ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ!..

on .

PAS

Εν αναμονή της έναρξης του πρωταθλήματος και των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων βρίσκονται στον ΠΑΣ Γιάννινα, με την ομάδα να έχει ήδη συμπληρώσει δύο μήνες προετοιμασίας και να έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο 8 φιλικών αγώνων προετοιμασίας.
Το αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα την ερχόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου παραμένει άγνωστο, αφού ακόμα και τώρα δεν έχουν πέσει οι υπογραφές ανάμεσα στην Super League 2 και την ΕΡΤ για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος. Σίγουρα αυτή η χρονική καθυστέρηση δεν ευνοεί ομάδες όπως ο ΠΑΣ, οι οποίες ξεκίνησαν προετοιμασία από τα μέσα Ιουλίου και έχουν διανύσει μια παρατεταμένη περίοδο αγωνιστικής απραξίας.
Αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι ο ΠΑΣ έδωσε το τελευταίο του επίσημο παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ στις 5 Μαΐου στο «Ζωσιμάδες» γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για μια περίοδο περίπου 5 μηνών χωρίς επίσημο παιχνίδι. Για να ακριβολογούμε, αν το παιχνίδι με την Παναχαϊκή στην Πάτρα γίνει την προσεχή Κυριακή 29 του μηνός θα έχουν περάσει 147(!!!) ημέρες για τον ΠΑΣ χωρίς επίσημο παιχνίδι.
Φυσικά, σε αυτό δεν ευθύνεται η ομάδα του ΠΑΣ αποκλειστικά, αλλά η ανοργανωσιά και η προχειρότητα των υπευθύνων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τόσο εκείνων που έταζαν «λαγούς με πετραχήλια» για τα τηλεοπτικά συμβόλαια, όσο κι εκείνων που ήθελαν και θέλουν να στηριχτούν στο κρατικό χρήμα για να λειτουργήσουν μια ΠΑΕ, μια ανώνυμη εταιρεία δηλαδή.

