Παλικάρι ο ΠΑΣ Γιάννινα, λύγισε στο τέλος...

on .

PAS GIANNINA OLYMPIAKOS 17 1 2021

• Ανήμερα της γιορτής των Ιωαννίνων και του πολιούχου της πόλης, νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε την πιο παλικαρίσια και παθιασμένη εμφάνιση της σεζόν.

Οι Γιαννιώτες κοίταξαν στα... μάτια τον περσινό πρωταθλητή και φετινό πρωτοπόρο Ολυμπιακό στο γήπεδο «Γ.Καραϊσκάκης» και λύγισαν (1-0) στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με την κεφαλιά του Χασάν.
Η ομάδα της Ηπείρου άγχωσε τους Πειραιώτες, αλλά μάλλον περισσότερο αγχώθηκε ο διαιτητής Διαμαντόπουλος. Ο ηρωϊκός Χουτεσιώτης έπιασε πέναλτι (20') του Βαλμπουενά όντας τραυματίας στο δεξί γόνατο. Ντεμπούτο με φοβερή απόκρουση για τον νεαρό τερματοφύλακα Αθανασίου, κορυφαίος του ΠΑΣ ο Λιάσος που «καθάρισε» τα πάντα στη μεσαία γραμμή.
Πώς έπαιξαν
Με το προσφιλές του σύστημα, το 4-4-2, παρέταξε τον ΠΑΣ στο Φάληρο ο Αργύρης Γιαννίκης. Ο Χουτεσιώτης ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Σάλιακας και αριστερό ο Πίρσμαν, ενώ στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Κάργας και Εραμούσπε. Στα αμυντικά χαφ το δίδυμο αποτελούσαν οι Σιόντης και Λιάσος, δεξί χαφ ο Μπρένερ και αριστερό ο Καρτάλης, ενώ στην κορυφή της επίθεσης έπαιξαν οι Παμλίδης και Λέο.
Στον αντίποδα, ο Πέδρο Μαρτίνς προτίμησε για τον Ολυμπιακό διάταξη 4-2-3-1. Ο Σα υπερασπιζόταν την εστία, δεξί μπακ ήταν ο Ντρέγκερ και αριστερό ο Ρέαμπτσουκ, ενώ στα στόπερ ήταν οι Σισέ και Σεμέδο. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Μπουχαλάκης και Εμβιλά, δεξί χαφ ο Μπρούμα και αριστερό ο Μασούρας, ενώ ο Γάλλος Βαλμπουενά ήταν σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί.
Χαμένο πέναλτι Βαλμπουενά
Στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, ο ΠΑΣ Γιάννινα μπήκε στο Φάληρο πολύ καλά διαβασμένος στο παιχνίδι των ερυθρολεύκων και έκλεισε καλά τους χώρους στην εστία του Χουτεσιώτη. Μάλιστα, οι Γιαννιώτες πραγματοποίησαν μία πρώτη αξιόλογη επίσκεψη στην αντίπαλη περιοχή στο 6', όταν ο Μπρένερ έκανε το σουτ από τον άξονα αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από την εστία.
Η ομάδα του Πειραιά έφτασε στην πρώτη καλή στιγμή στο ματς στο 14’, όταν ο Μασούρας πήρε από αριστερά τη μπάλα μετά από ασίστ του Βαλμπουενά και έκανε το σουτ, όμως ο Σάλιακας με σωτήρια προβολή έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ. Ο ΠΑΣ γλίτωσε από του «χάρου τα δόντια» στο 17’. Ο Ελ Αραμπί πρόλαβε τον Χουτεσιώτη στην έξοδο μετά από εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά από δεξιά και με προβολή έστειλε τη μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο διαιτητής Διαμαντόπουλος καταλόγισε τελικά πέναλτι σε ανατροπή του τερματοφύλακα του ΠΑΣ στον επιθετικό του Ολυμπιακού, δείχνοντας και κίτρινη κάρτα στον Χουετσιώτη, ο οποίος συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες και θα λείψει σε ένα από τα επόμενα παιχνίδια.
Παρότι τραυματισμένος στο δεξιό γόνατο ο Χουτεσιώτης έπεσε στην αριστερή του γωνία και έπιασε το πέναλτι του Βαλμπουενά και κράτησε ανέπαφη την εστία του ΠΑΣ.
Σωτηρία επέμβαση Κάργα
Η ψυχολογία μετά το χαμένο πέναλτι του Ολυμπιακού έγειρε τη πλάστιγγα υπέρ του ΠΑΣ που συνέχισε να παίρνει άριστα στο ανασταλτικό κομμάτι. Στο 20' μετά την εκτέλεση του κόρνερ από τον Βαλμπουενά και λάθος του Εραμούσπε με διπλή προσπάθεια απείλησε ο Μασούρας, όμως ο Κάργας σαν «από μηχανής Θεός» έσωσε σχεδόν πάνω στη γραμμή και στη συνέχεια απομάκρυνε ο ίδιος τη μπάλα.
Όσο κυλούσε ο αγωνιστικός χρόνος και ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, τόσο πιο πολύ αγχώνονταν οι παίκτες του, αλλά μάλλον περισσότερο αγχώνονταν ο διαιτητής Διαμαντόπουλος. Ο ρέφερι από την Αρκαδία δεν έχασε την ευκαιρία να προχωρήσει σε αστείες αποφάσεις, καθώς σε προσπάθεια να κλείσει τον ΠΑΣ στην εστία του έδινε διαρκώς ανύπαρκτα φάουλ.
