Γκούρας: «Να είμαστε δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα»

on .

gkouras nikos

Η απουσία του από τους πάγκους την περασμένη σεζόν αισθητή, μιας και πρόκειται για έναν προπονητή με αξιοπρόσεκτο… βιογραφικό, με θητεία σε ομάδες που κατέκτησαν το Κύπελλο ΕΠΣΗΠ ή έφτασαν σε τελικό, συμμετείχαν στη Γ’ Εθνική(Θρίαμβος Σερβιανών) ή πρωταγωνίστησαν σε οποιαδήποτε κατηγορία, έχοντας τον ίδιο στον πάγκο.
Ο λόγος για τον προπονητή του ΠΑΣ Μετσόβου Νίκο Γκούρα, ο οποίος παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον «Π.Λ» και στους Χρήστο Καλύβα και Νίκο Γιωτίτσα.
Τι τον οδήγησε στη συμφωνία με το Μέτσοβο, η προετοιμασία, οι μεταγραφικές κινήσεις και οι στόχοι της νέας σεζόν.
Μίλησε για την συνεργασία του με την ακαδημία του Απόλλωνα Ιωαννίνων, την αναδιάρθρωση στις κατηγορίες της ΕΠΣ, αλλά και υπογράμμισε την ανάγκη να έχουν οι ομάδες και οι ακαδημίες διπλωματούχο προπονητή.
Πολύ καλή η προσέγγιση από το Μέτσοβο
Ήταν επιλογή σου να μην εργαστείς πέρυσι σε κάποια ομάδα ή δεν υπήρχαν προτάσεις;
«Πέρυσι ήταν επιλογή μου να μην εργαστώ σε κάποια ομάδα, είχα κάποιες προτάσεις που προφανώς δεν με κάλυπταν, κυρίως,για αγωνιστικούς λόγους».
Πως προέκυψε η συνεργασία με το Μέτσοβο;
«Εξέταζα και κάποια άλλη πρόταση που είχα, για εμένα ήταν μια πολύ καλή επιλογή αυτή και κάπου εκεί ήρθε η πρόταση από το Μέτσοβο. Η προσέγγιση ήταν πράγματι πολύ καλή από τους ανθρώπους της ομάδας. Έδειξαν ότι με θέλουν πραγματικά και δεν άργησε να επιτευχθεί η συμφωνία».
Πως έχει κυλήσει η προετοιμασία;Τι φιλικά έγιναν;
«Ξεκινήσαμε κάπως αργά την προετοιμασία αλλά μας βγαίνει σε καλό με την μετάθεση της έναρξης του πρωταθλήματος.
Σίγουρα υπήρχαν πολλές δυσκολίες, μιας και τα παιδιά εργάζονται σε διάφορα καταστήματα στο Μέτσοβο και δεν είχαμε τον πλήρη αριθμό των παικτών για να εργαστούμε στην προπόνηση.
Λόγω της μετάθεσης του πρωταθλήματος έχουμε το χρόνο και το περιθώριο αυτά τα παιδιά να βελτιωθούν τόσο στη φυσική κατάσταση όσο και στο τακτικό κομμάτι αυτό που θέλουμε να παίξουμε. Φιλικά έχουμε κάνει με Αμπελόκηπους, Κοσμηρά και Δροσοχώρι, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα, υπάρχει χρόνος συμμετοχής σε αρκετά παιδιά και θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάποια πράγματα καινούργια που ζητάω εγώ».
Να είμαστε ανταγωνιστικοί…
Τι στόχους έχετε θέσει για τη νέα χρονιά;
«Η βάση υπήρχε από πέρυσι. Μια πολύ καλή, δυνατή ομάδα και με πάρα πολύ καλή έδρα. Ο στόχος είναι να διατηρήσουμε αυτή την θέση που είχε πέρυσι η ομάδα και αν μπορέσουμε να πάμε λίγο παραπάνω.
Τώρα με τους δυο ομίλους και το νέο πρωτάθλημα που έχει δημιουργηθεί δεν ξέρουμε πως θα είναι οι άλλες ομάδες. Σίγουρα όμως πρέπει να είμαστε μια δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα και να δείξουμε ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο όλη τη διάρκεια της χρονιάς».
Έχει κλείσει το ρόστερ;
«Δεν έχει κλείσει. Θέλουμε κάποιους παίκτες ώστε να κάνουμε πιο λειτουργική την ομάδα.Υπάρχει ένας κορμός από πέρυσι 7-8 πολύ καλών παικτών που πλαισιώνονται από νεαρούς από το Μέτσοβο. Έχουμε πάρει δυο παίκτες τον τερματοφύλακα Μάριο Κάτσενο και τον μεσοεπιθετικό Χρήστο Μπούλτη».
