Λεβέντικη πρόκριση στα ημιτελικά για τον ΠΑΣ!

on .

PAO PAS 3 3 21

• Μια μεγάλη και ιστορική πρόκριση πανηγύρισε χτες το βράδυ ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επικράτησε με 1-2 του Παναθηναϊκού στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Με συνταγή… Περιστερίου μπήκαν στον χτεσινοβραδινό αγώνα οι Γιαννιώτες και αιφνιδίασαν τον Παναθηναϊκό με δύο γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο, «καθαρίζοντας» από νωρίς την πρόκριση.
Ο Παντελάκης (2’) με κεφαλιά άνοιξε τον δρόμο προς την πρόκριση, ενώ ο Χατζηθεοδωρίδης με αυτογκολ (9’) προ του Ελευθεριάδη έδωσε αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα της Ηπείρου. Οι παίκτες του Αργύρη Γιαννίκη έχασαν κι άλλες ευκαιρίες για τρίτο γκολ με τους Ελευθεριάδη, Κρίζμαν και Νάουμετς, ενώ ο Παναθηναϊκός το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει το σκορ με την κεφαλιά του Πούγγουρα (74), ενώ είχε και δοκάρι στις καθυστερήσεις με τον Νιας.
Μόνο για λίγα δευτερόλεπτα ήταν ντέρμπι το χτεσινό παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η αρμάδα του Αργύρη Γιαννίκη μπήκε φουριόζα στον αγώνα και με συνταγή Περιστερίου, όταν και είχε πετύχει 3 γκολ στο πρώτο τέταρτο κόντρα στον Ατρόμητο, μετέτρεψε τον αγώνα σε υγιεινό περίπατο. Όπως και πέρυσι ο ΠΑΣ πήρε το προβάδισμα, όμως αυτή τη φορά η ομάδα της Ηπείρου με την εμπειρία της και το πάθος της κράτησε εύκολα τη μεγάλη πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Σήμερα το μεσημέρι επιστρέφουν στη βάση τους στα Γιάννινα οι θριαμβευτές της Λεωφόρου. Τρίτη φορά στην ιστορία των Γιαννιωτών που προκρίνονται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Πώς έπαιξε ο ΠΑΣ
Με διάταξη 4-2-3-1 «κατέβασε» την ομάδα του ο Τρικαλινός τεχνικός. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας και αριστερό ο Πίρσμαν, κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Κάργας και Παντελάκης, ενώ το δίδυμο στα αμυντικά χαφ ήταν οι Κάστρο και Ντομίνγκεθ. Μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο ήταν ο Καρτάλης, δεξί εξτρέμ αγωνίστηκε ο Παμλίδης, αριστερό ο Ελευθεριάδης και στην κορυφή της επίθεσης ο Μιλιντσεάνου.

Έξαψη… πρόκρισης από νωρίς!
Ήταν δεδομένο πώς παρά το προβάδισμα που πήρε ο ΠΑΣ από το πρώτο ματς, ο Αργύρης Γιαννίκης δεν είχε σκοπό να αλλάξει πλάνο κάτι που φάνηκε και από το πώς παρέταξε τη γιαννιώτικη ομάδα, η οποία μπήκε με σκοπό να σφυροκοπήσει τα καρέ του Διούδη για να βάλει ένα γρήγορο γκολ ώστε να μεταφέρει το άγχος στους γηπεδούχους. Μόλις στο 2’ ο Καρτάλης εκτέλεσε φάουλ από τον άξονα και ο προωθημένος Παντελάκης με κεφαλιά στα 113 δευτερόλεπτα νίκησε τον Διούδη, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Παναθηναϊκού για το 0-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Το βιολί του ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΣ που είχε σκοράρει και πέρυσι στον αγώνα κυπέλλου για το 0-1 και τότε κόντρα στην πρώην του ομάδα, αλλά αυτή τη φορά πανηγύρισε το γκολ που πέτυχε.
Η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι φάνηκε ζαλισμένη από το γρήγορο γκολ του ΠΑΣ και δεν βρήκε τον τρόπο να αντιδράσει, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η ομάδα του Γιαννίκη που τρέλανε τους πάντες με την επίτευξη του δεύτερου τέρματος που του έδωσε φτερά να πετάξει στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Στο 9’ από αντεπίθεση, ο Ελευθεριάδης άφησε στον Μιλιντσεάνου, ο Μολδαβός έκανε τη σέντρα προς τον Ελευθεριάδη που τρύπωσε στην περιοχή του Παναθηναϊκού και ο αμυντικός Χατζηθεοδωρίδης στην προσπάθεια του να διώξει με το κεφάλι έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα του Διούδη για το 0-2.

