Βασίλης Σιαφάκας: «Δεν ξεχωρίζω πρωτάθλημα και Κύπελλο»

on .

siaf kalyvas

• Ανέλαβε τον ΠΑΣ Κράψης πέρυσι τον Δεκέμβριο, σε μια, δύσκολη χρονική περίοδο όταν η ομάδα είχε ξεμείνει από στόχους έχοντας εξασφαλίσει την παραμονή της και είχε αποκλειστεί από το Κύπελλο.

Το πρωτάθλημα μπορεί να τελείωσε άδοξα λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο ο πρόεδρος της ομάδας Γιάννης Πασιάς έκανε πρόταση στον Βασίλη Σιαφάκα να παραμείνει στην ομάδα και για την επόμενη χρονιά και αμέσως επήλθε η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Ο προπονητής της ομάδας της Κράψης μιλάει στον «Π.Λ.» και στον Χρήστο Καλύβα για τους στόχους που θα έχει στο νέο πρωτάθλημα η ομάδα, για την αναδιάρθρωση, τα προβλήματα που ταλανίζουν τους Γιαννιώτες προπονητές, αλλά και για την Κρανούλα, ομάδα με την οποία δέθηκε τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής και δυστυχώς έχει διαλυθεί.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Σιαφάκα στον «Π.Λ.» Ξεκινώντας, θα ήθελα να μου πεις τους λόγους που αποφάσισες να παραμείνεις στην ομάδα της Κράψης και τη νέα χρονιά.
«Στην ομάδα της Κράψης πήγα αρχές Δεκεμβρίου του 2019. Είχαμε μια επικοινωνία με τον πρόεδρο και τα βρήκαμε σχετικά γρήγορα. Πήγα σε μια φάση που η ομάδα ήταν βαθμολογικά αδιάφορη και ήταν εκτός Κυπέλλου, οπότε επειδή είχαμε μεγάλο χρονικό διάστημα να παίξουμε, ήταν πολλές αγωνιστικές ακόμη να παίξουμε. Ήταν δύσκολο να κρατήσω τους παίκτες κοντά στην ομάδα. Πήγα στην Κράψη και βρήκα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, βρήκα έναν άνθρωπο που αγαπάει πολύ την ομάδα και ό,τι ήθελα μου το παρείχε αμέσως και βρήκα ανταπόκριση από τους παίκτες. Δεν σου κρύβω ότι μέχρι την τελευταία προπόνηση που κάναμε τον Μάρτιο είχαμε 20 άτομα. Για μια ομάδα που ήταν αδιάφορη αυτό ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα. Η χρονιά τελείωσε απότομα, μιλήσαμε με τον πρόεδρο, δεν χρειάστηκε να πούμε πολλά πράγματα και εγώ ήμουν θετικός από την αρχή και αυτός το ήθελε οπότε αποφασίσαμε πολύ εύκολα να συνεχίσουμε μαζί και τη νέα χρονιά».
Στόχος να πρωταγωνιστήσει η ομάδα
Ποιοι είναι οι στόχοι που θέσατε με τον πρόεδρο για τη νέα σεζόν;
«Ο πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος που θέλει πάντα η ομάδα να κερδίζει. Οικονομικά "ματώνει" μόνος του και θέλει να βλέπει την ομάδα όσο πιο ψηλά γίνεται. Ο στόχος είναι η ομάδα να πρωταγωνιστήσει, θα προσπαθήσει να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις, να έχει ηρεμία γιατί όπως ξέρουμε δεν είχε τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να ευχαριστιόμαστε αυτό που κάνουμε και να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται σε όλες τις διοργανώσεις, είτε κύπελλο, είτε πρωτάθλημα».
Συνήθως οι ομάδες της Α' Κατηγορίας θεωρούν πιο εφικτό στόχο το Κύπελλο. Είναι πιο εφικτός για εσάς ο στόχος του κυπέλλου από μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα;
«Όχι, εγώ προσωπικά δεν ξεχωρίζω κανέναν στόχο. Από τη στιγμή που συμμετέχουμε και στις δυο διοργανώσεις, θα προσπαθήσουμε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται και όσο μας το επιτρέψει και ο ιός γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει τη νέα χρονιά».
