Τον… λύγισε το VAR! ΠΑΣ Γιάννινα – ΑΕΚ 0-1

on .

pas aek

Η ατυχία και το VAR λύγισαν χτες βράδυ τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «Ζωσιμάδες». Οι Γιαννιώτες ηττήθηκαν με 0-1 από την ΑΕΚ για την 6η αγωνιστική χάρη σε γκολ-πέναλτι του Ανσαριφάρντ. Η ομάδα της Ηπείρου πέτυχε δύο γκολ με τους Παμλίδη (34') και Ελευθεριάδη (51'), τα οποία όμως ακυρώθηκαν οριακά με τη χρήση της κόκκινης γραμμής του VAR, είχαν δοκάρι με τον Εραμούσπε (50') και δεν κατάφεραν να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα. Αυτή τη φορά ο ΠΑΣ είχε καλύτερο δεύτερο ημίχρονο, κάτι που επεσήμανε στις δηλώσεις του μετά το ματς και ο Αργύρης Γιαννίκης. Στους 5 βαθμούς έμεινε ο ΠΑΣ μαζί με τον Ατρόμητο που παίζει σήμερα με τον Παναιτωλικό στο Περιστέρι, ενώ η ΑΕΚ πέτυχε την τρίτη της νίκη και έφτασε στους 10 βαθμούς.
Πώς έπαιξαν
Ο Τρικαλινός τεχνικός Αργύρης Γιαννίκης παρέταξε στο χθεσινό παιχνίδι με την Ένωση τον ΠΑΣ με τη προσφιλή του διάταξη 4-4-2, δίνοντας φανέλα βασικού στον Εραμούσπε και αφήνοντας στον πάγκο τον Παντελάκη, ενώ απών ήταν και ο τραυματίας Κρίζμαν. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Χουτεσιώτης, στο δεξί άκρο της άμυνας ο Σάλιακας και στο αριστερό ο Πίρσμαν, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούσαν οι Κάργας και Εραμούσπε. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Σιόντης και Κάστρο, δεξί εξτρέμ ο Καρτάλης, αριστερό ο Ελευθεριάδης και στην επίθεση τη γραμμή κρούσης αποτελούσαν ο Παμλίδης με τον Λέο.
Από την πλευρά του, ο Μάσιμο Καρέρα προχώρησε σε αλλαγή συστήματος. Ο Ιταλός τεχνικός παρέταξε την ΑΕΚ με διάταξη 4-2-3-1 σε σχέση με το πρόσφατο παιχνίδι για το Europa League κόντρα στην Μπράγκα όπου είχε παρατάξει την ομάδα του με 3-5-2 και τριάδα στόπερ. Ο Τσιντώτας ήταν στην εστία, ο Παουλίνιο δεξί μπακ και ο Λόπες αριστερό, ενώ στο κέντρο της άμυνας οι Χνιντ και Νεντελτσιάρου. Στα αμυντικά χαφ οι Κρίστισιτς και Σάκχοφ, δεξί χαφ ο Μαχαίρας, αριστερό ο Τάνκοβιτς και ο Μάνταλος σε ελεύθερο ρόλο, ενώ στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Ανσαριφάρντ.
Προβάδισμα με Ανσαριφάρντ
Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού ο ΠΑΣ μπήκε πιο δυναμικά στο παιχνίδι και ήταν αυτός που είχε την πρώτη καλή στιγμή στο 7'. Ο Ελευθεριάδης μπήκε απ' τα αριστερά, έκανε το γύρισμα, ο Παουλίνιο απομάκρυνε, η μπάλα κατέληξε στον Λέο, αλλά οι αμυντικοί της ΑΕΚ έδιωξαν. Στο 9’ ο Λέο έστρωσε τη μπάλα στον Κάστρο, ο Κολομβιανός έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το δοκάρι του Τσιντώτα.
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ στο παιχνίδι σημειώθηκε στο 10’ με πρωταγωνιστή τον Μαχαίρα. Ύστερα από αντεπίθεση, ο Τάνκοβιτς άνοιξε στα αριστερά για τον Λόπες, αυτός έκανε τη παράλληλη σέντρα, η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του Μάνταλου και τους αμυντικούς του ΠΑΣ και πήγε στο δεύτερο δοκάρι που ήταν ολομόναχος ο Μαχαίρας, αυτός σούταρε σε κενή εστία, αλλά ο Πίρσμαν σαν απο μηχανής Θεός έδιωξε πάνω στη γραμμή και έσωσε τον ΠΑΣ από το γκολ.
Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα πήρε το προβάδισμα στο 16’ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Καρίμ Ανσαριφάρντ . Ένα λεπτό νωρίτερα, ο διαιτητής Διαματόπουλος είδε παράβαση στην άγαρμπη έξοδο του Χουτεσιώτη και τη σύγκρουση με τον Χνιντ και υπέδειξε το πέναλτι, ενώ «κιτρίνισε» και τον γκολκίπερ του ΠΑΣ. Για την υπόδειξη του πέναλτι ο Διαμαντόπουλος συμβουλεύτηκε τον VAR Γκορτσίλα, ενώ πήγε και είδε και ο ίδιος τη φάση στο μόνιτορ.
Ο 30χρονος Ιρανός επιθετικός της ΑΕΚ έστειλε τη μπάλα απο τα δεξιά, ο Χουτεσιώτης έπεσε αριστερά και η μπάλα πήγε στα δίχτυα για το 0-1. Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι ο ΠΑΣ βρέθηκε για πρώτη φορά πίσω στο σκορ στα φετινά επίσημα ματς, μιας και μας είχε συνηθίσει να παίρνει κεφάλι στο σκορ.
Stop από Χουτεσιώτη
Ο Αργύρης Γιαννίκης μετά το γκολ που δέχθηκε η ομάδα του, προχώρησε σε μία εσωτερική αλλάγή, μετατοπίζοντας τον Καρτάλη ως αριστερό εξτρέμ και τον Ελευθεριάδη δεξί.
Ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ έδειξε τα αντανακλαστικά του σε δύο περιπτώσεις που πήγαν να κάνουν την ζημιά από το πουθενά οι φιλοξενούμενοι.
Στο 22’ από σέντρα σουτ του Μάνταλου ο Χουτεσιώτης έδιωξε με δυσκολία και στο 24’ από ενέργεια του Μαχαίρα που βρήκε χώρο και έκανε το σουτ, ο γκολκίπερ του ΠΑΣ εκτινάχθηκε και έδιωξε τη μπάλα.
Οι γηπεδούχοι έκαναν το πρώτο σουτ προς την εστία στο 25’ με τον Λέο αλλά ο Τσιντώντας μπλοκαρε με διπλή προσπάθεια.
Ακυρωθέν γκολ
Παμλίδη
Σε ένα χρονικό σημείο που η ΑΕΚ είχε τον πλήρη έλεγχο στο ματς και ο ΠΑΣ ήταν ακίνδυνος, κατάφερε να φτάσει σε ένα γκολ που όμως ακυρώθηκε ύστερα από τον έλεγχο στο VAR. Μετά από φάση διαρκείας στα καρέ της ΑΕΚ, ο Πίρσμαν έβγαλε τη σέντρα από αριστερά, ο Παμλίδης με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αλλά ο διαιτητής Διαμαντόπουλος αφού συμβουλεύτηκε τον VAR Γκορτσίλα, επιστρατεύτηκε η κόκκινη γραμμή που έδειξε τον Παμλίδη οριακά μπροστά από τον Χνιντ.
Στη συνέχεια, η ΑΕΚ έφτασε κοντά σε δεύτερο γκολ, όταν ο Σάλιακας νικήθηκε στην μονομαχία από τον Λόπες, αυτός σέντραρε και ο Ανσαριφάρντ αστόχησε αμαρκάριστος με κεφαλιά. Καλό ήταν του σουτ του Κάστρο στο 43’ που έφυγε μόλις άουτ, η τελευταία προσπάθεια σε ένα πρώο ημίχρονο που ο ΠΑΣ δεν είχε την ανάλογη απόδοση τω προηγούμενων παιχνιδιών στο πρώτο μέρος αν και είχε κάποιες καλές στιγμές.