Άχαστη φάση με Ελευθεριάδη
«Στη βράση κολλάει το σίδερο» λέει ο θυμόσοφος λαός και ο ΠΑΣ πήγε να το κάνει πράξη παρά το προβάδισμα με αέρα δυο τερμάτων που λίγο έλειψε να πετύχει και τρίτο γκολ στο 20’ με τον Ελευθεριάδη. Από άψογη κυκλοφορία της μπάλας από τους Γιαννιώτες, ο Καρτάλης πάσαρε στον Ελευθεριάδη που ξεμαρκαρίστηκε και έκανε το σουτ, όμως ο Διούδης με τις γροθιές έσωσε τον Παναθηναϊκό από το τρίτο γκολ.
Οι γηπεδούχοι μην έχοντας πολλά περιθώρια, ανέβηκαν ψηλά και έφτασαν σε δυο καλές στιγμές σε διάστημα τριών λεπτών. Αρχικά στο 32’ ο Καρλίτος προσπάθησε με λόμπα να «κρεμάσει» τον Λοντίγκιν, όμως ο Ελληνορώσος γκολκίπερ έκανε τα βήματα προς τα πίσω και μπλόκαρε. Στη φάση του 34’, από σέντρα του Χατζηγιοβάνη, ο Βιγιαφάνιες πήρε την κεφαλιά, η μπάλα κατευθυνόταν προς την εστία αλλά ο αρχηγός Κάργας σαν απο μηχανής θεός έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ με το γόνατο. Ανήμποροι οι πράσινοι να απειλήσουν την εστία του Λοντίγκιν μέχρι τη λήξη του πρώτου μέρους, στο οποίο ο ΠΑΣ έκανε πάρτι στον γήπεδο της Λεωφόρου.

Μείωση του σκορ με Πούγγουρα
Ο ΠΑΣ με το ξεκίνημα της επανάληψης πήγε το ματς τακτικά εκεί που ήθελε και το είχε πλήρως τον έλεγχο του αγώνα. Στο 51’ υπήρξε περίπτωση πέναλτι του Χατζηθεοδωρίδη πάνω στον Πίρσμαν που πρόλαβε και βρήκε πρώτος τη μπάλα μετά από κόρνερ του Καρτάλη, ο Ρώσος διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το ματς, ενώ στο 56’ η ομάδα του Μπόλονι έχασε καλή στιγμή όταν από σέντρα του Χατζηγιοβάνη, ο Καρλίτος με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα άουτ.
Το «τριφύλλι» βρήκε τελικά τον δρόμο προς τα δίχτυα της εστίας του Λοντίγκιν αλλά σε ένα χρονικό σημείο (74’) το οποίο δεν έμοιαζε να αγχώσει τον ΠΑΣ στην υπόθεση πρόκριση στα ημιτελικά. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Αϊτόρ και ασθενή απομάκρυνση του Μιλιντσεάνου, η μπάλα πήγε και πάλι στον Αϊτόρ που έκανε τη σέντρα με το αριστερό και ο προωθημένος Πούγγουρας με κεφαλιά στην καρδιάς της άμυνας του ΠΑΣ νίκησε τον Λοντίγκιν και μείωσε σε 1-2.
Ούτε γάτα ούτε ζημιά το τέρμα του Πούγγουρα, καθώς ο ΠΑΣ όχι μόνο δεν ένιωσε άλλη απειλή στην εστία του, αλλά κόντεψε να σκοράρει για τρίτη φορά στο ματς, όταν στο 81’ από σλάλομ του Σάλιακα, η μπάλα έφτασε στον Κρίζμαν αλλά την απομάκρυνε ο Σένκεφελντ ανακόπτοντας την προσπάθειά του, ενώ στο 88’ ο Νάουμετς έφυγε μόνος του στην αντεπίθεση, αλλά σούταρε απελπιστικά άστοχα.
Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για τους γηπεδούχους να ισοφαρίσουν. Με διαδοχικές προσποιήσεις του Νιάς εντός περιοχής και σουτ με το αριστερό, η μπάλα πήγε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Λοντίγκιν και απομακρύνθηκε από τους αμυντικούς του ΠΑΣ. Οι Γιαννιώτες εκτός από την πρόκριση πανηγύρισαν και μια σπουδαία νίκη μέσα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με 1-2.
Διαιτησία: Λέβνικοφ (Ψαρρής - Δημητριάδης)
Παναθηναϊκός (Λάζλο Μπόλονι): Διούδης, Πούγγουρας, Σένκεφελντ, Σανκαρέ (59’ Μαουρίσιο), Καρλίτος, Χατζηγιοβάννης (66’ Ενγκμπακοτό), Χατζηθεοδωρίδης (66’ Χουάνκαρ), Νιάς, Βιγιαφάνες (66’ Μακέντα), Ιωαννίδης (46’ Aϊτόρ), Μολό.
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Κάργας, Παντελάκης, Πίρσμαν, Κάστρο (87’ Εραμούσπε), Ντομίνγκεθ, Καρτάλης, Ελευθεριάδης (75’ Λιάσος), Παμλίδης (65’ Νάουμετς), Μιλιντσεάνου (75’ Κρίζμαν).