Αλ. Τάτσης: «Βάσεις για βιωσιμότητα τα επόμενα χρόνια»

on .

tatsis

Ένας άνθρωπος που προέρχεται από αθλητική οικογένεια, φόρεσε μεταξύ άλλων τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα και του Ολυμπιακού, ενώ τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε ομάδες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σαν προπονητής με μεγάλη επιτυχία και φέτος είναι αντιμέτωπος με την πρόκληση του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Ο λόγος για τον προπονητή της γυναικείας ομάδας Γιάννενα W.F.C. Αλέκο Τάτση που μίλησε στον «Π.Λ» και τους Αγγελική Σιώλου και Νίκο Γιωτίτσα.
Αναφέρθηκε στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, στην άρνηση του να αναλάβει την Κ15 του ΠΑΣ Γιάννινα, στην πορεία της ομάδας του Αργ. Γιαννίκη και τα τμήματα υποδομών, ενώ δεν άφησε ασχολίαστη την εκπρόσωπό μας στην Γ΄ Εθνική, Θύελλα Κατσικάς.
Πρόκληση το γυναικείο ποδόσφαιρο…
Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το γυναικείο ποδόσφαιρο και με τα Γιάννενα WFC;
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να δώσουμε μια συνέντευξη για τη γυναικεία ομάδα.
Ήταν μία πρόκληση για μένα να ασχοληθώ με το γυναικείο ποδόσφαιρο, κάτι πρωτόγνωρο, καινούργιο και ήθελα να το δοκιμάσω».
Ποιες διαφορές διακρίνεις στο να προπονείς γυναίκες και άνδρες;
«Το γυναικείο ποδόσφαιρο ανεβαίνει ραγδαία τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω.
Η διαφορά από το ανδρικό στο γυναικείο ποδόσφαιρο στο θέμα της προπόνησης είναι μεγάλη.
Είναι πιο αργός ο ρυθμός στο γυναικείο σε θέμα προπόνησης, αλλά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους άνδρες όσον αφορά στα θέματα δεκτικότητας, πειθαρχίας, σεβασμού και στο ότι μπορούν να προπονηθούν οι κοπέλες σε ρυθμούς και επιβαρύνσεις που μπορεί να γίνει και σε μία ανδρική ομάδα.
Τα κορίτσια κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να είναι στις προπονήσεις, είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει και ασχολείται πολύ με την προπόνηση και ένας προπονητής που τα τελευταία χρόνια ακούγεται ότι κάνω πολύ δυνατές προπονήσεις. Αυτό έχει να κάνει με το σύνολο ποδοσφαιριστών/στριών, ανταποκρίνονται θετικά τα κορίτσια στο κομμάτι αυτό, μεγάλες οι διαφορές αλλά όχι τέτοιες που να μην μπορώ να ασχοληθώ με το γυναικείο ποδόσφαιρο».
Σωστά χωρίστηκαν οι όμιλοι…
Πώς βλέπεις τη φετινή διεξαγωγή του πρωταθλήματος σε δυο ομίλους;
«Έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια και πέρα από το τελευταίο οκτάμηνο, δεκάμηνο που υπάρχει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Θεωρώ για βιοποριστικούς λόγους το έκαναν να χωριστούν οι ομάδες για να υπάρχει βιωσιμότητας για αυτές, τα έξοδα είναι μεγάλα. Το να ταξιδέψει μία ομάδα από τα Γιάννενα στην Κρήτη θέλει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και νομίζω ότι οι άνθρωποι του γυναικείου ποδοσφαίρου δεν έχουν την ευκαιρία όπως οι ομάδες της Super League 1 και 2 των ανδρών που υπάρχουν τηλεοπτικά δικαιώματα, μεγάλες χορηγίες, διαφημίσεις ώστε να ανταπεξέλθουν και να μπορέσουν να κάνουν αυτή την προσπάθεια για να μην υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός».
