ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ «Π.Λ.»

on .

DHMOS IOANNITON

• Η πόλη των Ιωαννίνων έχει σπουδαία παράδοση στον αθλητισμό με επιτυχίες και διακρίσεις σε πολλά αθλήματα. Από τον θρυλικό «Άγιαξ της Ηπείρου», τον ΠΑΣ Γιάννινα της δεκαετίας του ’70, μέχρι τα ολυμπιακά μετάλλια των αθλητών του Σπάρτακου στην άρση βαρών και τις πολλές ολυμπιακές επιτυχίες στην κωπηλασία. Εντούτοις, τα Γιάννινα χρειάζονται βελτίωση στις υπάρχουσες αλλά και νέες αθλητικές υποδομές-εγκαταστάσεις.

Ο αθλητισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πόλης και σίγουρα ένα από τα κριτήρια επιλογής στις αυτοδιοικητικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Ο «Πρωινός Λόγος» «ανέκρινε» τους υποψηφίους δημάρχους Ιωαννίνων, θέτοντας 8 από τα πιο βασικά ερωτήματα που αφορούν τον αθλητισμό και τις αθλητικές υποδομές εντός του Δήμου Ιωαννιτών.
Από το επίπεδο των αθλητικών εγκαταστάσεων και την εξαγγελία νέου κλειστού γυμναστηρίου, μέχρι την αξιοποίηση χώρων όπως το Πάρκο Πυρσινέλα και το στρατόπεδο Βελισσαρίου, αλλά και για το γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα και το που θα μπορούσε να κατασκευαστεί το νέο «σπίτι» της ομάδας της Ηπείρου.
Θωμάς Μπέγκας, Νίκος Γκόντας, Λάζαρος Νάτσης, Άρης Μπαρτζώκας και Μωϋσής Ελισάφ, άνοιξαν τα χαρτιά τους στον «Π.Λ.» και ανέπτυξαν μέρος του προγράμματός τους για τον αθλητισμό. Παρότι οι ερωτήσεις μας εστάλησαν και στην παράταξη της κυρίας Τατιάνας Καλογιάννη, μέχρι την ώρα δημοσίευσης δεν λάβαμε απαντήσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν οι αναγνώστες να έχουν τις θέσεις της παράταξης «Ιωάννινα 2023, το μέλλον σήμερα» για ερωτήματα που αφορούν τον αθλητισμό.

* * *  

1) Σε τι επίπεδο πιστεύετε ότι βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις κλειστών χώρων στον Δήμο μας; Χρειάζονται παρεμβάσεις κι αν ναι, που εστιάζετε την προσοχή σας;

Θωμάς Μπέγκας: Δυστυχώς οι κλειστοί αθλητικοί χώροι στα Γιάννενα εξαντλούνταν στο ΕΑΝΚΙ και στα μικρά κλειστά γυμναστήρια των σχολείων, τα οποία εμείς συντηρήσαμε και κρατάμε σε αξιοπρεπή κατάσταση, που όμως εξυπηρετούν άλλες ανάγκες. Στη διάρκεια της θητείας μας ενεργοποιήθηκε και το «Νέο Κλειστό» δίνοντας έτσι μια ανάσα στα αθλήματα σάλας, αλλά και στους Συλλόγους και τους αθλητές τους. Σε κάθε περίπτωση όμως η απουσία ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου ικανού να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα είναι εμφανής και δική μας στόχευση είναι, παράλληλα με τις παρεμβάσεις που μπορούμε εμείς να κάνουμε στα σχολικά γυμναστήρια, να πιέσουμε πολιτικά ώστε η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού να μην μείνει τέτοια αλλά να γίνει σύντομα πραγματικότητα. Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι η δική μας Δημοτική Αρχή σχεδίασε, μελέτησε και θα υλοποιήσει το μεγάλο, σύγχρονο αθλητικό κέντρο στα Καρδαμίτσια.

Νίκος Γκόντας: Στην δικαιοδοσία του Δήμου είναι μόνο τα κλειστά γυμναστήρια των σχολείων και εκεί μπορούμε να επέμβουμε. Σε πολλούς χώρους απουσιάζει παντελώς ο αθλητικός εξοπλισμός και, όπου υπάρχει τέτοιος, είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος, άρα μη λειτουργικός και ανεπαρκής. Άρα εκ νέου καταγραφή του τι υπάρχει, συντήρηση και ανανέωση εξοπλισμού όπου αυτός χρειάζεται.