Αμυντικό και χαφ…
Σε ποιες θέσεις χρειάζεστε ενίσχυση;
«Έφυγαν τρία παιδιά από την περσινή ομάδα, δύο μεσοεπιθετικοί και ο Κέντρος που είναι ακόμη τραυματίας και έτσι θα κοιτάξουμε για έναν αμυντικό και πιθανόν για δυο χαφ».
Για τις καιρικές συνθήκες το Χειμώνα στο Μέτσοβο:
«Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να αγωνιστούμε στη φυσική μας έδρα,χάνουμε κάποια δύναμη γιατί εκεί γνωρίζουμε το γήπεδο και τις συνθήκες που επικρατούν. Θα τα δούμε στην πορεία και θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ακόμη και αν αγωνιστούμε σε άλλο γήπεδο».
Σχετικά με την αναδιάρθρωση:
«Είναι νωρίς να κρίνουμε αν αυτό το μοντέλο είναι καλό ή κακό, θα το δείξει η πορεία. Θα μου άρεσε προφανώς ένας όμιλος στην Α’ με λιγότερες ομάδες, 12 ή 14 να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Εδώ και τρία χρόνια έκανα ένα πλάνο για τα πρωταθλήματα της Ενώσεως σε όλες τις κατηγορίες με ανόδους, υποβιβασμούς, με πλέι οφ και πλέι άουτ, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν οι κατηγορίες. Να είναι δυνατές ομάδες στην Α’, στη δεύτερη ένας όμιλος και στην τρίτη κατηγορία να υπάρχουν τρεις όμιλοι. Οι άνθρωποι της ΕΠΣ σκέφτηκαν αυτό μέσα στην πανδημία, ίσως να είναι καλή λύση».
Ποιες οι σκέψεις σου αν έχουμε ξανά διακοπή λόγω πανδημίας;
«Καθημερινά βλέπουμε αλλάζουν τα δεδομένα.
Όλοι πρέπει να έχουμε ατομική ευθύνη και προστασία ο καθένας για τον ίδιο, την οικογένειά του και τον συνάνθρωπο. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα έχουμε προβλήματα».
Πώς θα είναι αν ισχύσει το σενάριο για την μη παρουσία κόσμου στα γήπεδα:
«Όλες οι ομάδες στηρίζονται στον κόσμο. Όχι μόνο σαν συμπαράσταση αλλά και οικονομική βοήθεια που έχουν όλα τα σωματεία. Θα είναι δύσκολο και πρωτόγνωρο για όλους μας να πηγαίνουμε σε γήπεδο εντελώς άδειο. Δεν μου αρέσει καθόλου αλλά εάν κριθεί αναγκαίο, θα πρέπει να τηρηθεί στο 100%».
Για την συνεργασία σου ως προπονητής με την ακαδημία του Απόλλωνα:
«Μετά την περσινή χρονιά που δεν εργάστηκα και ξεκουράστηκα, ήρθε η πρόταση από τον Απόλλωνα Ιωαννίνων. Έγινε μία καλή προσέγγιση από τον Γιώργο Κάκαβο αλλά και τον τεχνικό διευθυντή Ανέστη Ζώη, με τον οποίο έχουμε φιλική σχέση αλλά είμαστε μαζί και στον Σύνδεσμο προπονητών. Πείστηκα να πάω εκεί να δουλέψω με τα παιδιά αυτά και να κάνουμε κάτι καλό».
Σημαντική στιγμή ο τελικός Κυπέλλου…
Με δεδομένο ότι έχεις τρεις παρουσίες σε τελικό Κυπέλλου ΕΠΣΗΠ(1 κατάκτηση), θα ήθελες να το επαναλάβεις με το Μέτσοβο;
«Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις την ομάδα σου να αγωνίζεται στους « Ζωσιμάδες» μπροστά σε πολύ κόσμο και να κοιτάς ένα Κύπελλο και να λες ότι πολύ πιθανό σε 90 λεπτά να είναι δικό σου. Μεγάλη τιμή και πρόκληση, σημαντική στιγμή που θέλουν όλοι να την γευτούν, όπως και εγώ. Είναι κάτι, όμως, πολύ μακρινό».
Για τη συμμετοχή της Θύελλας στη Γ’ Εθνική και την αποχώρηση της Ανατολής από την κατηγορία
«Είναι λυπηρό ένα σωματείο σαν την Ανατολή να μην δηλώνει συμμετοχή και μάλιστα μετά από μια πετυχημένη χρονιά, αφού τα παιδιά αγωνιστικά παρέμειναν στην κατηγορία.
Ξέρουν καλύτερα τα οικονομικά δεδομένα και αν πήραν τη σωστή απόφαση.