Γιατί πιστεύεις οι μεγάλες αθηναϊκές ομάδες δεν έχουν γυναικείο τμήμα;
«Στις μεγάλες ομάδες ίσως δεν έχουν δει με θετικό μάτι το γυναικείο ποδόσφαιρο και δεν θέλουν να εξελιχθεί και να φτάσει σε επίπεδο που είναι στο εξωτερικό».
Βάσεις για τα επόμενα χρόνια…
Eίναι έτοιμη η ομάδα για την έναρξη του πρωταθλήματος;
«Η ομάδα θα είναι έτοιμη στο 70% δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα είμαστε 100%. Ο κύριος λόγος είναι το γεγονός πως δεν ανέλαβα την ομάδα από την αρχή της προετοιμασίας, οι επιλογές που είχα στην αρχή της προετοιμασίας ήταν 7-8 άτομα με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο μου. Είναι ευχάριστο πως πλέον έχει γεμίσει το ρόστερ, σε κάθε προπόνηση υπάρχουν 18-19 κορίτσια.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ομάδα δεν έχει παίξει κάποιο φιλικό παιχνίδι, γιατί εγώ δεν μπορώ να ξέρω, δεν έχω την εμπειρία από το γυναικείο ποδόσφαιρο για να καταλάβω αν η ομάδα μου είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει Άρη, ΠΑΟΚ, Δράμα ή οποιαδήποτε ομάδα, γιατί δεν έχω εικόνα. Θεωρώ πως τα κορίτσια βρίσκουν τα πατήματά τους, αρχίζουν και καταλαβαίνουν αυτό που ζητάμε μέσα στο γήπεδο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κορίτσια θα έχουν καταλάβει για τα καλά τί ζητάω και αυτό που απομένει είναι να κἀνω 2-3 φιλικά παιχνίδια για να βγάλω τα συμπεράσματά μου».
Χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα;
«Σαφώς θα ήθελε. Όχι καθαρά στο παικτικό κομμάτι, γιατί έχουν προστεθεί στην ομάδα κορίτσια γεννημένα το 2008 και το 2006, τα οποία έχουν τρομερά περιθώρια βελτίωσης, είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, απλά θεωρώ πως από το ψυχολογικό κομμάτι και από θέμα εμπειρίας θέλουν δουλειά για να μπορέσουν να πλαισιώσουν το εγχείρημα αυτό, τον στόχο της διοίκησης, ο οποίος είναι να βάλουμε νέες, γερές βάσεις για την επόμενη χρονιά και να μπορεί η ομάδα να έχει βιωσιμότητα για τα επόμενα χρόνια.
Πρωταρχικός στόχος είναι να έρθουν κορίτσια από τα Γιάννενα και να απαρτίζεται η ομάδα κυρίως από αυτά.
Τα βήματα που κάνουμε είναι ελπιδοφόρα, έρχονται κορίτσια από την περιοχή, γεμίζει το ρόστερ, στόχος μας να δουλέψουμε με αυτά τα κορίτσια, να κάνουμε την προσπάθειά μας για μια καλή πορεία στο Πρωτάθλημα, αν σωθούμε καλώς, αν όχι, θα έχουμε τις βάσεις για τα επόμενα 3-4 χρόνια, για να μπορεί η ομάδα να στέκεται με κορίτσια από εδώ».
Σχετικά με τη Διοίκηση της ομάδας:
Αρχικά να πω για τον πρόεδρο της ομάδος, τον κ. Τσίντα, τον αντιπρόεδρο κ. Παύλου και τον κ. Κωτσόβολο πως αυτό που κάνουμε αυτή την στιγμή είναι πάρα πολύ δυνατό γι΄αυτούς, κάτι πολύ ευχάριστο για το γυναικείο ποδόσφαιρο.
