ΣΠ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: «Το Κουτσελιό να γίνει δύναμη στο ερασιτεχνικό»

on .

KALYBAS TASIOYLAS GIOTITSAS

Στην προπονητική του διαδρομή έχει περάσει από διάφορους σταθμούς του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου αλλά και στη Δ’ Εθνική, αποκομίζοντας ευχάριστες στιγμές, αφήνοντας το αποτύπωμά του και πετυχαίνοντας να κερδίσει το σεβασμό ακόμα και από αντιπάλους.
Στον πάγκο των Χουλιαράδων θήτευσε οκτώ ολόκληρες αγωνιστικές περιόδους και στο διάστημα αυτό η ομάδα ανέβηκε από τη Β΄Ερασιτεχνική, κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών της ΕΠΣΗΠ και εξελίχθηκε σε μια υπολογίσιμη δύναμη στο ερασιτεχνικό.
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην ομάδα, το κεφάλαιο Χουλιαράδες έκλεισε και για τον ίδιο και πρόσφατα άνοιξε αυτό του Κουτσελιού.
Ο λόγος για τον προπονητή του ΠΑΟ Κουτσελιού Σπύρο Τασιούλα που μίλησε στον «Π.Λ.» και στους Χρήστο Καλύβα και Νίκο Γιωτίτσα.
Εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να αναλάβει και το ανδρικό τμήμα του Κουτσελιού στη Β’ Ερασιτεχνική, αναφέρεται στη δουλειά που γίνεται στην ακαδημία εδώ και έξι περίπου χρόνια αλλά και για την προοπτική που έχει το Κουτσελιό βάσει υλικού και ακαδημιών, να γίνει μια δύναμη στο ερασιτεχνικό.

Θα κρατήσω για πάντα τις στιγμές με τους Χουλιαράδες

• Πώς ένιωσες όταν έμαθες πως οι Χουλιαράδες δεν θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και ποιος πιστεύεις ότι είναι ο λόγος αυτής της απόφασης;

-«Σε αυτή την ομάδα ήμουν οκτώ χρόνια τα οποία για εμένα είναι από τα πιο σημαντικά στην προπονητική μου καριέρα.
Βρήκα μια ομάδα πραγματική οικογένεια και περάσαμε στιγμές που θα τις κρατήσω για πάντα στην καρδιά μου. Πιστεύω ότι αυτά τα χρόνια ήταν μια ομάδα πολύ οργανωμένη, ο πρόεδρος Κώστας Σιόντης έδωσε τα πάντα για την ομάδα και θέλω να τον ευχαριστήσω μέσα από αυτή τη συνέντευξη.
Ομάδες που είναι στις μεγάλες κατηγορίες κάνουν όλες τον κύκλο τους, έτσι πιστεύω ήταν και οι Χουλιαράδες. Ήταν μια ομάδα που αν μπορούσαν να πλαισιώσουν τον Κώστα (Σιόντη) και να τον βοηθούσαν ιδίως οι χωριανοί και κάποιοι άλλοι, πιστεύω ότι η ομάδα θα έφτανε πολύ ψηλά.
Ο Κώστας έδωσε τα πάντα στην ομάδα, έκανε τον κύκλο του και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα και αυτός να αποσυρθεί και να προσπαθήσει η ομάδα να βρει κάποια διάδοχη κατάσταση κάτι που μέχρι τώρα είναι πολύ δύσκολο λόγω των καιρών που περνάμε».

• Όταν πήγες στους Χουλιαράδες αγωνιζόταν στη Β’ κατηγορία ενώ εσύ ήσουν προπονητής σε ομάδα Δ’ Εθνικής. Ποιο ήταν το κίνητρο να αναλάβεις τότε ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας;
-«Ειδικά στο ερασιτεχνικό, εμένα προσωπικά, δεν με ενδιαφέρουν οι κατηγορίες. Προσπαθώ να βλέπω μια οργανωμένη κατάσταση έτσι ώστε και εγώ να περνάω καλά για να μπορέσω να κάνω έργο.
Ήμουν στην Πίνδο Κόνιτσας όπου και εκεί το πέρασμα ήταν σημαντικό για έμενα, ένα σχολείο και πέρασα τρία καταπληκτικά χρόνια.
Είχα κάνει τον κύκλο μου εκεί και μιλώντας με τον Κώστα Σιόντη είδα ότι υπάρχει μια ομάδα που μπορεί να οργανωθεί και να δείξει μια καλή εικόνα στο ερασιτεχνικό, όπως και έγινε και πιστεύω ότι πήρα τη σωστή απόφαση».