Τι θα χρειαστεί η ομάδα από έμψυχο υλικό και μεταγραφές τη νέα χρονιά;
«Σίγουρα θα χρειαστούμε ενίσχυση. Η ομάδα έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, δεν είχα από κανέναν παράπονο. Δεν μπορώ να πω από τώρα πόσους παίκτες θα χρειαστούμε γιατί για εμάς προέχει το να βρούμε γήπεδο να κάνουμε τις προπονήσεις, την προετοιμασία και τους αγώνες. Μετά θα ξεκινήσουμε να μιλάμε με ποδοσφαιριστές να δούμε ποιοι θέλουν να μείνουν. Επαναλαμβάνω ότι είμαι ευχαριστημένος και μακάρι να μείνουν όλοι, πράγμα λίγο δύσκολο, αλλά θα ήταν χαρά μου να γίνει αυτό»
Θα στηριχτείτε στους υπάρχοντες παίκτες ή θα γίνουν μεταγραφές από το «πάνω» ράφι και με προσθήκη νεαρών παικτών;
«Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια ομάδα, η οποία θα αποτελείται και από πολύ καλούς ποδοσφαιριστές από το «πάνω» ράφι και από καλούς και ταλαντούχους μικρούς. Στόχος της ομάδας θα είναι να πηγαίνει σε κάθε παιχνίδι για να πάρει το αποτέλεσμα και να το ευχαριστιόμαστε, είτε κερδίζουμε είτε όχι».
Με τους μικρούς υπάρχει θέμα από όλες τις ομάδες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη νέα χρονιά θα μειωθεί ο υποχρεωτικός αριθμός συμμετοχής στην ενδεκάδα από δυο σε έναν. Εσείς που θα ψάξατε να βρείτε τους νεαρούς που χρειάζεστε;
«Οι πιο πολλές ομάδες στηρίζονται σε φοιτητές. Επειδή οι φοιτητές θα χάσουν την προετοιμασία, θα χάσουν Χριστούγεννα, Πάσχα και υπάρχουν προβλήματα με προπονήσεις, εμείς είπαμε με τον πρόεδρο να βρούμε μεν φοιτητές αλλά να είναι Γιαννιώτες και όχι από άλλες περιοχές. Λίγο οι δικές μου γνωριμίες και λίγο αυτό με τον έναν μικρό μας βοηθάει να βρούμε 3-4 καλούς παίκτες και να τους εντάξουμε στο δυναμικό μας».
Σχολίασε μου την υποχρεωτική συμμετοχή δύο μικρών στην βασική ενδεκάδα. Είναι προς τη θετική κατεύθυνση ή όχι;
«Για εμένα μακάρι να παίζουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μικροί, αλλά αυτό το υποχρεωτικό το χρησιμοποιούν όλοι λάθος και για αυτό υπάρχουν προβλήματα. Βλέπουμε νεαρούς να σου ζητάνε χρήματα για να έρθουν να παίξουν. Αν πας να δεις προπονήσεις σε ομάδες θα δεις ότι είναι όλοι οι μεγάλοι αλλά δεν είναι οι μικροί. Για εμένα ισχύει ότι όποιος είναι καλός, θα μπει να παίξει. Αν έχω 2-3 μικρούς που μπορούν να σταθούν στην κατηγορία, θα τους βάλω να παίξουν ασχέτως περιορισμών. Νομίζω ότι όλοι οι προπονητές το ίδιο κοιτούν».
Θα είναι πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων
Πως βλέπεις το νέο πρωτάθλημα της Α Ερασιτεχνικής που θα διεξαχθεί σε δυο ομίλους;
«Νομίζω ότι την απόφαση της ΕΠΣΗΠ πρέπει να τη στηρίξουμε. Πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση είναι για καλό, είναι κάτι καινούργιο για εμάς αλλά δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί. Έχω την εντύπωση όμως ότι ενδεχομένως θα είναι και πρωτάθλημα δυο ταχυτήτων γιατί κάποιες ομάδες που είναι καλές στην Α’κατηγορία με κάποιες που ανέβηκαν από τη Β’, ίσως να έχουν μεγάλη διαφορά. Επίσης, δεν ξέρω πως θα γίνει με τους τρεις πρώτους κάθε ομίλου στο τέλος για να βγει ο πρωταθλητής. Η ΕΠΣΗΠ είχε αρκετό διάστημα να το σκεφτεί και πιστεύω ότι ο κ. Βρακάς το σκέφτηκε καλά. Μακάρι να βγει σε καλό αυτό το σχέδιο».