Βλάσης Παπαχρήστος (παράταξη Λάζαρου Νάτση): Σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση αλλά και σε ανεπάρκεια. Με σαφείς διαχρονικές ευθύνες Δημοτικών Αρχών και Διοικήσεων της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Πρώτο βήμα είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των σχολικών γυμναστηρίων (κάποια έχουν σημαντικές δυνατότητες) με κύριο όπλο την ενεργειακή αυτονόμηση των σχολείων. Σχεδιάζουμε τα πρώτα σχολεία που θα αυτονομήσουμε ενεργειακά (φωτοβολταϊκά & αντλίες θερμότητας) να είναι αυτά που έχουν κλειστές αθλητικές υποδομές. Η ετήσια εξοικονόμηση θα κατευθύνεται κατά προτεραιότητα στην αναβάθμιση των σχολικών γυμναστηρίων. Τα έσοδα που θα προκύπτουν από την παραχώρηση σε σωματεία (που έχουν μηνιαίες συνδρομές στις ακαδημίες) θα ανακατευθύνονται υποχρεωτικά στην βελτίωση της αθλητικής υποδομής. Τα πασαλείμματα όπως πλαστικοποιήσεις εξωτερικών χώρων σε κλειστές εγκαταστάσεις τελειώνουν. Άμεση τοποθέτηση παρκέ στα γυμναστήρια με λογική γεωγραφικής διασποράς στο Δήμο και με προτεραιότητα ανάλογα με την ένταση χρήσης.

Άρης Μπαρτζώκας: Οι αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστές και ανοιχτές) είναι απαρχαιωμένες, κατασκευασμένες πριν πολλές δεκαετίες και αφημένες στην τύχη τους. Παρά τις όποιες προσπάθειες που έχουν γίνει, χρειάζεται περισσότερη βελτίωση των υπαρχουσών και δρομολόγηση δημιουργίας νέων (μικρών και μεγαλύτερων). Ειδικότερα, συντήρηση και βελτίωση των υπαρχόντων αυτόνομων και σχολικών γυμναστηρίων, κατασκευή 2-3 μικρών προπονητηρίων, με μεταλλική κατασκευή ή φουσκωτά, με μικρό κόστος (περί τα 80-100 χιλ. ευρώ), δημιουργία αθλητικών κέντρων. Αξιοποίηση της έκτασης στα Μάρμαρα που είναι 10 χρόνια αφημένη στην τύχη της.

Μωϋσής Ελισάφ: Κλειστές δημοτικές εγκαταστάσεις είναι τα γυμναστήρια των σχολείων που χρησιμοποιούνται και από τα αθλητικά σωματεία για τις προπονήσεις. Η παράταξή μας έχει κάνει ήδη δύο συναντήσεις με τους χρήστες, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προγράμματός μας και έλαβε υπόψη τις προτάσεις τους. Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται αφορούν τη μόνωση, το φωτισμό, τη θέρμανση και το δάπεδο των γυμναστηρίων.

KIAFA

2) Το νέο κλειστό γήπεδο στον Βοτανικό που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός απαιτεί συνεργασία της πολιτείας με τον Δήμο. Έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικοί πόροι; Υπάρχει κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα από τη δική σας παράταξη; 

Βλάσης Παπαχρήστος (παράταξη Λάζαρου Νάτση): Τυγχάνει λόγω της θέσης μου στην Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ να έχω προσωπική εμπλοκή στην επίτευξη του εν λόγω αιτήματος δεκαετιών για την περιοχή. Ως ΠΕΑΚΙ, από τέλος του 2015 θέσαμε στόχο ένα νέο μεγάλο σύγχρονο κλειστό που θα έβαζε φρένο στις συζητήσεις και ορέξεις που είχαν ήδη ξεκινήσει για ΣΔΙΤ και που φυσικά θα κάλυπτε ποικίλες αθλητικές τοπικές ανάγκες. Η προεργασία είχε γίνει και σε συνεργασία με την Ε.Δ. του Παμπελοποννησιακού ΕΑΚ Πάτρας γιατί αυτό που μας ενδιέφερε πρωτίστως δεν ήταν το κόστος κατασκευής αλλά και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου για την Ήπειρο σε συνεργασία με τον κ. Σκορίνη συζητήθηκε τόσο το κόστος όσο και οι πιθανές χωροθετήσεις (μας απασχόλησε τόσο το Βελισάριο όσο και η Κατσικά - ΕΘΙΑΓΕ) αλλά κυρίως η ταχύτητα υλοποίησης που είναι και ο κύριος λόγος για την επιλογή του Βοτανικού (χαρακτηρισμένη έκταση για αθλητική, χρήση, αδειοδότηση κ.λ.π.). Η παράταξή μας υποστηρίζει την πλήρη λειτουργία του Νέου Μεγάλου Κλειστού κατά αποκλειστικότητα από τον Δήμο. Την μεταφορά της Διεύθυνσης Αθλητισμού της ΚΕΠΠΝΑ σε γραφεία της νέας υποδομής που θα λειτουργήσει ως η δημοτική αθλητική κοιτίδα με νέες δημοτικές αθλητικές δομές.

Μωϋσής Ελισάφ: Στο βαθμό που μας αφορά, είμαστε θετικοί στην κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου στον Βοτανικό.

Θωμάς Μπέγκας: Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού σαφώς είναι θετικά νέα για την περιοχή μας. Εμείς ως η σημερινή Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις που μας αφορούν και έχουν να κάνουν με την παραχώρηση του οικοπέδου. Από εκεί και μετά η εξασφάλιση των πόρων και τα χρονοδιαγράμματα είναι θέματα του αρμόδιου Υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα είμαστε δίπλα σε ότι χρειαστεί.

