Άναψε «πράσινο φως» για προπονήσεις στη Super League 2

on .

PAS PROPONHSH 5 3 20

Παρά την τριήμερη καθυστέρηση και τους... ψιθύρους που ακολούθησαν, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απάντησε θετικά στο αίτημα των ομάδων της Super League 2 για την επιστροφή στις προπονήσεις, θέτοντας ωστόσο ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο κατά τα πρότυπα των ομάδων της Super League 1.
H απάντηση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ ήταν θετική στο γραπτό αίτημα των ομάδων της Super League 2 όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ναι μεν, αλλά» καθώς θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και θα πρέπει οι ομάδες να τηρήσουν συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο για την επιστροφή των ποδοσφαιριστών στις προπονήσεις.
Μάλιστα, θεσπίζεται υγειονομικός υπεύθυνος σε κάθε ομάδα, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την εφαρμογή των προϋποθέσεων λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ η κάθε ομάδα θα πρέπει να υπογράψει το υγειονομικό πρωτόκολλο και τους ειδικούς όρους.
Τέλος, οι προπονήσεις θα γίνονται με ολιγομελή γκρουπ των 6 έως 8 παικτών, όπως συνέβη και στην περίπτωση των ομάδων της Super League 1.
Συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι οι εξής:
-Κάθε ΠΑΕ της Super League 2 πρέπει να ορίσει υγειονομικό υπεύθυνο, τον οποίο και θα κοινοποιήσει στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ.
-O υγειονομικός υπεύθυνος κάθε ΠΑΕ πρέπει να είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας της αθλητικής της εγκατάστασης, καθώς και για όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα υποδειχθούν.
- O υγειονομικός υπεύθυνος κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να συνεργάζεται με τον υγειονομικό υπεύθυνο της Super League 2, ο οποίος και θα είναι ο σύνδεσμος της κατηγορίας με την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ.
- Κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να εγγυηθεί γραπτώς ότι θα εφαρμόσει, τόσο το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο για το ποδόσφαιρο, όσο και όλες τις υπόλοιπες προβλέψεις, τις απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα ατομικής προπόνησης σε ολιγομελή γκρουπ.
Επιστρέφουν οι παίκτες  του ΠΑΣ Γιάννινα
Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν και αρκετοί παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα προκειμένου να γυρίσουν στη βάση της ομάδας από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του στα Τρίκαλα, ενώ πρώτος αναμένεται να βρεθεί στα Γιάννινα ο γυμναστής Γιάννης Ντουρουντός, στον οποίο θα πέσει το μεγάλο βάρος της επανόδου της φυσικής κατάστασης μετά το μεγάλο διάστημα απραξίας.
Να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας στην πόλη των Ιωαννίνων παρέμειναν όλοι οι ξένοι παίκτες του ΠΑΣ, αλλά και ορισμένοι Έλληνες όπως π.χ. ο Μπουκουβάλας.

Όλοι οι παίκτες είχαν καθημερινή συνεργασία με τον γυμναστή της ομάδας, ο οποίος τους έδινε κάθε εβδομάδα διαφορετικό ασκησιολόγιο, αλλά και συμβουλές για την διατροφή τους.
Είναι απαραίτητο να εξεταστούν όλοι οι άνθρωποι της ομάδας (ποδοσφαιριστές, προπονητητές, φροντιστές, υπάλληλοι κτλ) για τον κορωνοϊό, κάτι που είναι βασική προϋπόθεση για την επιστροφή στις προπονήσεις.
Ο Ριστάνης υγειονομικός  υπεύθυνος
Ο άνθρωπος που η ΠΑΕ επέλεξε να επιφορτιστεί με την τήρηση και παρακολούθηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι ο γιατρός της ομάδας Σταύρος Ριστάνης, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές με την αρμόδια επιτροπή για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα.
Μπορεί ο διαγνωστικός έλεγχος για τον κορωνοϊό να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των προπονήσεων και οι ομάδες να είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν το προσωπικό τους σε αυτό το τεστ, όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποιος θα πληρώσει γι’ αυτούς τους μαζικούς ελέγχους.
Ερωτηματικό παραμένει το ποιος θα καλύψει το κόστος για την διενέργεια των τεστ. Στην περίπτωση των ομάδων της Super League 1 το κόστος επιβάρυνε τις ΠΑΕ, αλλά στην Super League 2 τα οικονομικά είναι πολύ πιο σφιχτά. Τα τεστ θα τα κάνει το ιατρικό τιμ κάθε ομάδας, το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι το κάθε πότε θα επαναλαμβάνεται ο διαγνωστικός έλεγχος. Κάθε εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες καθώς και το ποιος θα εποπτεύει την όλη διαδικασία. Επίσης, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης και διαχείρισης ενός κρούσματος. Στο Υφυπουργείο Αθλητισμού έχουν εδώ και μέρες και έχουν μελετήσει τα υγεινομικά πρωτόκολλα πρωταθλημάτων σε πάνω από δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιλογές είναι είτε να τίθεται σε καραντίνα μόνο ο παίκτης που έχει προσβληθεί μετά από τεστ σε όλους είτε να τίθεται σε καραντίνα συνολικά η ομάδα. Η τελική απόφαση θα παρθεί την επόμενη εβδομάδα, αφού πρώτα καταθέσει σχετική εισήγηση η επιστημονική επιτροπή.