Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ ΣΕ ΣΤΕΡΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ!

on .

GIOTITSAS OIKONOMOU

• Υπηρετεί εδώ και δεκαετίες πιστά τον ΠΑΣ Γιάννινα από κάθε μετερίζι. Αγωνίστηκε με τη φανέλα του «ΆΓΙΑΞ» της Ηπείρου 14,5 χρόνια. Αφηγείται πως βίωσε το αλήστου μνήμης μπαράζ της Λάρισας που οδήγησε τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Β’ Εθνική αλλά και την καλύτερη στιγμή που έζησε σαν ποδοσφαιριστής. Υπήρξε προπονητής υποδομών του ΠΑΣ Γιάννινα και την τελευταία διετία βρίσκεται στο τιμόνι του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα.
Πρόκειται για τον Γιώργο Οικονόμου ο οποίος παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «Π.Λ» και στον Νίκο Γιωτίτσα.
Χαρακτήρισε έξυπνη την κίνηση του Προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα να… δώσει τα κλειδιά σε έναν φιλόδοξο προπονητή όπως ο κ. Γιαννίκης, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή πέρα από την επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία, να δοθούν ευκαιρίες στα παιδιά από τα τμήματα υποδομής.
Επειδή «το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά» μίλησε για τον γιο του Μάριο, για τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στον Α.Ο Γιάννινα, την εδραίωση στον ΠΑΣ Γιάννινα, το άλμα στο ιταλικό πρωτάθλημα, την καλή χρονιά που πραγματοποίησε την πρώτη χρονιά στην ΑΕΚ αλλά και πως βίωσε το ντεμπούτο του τη στιγμή που είδε το διό του να αγωνίζεται με την Εθνική Ελλάδος.
Η συνέντευξη
Είστε δυο χρόνια στο τιμόνι του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα. Τι συναντήσατε μόλις αναλάβατε από τον κ. Τσάγκα και γενικά κάνετε μια αποτίμηση το διάστημα που είστε Πρόεδρος.
Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια αυτά τα δυο χρόνια, είχαμε κάποιες υποδομές που χρειάζονταν αλλαγή, είχαμε κάποια γήπεδα που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση από την προηγούμενη διοίκηση, προσπαθήσαμε να βοηθηθούμε μέσω Δήμου και Περιφέρειας. Μας βοήθησαν σε αυτό το κομμάτι, έχουμε αλλάξει σχεδόν τα πάντα στις εγκαταστάσεις μας, είμαστε στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης και ελπίζουμε να τελειώσουμε δυο-τρία πράγματα που έχουμε για να σας να τα παρουσιάσουμε και να δείτε τη δουλειά που έχει γίνει στις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη όσον αφορά το ποδόσφαιρο.
Ποια είναι η σχέση της διοίκησης του Ερασιτέχνη με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα;
Ο Ερασιτέχνης με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα έχει άριστες σχέσεις, και ειδικά εγώ, με τον Πρόεδρο κ. Χριστοβασίλη. Μας βοήθησε και εμείς τον βοηθήσαμε σε ότι χρειάστηκε, ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι γιατί είναι σημαντικό να έχουμε αγαστή συνεργασία μεταξύ μας.
Σας προκάλεσε λύπη ο υποβιβασμός του ΠΑΣ και τι περιμένετε τη νέα χρονιά;
Ήταν μια δύσκολη χρονιά, είχαμε ατυχίες, κακές διαιτησίες αλλά ξεκίνησε άσχημα λόγω και των πολλών εκτός έδρας παιχνιδιών, η ψυχολογία της ομάδας ήταν πάντα προς τα κάτω, δυστυχώς εξελίχθηκαν τα πράγματα έτσι που δεν σωθήκαμε. Θεωρώ ότι θα γίνει πάλι μια αξιόλογη προσπάθεια και θα είναι σύντομος ο χρόνος παραμονής στη Super League 2.
Πώς κρίνετε την επιλογή Γιαννίκη για τον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα;
Θεωρώ ότι ένας φιλόδοξος νέος προπονητής με γνώσεις θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον ΠΑΣ από κάποιες επιλογές που υπάρχουν γενικά στην Ελλάδα. Νομίζω είναι έξυπνη η κίνηση του Προέδρου και εύχομαι ο κ. Γιαννίκης να ισορροπήσει ανάμεσα σε σχέσεις φιλάθλων, παιχτών, πόλης.