Το ότι ο διαχωρισμός των ομίλων θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια θα παίξει ρόλο στη δυναμικότητά τους;
«Σίγουρα θα παίξει. Ενδεχομένως κάποιες καλές ομάδες να είναι σε έναν όμιλο και στον άλλον να υπάρχει μια ανισορροπία. Είναι καινούργιο το εγχείρημα, δεν ξέρουμε πόσο θα ενισχυθούν οι ομάδες και τι όρεξη θα έχουν, ποιες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή, αλλά νομίζω ότι οφείλουμε να το στηρίξουμε».
Να πέσουν οι απαιτήσεις παικτών - προπονητών
Ο κορωνοιός έφερε και πολλά προβλήματα στις ομάδες και υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιες να μην δηλώσουν καν συμμετοχή. Πως πιστεύεις ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και να μην αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα;
«Πρώτα από όλα θα πρέπει να μειώσουν τα έξοδα. Ας μην πάρουν παίκτες που ζητάνε πολλά χρήματα, ας στηριχτούν σε πιτσιρικάδες και αναγκαστικά όπου μπορούν πρέπει να μειώσουν κάποια έξοδα. Όπως και οι απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών και των προπονητών για εμένα θα πρέπει να πέσουν. Λίγο-πολύ όλοι κάτι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολα για τους παράγοντες και αυτοί ερασιτέχνες είναι, δεν είναι επαγγελματίες, χρόνο από την οικογένεια τρώνε, χρήματα χαλάνε οπότε εφόσον υπάρχει μια δυσκολία θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε».
Το Κύπελλο ολοκληρώθηκε με κλήρωση. Εκπρόσωπος μας στο κύπελλο Ελλάδας η Ανατολή. Πως την είδες την διαδικασία;
«Είναι και αυτό κάτι καινούργιο. Η Ανατολή ήταν η ισχυρότερη ομάδα αυτή τη στιγμή στα Γιάννινα και νομίζω θα είναι άξιος εκπρόσωπος μας. Είναι λίγο μυστήρια αυτή η κατάσταση με την κλήρωση αλλά εφόσον παντού έγινε έτσι, πρέπει να το αποδεχτούμε και αυτό».

siaf 2
Είσαι γραμματέας στον Σύλλογο Προπονητών Ποδοσφαίρου Ιωαννίνων και θέλω να μου πεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.
«Τα προβλήματα είναι οικονομικά. Ασχολούνται και γράφουν σε διάφορα sites και σε σχόλια αγνοώντας ότι εμείς ασχολούμαστε με την προπονητική και είμαστε διπλωματούχοι προπονητές. Δεν είναι ότι έχουμε ένα δίπλωμα και κάνουμε τον προπονητή. Για να έχεις το δίπλωμα και να το συντηρείς, πρέπει να πληρώσεις αρκετά χρήματα. Όχι μόνο μια και δυο φορές, πολύ περισσότερες και οπότε και για τους προπονητές υπάρχουν πολλά έξοδα. Οι συνθήκες για εμάς πρέπει να βελτιωθούν αλλά νομίζω ότι κάπου τώρα τελευταία σε διάφορες κόντρες που έχουν οι μεγάλοι μεταξύ τους ΓΓΑ, ΕΠΟ κάπου μας έχουν τελείως στην απέξω. Νομίζω ότι για αυτούς είμαστε ο εύκολος στόχος και ότι και να γίνει θα την πατήσουν οι προπονητές».
Αρκετές ομάδες προσπαθούν να μπουν στο Μητρώο και όταν φτάνουν να συμπληρώσουν το κουτάκι για τον προπονητή εκεί υπάρχει θέμα με την αναγνώριση από την ΓΓΑ.
