάννενα ή ότι δεν βάζω και τα χρήματα και εννοείται ότι ο καθένας κοιτάει την καριέρα του. Εγώ θέλω να μείνω στα Γιάννενα όσο με αγαπάνε και με χρειάζονται εδώ, αλλά νομίζω ότι ο κάθε παίκτης όταν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο ξεχνάει τα πάντα και παίζει για τους συμπαίκτες του και τη φανέλα».
Θα ήθελες να μείνεις εδώ για χρόνια;
«Όταν έχω πει θέλω να μείνω ή να φύγω, πάντα γίνεται το αντίθετο. Και τη χρονιά που έπεσε η ομάδα έλεγα θέλω να μείνω, μετά στη Λέφσκι ήμουν χαρούμενος που ήταν όλα καλά οργανωτικά, καλές αμοιβές και κάτι άλλαξε. Πρέπει να σκέφτομαι τι γίνεται εδώ με την ομάδα. Αν είναι χαρούμενη η ομάδα κι εγώ, γιατί να μην μείνω για πολλά χρόνια; Εάν είναι καλύτερο και για τους δυο να πάω αλλού και πάλι δεν θα πω όχι. Αυτή τη στιγμή νιώθω υπέροχα εδώ και φαίνεται».
Πως είδες το ματς της Εθνικής στην Ισπανία, αν αποτελεί στόχος να φορέσεις τη φανέλα της και για τη κλήση του Λιάσου στην Ελπίδων
«Δεν είναι στόχος, είναι όνειρο. Όλοι όταν ξεκινάμε το ποδόσφαιρο, το έχουμε όνειρο να πάμε στην Εθνική Ελλάδος, είναι τιμή. Είδα την Εθνική, αυτό που μου αρέσει είναι πώς έπαιξε με ψυχή η ομάδα, έβγαλε ενέργεια, θέληση. Όταν τελείωσε το ματς όλοι ήταν χαρούμενοι, αγκαλιασμένοι, φαινόταν πώς υπάρχει καλό κλίμα. Θέλει χρόνο, καλό είναι να αλλάζουν παίκτες, να υπάρχει ανταγωνισμός, να ακολουθούν το πλάνο του προπονητή και σιγά-σιγά να γίνουμε ένας δυνατός αντίπαλος. Είναι τιμή για τον Άγγελο που πήγε εκεί, θα πάρει τις εμπειρίες που χρειάζεται, ελπίζω να κληθεί και να παίξει την επόμενη φορά γιατί το αξίζει».
Πως νιώσατε από τις δύο υποδοχές που είχατε από τον κόσμο μετά τις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό;
«Ήταν υπέροχο. Είναι ένα συναίσθημα που ο κάθε ένας από εμάς θα θέλει να το θυμάται μετά το τέλος της καριέρας του».
Κλείνοντας, ένα μήνυμα προς τον κόσμο του ΠΑΣ που σε θεωρεί τη ψυχή της ομάδας και είσαι ένας εκ των αρχηγών.
«Σαν εκπρόσωπος των συμπαικτών μου θέλω να τους πω ότι τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξη που μας δείχνουν και δεν είναι μόνο τώρα που η ομάδα αρχίζει να ρολάρει είναι από την αρχή της χρονιάς, το έβλεπα εγώ και οι συμπαίκτες μου. Ο κόσμος χαίρεται με αυτό που βλέπει, μπορεί να μην έχουν έρθει όλα τα αποτελέσματα, αλλά μας στηρίζει πάντα. Θέλω να τους πω να έχουν λίγο υπομονή, υγεία στις οικογένειές τους και μακάρι να συναντηθούμε σε λίγους μήνες μέσα στο γήπεδο να χαρούνε αυτοί να χαρούμε και εμείς».