Ντέρμπι από τα παλιά αύριο Παναχαϊκή – ΠΑΣ Γιάννινα

on .

PANAXAIKH PAS SHMATA

Τις επίσημες αγωνιστικές του υποχρεώσεις ξεκινάει ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς αντιμετωπίζει αύριο το απόγευμα (4:00 μ.μ.) την Παναχαϊκή στην Πάτρα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League, με στόχο τη νίκη και την καλύτερη δυνατή έναρξη.
Μετά από 147 ημέρες, σχεδόν 5 μήνες απραξίας, η ομάδα της Ηπείρου επιστρέφει στα επίσημα παιχνίδια. Ήταν 5 Μαΐου όταν ο ΠΑΣ του Γιάννη Πετράκη ηττήθηκε με 0-2 από τον ΠΑΟΚ και υποβιβάστηκε από την Super League. Έκτοτε άλλαξαν πάρα πολλά εντός της ομάδας. 15 ποδοσφαιριστές αποχώρησαν, μαζί και ο Πετράκης και σύσσωμο το τεχνικό επιτελείο.

Ακόμα και ο τεχνικός διευθυντής άλλαξε, με τον Γιώργο Ντάσιο να αντικαθιστά τον Δημήτρη Νιαρχάκο.
Η εποχή του Αργύρη Γιαννίκη στον ΠΑΣ ξεκίνησε και πλέον η ομάδα καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος της Super League 2. Μια νεοσυσταθείσα κατηγορία που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, με κορυφαίο φυσικά τη διάσταση που υπάρχει με την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά συμβόλαια και την κεντρική διαχείριση. Είναι χαρακτηριστικό των δεδομένων της κατηγορίας ότι σήμερα και αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες της πρεμιέρας, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, αλλά είναι άγνωστο τι θα γίνει στις επόμενες αγωνιστικές καθώς το ΔΣ της Super League 2 αποφάσισε να αναβληθεί επ' αόριστον το πρωτάθλημα από την 1η Οκτωβρίου και μετά, αν δεν βρεθεί λύση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η νέα πραγματικότητα φέρνει τον ΠΑΣ Γιάννινα σε μια κατηγορία και σε νέα δεδομένα, στα οποία δεν ήταν συνηθισμένος, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Το αυριανό παιχνίδι είναι ένα ντέρμπι από τα παλιά, μια αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο ομάδες δύο μεγάλων επαρχιακών πόλεων, οι οποίες έχουν συναντηθεί πολλάκις στην κατηγορία. Πρόκειται μάλιστα και για δύο από τα φαβορί της κατηγορίας για άνοδο, μαζί με τον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Λεβαδειακό.
Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας ο Αργύρης Γιαννίκης έχει έτοιμη πλέον την ομάδα για την πρεμιέρα στην Πάτρα. Ο Τρικαλινός τεχνικός δεν θα έχει στη διάθεσή του τρεις ποδοσφαιριστές, τους τραυματίες Σεργελασβίλι, Ελευθεριάδη και Ξύδα. Πλην αυτών, όλοι οι υπόλοιποι είναι ετοιμοπόλεμοι και ο Γιαννίκης αρκετές επιλογές για τον καταρτισμό της αποστολής. Ο ΠΑΣ θα αναχωρήσει σήμερα το μεσημέρι οδικώς για την Πάτρα και θα καταλύσει σε ξενοδοχείο της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Γιαννίκης: «Θέλουμε  να ξεκινήσουμε καλά»
Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και συνέντευξη Τύπου του Αργύρη Γιαννίκη στο «Ζωσιμάδες», παρόντος του νέου τεχνικού διευθυντή Γιώργου Ντάσιου. Στην αρχική του τοποθέτηση ο 39χρονος προπονητής σημείωσε ότι: «Χαίρομαι που αρχίζει το πρωτάθλημα γιατί ανυπομονώ να δω την ομάδα και τον τρόπο παιχνιδιού για να δούμε πως θα ανταπεξέλθουμε σε επίσημο παιχνίδι. Έχουμε αλλαγές στην ομάδα και περιμένω να αρχίσει το πρωτάθλημα».
Για το πόσο σημαντικό είναι ένα θετικό ξεκίνημα: «Κάθε θετικό ξεκίνημα βοηθάει αλλά να ξέρουμε ότι την Κυριακή δεν κρίνεται το πρωτάθλημα. Ότι και να γίνει έχουμε δρόμο μπροστά. Διάβασα να λέτε για μαραθώνιο, για εμένα είναι μια ορειβασία μπροστά. Το πρωτάθλημα έχει 32 παιχνίδια αλλά σίγουρα θα μας βοηθήσει πολύ αν ξεκινήσουμε θετικά».
Για την Παναχαική: «Παίζει στρωτό ποδόσφαιρο, ξεκινάει με 4-3-3 και παίζει και 4-3-2-1. Αυτά τα συστήματα έχει παίξει στα φιλικά. Προσπαθεί να  παίξει ποδόσφαιρο με κάθετες μπαλιές, έχει κάθετες κινήσεις. Πρόκειται για μια σοβαρή και δουλεμένη ομάδα».
Αναφερόμενος στο σύστημα που θα επιλέξει, είπε πως το πιο σημαντικό «είναι ο τρόπος παιχνιδιού που θα έχουμε, να είμαστε σοβαροί σε αυτό που κάνουμε, να είμαστε πειθαρχημένοι μέσα στο γήπεδο, αυτά που κάνουμε στην προπόνηση  να τα βγάζουμε  μέσα στο γήπεδο.  Αυτά είναι τα σημαντικά και αυτά θέλω να δω ανεξαρτήτως συστήματος».
Ως προς τη σύνθεση της ενδεκάδας δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, λέγοντας πώς δεν ξέρει αν υπάρξει κάποια έκπληξη. «Εμείς βλέπουμε κάθε μέρα τους παίκτες -είπε- και θα βάλουμε τους πιο φορμαρισμένους να παίξουν».
Τέλος ανέφερε πως δεν αρέσει καθόλου το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος. «Έχουμε βάση προγραμματισμού τρία παιχνίδια σε 8 μέρες  και αυτό κοιτάμε, όμως το τι θα γίνει τελικά δεν είναι στο χέρι μας», πρόσθεσε.
Διαιτητής ο Γρατσάνης
Ο Βαγγέλης Γρατσάνης από τα Τρίκαλα, διαιτητής μέχρι πρότινος Super League, ορίστηκε από την ΚΕΔ να διαιτητεύσει την αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Παναχαϊκή στην Πάτρα. Βοηθοί του Γρατσάνη θα είναι ο Μιχάλης Μανασής και ο Ευθύμιος Κούρεντας, επίσης από τα Τρίκαλα, ενώ τέταρτη θα είναι η Ελένη Αντωνίου από την Ανατολική Αττική και παρατηρητής διαιτησίας ο Κωνσταντίνος Φλωράκης από τη Φωκίδα.
Με οπαδούς στην Πάτρα
Εκδρομή για την Πάτρα έχει προγραμματίσει τόσο ο Σ.Φ. ΠΑΣ Γιάννινα όσο και η λέσχη φιλάθλων των Blue Vayeros.
Η ΠΑΕ Παναχαϊκή έχει διαθέσει 150 εισιτήρια για τους φιλοξενούμενους Γιαννιώτες φιλάθλους, οι οποίοι θα μπουν στη θύρα 2 Α και η τιμή του εισιτηρίου θα είναι στα 10 ευρώ, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των δύο ομάδων.