Νομίζω είναι και ήρωες πραγματικά, γιατί στις εποχές που ζούμε κάνουν τα αδύνατα- δυνατά, ώστε η ομάδα να να ανταπεξέλθει στις τρεις κατηγορίες, να σταθεί και να είναι στα υψηλά σκαλοπάτια των κατηγοριών.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 120 γυναικείες ομάδες και τα Γιάννενα είναι μέσα στις 10 καλύτερες, οπότε φανταστείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει μεγάλο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια και θεωρώ ότι τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Να ευχαριστήσω κάποια κορίτσια που ήρθαν φέτος στην ομάδα, με ακολούθησαν και με εμπιστεύτηκαν ώστε να συμπληρώσουμε το ρόστερ και φυσικά τα κορίτσια τα οποία ήταν από παλιά στην ομάδα, στηρίζουν την φανέλα της και το γυναικείο ποδόσφαιρο.
Να τους πω μέσα από αυτή τη συνέντευξη πως εγώ θα είμαι δίπλα τους κι εκείνες δίπλα μου για να καταφέρουμε κάτι καλό φέτος, πιο πολύ για το γιαννιώτικο ποδόσφαιρο γιατί αγαπάω την πατρίδα και την πόλη μου, θα ήθελα τα Γιάννενα να ακούγονται παραέξω και σαν μια οικογένεια να φτάσουμε ψηλά».
Τιμή η πρόταση για τις υποδομές του ΠΑΣ…
Η ενασχόλησή σου με τις υποδομές σε έφερε κοντά στην Κ15 του ΠΑΣ. Τι έφταιξε και δεν προχώρησε το εγχείρημα;
«Ήταν χαρά και τιμή που μου έγινε τέτοια πρόταση. Θεωρώ από την πλευρά μου τα τελευταία χρόνια με την αγάπη και το ζήλο για το ποδόσφαιρο, έχω δείξει πώς θέλω να ασχοληθώ και οι υποδομές είναι σημαντικό κεφάλαιο για μένα, θα ήθελα να ασχοληθώ και πιο επαγγελματικά.
Η δουλειά που κάνω σαν προπονητής είναι το επάγγελμά μου, οπότε έχω άπλετο χρόνο να ασχοληθώ.
Έγινε μία κουβέντα το καλοκαίρι να ασχοληθώ με τις υποδομές του ΠΑΣ Γιάννινα, υπήρχε μία περίπτωση να μην κατέβει η Κ15, κουβεντιάσαμε για αυτό.
Χωρίς να αποκλείσω την Κ15, είπα να ασχοληθώ με την Κ17, Κ19. Όχι πώς ήθελα να πάω παραπάνω, απλά ασχολούμαι χρόνια με Κ14,15 στον Αστέρα, ήθελα να ασχοληθώ με μεγαλύτερο ηλικιακό τμήμα, πιο επαγγελματικά. Η Κ15 δεν κατέβηκε στο πρωτάθλημα και δεν καρποφόρησε η συνεργασία, εάν κατέβαινε ίσως να ήμουν εκεί».
Να στηριχθεί σε Γιαννιωτόπουλα..
Πώς βλέπεις γενικά την εξέλιξη στα τμήματα υποδομής του ΠΑΣ αλλά και την ανδρική ομάδα;
«Έχω δει τον ΠΑΣ σε ένα-δυο ματς. Βρίσκεται στην κατηγορία που πραγματικά του αξίζει να είναι, φάνηκε και από την περσινή χρονιά, έχει προπονητή νέο και φιλόδοξο.
Είναι σημαντικό ένας προπονητής να θέλει να δείξει τη δουλειά του, να προχωρήσει στο ποδόσφαιρο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η ομάδα του καλύτερη κάθε φορά. Το ρόστερ του ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις άλλες ομάδες, όλα είναι θέμα δουλειάς, πειθαρχίας, υπομονής, επιμονής.
Είναι μεγάλο πρόβλημα λόγω COVID, όταν οι ομάδες παίζουν χωρίς κόσμο, όταν εμφανιστεί ένα σύμπτωμα σε κάποιον ποδοσφαιριστή, σταματάνε, ξαναρχίζουν, είναι δύσκολα τα πράγματα. Όποιος δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο δεν μπορεί να καταλάβει πώς όταν ένας παίκτης κάτσει δυο μέρες, έρχεται πίσω εννιά.
Παρόλα αυτά ο ΠΑΣ φέτος θεωρώ θα έχει μία αξιόλογη πορεία, αλλά μένει να το δείξει στην πορεία.