Αυτή την ώρα στον ΠΑΣ υπάρχει μια τάση φυγής, πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί μια νέα φουρνιά με έναν νέο προπονητή;
Ο κόσμος στα Γιάννινα δεν έχει υπομονή, θέλει η ομάδα να ξανανέβει. Νομίζω γίνονται επιλεκτικές κινήσεις από τη διοίκηση και όχι πανικού, επιλέγει και συμφωνεί με κάποια παιδιά να φύγουν είτε γιατί έκλεισε ο κύκλος τους, είτε γιατί θέλει να βάλει άλλη βάση. Θεωρώ ότι υπάρχει ρόστερ στην ομάδα, δεν χρειάζονται πολλές προσθήκες, λίγες και ουσιώδεις για να μας δώσουν την δυνατότητα να ανέβουμε ξανά.
Eίναι μια ευκαιρία για τα παιδιά από τις υποδομές να αναδειχθούν μέσα από την πρώτη ομάδα;
Αυτή πρέπει να είναι πολιτική του προπονητή και της διοίκησης, αλλά εύχομαι ο προπονητής, μιας και έχει δουλέψει σε ακαδημίες, να κοιτάξει τα νέα παιδιά. Πιστεύω ότι φέτος είναι μια ευκαιρία κάποια παιδιά, που αυτός θα κρίνει, ότι μπορούν να πατήσουν μέσα στο γήπεδο, να τους δώσει ευκαιρίες και συγχρόνως και το κομμάτι της ανόδου και να βγάλουμε δυο –τρία ντόπια ταλέντα που να συνεχίσουν στον ΠΑΣ Γιάννινα.
Full time ενασχόληση ο Ερασιτέχνης
Ποιο είναι το «mοtto» του ΠΑΣ Γιάννινα για όλα τα τμήματά του;
Ο Ερασιτέχνης ουσιαστικά είναι η «μάνα» της μεγάλης ομάδας, αποτελεί τη βάση για όλα. Θεωρούμε ότι είμαστε μοναδικοί και αυτό είναι το motto μας. Ο ΠΑΣ Γιάννινα πρέπει να λειτουργεί, κάνοντας στέρεες βάσεις και να προσπαθεί να δώσει έμφαση στο παιδαγωγικό κομμάτι. Έχουμε τμήμα μπάσκετ, ξιφασκίας, κολύμβησης, είμαστε σε φάση απορρόφησης τμήματος βόλεϊ, έχουμε πολλά παιδιά και θα πρέπει να λειτουργούμε στο παιδαγωγικό κομμάτι και τις γνώσεις του κάθε αθλήματος σε συνδυασμό πάντα και όχι αυτοσκοπός μόνο το άθλημα και πως θα καταφέρει ένα παιδί να ανέβει πιο πάνω. Πρέπει η διοίκηση μαζί με τις διοικούσες επιτροπές των τμημάτων, να δώσουμε στους αθλητές τα όπλα να σταδιοδρομήσουν όχι μόνος στον αθλητισμό αλλά και στην ζωή.
Πόσα παιδιά αριθμεί αυτή τη στιγμή ο σύλλογος;
Αυτά κυμαίνονται αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 600-700 παιδιά. Δύσκολη η διαχείριση με πολλές ευθύνες, άψογη η συνεργασία με τις διοικούσες επιτροπές, αλλά το τρέξιμο είναι πολύ μεγάλο και προσπαθούμε να τα κρατήσουμε σε ένα σωστό επίπεδο.
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των προπονητών στα τμήματα του Ερασιτέχνη;
Η πρώτη σκέψη είναι το παιδαγωγικό κομμάτι , ο προπονητής να είναι δάσκαλος και να λειτουργεί χωρίς να «πληγώνει» ψυχούλες , να είναι γνώστης του αντικειμένου, να βοηθάει τα παιδιά, προσπαθούμε να δώσουμε βάσεις αλλά, το ξαναλέω, είναι σημαντικό το παιδαγωγικό κομμάτι.
PAIDIKO

Πείτε μας για το 3ο Βίκος Cola Cup και τις υπόλοιπες διοργανώσεις
Είναι το δεύτερο τουρνουά αυτό που έχει συνεργασία η ΕΠΣΗΠ και η ΠΑΕ, γιατί κάναμε και το Acropolis cup, ένα μεγάλο τουρνουά. Εμείς δίνουμε τα γήπεδά μας, έχουνε έρθει και σε αυτό το τουρνουά αρκετές ομάδες, εύχομαι να πάει καλά και όλα τα παιδιά να έχουν υγεία.
