Έλαμψαν στα Γιάννινα τα ταλέντα του Στίβου

on .

tzengko

• Ένα απολαυστικό διήμερο λάμψης νεαρών αθλητών και αθλητριών του κλασικού αθλητισμού ολοκληρώθηκε στην πόλη μας, καθώς το Σάββατο και χθες Κυριακή διεξήχθη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20.
Μια διοργάνωση του ΣΕΓΑΣ, όπου για να βγει εις πέρας χρειάστηκε η αμέριστη στήριξη από τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, την ΠΕΔ, την Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, τον τοπικό χορηγό «Νέα Οδός», αλλά και φυσικά όλους τους εθελοντές που με μεράκι βοήθησαν στην προετοιμασία αλλά και στη διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού δεν έδωσαν τη χαρά στους λάτρεις του αθλήματος να απολαύσουν το σπουδαίο αθλητικό γεγονός, μιας και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Ωστόσο, το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου 800 αθλητές, 500 προπονητές, παράγοντες κάτι που σημαίνει πώς υπήρξαν οφέλη στην τοπική οικονομία με την διαμονή τους σε ξενοδοχεία, την κατανάλωση σε χώρους εστίασης κ.α.
Όλα τα αγωνίσματα του Στίβου έλαβαν χώρα στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», εκτός από τη σφυροβολία και την σφαιροβολία που έγιναν στο Πανηπειρωτικό Στάδιο Ανατολής.
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων έκρυβε συγκινήσεις, σημειώθηκαν ρεκόρ και φυσικά υπήρξαν μπόλικες διακρίσεις από το τμήμα στίβου του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Παγκόσμιο ρεκόρ από την Τζένγκο!
Το πανελλήνιο πρωτάθλημα άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς μιας και σημειώθηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό! Η αθλήτρια του ΑΣ Κένταυρος Ελίνα Τζένγκο «προσγείωσε» το ακόντιό της στα 63 μέτρα και 96 εκατοστά! Η αθλήτρια του Γιώργου Μποσκαριώβ με αυτή την βολή βελτίωσε κατά 10 εκατοστά το προηγούμενο παγκόσμιο που κατείχε η Κουβανή Ατζιλάρε (63,86) από τις 2 Αυγούστου 2015 στους Παναμερικανικούς αγώνες.
Παράλληλα, είναι και πανελλήνιο ρεκόρ βελτιώνοντας το δικό της 61,53 μ. από τις 8/7/20 στους αγώνες «Κ. Σπανίδης».
Πανελλήνια ρεκόρ
Ένα ακόμη πανελλήνιο ρεκόρ πέτυχε η.... συνήθης ύποπτη κορασίδα Αννα Χατζηπουργάνη (ΓΑΣ Αρχέλαος) η οποία έτρεξε τα 400μ εμπόδια σε 59.17 βελτιώνοντας το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία κορασίδων Κ18 που ήταν 59.48 από τις 18 Ιουλίου 2020 στην Κατερίνη στη διάρκεια των διασυλλογικών αγώνων.
Με τη νίκη της αυτή η Χατζηπουργάνη έκανε δύο τα χρυσά μετάλλια στην κατηγορία Κ20 αφού ήταν νικήτρια και το 2019 στα 400μ εμπόδια. Την τριάδα των μεταλλίων συμπλήρωσαν η Βασιλική Μητσιούλη (Ζευς Τρικάλων) 61.62 και Ελευθερία Μοναστηριώτη (Νεάπολη Χαλκίδας) 63.37.
Το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων βελτίωσε η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (Αλέξανδρος Μακεδονίας) τρέχοντας τα 100μ στη διάρκεια του Πρωταθλήματος Κ20 σε 11.80, επίδοση καλύτερη από το 11.83, που είχε πετύχει στις 18 Ιουλίου στη διάρκεια του διασυλλογικού πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, ένα μεγάλο ρεκόρ πέτυχε στα 10.000μ βάδην γυναικών Κ20 η Ολγα Φιάσκα (Αθλοκίνηση Μυτιλήνης) η οποία τερμάτισε σε 46.21.46 καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας μετά από 19 χρόνια! Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε μέχρι σήμερα η Ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα (ΦΣ Αστέρας Πρέβεζας) από τις 19 Ιουλίου 2001 στους πανευρωπαϊκούς αγώνες Ε/Ν στο Γκροσέτο όπου είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο!
Η αθλήτρια του Κερκυραϊκού Σπυριδούλα Καρύδη μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο τριπλούν το Σάββατο, κατέγραψε ρεκόρ στο μήκος με επίδοση 6,71, καταρρίπτοντας το από το 1992, ρεκόρ της Νίκης Ξάνθου με 6.60!.
Ο Α.Γ.Σ.Ι.
Ο ΑΓΣΙ εκπροσωπήθηκε στο Πανελλήνιο από 22 αθλητές αλλά σημαντική ήταν η βοήθεια δεκάδων άλλων αθλητών που από την θέση των εθελοντών ή των κριτών συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ20 στα Γιάννινα, ο ΑΓΣΙ πέτυχε σημαντικές διακρίσεις. Πιο συγκεκριμένα:
Ο Νέστορας Κολιός κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 3000 μέτρα με φυσικά εμπόδια. Στη σκυταλοδρομία 4Χ100 οι Νίκος Καλούδης, Ορέστης Χάιδας, Κωνσταντίνος Ζούμπας και Αναστάσιος Τσουτσουπλίδης κατέλαβαν την 2η θέση, ενώ αντίστοιχα στην σκυταλοδρομία 4X400 οι Παγούνης, Ιωάννου, Κωσταράς και Δάσκαλος ανέβηκαν στο βάθρο τερματίζοντας στην δεύτερη θέση.
Την δεύτερη θέση και στην σκυταλοδρομία 4Χ100m κατέλαβαν τα κορίτσια Ευαγγελία Τραϊκάπη, Σωτηρία Ράπτη, Ελευθερία Νταβώνη και Αναστασία Ράπτη, ενώ και στον τελευταίο αγώνα του πανελληνίου πρωταθλήματος στο 4X400 η Νταβώνη, Γώγου, Ανδρούτσου και Ράπτη κατέλαβαν την δεύτερη θέση.
Ο Ορφέας Ιωάννου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 1500 μέτρα, η Σωτηρία Ράπτη ήρθε τρίτη στο μήκος γυναικών, ενώ διακρίσεις πέτυχαν οι Χρύσα Ανδρούτσου (5η 1.500 μέτρα), Κυριάκος Βούλγαρης (5ος 5000 μέτρα), Ορέστης Χάιδας (7ος στα 100m) και o Κωνσταντίνος Βρυώνης 12ος στο άλμα επί κοντώ.