Φουλ-επίθεση του ΠΑΣ προς Βασιλειάδη και ΕΡΤ

on .

BASILEIADHS XRISTOBASILHS

Οι συνεχείς αναβολές και η καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης της ΕΡΤ με τις ομάδες της Super League 2 για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της περιόδου 2019-2020 έφεραν χτες την επίσημη αντίδραση του ΠΑΣ Γιάννινα.
Συγκεκριμένα, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα έστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, με την οποία τους καλεί να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και να υπογραφεί η σύμβαση με την ΕΡΤ, κάτι που αποτελεί αρχική δέσμευση της πολιτείας και βασικός πυλώνας της αναδιάρθρωσης.
Στην αρχική της τοποθέτηση η γιαννιώτικη ΠΑΕ, απευθυνόμενη προς τον κ. Βασιλειάδη, σημειώνει ότι: «πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της σεζόν 2018 – 2019 και έπειτα από πιέσεις που ασκήσατε ο ίδιος ο πρώτος εξ υμών, με γνώμονα δήθεν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αποφασίστηκε από την ΕΠΟ και τις διοργανώτριες των πρωταθλημάτων (ήτοι τη Super League Ελλάδος και τη Football league) η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη τροπολογία του Αθλητικού Νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή και κυρώθηκε με το Ν. 4612/2019 (ΦΕΚ 77/Α/23.5.2019).
Η εν λόγω αναδιάρθρωση όπως αποφασίστηκε, συνεπάγονταν μεταξύ άλλων τη δημιουργία τριών επαγγελματικών κατηγοριών πρωταθλήματος, ήτοι τη Super League 1, Super League 2 και Football League, τη μείωση του αριθμού των ομάδων της πρώτης τη τάξει κατηγορίας πρωταθλήματος και την υποχρεωτική και αυτοδίκαιη κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων που θα μετέχουν στο πρωτάθλημα Superleague 2 και Football league από τη Διοργανώτρια αρχή αυτών».
Στη συνέχεια ο επίσημος ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην αναδιάρθρωση, αλλά και στην προσωπική παρέμβαση του Γιώργου Βασιλειάδη ώστε οι επτά τότε τηλεοπτικά άστεγες ομάδες να βρουν τελικά τηλεοπτικό συμβόλαιο, ενώ εγγυήθηκε τη χρηματοδότηση των νέων κατηγοριών που θα δημιουργούνταν με την αναδιάρθρωση, μέσω νέων τηλεοπτικών συμβολαίων με την ΕΡΤ.
Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι: «στις 10 Αυγούστου 2018, καταρτίστηκε ανάμεσα στην ΕΡΤ και τις ως άνω αυτές επτά ομάδες ένα «Προσύμφωνο Διάθεσης Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων και άλλων Θεμάτων», με το οποίο πέρα από την αμοιβή που προβλέπονταν για την παραχώρηση των δικαιωμάτων των ομάδων αυτών, η ΕΡΤ δεσμεύτηκε ρητώς ότι κατά την αγωνιστική σεζόν 2019 – 2020 θα καταβάλει σε κάθε μία από τις ΠΑΕ που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της SuperLeague 2 κατηγορίας, το ποσό των 850.000 ευρώ, εφόσον στο σύνολο τους οι ΠΑΕ αυτές παραχωρήσουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα τους στην ΕΡΤ, ενώ επιπλέον δεσμεύτηκε ειδικώς, ότι στις ΠΑΕ, οι οποίες είχαν εκχωρήσει κατά τη σεζόν 2018 – 2019 (που έληξε) τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων τους σε άλλο τηλεοπτικό πάροχο, εφόσον υποβιβαστούν στη νέα κατηγορία της Super league 2, θα καταβάλει ως αμοιβή για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους πέραν των 850.000 ευρώ και τη διαφορά που θα προκύπτει μεταξύ της αμοιβής αυτής που θα ελάμβανε από τον άλλο τηλεοπτικό πάροχο και των 850.000 ευρώ και έως 1.500.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Ομοίως, δεσμεύτηκε και ότι θα καταβάλει και το ποσό των 1.500.000 ευρώ στην ομάδα που θα ανέλθει στην SuperLeague 1. Αναφέρθηκε τέλος στο εν λόγω Προσύμφωνο, ότι οι οριστικές συμβάσεις για τη σεζόν 2019 – 2020 θα τεθούν σε ισχύ εφόσον ακριβώς το πρωτάθλημα διασπαστεί σε δύο κατηγορίες και δη στην κατηγορία SuperLeague 1, όπου θα συμμετέχουν 14 ομάδες και στη SuperLeague 2, όπου θα μετέχουν 12 ομάδες».
Η ομάδα της Ηπείρου αναφέρεται εν συνεχεία στις αντιδράσεις που υπήρξαν, τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και την δέσμευση του υφυπουργού ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει από πλευράς πολιτείας. Μάλιστα, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα χαρακτηρίζει βιαστικές τις πιέσεις που ασκήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι για την υπογραφή του προσυμφώνου και παρά το γεγονός ότι εκπληρώθηκαν όλοι οι όροι του συμφωνητικού, το ΔΣ της ΕΡΤ και ο διευθύνων σύμβουλος αρνούνται να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις και προσπαθούν να μεταθέσουν αδικαιολόγητα τις υπογραφές για μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Παράλληλα, η γιαννιώτικη ΠΑΕ σημειώνει το παράδοξο γεγονός από την μία να μην υπογράφονται οι συμβάσεις και το ΔΣ της ΕΡΤ να αποφασίζει την αναστολή της ισχύς του προσυμφώνου, αλλά από την άλλη να βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλη ΠΑΕ της Super League για την υπογραφή σύμβασης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, εννοώντας προφανώς τον ΠΑΟΚ.
Στο κλείσιμο της επιστολής της, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα καλεί την ΕΡΤ και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες τους, επιφυλασσόμενη παντός νόμιμου δικαιώματος.