Ο απολογισμός των φιλικών
Τα φιλικά του καλοκαιριού ήταν μια «πονεμένη» ιστορία για τον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς άλλα είχαν προγραμματιστεί, άλλα τελικά πραγματοποιήθηκαν. Καταρχήν, η γιαννιώτικη ομάδα έδωσε 8 φιλικά προετοιμασίας μέσα σε διάστημα 45 ημερών. Από το πρώτο στις 7 Αυγούστου με τη Λάρισα μέχρι το τελευταίο χρονικά με αντίπαλο τον Απόλλωνα Λάρισας την περασμένη Παρασκευή 20 του μηνός.
Ο απολογισμός των 8 φιλικών αναμετρήσεων είναι θετικός για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Έξι νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα μέτρησε η γιαννιώτικη ομάδα, κόντρα σε ομάδες Super League, Super League 2, αλλά και Football League. Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι ο ΠΑΣ έδωσε όλα του τα παιχνίδια εντός έδρας, 7 στο «Ζωσιμάδες» και μόλις 1 στο ΠΕΑΚΙ Ανατολής. Επίσης, ο ΠΑΣ δεν έδωσε φιλικά προετοιμασίας στο Καρπενήσι, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε το βασικό στάδιο.
Αν και μετά από 2,5 μήνες προετοιμασίας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βασικό ένα δεκαήμερο προετοιμασίας στο Καρπενήσι.
Το πρώτο φιλικό για την ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη ήταν με τη Λάρισα την Τετάρτη 7 Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της ομάδας από το Καρπενήσι.
Ο Γιαννίκης παρέταξε τον ΠΑΣ με 4-2-3-1, λανσάροντας για πρώτη φορά το νέο σύστημα που δοκιμάζει. Η γιαννιώτικη ομάδα έκανε καλή εμφάνιση, πίεσε την ΑΕΛ, η οποία κατάφερε να πάρει τη νίκη με απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Ζίβκοβιτς. Η καλή εικόνα της νεανικής ομάδας του Αργύρη Γιαννίκη, σε συνδυασμό με την προβληματική εικόνα της ΑΕΛ έκαναν τον Κούγια να απολύσει την επόμενη μέρα τον τεχνικό Γκόραν Πέτριτς και να φέρει στη θέση του τον Μιχάλη Γρηγορίου, ο οποίος είχε ακουστεί και για τον ΠΑΣ.
Το δεύτερο φιλικό για τους Ηπειρώτες ήταν την Κυριακή 11 Αυγούστου με αντίπαλο τον Παναιτωλικό. Η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, ενδεχομένως την καλύτερη των φιλικών και επικράτησε με 2-0 της αγρινιώτικης ομάδας, ενώ είχε και χαμένο πέναλτι.
Λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους οι Γιαννιώτες προηγήθηκαν στο σκορ με σκόρερ τον Κρίζμαν. Ο Κροάτης επιθετικός δέχτηκε την κάθετη πάσα του Νάουμετς και πλάσαρε εύστοχα, ανοίγοντας τον λογαριασμό του ΠΑΣ στην επίθεση για τα φιλικά προετοιμασίας. Στην αρχή του β’ μέρους ο ΠΑΣ έχασε πέναλτι με τον Ελευθεριάδη, πέναλτι που είχε κερδίσει ο Πήλιος. Η πολύ καλή εμφάνιση της ομάδας του Γιαννίκη στην επανάληψη συνοδεύτηκε από πολλές ευκαιρίες και τελικά σφραγίστηκε με το 2-0 από τον Παμλίδη στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Η αλλαγή προγράμματος στην Super League, αλλά και η εξαιρετική εμφάνιση του ΠΑΣ Γιάννινα έφεραν τη ματαίωση του δεύτερου αγώνα μεταξύ ΠΑΣ και Παναιτωλικού που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή 18 Αυγούστου στο Αγρίνιο.
Παρότι ψάχτηκε για να βρει φιλικό, ο ΠΑΣ δεν τα κατάφερε και έτσι έμεινε για δύο εβδομάδες χωρίς φιλικό, με τον Γιαννίκη να κάνει εσωτερικό δίτερμα για να κρατήσει τους παίκτες σε εγρήγορση.
Η αγωνιστική απραξία των δύο εβδομάδων έφερε τα αρνητικά της αποτελέσματα στο επόμενο φιλικό του ΠΑΣ. Οι Γιαννιώτες αντιμετώπισαν τη Βέροια την Κυριακή 24 Αυγούστου και προβλημάτισαν με την κακή τους εικόνα και τη συνολική απόδοσή τους, η οποία ήταν αντίθετη σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά κόντρα σε ΑΕΛ και Παναιτωλικό. Το παιχνίδι ήταν μέτριο έως βαρετό στη μεγαλύτερη διάρκεια του και βελτιώθηκε μόνο στο τελευταίο εικοσάλεπτο.
Ο Γιαννίκης παρέταξε τον ΠΑΣ και πάλι με 4-2-3-1, όμως η ομάδα δεν ήταν δημιουργική και αναλώθηκε σε ανούσια κατοχή μπάλας.
Η Βέροια έδειξε πολύ καλό και οργανωμένο σύνολο για τα δεδομένα της Football League, στην οποία θα συμμετάσχει και κατάφερε στο 70’ να ανοίξει το σκορ με τον Κανούλα. Η απάντηση του ΠΑΣ ήρθε στο 84’ με τον νεαρό Λιάσο να δέχεται την ασίστ του Παμλίδη και σε κενή εστία να ισοφαρίζει σε 1-1.