Η συνεργασία με ΕΠΣΗΠ και κ. Βρακά;
‘Έχουμε άριστες σχέσεις με τον κ. Βρακά και με τον κ. Δαβή που είναι υπεύθυνος υποδομών, αλλά και υπεύθυνος διοργάνωσης πρωταθλημάτων, άψογες θα τις χαρακτήριζα.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία, προσπαθούμε να τον διευκολύνουμε γιατί το έργο του είναι πολύ δύσκολο αλλά και αυτός μας διευκολύνει.
Είστε ευχαριστημένος με το κομμάτι των γηπεδικών εγκαταστάσεων, έχουμε ελλείψεις;
Νομίζω ότι τώρα πια υπάρχουν γήπεδα, απλά τα γήπεδα που υπάρχουν είτε με χόρτο είτε με πλαστικό χρειάζονται συντήρηση. Τα γήπεδα με πλαστικό αν αφεθούν γίνονται επικίνδυνα. Είναι σημαντικό να συντηρούνται τα γήπεδα και είναι ένα σημείο που πρέπει όλοι να το δούμε, να φροντίζονται όλα τα γήπεδα για να βοηθιούνται τα παιδιά και να μην δημιουργούνται προβλήματα στη πορεία τους.
Πόσο χρόνο χρειάζεται η διοίκηση αλλά και εσείς προσωπικά για να ασχοληθείτε με τον Ερασιτέχνη;
Τα παιδιά της διοίκησης όχι τόσο πολύ, εγώ όμως χρειάζομαι πάρα πολύ χρόνο, τις μισές ώρες ασχολούμαι με αυτό γιατί δεν είναι μόνο η απογευματινή ενασχόληση που είμαι υπεύθυνος στις υποδομές στο ποδόσφαιρο, αλλά είναι και τα υπόλοιπα αθλήματα που χρειάζονται διάφορα και όσον αφορά τη γραμματειακή υποστήριξη, συναντήσεις κ.λπ. Θέλω να πω ότι όλα τα παιδιά της διοίκησης με βοηθάνε, αλλά να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Ναπολέων Τσακανέλη, έναν άνθρωπο της διοίκησης που βοηθάει πάρα πολύ στις υποδομές του ποδοσφαίρου, στην οργάνωση των παιχνιδιών σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και την ΕΠΣΗΠ, οτιδήποτε χρειάζεται και αυτό μας διευκολύνει πάρα πολύ.
Κεφάλαιο για τον ΠΑΣ οι βετεράνοι
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, τι σας έχει μείνει από την ποδοσφαιρική σας καριέρα και με ποιον προπονητή είχατε την καλύτερη συνεργασία;
Ήμουν στον ΠΑΣ Γιάννινα 14,5 χρόνια, πολύ μεγάλο διάστημα. Έχω δει καλές και κακές στιγμές, περισσότερο κακές. Δεν υπήρχε σταθερή διοίκηση, υπήρχαν ανακατατάξεις, υποβιβασμοί, άνοδοι, πολλές αλλαγές προπονητών, πολλοί συμπαίχτες (μπορεί να είχα και 500 συμπαίχτες). Έχω πολύ καλές αναμνήσεις, ήταν όντως δύσκολη περίοδος αλλά μου έχει μείνει το ότι γεννήθηκα στον ΠΑΣ Γιάννινα, πήγαινα από μικρός, έπαιξα μπάλα , ασχολούμαι ακόμη με τον ΠΑΣ και όταν ήμουν οκτώ χρόνια προπονητής στον Ερασιτέχνη. Όσον αφορά τους προπονητές υπήρχαν κάποιοι που ήταν καλοί στο αγωνιστικό κομμάτι, κακοί στο εξωαγωνιστικό. Θα μείνω σε έναν προπονητή που πέρασε από τα Γιάννινα και δεν κατάφερε να δείξει κάτι αλλά ήταν άψογος, αναφέρομαι στον Άνθιμο Καψή που έμεινε τέσσερις μήνες. Έφτιαξε μια ομάδα που ήταν καλή αγωνιστικά αλλά είχε τεράστια ατυχία και έφυγε. Φανταστείτε έναν προπονητή που η ομάδα ήταν τελευταία, τον παρακαλούσαν οι παίχτες, η διοίκηση και φίλαθλοι να μείνει.