Για τις υποδομές θα πω με λύπη ότι τα πράγματα θα έπρεπε να είναι καλύτερα, υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι εκεί όπως ο Χρήστος Αγγέλης, ο Νίκος Μπαδήμας γενικός διευθυντής ένας άνθρωπος που φαίνεται θέλει να δουλέψει ακόμη πιο καλά και σε μεγαλύτερο επίπεδο, ο Μιχάλης Μπόλος νέο, φιλόδοξο παιδί, είμαστε φίλοι, θεωρώ είναι εξαιρετική η δουλειά του.
Το θέμα των παικτών των υποδομών ο κ. Χριστοβασίλης θα έπρεπε να το δει πιο ζεστά γιατί υπάρχουν παιδιά στην πόλη μας που θα μπορούν να σταθούν στον ΠΑΣ με μεγάλη ευκολία. Να μπορεί να έχει μία μηχανή παραγωγικής παιδιών που να μπορεί ο κ. Χριστοβασίλης να σταθεί σε Γιαννιωτόπουλα, όπως κάναμε εμείς πριν κάποια χρόνια που στην ενδεκάδα υπήρχαν 10 Γιαννιωτόπουλα κι ένας ξένος».
Πετυχημένο το έργο…
Για το πώς επηρέασε πέρυσι η διακοπή του πρωταθλήματος εσένα και τον Αγρ. Αστ. Άνω Καλαμά:
«Δεν επηρέασε μόνο εμένα, επηρέασε όλο τον αθλητισμό, ήταν ένα κομμάτι πρωτόγνωρο.
Οι ομάδες που έχω ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια στο ερασιτεχνικό είναι ο Κένταυρος Μουσιωτίτσας, ο Θρίαμβος Σερβιανών και ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά, θεωρώ ότι το έργο σε αυτές τις ομάδες ήταν επιτυχημένο, άνοδο με τον Κένταυρο από την Β΄ στην Α΄ Ερασιτεχνική, με τα Σερβιανά, που θεωρώ πως ήταν η καλύτερή μου χρονιά με το νταμπλ, κάναμε μια εξαιρετική συνολικά δουλειά.
Με τον Αγροτικό Αστέρα θεωρώ πως πήγαμε με περγαμηνές, αισιόδοξα μηνύματα για κάτι καλό, βάλαμε τις βάσεις, ξεκινήσαμε καλά και όποιος δει τα στατιστικά της ομάδας μέχρι και που σταματήσαμε λόγω του κορωνοϊού, είχε μια ήττα από την Κατσικά και μια από την Κόνιτσα, σε 19 αγώνες είχαμε δύο ήττες και μία ισοπαλία. Ήταν σε πάρα πολύ καλό σημείο, ήμασταν 6 βαθμούς πίσω από την Κατσικά, είχαμε ακόμη 9 αγωνιστικές μέχρι το τέλος και σε αυτές όλα μπορούσαν να ανατραπούν, είχαμε εντός Κατσικά και Καστρίτσα, δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια, δεν θα σας πω πώς θα τα παίρναμε, αλλά θα κάναμε την προσπάθειά μας.
Αν δεν γινόταν η διακοπή, δεν ξέρει κανείς αν θα ήμασταν εμείς οι πρωταθλητές ή όχι.
Με την εικόνα που είχε η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια , καθώς είχε ανέβει σε πολύ καλό επίπεδο, βρισκόμασταν σε πολύ καλό φεγγάρι ώστε να διεκδικήσουμε κάτι καλό, αλλά λόγω κορωνοϊού τα πράγματα ήρθαν έτσι.
Η Κατσικά από την στιγμή που ήταν πρώτη, δίκαια βγήκε στην Γ΄ Εθνική, τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Από το σημείο εκείνο και μετά, μας επηρέασε όλους, μπαίνουμε πάλι στο ποδόσφαιρο, όμως τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ γιατί ξαφνικά σταματάμε τις προπονήσεις, αρχίζουμε ξανά, σταματάμε-ξεκινάμε, δεν μπορείς να παίζεις έτσι, αλλά χρειάζεται υπομονή, η κατάσταση θα είναι τέτοια ώστε πρέπει να το συνηθίσουμε».
