Ο κορωνοϊός... μειώνει συμβόλαια και απολαβές παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα

on .

SHMA PAS GIANNINA

Εν αναμονή των εξελίξεων και των αποφάσεων που θα παρθούν, τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο, βρίσκονται οι άνθρωποι του ΠΑΣ Γιάννινα, οι οποίοι παραμένουν στα σπίτια τους, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των Γιαννιωτών.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και της ζωής μας, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. 
Ήδη τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο και το Euro 2020 έχουν αναβληθεί για το επόμενο έτος, το 2021 και όλοι τηρούν στάση αναμονής. 
Τα κρούσματα στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί και δυστυχώς και οι θάνατοι σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. 
Μέσα σε ένα τόσο ζοφερό πλαίσιο, είναι αδύνατο έως απάνθρωπο να μιλήσει κανείς για επανέναρξη των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων, τουλάχιστον μέχρι να κοπάσει το μεγάλο κύμα της διασποράς του ιού.
Χωρίς μετακινήσεις ο ΠΑΣ
Όσον αφορά τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι προπονήσεις έχουν σταματήσει από την Παρασκευή 13 Μαρτίου και θεωρείται απίθανο να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Απριλίου, εκτός αν αλλάξει κάτι δραματικά στα δεδομένα της επιδημίας στη χώρα μας.
 Η αρχική απαγόρευση των προπονήσεων και γενικά οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας ήταν για δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 27 Μαρτίου, όμως το μέτρο πήρε παράταση τουλάχιστον ακόμα δύο-τριών εβδομάδων, δηλαδή μέχρι το Πάσχα. 
Το προπονητικό team της ομάδας έδωσε ειδικό ασκησιολόγιο για τους ποδοσφαιριστές με εξ'αποστάσεως παρακολούθηση, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το πρόγραμμά τους με ασφάλεια από το σπίτι, ενώ παράλληλα έλαβαν και οδηγίες για τις μετακινήσεις και το καθημερινό τους πρόγραμμα με σκοπό την πρόληψη και προστασία. Μετά την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης μαζικής άθλησης, ο γυμναστής της ομάδας Γιάννης Ντουρουντός έβγαλε νέο ασκησιολόγιο, το οποίο παρέδωσε στους παίκτες ηλεκτρονικά μέσω mail, ενώ βρίσκεται σε καθημερινή επαφή μαζί τους. 
Το θετικό είναι ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι παίκτες της γιαννιώτικης ομάδας βρίσκονται στα Γιάννινα και είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. 
Ακόμα και οι ξένοι ή παίκτες που προέρχονται από άλλες πόλεις έχουν μείνει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και παρακολουθούν τις εξελίξεις.
 Τα Γιάννινα έχουν ελάχιστα κρούσματα και αυτό ανεβάζει τον δείκτη ασφαλείας της πόλης.
 Άλλωστε, ιδίως οι ξένοι δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις πατρίδες μετά τον περιορισμό που υπάρχει στις αεροπορικές πτήσεις. 
Επιπρόσθετα, όποιος επιστρέφει από το εξωτερικό, μπαίνει αυτόματα σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατ'οίκον, κάτι που αποτέλεσε έναν ακόμα αποτρεπτικό παράγοντα φυγής. 
Συναντήσεις Χριστοβασίλη και μειώσεις 
Ο χώρος του ποδοσφαίρου, ήταν αδύνατο να μην επηρεαστεί οικονομικά, όπως και όλοι οι τομείς, από την υγειονομική κρίση που ζούμε και την πανδημία του κορωνοϊού. 
Το πρωτάθλημα της Super League 2 έχει σταματήσει κι ενώ βρίσκεται στην 21η αγωνιστική, δηλαδή δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας. 
Το τελευταίο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν η νίκη με 4-1 επί της Κέρκυρας στο Ζωσιμάδες. 
Η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 49 βαθμούς, 7 περισσότερους από τον Απόλλωνα Σμύρνης που έχει 42 και αποτελεί μαζί με τα Χανιά και τον Λεβαδειακό τους βασικούς μνηστήρες της ανόδου. 