Δεν πήραμε τυχαία το Κύπελλο το 2015

• Το 2014 οι Χουλιαράδες ανέβηκαν στην Α’ κατηγορία και την επόμενη χρονιά κατέκτησαν το Κύπελλο ΕΠΣΗΠ. Αυτή ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σου;

-«Ήταν από τις πιο μεγάλες όπως και η κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Κόνιτσα. Πιστεύω ότι η κατάκτηση του Κυπέλλου για τον ερασιτέχνη προπονητή και ποδοσφαιριστή είναι το πιο σημαντικό κομμάτι γιατί όλοι μας θέλουμε να πάμε στον τελικό και να το κατακτήσουμε. Αυτή η ομάδα που ανεβήκαμε και πήραμε το κύπελλο ήταν μια φουρνιά παικτών που πιστεύω, αν μπορούσαμε να την οργανώσουμε καλύτερα, θα είχε τρομερές δυνατότητες. Δεν πήρε τυχαία το κύπελλο γιατί και τις επόμενες χρονιές ήταν στις υψηλές θέσεις του πρωταθλήματος».

• Πώς ήταν η εμπειρία από τη συμμετοχή στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος;

-«Ήταν ένα τρομερό συναίσθημα γιατί η ομάδα ήταν πολύ ανταγωνιστική στα παιχνίδια. Περάσαμε από τα Γρεβενά, πήγαμε στο Αμύνταιο και η ομάδα πιστεύω θα έπρεπε να περάσει, χάσαμε στα πέναλτι. Τρομερή εμπειρία θα τη θυμόμαστε όλοι μας».

• Ποιος ο λόγος που ενώ οι Χουλιαράδες ήταν ανταγωνιστικοί όλα τα χρόνια δεν έκαναν το βήμα παραπάνω στο πρωτάθλημα ή δεν πήραν άλλο Κύπελλο;

-«Όπως είπα και πριν οι Χουλιαράδες ήταν μια ομάδα οργανωμένη. Για να μπορέσεις να κάνεις ένα βήμα παραπάνω χρειάζονται και άλλα πράγματα, διοικητικά και οικονομικά.
Πιστεύω ότι η ομάδα αυτά τα χρόνια πάντα έφτανε στο ταβάνι της και ο στόχος ήταν να είναι ανταγωνιστική και να φτάνει εκεί που μπορεί. Θεωρώ αν άλλαζε κατηγορία, το τέλος θα ερχόταν νωρίτερα».

Κίνητρο η ποιότητα των παικτών…

• Τι ήταν αυτό που σε κράτησε στους Χουλιαράδες αυτή την οκταετία;

-«Το κυριότερο κομμάτι ήταν οι παίκτες που είχα, ήταν σημαντικοί για εμένα, κάθε χρόνο μου έδιναν κίνητρο. Συνεργάστηκα με πάρα πολύ καλά παιδιά και καλούς παίκτες, η ποιότητα τους μου έδινε ένα μεγάλο κίνητρο να ασχοληθώ με την προπονητική στους Χουλιαράδες».

• Ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο δυσάρεστη στιγμή με τους Χουλιαράδες.

-«Από τις ευχάριστες ήταν η άνοδος στην Α’ κατηγορία, η κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά και κάθε χρονιά που τερματίζαμε ψηλά. Η δυσάρεστη ήταν όταν αποφάσισα να φύγω από την ομάδα, ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση».