Ο τραυματισμός Ελευθεριάδη…
Η κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League 2 έφερε την Παναχαϊκή αντίπαλο του ΠΑΣ Γιάννινα στο παιχνίδι της πρεμιέρας στην Πάτρα. Μοιραία το φιλικό μεταξύ των δύο ομάδων που ήταν προγραμματισμένο για το Σάββατο 31 Αυγούστου ματαιώθηκε και στη θέση του ο ΠΑΣ έπαιξε φιλικό με τον Καραϊσκάκη Άρτας την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Το φιλικό με τους Αρτινούς σημαδεύτηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Ελευθεριάδη, ο οποίος υπέστη κάταγμα περόνης και θα μείνει συνολικά 3 μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης.
Αγωνιστικά ο ΠΑΣ ήταν καλύτερος μέχρι το εικοσάλεπτο, αποσυντονίστηκε όμως από τον τραυματισμό του Ελευθεριάδη και δέχτηκε το 0-1 από την ομάδα της Άρτας χάρη σε γκολ του Κούστα λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους.
Η γιαννιώτικη ομάδα αφυπνίστηκε στην επανάληψη και με δύο γκολ του Λέο στο 52’ και το 64΄ανέτρεψε το σκορ και πήρε τη νίκη με 2-1. Ο Γάλλος επιθετικός δοκιμάστηκε μαζί με τον Κρίζμαν στην επίθεση σε διάταξη 4-4-2, σύστημα που πρωτοδοκίμασε ο Γιαννίκης στο φιλικό με τους Αρτινούς.

Αντί για Λάρισα… Θεσπρωτός
Το πέμπτο φιλικό του ΠΑΣ Γιάννινα έγινε με μία ακόμα ομάδα από την Ήπειρο, τον Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας, ομάδα στην οποία δεσπόζει πλέον η παρουσία του Χουάν Ραμόν Ρότσα στην τεχνική της ηγεσία. Το δεύτερο φιλικό με την ΑΕΛ ακυρώθηκε καθώς οι Λαρισαίοι ζήτησαν να γίνει το παιχνίδι στο AEL FC Arena, κάτι που δεν δέχτηκε η πλευρά του ΠΑΣ, λόγω της ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου. Έτσι, αντί για την ΑΕΛ προτιμήθηκε να γίνει ακόμα φιλικό στο «Ζωσιμάδες», αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Θεσπρωτό την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου.
Κόντρα στην ομάδα της Ηγουμενίτσας ο Γιαννίκης δοκίμασε τριάδα στόπερ και διάταξη 3-5-2 και δύο επιθετικούς τους Ξύδα και Παμλίδη. Ο ΠΑΣ ήταν βελτιωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα φιλικά και αισθητά καλύτερος από τον αντίπαλο του.
Η ομάδα του Γιαννίκη κυριάρχησε στο πρώτο μέρος όταν και πέτυχε 3 γκολ με τους Σιόντη (22’), Παμλίδη (25’ και 44’), ενώ στη μεσαία γραμμή άρχισε να κυριαρχεί η παρουσία του Πίτου Γκαρσία. Ο Θεσπρωτός κατάφερε να μειώσει στο δεύτερο μέρος με γκολ του Ραμίρεζ (61’) και τον Χουάν Ραμόν Ρότσα να δηλώνει μετά το ματς ότι ο ΠΑΣ διαθέτει από τη δεκαετία του ’70 και μετά αργεντίνικη αύρα.
Η αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος της Super League 2 από τις 22 για τις 29 του μηνός έφερε ακόμα τρία φιλικά για τον ΠΑΣ Γιάννινα, με Ολυμπιακό Βόλου, Κέρκυρα και το τελευταίο χρονικά με τον Απόλλωνα Λάρισας.
Κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου ο Γιαννίκης δοκίμασε σύστημα 4-4-2 και τους Παμλίδη, Κρίζμαν επιθετικό δίδυμο. Το πρώτο μέρος ήταν κακό και ουσιαστικά μοναδική αξιόλογη στιγμή ήταν το χαμένο πέναλτι του Αποστολόπουλου (31’).
Στην επανάληψη ο ΠΑΣ πήρε μπρος μετά το 65’ και «ξεκλείδωσε» την άμυνα της ομάδας του Βόλου. Σκόρερ του πρώτου τέρματος ήταν στο 67’ ο Παμλίδης, ο οποίος δέχτηκε την κάθετη πάσα του Καρτάλη και με πλασέ άνοιξε το σκορ. Το δεύτερο γκολ πέτυχε ο Λέο στο 79’ μετά από ωραία ενέργεια του Νάουμετς από αριστερά και αρχική κόντρα στον Ξύδα. Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε στις καθυστερήσεις ο Πίτου Γκαρσία, ο οποίος με απευθείας εκτέλεση κόρνερ διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

