20 χρόνια από το μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας

on .

mparaz

• Συμπληρώθηκαν στις 18 Ιουνίου, 20 χρόνια από το μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας, εκεί όπου το γκολ του Κορμαρή στις καθυστερήσεις του αγώνα με το Αιγάλεω χάρισε στον ΠΑΣ Γιάννινα την άνοδο στην Α' Εθνική.

Μία επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου ύστερα από μία δεκαετία παρουσίας στη Β’ Εθνική αλλά και μία σεζόν (1997-98) στη Γ’.
Ύστερα από έναν μαραθώνιο 34 αγωνιστικών της σεζόν 1999-2000, ο Αθηναϊκός είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και προβιβάστηκε απευθείας στην Α’, ενώ ένα ακόμη εισιτήριο ανόδου θα κρινόταν από τη διαδικασία των μπαράζ ανάμεσα σε ΠΑΣ Γιάννινα, Αιγάλεω και Πανσερραϊκό.
Μετά την ισοπαλία (2-2) του Αιγάλεω με τον Πανσερραϊκό και τη νίκη του ΠΑΣ απέναντι στη σερραική ομάδα(3-1), η ομάδα του Γιώργου Φοιρού χρειαζόταν έναν ακόμη βαθμό για να πανηγυρίσει την άνοδο.
Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν κατάμεστο από τους Ηπειρώτες φιλάθλους, οι οποίοι είχαν κερδίσει κατά κράτος τη μάχη της εξέδρας από τους λιγοστούς φίλους του Αιγάλεω.
Παρότι ο ΠΑΣ φαίνονταν να ελέγχει εκείνη την αναμέτρηση, το Αιγάλεω είχε πάρει το προβάδισμα στο σκορ στο 72' με τον Πέτρου και έδειχνε πως αγκάλιαζε το εισιτήριο της ανόδου. Οι Γιαννιώτες από εκεί και πέρα έδειξαν διψασμένοι για το γκολ της ισοφάρισης, έχασαν μια ντουζίνα ευκαιρίες με τη μπάλα να… αρνείται να μπει στα δίχτυα του Κόη.
Οι κυριότερες ήταν αυτές των Κοζανίδη και Σεϊταρίδη με τον πρώτο να σημαδεύει το κάθετο δοκάρι του Κόη και τον αμυντικό του ΠΑΣ να αστοχεί εξ επαφής από μισό μέτρο.
Στο 89΄ο Σεντεμέντες αποβλήθηκε με κόκκινη από τον διαιτητή Παπίλια και ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έμεινε με 10 παίκτες για τα ελάχιστα υπολειπόμενα λεπτά. Πλέον ο αγώνας ήταν στις καθυστερήσεις, επτά λεπτά δόθηκαν και εκεί παίχτηκε και το τελευταίο μέρος του αγώνα.
Ο Ράντος κράτησε τον ΠΑΣ εν ζωή στις καθυστερήσεις σε τετ-α-τετ με τον Κατσαρό και στην επόμενη φάση ο Τάτσης πέρασε την κάθετη στον Κοζανίδη που με παράλληλη μπαλιά βρήκε τον Κορμαρή στην περιοχή και ο φορ των Ιωαννίνων ψύχραιμος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τον ΠΑΣ στην Α’ Εθνική. Ήταν το λεπτό που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες επιτυχίες κι αν κάνει η ομάδα των Ιωαννίνων δεν θα το ξεχάσει κανείς.
Το τι ακολούθησε το σφύριγμα της λήξης δεν περιγράφεται με τους περίπου 10.000 ΠΑΣολέδες να παραληρούν στις εξέδρες να αποθεώνουν τους ποδοσφαιριστές και τον Γιώργο Φοιρό, με τον πρόεδρο Μάνθο Κολέμπα να σηκώνεται ψηλά από τους ποδοσφαιριστές. Το πέταλο της Νέας Φιλαδέλφειας πήρε φωτιά. Παίκτες, παράγοντες και κόσμος ένα κουβάρι πανηγύρισαν την επιστροφή στην Α’ Εθνική ύστερα από 10 χρόνια απουσίας. Το πανηγύρι στο γήπεδο, έδωσε σκυτάλη στο πανηγύρι που ακολούθησε σε όλα τα Γιάννινα, αλλά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας από χιλιάδες Ηπειρώτες.
Η σύνθεση του ΠΑΣ Γιάννινα (Γ. Φοιρός): Ράντος, Σεντεμέντες, Πάττας, Θεοδωρής, Φουτσίνι, Γιώτσας, Τάτσης, Κάκος, Μπελά, Κορμαρής, Κάμπος