Δύναμη στο ερασιτεχνικό αν οργανωθεί…

• Ποιο το σκεπτικό της απόφασης να αναλάβεις το Κουτσελιό και όχι κάποια άλλη ομάδα;

-«Μετά από 8 χρόνια στους Χουλιαράδες ήταν μια δύσκολη απόφαση να ξεκινήσω κάτι καινούργιο. Μίλησα με κάποιες ομάδες στο Α’ τοπικό. Έχω κάποια χρόνια που ασχολούμαι με τις ακαδημίες του Κουτσελιού, έχω γύρω στα έξι χρόνια και μου έκανε πρόταση το Κουτσελιό να αναλάβω και το ανδρικό τμήμα.
Πιστεύω πώς αυτή η ομάδα έχει τη δυνατότητα, αν οργανωθεί και έχει υπομονή, να γίνει μια δύναμη στο ερασιτεχνικό με τις ακαδημίες και το υλικό που έχει. Είναι μια καλή αρχή για εμένα, ένα κίνητρο που έβαλα να κάνω κάτι καλό όπως με τους Χουλιαράδες».

• Έπαιξε ρόλο στην απόφαση ότι είσαι στην Ακαδημία;

-«Το μεγαλύτερο ρόλο. Με τα παιδιά αυτά δουλεύω έξι χρόνια και πιστεύω να υπάρχει μια συνέχεια. Μακάρι να γίνουν όπως στα έχω στο μυαλό μου, χρειάζεται υπομονή και τύχη σε αυτά τα πράγματα».

• Επέστρεψαν στην ομάδα παιδιά από το χωριό. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για το Κουτσελιό αλλά και για εσάς να συνεργαστείτε με παίκτες που τους είχατε;

-«Πηγαίνοντας στο Κουτσελιό και αποφασίζοντας να αναλάβω την ομάδα, πρώτος στόχος ήταν να επιστρέψουν τα παιδιά. Να υπάρχει ταυτότητα στην ομάδα και κάναμε προσπάθεια να έρθουν τα παιδιά. Θέλω να τα ευχαριστήσω γιατί φέτος το Α’ τοπικό θα είναι με δυο ομίλους και για ένα καλό και ποιοτικό ποδοσφαιριστή, το Β’ τοπικό δεν θέλω να το υποβαθμίσω αλλά είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά δέχθηκαν και ήρθαν για να κάνουν την ομάδα ανταγωνιστική».

• Ποιες είναι οι επόμενες μεταγραφικές κινήσεις και αν αποχωρήσει κάποιος;

-«Οι στόχοι που ειχαμε βάλει έχουν έρθει. Κάτι στο μυαλό ακόμα δεν έχω αλλά αν εμφανιστεί κάποια περίπτωση ποιοτική και να αλλάξει κατασταάσεις στην ομάδα σίγουρα την θέλουμε. Σε μεγάλο βαθμό, όμως, το ρόστερ έχει κλείσει.
Έχω μιλήσει με τα περισσότερα παιδιά που ήταν και πέρυσι, δεν έχει πει κανείς ότι θέλει να φύγει. Η προετοιμασία ξεκινάει 20 Ιουλίου, μακάρι όπως ξεκινήσουμε, να τελειώσουμε. Μπορεί να αποχωρήσουν κάποιοι στη διαδρομή της προετοιμασίας, δεν το ξέρω».

Να φτάσει σε κατάκτηση του Κυπέλλου…

• Οι στόχοι της ομάδας τη νέα σεζόν;

-«Έχω ξαναδουλέψει στη Β’. Είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα, ο στόχος είναι σίγουρα η ομάδα να είναι ανταγωνιστική,να είναι στους διεκδικητές του πρωταθλήματος, μακάρι να ανέβει αλλά είναι πολύ δύσκολο να ανέβεις από Β’. Στους Χουλιαράδες κάναμε δυο χρόνια να ανέβουμε. Κάθε Κυριακή πρέπει να πας να κερδίζεις, είναι πολύ δύσκολο αυτό. Πιο εύκολο είναι να σωθείς στην Α’ παρά να ανέβεις από τη Β’. Στόχος μεγάλος είναι τα παιδιά που έρχονται από την ακαδημία να τα απορροφήσει η ομάδα, πολύ σημαντικό κομμάτι για εμένα και στόχος που έχω πει και στα παιδιά, είναι με την πάροδο του χρόνου και μακάρι η ομάδα να έχει διάρκεια, να μπορέσει να κατακτήσει το Κύπελλο Ερασιτεχνών. Βασικό για εμένα και την ομάδα, να μπορέσει να φτάσει σε έναν τελικό και να το κατακτήσει».