Ευκαιρία με Παμλίδη ο ΠΑΣ
Ο Άγγελος Λιάσος έκανε σπουδαίο παιχνίδι και αποδείχθηκε σημαντικό γρανάζι στη μεσαία γραμμή για τους Γιαννιώτες. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Φλωρινιώτης χαφ έκλεψε τη μπάλα, πάσαρε στον Σιόντη και ο αρχηγός βρήκε τον Παμλίδη, ο οποίος έκανε το σουτ, η μπάλα βρήκε στην πλάτη του Σεμέδο και πήγε ελάχιστα πάνω από το δοκάρι του Σα, καταλήγοντας σε κόρνερ και το 0-0 έμεινε μέχρι την ανάπαυλα.
Ντεμπούτο Αθανασίου με φοβερή απόκρουση
Ο Χουτεσιώτης ήταν αδύνατο να συνεχίσει στο ματς λόγω τραυματισμού που είχε στο γόνατο και στην επανάληψη πήρε θέση κάτω από την εστία ο Βασίλης Αθανασίου. Ο 21χρονος Αχαιός γκολκίπερ έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΣ σε επίσημο παιχνίδι, μπαίνοντας μάλιστα κατευθείαν στα βαθιά. Η πίεση του Ολυμπιακού στα πρώτα λεπτά της επανάληψης ήταν ασφυκτική και στο 49' μετά από κόρνερ του Βαλμπουενά, η μπάλα πήγε στον άξονα και στρώθηκε στον Καμαρά που έκανε το σουτ, η μπάλα ψηλά άουτ. Στο 51' ο Λέο βγήκε στην αντεπίθεση, πάσαρε στον Σιόντη και αυτός στον Μπρένερ, ο Αργεντινός καθυστέρησε και το σουτ το δικό του αλλά και του Σάλιακα κόντραρε πάνω στα σώματα.
Μετά το αρχικό τρακ στα κόρνερ του Ολυμπιακού, ο νεαρός Αθανασίου έδειξε τα αντανακλαστικά του και έκανε φοβερή επέμβαση στο 53'. Ύστερα από σέντρα του Ντρέγκερ από δεξιά,ο Μασούρας έκανε το σουτ και ο Αθανασίου με εκτίναξη βρήκε τη μπάλα. Στη συνέχεια της φάσης ο Ελ Αραμπί πρόλαβε τον πορτιέρο του ΠΑΣ και σκόραρε, αλλά υποδείχτηκε σωστά σε θέση off side, κάτι που αποδείχτηκε και από τις γραμμές του VAR.
Η ομάδα του Αργύρη Γιαννικη άντεξε στην πίεση των ερυθρόλευκων, προσπαθώντας παράλληλα να βγει μπροστά κυρίως με αντεπιθέσεις. Σε μια από αυτές, στο 75' ο Σιόντης σούταρε από τον άξονα και ο Σα μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια.
Αγχώθηκε ο Διαμαντόπουλος
Ο Ολυμπιακός σπατάλησε τεράστια χαμένη ευκαιρία στο 78'. Ύστερα από σέντρα του Ρέαμπτσουκ από αριστερά, ο Χασάν έκανε ωραία ασίστ με το εξωτερικό προς τον Ελ Αραμπί, ο Μαροκινός βγήκε απέναντι από τον Αθανασίου, όμως ο Κάργας τον δυσκόλεψε με σωτήριο τάκλιν και το σουτ κατέληξε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Χωρίς κανένα ίχνος διακριτικότητας ο διαιτητής Διαμαντόπουλος προσπάθησε να δώσει χείρα βοηθείας στον Ολυμπιακό ώστε να φανεί απειλητικός. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η στιγμή του 86', δίνοντας κόρνερ σε σουτ του Ελ Αραμπί με το πόδι του Κάργα να απέχει τουλάχιστον 1 μέτρο από τη μπάλα!
Τον λύγισε στο τέλος ο Χασάν
Κι ενώ ο ΠΑΣ ήταν αγκαλιά με ένα θετικό αποτέλεσμα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», λύγισε στο φινάλε της αναμέτρησης. Ο διαιτητής Διαμαντόπουλος καταλόγισε φάουλ του Κάργα πάνω στον Καμαρά που... στραβοπάτησε κι ενώ στο ξεκίνημα της φάσης είχε γίνει καθαρό φάουλ πάνω στον Λιάσο. Ο Φορτούνης εκτέλεσε το φάουλ στο τρίτο λεπτό του επιπλέον χρόνου, ο Χασάν νίκησε στον αέρα τον Εραμούσπε, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Αθανασίου για το 1-0. Παρά την παλικαρίσια εμφάνισή του στο Φάληρο, ο ΠΑΣ Γιάννινα έφυγε ηττημένος από την έδρα του Ολυμπιακού. Οι Γιαννιώτες παρέμειναν στους 15 βαθμούς και την 11η θέση, ενώ ο Ολυμπιακός συνεχίζει στην κορυφή με 45 βαθμούς.
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ντρέγκερ (72' Βρουσάι), Σισέ, Σεμέδο, Ρέαμπτσιουκ, Μπουχαλάκης (46' Καμαρά), Εμβιλά, Βαλμπουενά (82' Τιάγκο Σίλβα), Μασούρας (66' Χασάν), Μπρούμα (46' Φορτούνης), Ελ Αραμπί.
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Χουτεσιώτης (46' λ.τρ. Αθανασίου), Σάλιακας, Πίρσμαν, Εραμούσπε, Κάργας, Σιόντης, Λιάσος, Καρτάλης (87' Πανουργιάς), Μπρένερ (55' Ελευθεριάδης), Παμλίδης (79' Νάουμετς), Λέο.