«Καταρχήν, δεν βγήκε κάποια ανακοίνωση από τον σύλλογο μας γιατί αφορά ένα θέμα που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Ότι είναι να γίνει θα γίνει για όλους. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι αυτό που γίνεται με τη ΓΓΑ να ζητάει να έχεις άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, είναι εντελώς παράλογο. Οι ίδιοι έχουν διακόψει από μόνοι τους από το 2005 και δεν δίνουν το χαρτί αυτό στους προπονητές. Όσοι είχαν διπλώματα μέχρι το 2005 μπορούσαν να βγάλουν και άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θέλουν να δώσουν τα χρήματα στα σωματεία και προσπαθούν να τους βάλουν σε ένα τέτοιο τρυπάκι».
Ένα ακόμη θέμα είναι η μη αναγνώριση από την ΕΠΟ του πτυχίου προπονητή σε όσους έχουν αποφοιτήσει από σχολή ΤΕΦΑΑ.
«Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε κάποια θέση. Νομίζω όμως ότι όποιος τελειώνει ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο για εμένα θα πρέπει να αναγνωρίζεται το δίπλωμα του. Είναι άνθρωποι που σπουδάζουν τόσα χρόνια και δεν γίνεται να μην τους αναγνωρίσεις το δίπλωμα τους. Από εκεί και πέρα γίνονται και άλλα πράγματα και είναι άδικο».
Πως αισθάνεσαι που εδώ και κάποια χρόνια η ομάδα της Κρανούλας δεν συμμετέχει στο ερασιτεχνικό, μια ομάδα όπου έζησες μεγάλες στιγμές τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής.
«Είμαι στενοχωρημένος γιατί πήγαμε μια παρέα ανθρώπων, 7-8 παιδιά όταν η Κρανούλα ανέβηκε στην Α' Κατηγορία και την βγάλαμε στην Γ’ Εθνική. Έγιναν όλα τα έργα στο γήπεδο και τώρα είναι κρίμα να μην υπάρχει ομάδα. Αυτή η ομάδα αγαπήθηκε στην αρχή από όλους στο χωριό. Μετά για διάφορους λόγους υπήρχε μια απαξίωση και αυτό είναι στενάχωρο πολύ για εμένα. Δεν σου κρύβω ότι κάποιες φορές που περνάω από το γήπεδο, σταματάω και κάθομαι και χαζεύω για να θυμηθώ, γιατί έχω περάσει πολύ καλές στιγμές εκεί».
Μεθοδικός κι αμείλικτος ο Γιαννίκης
Πως είδες την φετινή πορεία του ΠΑΣ; Ποια η γνώμη σου για τον Αργύρη Γιαννίκη και τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει τη νέα χρονιά;
«Σίγουρα έκανε μια αρκετά καλή πορεία. Το καλοκαίρι όλοι λέγανε ότι υπάρχει άλλη ομάδα που είναι το φαβορί για την άνοδο, ωστόσο ο ΠΑΣ το ανέτρεψε αυτό και μάλιστα με διαφορά και η εικόνα του ήταν αρκετά καλή. Για τον κ. Γιαννίκη όσο και αν ακούστηκαν διάφορα το καλοκαίρι ότι ήταν καινούργιος προπονητής, νέος και τι μπορεί να κάνει, έδωσε σε όλους αυτούς που είχαν διάφορες ενστάσεις την απάντηση του και φάνηκε αμέσως το έργο του. Από όσο γνωρίζω είναι αρκετά μεθοδικός και σε θέματα πειθαρχίας είναι αμείλικτος. Για την καινούργια χρονιά θα πρέπει ο κ. Χριστοβασίλης να κρατήσει τον προπονητή, να παραμείνει ο κορμός. Σίγουρα χρειάζεται κάποιες προσθήκες, αλλά δεν είναι ανάγκη να αλλάξει όλη την ομάδα. Θα πρέπει να πάρει 2-3 παίκτες που να κάνουν τη διαφορά, να βοηθήσουν ουσιαστικά και να δώσουν ώθηση και στους υπόλοιπους. Μακάρι να ανέβουν και κάποια παιδιά από την Κ 20, όπως έγινε και πέρυσι. Να πάμε λίγο και στο γιαννιώτικο στοιχείο γιατί μας λείπει από την ομάδα».