Στήριξη στις ερασιτεχνικές ομάδες…
Για τη Θύελλα Κατσικάς που μας εκπροσωπεί στη Γ΄ Εθνική:
«Η Θύελλα, η δυναμική που έχει σαν Κατσικά, σαν περιοχή, εκεί αξίζει να είναι.
Χωρίς να θέλω να αδικήσω τις άλλες ομάδες, το λέω από υλικοτεχνικής υποδομής, έχει το γήπεδό της, αθλητικές εγκαταστάσεις, είναι κοντά στην πόλη, έχει βαριά φανέλα. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, εύχομαι να πετύχουν τους στόχους τους, την παραμονή.
Θεωρώ πως θα είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα φέτος, παρόλο που η κατηγορία είναι σαν την παλιά Δ΄ Εθνική, υπάρχουν αρκετές καλές και δυνατές ομάδες, που η καθεμία παίζει για τους δικούς της λόγους.
Θεωρώ πως αν είναι λίγο προσεκτική, στα εντός παιχνίδια, θα πετύχει τον στόχο της και της το εύχομαι, εύχομαι και στον φίλο μου τον Πέτρο να έχει μια καλή και υγιή χρονιά, όπως και στους ποδοσφαιριστές.
Μακάρι του χρόνου να έχουμε και άλλη ομάδα στην Γ΄ Εθνική, γιατί τα Γιάννενα είναι μια ποδοσφαιρομάνα, θα έπρεπε να έχει σε κάθε κατηγορία από μία ομάδα.
Όμως, αυτό έχει να κάνει με τον φίλαθλο κόσμο της περιοχής.
Εννοώ ότι ο ΠΑΣ καλώς ή κακώς τραβάει τον μεγαλύτερο όγκο απ΄όλες τις ερασιτεχνικές ομάδες, εννοείται είναι η ομάδα της πόλης και της καρδιάς μας, τον στηρίζουμε, αλλά ο κόσμος πρέπει να στηρίξει και τις υπόλοιπες ομάδες.
Να στηρίξει το εγχείρημα που κάνουν τις δύσκολες χρονιές που διανύουμε και αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ποδόσφαιρο και να το φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο, θα πρέπει να στηρίξουμε και αυτές τις ομάδες. Γιατί τα Γιάννενα θα πρέπει να έχουν ομάδα και στην Super League 2 και στην Γ΄ Εθνική και όχι μόνο μια στην Super League 1».
Καταξίωση σε επαγγελματική ομάδα…
Ποιοί οι προσωπικοί σου στόχοι;
Πολλοί με ρωτούν γιατί δεν φεύγεις, δεν θα κρύψω πως δεν έχω να φοβηθώ κάτι ή να ζηλέψω κάποιον, όπως ξεκίνησα στο ποδόσφαιρο, με αργά και σταθερά βήματα, έτσι θέλω να ξεκινήσω και με την προπονητική.
Δεν θέλω ποτέ να πάω να πέσω στα βαθειά και να ξέρω πως θα κάνω προπονητική για 1-2 χρόνια και μετά να «σβηστώ από τον χάρτη»’.
Θέλω να περάσω απ΄όλες τις εμπειρίες στο ποδόσφαιρο, εξού και η ενασχόλησή μου με το γυναικείο, να αποκομίσω εμπειρία και από αυτό.
Επιπλέον να προχωρήσω όσο δυνατόν πιο ψηλά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, γιατί μου αρέσει και το αγαπάω.
Να προχωρήσω στο θέμα των διπλωμάτων, να μπορέσω να φτάσω στο τελευταίο σκαλοπάτι, το UEFA Pro, που θέλω να πάω του χρόνου, το οποίο θα μου δώσει τα εφόδια για να μπορέσω να πατήσω καλά στα πόδια μου και όταν μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιαστώ έτοιμος για να καταξιωθώ σε μια ομάδα επαγγελματική».