Δοκάρι με Εραμούσπε-
δεύτερο ακυρωθέν γκολ
Ο ΠΑΣ μπήκε ορεξάτος στην επανάληψη και στο 50’ από εκτέλεση φάουλ του Σάλιακα ο προωθημένος Εραμούσπε έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι του Τσιντώτα και στη συνέχεια στα χέρια του πορτιέρο της ΑΕΚ καθώς η μπάλα δεν φάνηκε να περνάει ολόκληρη τη γραμμή της εστίας.Οι Γιαννιώτες στάθηκαν άτυχοι για μία ακόμη φορά, καθώς τους ακυρώθηκε ξανά γκολ από το VAR στο 51'.
Ο Παμλίδης βρήκε ωραία τον Καρτάλη, αυτός έβγαλε τη σέντρα και ο αμαρκάριστος Ελευθεριάδης έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.Κι αυτό το γκολ όμως δεν μέτρησε και ακυρώθηκε από τον διαιτητή Διαμαντόπουλο με χρήση του VAR και της…τεχνολογίας καθώς φάνηκε πώς ήταν ελάχιστα μπροστά ο παίκτης του ΠΑΣ.
Απίθανη φάση  με Ολιβέιρα
Ο ΠΑΣ κυριάρχησε στην επανάληψη, όμως οι αλλαγές του Γιαννίκη δεν βοήθησαν αυτή τη φορά τους Γιαννιώτες. Ο τραυματισμός του Σιόντη έφερε στο ματς τον Νάουμετς, όμως ο Ουκρανός έμεινε μακριά από τον καλό εαυτό του και υπέπεσε σε αρκετά λάθη στη μεσαία γραμμή.
Ο Ισπανός Ντομίνγκεθ φάνηκε επηρεασμένος από τον τραυματισμό του και παρότι ο Γιαννίκης ζήτησε να τροφοδοτείται από τους συμπαίκτες του, δεν πέρασε πολλές φορές η μπάλα από τα πόδια του.
Η ΑΕΚ του Μάσιμο Καρέρα δεν είχε στο δεύτερο ημίχρονο τη φρεσκάδα και την ενέργεια που έβγαλε στο πρώτο μέρος αλλά το γεγονός ότι διαθέτει επιθετικούς που μπορούν να κάνουν ανά πάσα στιγμή τη ζημιά στα αντίπαλα καρέ, πήγε να γίνει πράξη στο 80’.
Από λάθος του Νάουμετς στη μεσαία γραμμή, ο Σάκχοφ βγήκε στην αντεπίθεση, έκανε την κάθετη, οι κόντρες του με τον Πίρσμαν ευνόησαν τον Ολιβέιρα, ο οποίος αστόχησε από πλεονεκτική θέση, με την τύχη να… χαμογελάει στη γιαννιώτικη ομάδα για πρώτη φορά στην αναμέτρηση.
Παρά την προσπάθεια των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα στο τελευταίο δεκάλεπτο και την είσοδο του Λώλη στο παιχνίδι, το σκορ δεν άλλαξε και το 0-1 υπέρ της ΑΕΚ παρέμεινε μέχρι το τέλος. Ήταν η δεύτερη ήττα των Γιαννιωτών μετά από εκείνη στο Βόλο. Ο ΠΑΣ παρέμεινε στην 8η θέση με 5 βαθμούς μαζί με τον Ατρόμητο, ο οποίος υποδέχεται σήμερα τον Παναιτωλικό. Οι Περιστεριώτες θα είναι ο προσεχής αντίπαλος του ΠΑΣ Γιάννινα το ερχόμενο Σάββατο (31/10) στο Περιστέρι.
Διαιτησία: Διαμαντόπουλος (Χατζηνάκος - Καμπερίδης)
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Χουτεσιώτης, Σάλιακας, Κάργας, Εραμούσπε, Πίρσμαν, Κάστρο, Σιόντης (λ.τρ 61’ Νάουμετς), Καρτάλης (65’ Ντομίνγκεθ), Ελευθεριάδης (86’ Λώλης), Λέο, Παμλίδης.
ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Παουλίνιο, Χνιντ, Νεντελτσεάρου, Λόπες, Κρίστισιτς, Σάκχοφ, Μάνταλος, Μαχαίρας (70’ Ινσούα), Ανσαριφάρντ (70’ Ολιβέιρα), Τάνκοβιτς (56’ Λιβάγια).