Η σκληρή πραγματικότητα της διακοπής του πρωταθλήματος και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν έφεραν ήδη αλλαγές και στα οικονομικά δεδομένα του ΠΑΣ Γιάννινα. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης βρέθηκε στα Γιάννινα την προηγούμενη εβδομάδα και προχώρησε σε αρκετές διαφοροποιήσεις. Συναντήθηκε με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας και τους πρότεινε δραστικές μειώσεις συμβολαίων και περικοπών στις απολαβές τους. 
Ήταν που ήταν χαμηλά τα οικονομικά δεδομένα στην Super League 2, ήρθε και η πανδημία του κορωνοϊού να δώσει ένα ακόμα χτύπημα και μια βουτιά προς τα κάτω στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα έχει αναστείλει πλήρως τη λειτουργία της, τόσο το ποδοσφαιρικό τμήμα, όσο και τα γραφεία της ομάδας στο ΠΕΑΚΙ Ανατολής.
Το κάτα πόσο θα μπορέσουν οι υπάλληλοι και οι παίκτες της ομάδας να υπαχθούν στο έκτακτο μέτρο της ενίσχυσης των 800 ευρώ θα φανεί τις προσεχείς ημέρες.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε στη σχετική επιστολή που του απέστειλαν οι πρόεδροι της Super League 1 Μηνάς Λυσάνδρου και Super League 2/ Football League Λεωνίδας Λεουτσάκος, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις και στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη για τους ποδοσφαιριστές, ενώ παρέπεμψε ουσιαστικά το θέμα στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.
Η σκληρή πραγματικότητα πάντως είναι ότι, αν εξαιρέσουμε τους ποδοσφαιριστές ορισμένων ομάδων της Super League, στις τάξεις της Super League 2 και ιδίως στην Football League τα οικονομικά δεδομένα είναι από τραγικά έως ανύπαρκτα και είναι σίγουρο ότι οι πλειονότητα των επαγγελματιών παικτών σε αυτές τις κατηγορίες χρειάζονται αυτό το βοήθημα. 
Όμως για τους πρωτοκλασάτους παίκτες ομάδων της Super League που αμείβονται πλουσιοπάροχα, σίγουρα αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία το να ζητούν να πάρουν το έκτακτο βοήθημα από την πολιτεία. 
Επέκταση συμβολαίων και μετά τον Ιούνιο
Τις κινήσεις που κρίνονται αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του ποδοσφαίρου μετά την πανδημία του κορωνοϊού συζητάει σε παγκόσμιο επίπεδο η FIFA και σε ευρωπαϊκό επίποδο η UEFA.
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει τα συμβόλαια παικτών και προπονητών να επεκταθούν ώστε να καλύπτουν και το χρονικό διάστημα στο οποίο ελπίζουν πως θα ολοκληρωθούν πρωταθλήματα και διεθνείς διοργανώσεις. 
Άλλωστε τα περισσότερα συμβόλαια που εκπνέουν στο τέλος της σεζόν λήγουν στο τέλος Ιουνίου και πιθανώς οι διοργανώσεις να τελειώσουν αργότερα.
Παράλληλα, η ομάδα εργασίας της FIFA αναμένεται να εισηγηθεί την αλλαγή των μεταγραφικών περιόδων, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες που θα διαμορφωθούν από την καθυστερημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν και έναρξη της επόμενης. 
Λ. Λεουτσάκος: «Προέχει η υγεία»
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95,5 FM, o πρόεδρος της Super League 2 και της Football League Λεωνίδας Λεουτσάκος, μίλησε για το μέλλον των δύο πρωταθλημάτων και τόνισε πως προέχει η υγεία αποκαλύπτοντας παράλληλα πως στο παρελθόν είχε περάσει 14 ημέρες διασωληνωμένος με πνευμονία. «Μόλις βγούμε από αυτήν την κατάσταση με ηρεμία θα δούμε τα πράγματα και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. 
Αυτήν την ώρα είναι πρώιμο να μιλάμε για κάτι άλλο. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Πρέπει να βγούμε αλώβητοι ως άνθρωποι από αυτήν την κατάσταση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λεουτσάκος.