• Λίγα λόγια για τη δουλειά που γίνεται στην ακαδημία του Κουτσελιού…

-«Η δουλειά της ακαδημίας ξεκίνησε με τον Σωκράτη Ντόβα που ήταν υπεύθυνος στις ακαδημίες και μετά Πρόεδρος στην ομάδα, οργάνωσε ένα κομμάτι πολύ δυνατό για την περιοχή γιατί έρχονται παιδιά από όλη την περιοχή. Πολύ σημαντικό κομμάτι που συνεχίζεται και με τα παιδιά που είναι τώρα στην ομάδα. Μου αρέσει πολύ να δουλεύω με νέα παιδιά, που συμμετέχω σε αυτό και ομάδες που δεν έχουν βάση με τις ακαδημίες, είναι πολύ δύσκολο να έχουν διάρκεια. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εξελίσσονται οι ακαδημίες και να μπορούμε με τα παιδιά πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, να περνάμε και καλά».

Μένω στις ομάδες αν βρω καλό κλίμα

• Ποιες είναι οι δικές σου φιλοδοξίες;

-«Αυτά τα χρόνια προπονητικά δένομαι με τις ομάδες,μου αρέσει αν βρω ένα καλό κλίμα να μένω και να ζω στιγμές με τους ανθρώπους κάθε ομάδας. Και να συμπίπτουν οι δικοί μου στόχοι με την ομάδα. Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο, να περνάμε καλά σαν ομάδα».

• Για το γεγονός ότι λες ευχαριστώ στους παίκτες όταν γίνεται μια αλλαγή…

-«Ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής έρχεται, δίνει τα πάντα και για εμένα και για την ομάδα και θέλω να τον ευχαριστήσω κάθε μέρα που έρχεται στην προπόνηση. Είναι πολύ σημαντικό και θέλω να τους δείχνω ότι τους ευχαριστώ πραγματικά».

• Αν αναβαθμίζει το ερασιτεχνικό η αναδιάρθρωση ή αν έγινε για να αρθούν κάποιες αδικίες…

-«Πιστεύω πώς η ΕΠΣΗΠ ζύγισε όλα τα θέματα και πήρε την απόφαση αυτή. Πιστεύω πώς στην Α’ Κατηγορία πρέπει να είναι ένας ισχυρός όμιλος που να απαρτίζεται από ομάδες που είναι ό,τι καλύτερο στο ερασιτεχνικό. Να παίζουν όλοι με όλους και να βγαίνει ο πρωταθλητής. Η ΕΠΣΗΠ γνωρίζει καλύτερα».

• Ποιες στιγμές ευχάριστες και ποιες δυσάρεστες κρατάς από τις ομάδες που είχες;

-«Δεν έχω καμία δυσάρεστη εμπειρία. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολύ καλές διοικήσεις και έχω καλές στιγμές να θυμάμαι.
Κάθε ομάδα είχε τις δικές της στιγμές που είχα την τύχη να τις ζήσω και τις κρατάω».

• Αν σου λέγαμε να πεις έναν παίκτη που συνεργάστηκες πιο καλά και έναν που δημιούργησε προβλήματα, ποιος θα ήταν;

-«Στο μυαλό μου είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές και θέλω να τους ευχαριστήσω αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχει κακός ποδοσφαιριστής για εμένα. Είχα την τύχη να έχω πολύ καλούς αθλητές και να έχω δεθεί πολύ με όλους. Με όλους τους ποδοσφαιριστές που συνεργάστηκα ήταν ιδιαίτεροι και σημαντικοί για εμένα».