Για την Κατσικά, οι άνθρωποι δουλεύουν προς το καλό της ομάδας, έχουν ενισχυθεί με καλούς παίκτες που γνωρίζουν την κατηγορία, θέλουν κάποιο χρόνο προσαρμογής γιατί τα δεδομένα της κατηγορίας είναι διαφορετικά, μιας και μιλάμε για ομάδες που προπονούνται σε καθημερινή βάση και έχουν παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε παραπάνω κατηγορίες. Αλλά νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά».
Διαβασμένος, καταρτισμένος προπονητής…
Διπλωματούχο ή ερασιτέχνη προπονητή θα πρέπει να έχουν οι ομάδες;
«Σαφώς, ένας διπλωματούχος προπονητής που είναι διαβασμένος, καταρτισμένος και ενημερωμένος συνεχώς να είναι καλύτερος από έναν μη ενημερωμένο προπονητή».
Ποια η άποψη του Συνδέσμου προπονητών για τους μη διπλωματούχους;
«Όλες οι ομάδες και οι ακαδημίες θα πρέπει να έχουν διπλωματούχο προπονητή.
Υπάρχουν σχολές ανά την Ελλάδα και εδώ στα Γιάννινα, τα παιδιά θα πρέπει να παρακολουθήσουν αυτά τα σεμινάρια και είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξουν άποψη 100% πάνω σε αυτά που πίστευαν, γνώριζαν και έλεγαν».
Ποιες είναι οι ευχάριστες και ποιες οι δυσάρεστες στιγμές σου ως προπονητής;
«Οι στιγμές που περνάμε στο ποδόσφαιρο είναι πολλές και τις κρατάμε όλες. Σίγουρα υπάρχουν πιο δυνατές στιγμές, όπως μια ήττα και ένας υποβιβασμός, μια νίκη και ένα πρωτάθλημα, μια νίκη και ένα κύπελλο.
Στην καθημερινή τριβή με ποδοσφαιριστές και παράγοντες είναι όλες σημαντικές στιγμές, γιατί από αυτές θα έρθουν πιο μεγάλες, όπως η κατάκτηση ενός τροπαίου.
Όλα τα έχω μέσα στη μνήμη μου, μέσα στην καρδιά μου, στα βιβλία μου και κρατάω τα πάντα από όλα τα παιδιά που έχω συνεργαστεί».
Τα δικά σου όνειρα και οι φιλοδοξίες περιορίζονται εντός Ιωαννίνων;
«Ξεκίνησα με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες αλλά είδα ότι αυτό χάνεται γιατί δεν είχαμε ομάδες που θα μπορούσαμε να εργαστούμε και να δείξουμε τη δουλειά μας σε Γ’ Εθνική ή παραπάνω, ομάδες που να μην είναι ασανσέρ σε αυτές τις κατηγορίες.
Να μείνουν,να κάνουν καλά πρωταθλήματα, να βγάζουν ποδοσφαιριστές, να παίρνουμε και να αναδεικνύουμε ταλέντα από την περιοχή και δυστυχώς όλα αυτά στην πόλη μας δεν υπάρχουν. Υπάρχουν ομάδες που στηρίζονται για ένα-δυο χρόνια, μετά φεύγουν οι παράγοντες, οι ποδοσφαιριστές, δεν υπάρχει συνέχεια.
Το κάνω με αγάπη και υπερβολικό ζήλο αλλά δεν σκέφτομαι κάτι επαγγελματικό εκτός αν έρθει κάτι πάρα πολύ καλό».
Να κοιτάξει περισσότερο τις υποδομές…
Πως βλέπεις τον ΠΑΣ ενόψει S.L.1 και το μοντέλο του Αργύρη Γιαννίκη;
«Μια ομάδα που πολύς κόσμος πέρυσι δεν πίστευε ότι μπορεί να στεφθεί πρωταθλήτρια και όμως έδειξε πολύ καλά δείγματα γραφής.
Σαφώς τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα μιας και στη Super League 1 υπάρχουν πιο δυνατές ομάδες.
Θα γίνουν οι κατάλληλες προσθήκες μιας και έχει αποδυναμωθεί με την φυγή αξιόλογων παικτών, θέλουν χρόνο προσαρμογής ο προπονητής και οι παίκτες στα νέα δεδομένα.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα πρέπει να είναι μόνιμα σε αυτή την κατηγορία, να κοιτάξει λίγο περισσότερο τις υποδομές, έτσι ώστε να έχει περισσότερα δικά του παιδιά γιατί αυτά είναι που θα φέρουν και χρήματα και θα ανεβάσουν το πρεστίζ του συλλόγου σε ενδεχόμενη πώληση τους».