Με πρωταγωνιστή τον Γροσδάνη
Στο έβδομο φιλικό με αντίπαλο την Κέρκυρα στο «Ζωσιμάδες» έλαμψε το άστρο του νεαρού Παύλου Γροσδάνη.
Ο 17χρονος ποδοσφαιριστής που πρόσφατα υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ΠΑΣ έκανε το μεγάλο βήμα από την Κ 17 στην πρώτη ομάδα και στο φιλικό με τους Κερκυραίους ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής.
Με δύο δικά του γκολ ο ΠΑΣ επικράτησε με 2-0, με τον Γιαννίκη να εδραιώνει το 4-4-2, σύστημα που θα παίζει η ομάδα στα παιχνίδια που θέλει να είναι πιο επιθετική.
Ο ΠΑΣ ήταν πιο κινητικός και δραστήριος από τους Κερκυραίους, κυρίως στο πρώτο μέρος. Ο Γιαννίκης έβαλε επιθετικό δίδυμο τους Γροσδάνη και Λέο. Στο παιχνίδι έλαμψε το άστρο του νεαρού Παύλου Γροσδάνη. Ο 17χρονος μεσοεπιθετικός πέτυχε και τα δύο γκολ, αποδεικνύοντας ότι μόνο τυχαία δεν υπέγραψε πρόσφατα επαγγελματικό συμβόλαιο.
Στο 26' με ωραίο διαγώνιο σουτ ο Γροσδάνης άνοιξε λογαριασμό με τα δίχτυα, ενώ στο 54' ο ίδιος ποδοσφαιριστής πήρε το "ριμπάουντ" μετά από σουτ του Νάουμετς στο δοκάρι.
Οι Κερκυραίοι απείλησαν ελάχιστα, ενώ ο ΠΑΣ είχε κι άλλες ευκαιρίες για περισσότερα γκολ. Οι άνθρωποι της ομάδας φοβήθηκαν όταν ο Ξύδας τραυματίστηκε σε σύγκρουσή του με τον Παναγιωτίδη στο 72', όμως ο τραυματισμός του αποδείχτηκε ελαφρύ διάστρεμμα και ήδη δίνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το ματς της πρεμιέρας με την Παναχαϊκή.
Ο ΠΑΣ φύλαγε το καλύτερο για το τέλος των φιλικών στο παιχνίδι της περασμένης Παρασκευής κόντρα στον Απόλλωνα.
Η γιαννιώτικη ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο και επικράτησε με 4-1 του Απόλλωνα Λάρισας. Το πρώτο μέρος δεν έκρυβε ιδιαίτερες συγκινήσεις παρά μόνο το χαμένο πέναλτι του Χατζή στο 30', όμως στην επανάληψη ο ΠΑΣ ήταν καταιγιστικός.
Ο Λέο άνοιξε το σκορ στο 48' με ωραίο τελείωμα μετά από έξυπνη ασίστ, ενώ στο 55' ο Οικονομόπουλος δέχτηκε την πάσα του Νικολιά και με σουτ στην κλειστή γωνία έκανε το 2-0. Στο 65' ο Λώλης μετά από ωραία ασίστ του Παμλίδη έκανε το 3-0, ενώ στο 81' ο κορυφαίος του παιχνιδιού Νάουμετς έκανε το 4-0. Το γκολ της τιμής για τους Λαρισαίους πέτυχε με πέναλτι ο Σιφναίος και διαμόρφωσε το τελικό 4-1.