Η καλύτερη στιγμή και η χειρότερη στον ΠΑΣ Γιάννινα ποια ήταν;
Μου έχει μείνει κακή στιγμή το μπαράζ , συμμετείχα σε αυτό. Δεν πίστευα ότι θα μετακινηθεί τόσο πολύς κόσμος στη Λάρισα να γεμίσει ένα γήπεδο. Ήταν τεράστια απογοήτευση που χάσαμε, ήταν και η πρώτη μου χρονιά στον ΠΑΣ, ήταν δύσκολα τα πράγματα που έπεσε ο ΠΑΣ . Μια ανέλπιστα καλή στιγμή ήταν όταν ανεβήκαμε στην Α’ Εθνική, όταν στην Καστοριά, που έκανε φιέστα, έφερε ισοπαλία η Καλλιθέα υποβιβασμένη ομάδα, εμείς νικήσαμε τον Μακεδονικό και βγήκαμε κατηγορία, το χαρήκαμε πολύ. Ήταν μια δυνατή στιγμή του ποδοσφαίρου.
Η σχέση σου με τον κόσμο εκείνα τα χρόνια ποια ήταν;
Θα έλεγα ότι η σχέση μου με τον κόσμο δεν ήταν καλή το πρώτο διάστημα. Από τη στιγμή, όμως, που με άλλαξε θέση ο κ. Καψής και γύρισα πίσω, άλλαξε πολύ η αγωνιστική μου κατάσταση και η σχέση μου με τον κόσμο. Όταν έφυγα, τελείωσε με καλές συνθήκες.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα βλέπουμε να μην έχει δώσει βάση στους βετεράνους της ομάδας που ανήκεις κι εσύ. Είναι ένα μείον που δεν έχει το γιαννιώτικο στοιχείο σε οργανικές θέσεις;
Κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί κάποιοι βετεράνοι του ΠΑΣ Γιάννινα σε παλιότερες διοικήσεις . Ίσως να μπορούσε να υπάρχει περισσότερη συμμετοχή αλλά είναι απόφαση του Προέδρου και βλέπω ότι ο Πρόεδρος δεν το προτιμάει, έχει ανθρώπους που ενδεχομένως να εμπιστεύεται παραπάνω. Καλό θα ήταν γιατί και σαν βετεράνοι έχουμε με τον ΠΑΣ καλές σχέσεις, τιμητικές προσκλήσεις, φιλικά και άλλες συνεργασίες με την ΠΑΕ, θα μπορούσε να πάρει την άποψη των βετεράνων, τεχνογνωσία που μπορεί να προσφέρει ένας βετεράνος και μπορεί να βοηθήσει κάποιος που θα κρίνει ο Πρόεδρος.
Αν παρακολουθήσετε γενικά σε όλες τις ομάδες υπάρχουν βετεράνοι που συμμετέχουν, αλλά αυτό είναι στην κρίση του Προέδρου και ίσως κάποια στιγμή να το σκεφτεί.
«Ανταγωνίζομαι τεχνικά τον Μάριο…
Αυτή την αγάπη για τον ΠΑΣ Γιάννινα και το ποδόσφαιρο γενικότερα την μεταδώσατε στο γιο σας Μάριο. Πώς τον βλέπατε να μεγαλώνει ποδοσφαιρικά, από τον ΠΑΣ, το βήμα στο εξωτερικό και τώρα στην ΑΕΚ.
Ο Μάριος όταν άρχισε να περπατάει, επειδή μέναμε ακριβώς πάνω από το γήπεδο, ήταν μέσα στο γήπεδο, στα αποδυτήρια, το απόγευμα έπαιζε. Είναι ΠΑΣ Γιάννινα από την πρώτη στιγμή. Να σας πω την αλήθεια ότι όταν ξεκίνησε να παίζει δεν έβλεπα ότι μπορούσε να γίνει ποδοσφαιριστής. Σιγά –σιγά μεγάλωνε, άρχιζε να βελτιώνεται, έβλεπα κάποια πράγματα, ίσως να μην ήθελα να γίνει ποδοσφαιριστής αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Τα κατάφερε, έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα, θεωρώ έχει κάνει αξιόλογη καριέρα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, στην Ιταλία και τώρα στην ΑΕΚ. Να συνεχίσει να έχει υγεία, είναι βαμμένος ΠΑΣ Γιάννινα και το δείχνει κάθε στιγμή. Να τον ευχαριστήσω γιατί έχει προσφέρει στον Ερασιτέχνη τα γραφεία που έφτιαξε ο ίδιος και το έκανε ανεξάρτητα από εμένα γιατί ήθελε να κάνει κάτι στην ομάδα που έχει αναδειχθεί.
Σας μοιάζει ποδοσφαιρικά ο γιος σας; Παίζει και στην ίδια θέση.
Θεωρώ είναι πιο δυνατός και πιο γρήγορος από μένα, τεχνικά τον ανταγωνίζομαι.
Πόσο δύσκολο ήταν για την οικογένειά σας όταν έφυγε για Ιταλία;
Ήταν πολύ δύσκολα για αυτόν και για εμάς. Πήγε σε ένα μέρος που για να φτάσεις ήθελες δέκα ώρες, αλλάζοντας τρία και τέσσερα αεροπλάνα. Η απόσταση ήταν απίστευτη και το πρώτο ταξίδι που έκανα, ένιωσα ότι τον αφήνω πολύ μακριά και ήταν και για αυτό δύσκολο γιατί ήταν σε πολύ μικρή ηλικία σε πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον και όμως τα κατάφερε!
Πως τον βλέπετε με τη φανέλα της ΑΕΚ; Είναι και πιο κοντά η απόσταση.
Σαφώς πιο κοντά. Η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ομάδα, με απαιτήσεις, η πρώτη του χρονιά ήταν ανέλπιστα καλή γιατί ερχόταν από απραξία λόγω κατάγματος και είχε μείνει για καιρό έξω. Έκανε μια πολύ καλή χρονιά σε υψηλό επίπεδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και γενικά. Κουράστηκε προς το τέλος βέβαια, αλλά θεωρώ ότι 38 παιχνίδια γεμάτα με την ΑΕΚ και την απόδοση που είχε, ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά.
Πώς νιώσατε όταν φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο;
Επειδή έτυχε να πάω και να δω το φιλικό παιχνίδι με την Ισλανδία στην Αθήνα, ακούγοντας τον εθνικό ύμνο μέσα στο γήπεδο και βλέποντάς τον στους 11, ήταν μια απίστευτη κατάσταση, είχα ανατριχιάσει, δεν το πίστευα ότι θα συμβεί ποτέ αλλά ήταν ένα κατόρθωμα του Μάριου να πάει στην Εθνική Ελλάδος και να είναι σε μια θέση που υπάρχουν παίχτες παγκόσμιας κλάσης, με χαροποίησε ιδιαίτερα όπως και τον ίδιο.
Κλείνοντας την κουβέντα μας να μας πείτε τι εύχεστε για την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα, εσάς και τον Ερασιτέχνη.
Να ξεκινήσω από την μεγάλη ομάδα. Εύχομαι να επανέλθει όσο γίνεται πιο γρήγορα αν είναι δυνατόν και φέτος, ανήκει στη Σούπερ Λιγκ και λόγω του ειδικού βάρους που έχει σαν ομάδα, λόγω του κόσμου και θα ήταν ευχής έργο να γίνει σε συνδυασμό με την ανάδειξη κάποιων παιδιών από εδώ. Αυτά έγκεινται στον προπονητή, του οποίου εύχομαι καλή επιτυχία. Ο Ερασιτέχνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα τμήματα, έχουμε τμήματα που ανεβαίνουν. Στο μπάσκετ, στο γυναικείο να είμαστε στην Α1 ενδεχομένως και φέτος, το ανδρικό έχει ανέβει δυο κατηγορίες. Θέλω και μιλώντας με τις διοικούσες επιτροπές να κάνουμε σταθερά βήματα και να μην γίνουμε κομήτες σε τμήματα που ανεβαίνουν τόσο γρήγορα. Όλα τα τμήματα αναπτύσσονται πάρα πολύ, θέλω τα παιδιά να νιώθουν την αίσθηση του σήματος που φοράνε γιατί είναι πολύ σημαντική και εναπόκειται σε εμάς και στους προπονητές να δώσουμε το βάρος που πρέπει στα παιδιά, να νιώσουν ότι είναι σε μια πολύ μεγάλη ομάδα, να έχουμε υγεία και να δίνουμε ό,τι μπορούμε στον αθλητισμό.
Επίσης, πριν κλείσω, να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Περιφέρεια Ηπείρου, στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για τη βοήθειά του σχεδόν σε όλες τις κατασκευές που έχουμε κάνει στις εγκαταστάσεις μας, να ευχαριστήσω τους αντιπεριφερειάρχες που ήταν σε περίοδο που φτιάχναμε τα έργα, τον κ. Παπαχρήστου και τον κ. Γοργόλη, τον κ. Αργύρη Νάκο μηχανικό της Περιφέρειας. Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, τους αντιδημάρχους Θωμά Γιωτίτσα και Δημήτρη Νάστο για την προσφορά τους στον Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα. Θεωρώ ότι όλοι αυτοί προσέφεραν έργο στα παιδιά, στον αθλητισμό και αν δουν τις εγκαταστάσεις μας θα είναι υπερήφανοι για αυτό που έχει γίνει.