Νίκος Γκόντας: Κάθε προσφορά καλοδεχούμενη, αρκεί η εξαγγελία – υπόσχεση να συνοδεύεται με πράξη. Ένα νέο κλειστό γήπεδο στη συγκεκριμένη περιοχή, εκτός των υπηρεσιών αθλητικού περιεχομένου, θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή. Επί δικής μας Δημαρχίας είχε γίνει ριζική αλλαγή σ’ ολόκληρη την περιοχή, η οποία μπορεί να αναδειχθεί σε ένα σπουδαίο αθλητικό κέντρο κι άλλων αθλητικών δράσεων.

Άρης Μπαρτζώκας: Το συγκεκριμένο κλειστό δημοπρατήθηκε το 2009 από την περιφέρεια. Για συγκεκριμένους λόγους, δεν εκτελέστηκε η εργολαβία παρόλο που πληρώθηκαν 500.000 ευρώ περίπου. Έκτοτε βρίσκεται εν υπνώσει σε συρτάρια. Είχαμε προτείνει κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην νότια πλευρά της πόλης στο πρόγραμμα μας από το 2014. Η χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί είτε από ΣΔΙΤ, είτε από Δημόσιους πόρους όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός (αρκεί να μην μείνει στα λόγια), είτε από παραχώρηση της ονοματοδότησης του σε κάποια εταιρεία που θα ήθελε να διαφημιστεί, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Άλλωστε το πραγματικό κόστος κατασκευής του είναι μικρό (περί τα 4 εκ. ευρώ). Θεωρούμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί εντός της νέας Δημοτικής θητείας και θα το προσπαθήσουμε, γιατί είναι απαίτηση της Γιαννιώτικης κοινωνίας.

3) Ποια η άποψη σας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της περιοχής μας; Υπάρχουν αρκετά γήπεδα εντός των ορίων του Δήμου που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ποιο το πρόγραμμα σας για την επόμενη μέρα του Δήμου Ιωαννιτών στις υπάρχουσες αθλητικές-γηπεδικές υποδομές; 

Άρης Μπαρτζώκας: Η στήριξή μας και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι δεδομένη, όπως και στο σχολικό αλλά και στον μαζικό-λαϊκό αθλητισμό, γιατί μέσω του αθλητισμού πλάθονται καλύτεροι πολίτες. Όντως αρκετές εγκαταστάσεις ερασιτεχνικών σωματείων αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης και παλαιότητας. Σε συνεργασία με τα σωματεία, την ΓΓΑ, αλλά και πιθανούς ιδιώτες εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους, ιεραρχούμε τα προβλήματα και προγραμματίζουμε τις παρεμβάσεις με διαφάνεια, μακριά από οποιαδήποτε πελατειακή αντίληψη. Ειδικά για τα γήπεδα ποδοσφαίρου, θα γίνει προσπάθεια για τεχνητό χλοοτάπητα, (τον μόνο που αντέχει τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας) σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, μιας και είναι πια προϋπόθεση από το νόμο. Δέσμευση μας ο αθλητισμός να παίρνει το ποσοστό που ορίζεται από το νόμο, από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Βλάσης Παπαχρήστος (παράταξη Λάζαρου Νάτση): Ο ερασιτεχνικός σωματειακός αθλητισμός είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας (θα συνεχιστεί η οικονομική επιχορήγηση με αντικειμενικά κριτήρια και αυτοματοποιημένα) και έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο στάδιο της πολιτικής μας, του «Αθλητισμού για Όλους» στον οποίο τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο θα έχει ο ίδιος ο Δήμος, ειδικά στον σχεδιασμό του Αθλητισμού Γειτονιάς. Η δημοτική διαχείριση των γηπέδων μέχρι σήμερα είναι αποσπασματική και πλήρως πελατειακή και αδιαφανής. Στόχος θα είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση γηπέδων και σχολικών αυλών. Δεν θα νοείται αποκλειστική χρήση μιας εγκατάστασης αν υπάρχουν ακάλυπτες ανάγκες από άλλα σωματεία. Η χρηματοδότηση από το ΠΕΑΚΙ του ηλεκτροφωτισμού της Λιμνοπούλας (μιας και ο Δήμαρχος δεν τήρησε την δέσμευσή του παρουσία του Υπουργού στα εγκαίνια) λύνει πολλά ζητήματα αλλά ο Δήμος δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Σωματεία που διατηρούν σε δημοτικά γήπεδα ακαδημίες και εισπράττουν από γονείς θα καταβάλλουν υπέρ της εγκατάστασης τέλος για την αναβάθμιση της εγκατάστασης. Θα υπάρξει εκ του μηδενός αξιολόγηση και διαβάθμιση των γηπέδων μιας και πολλά υπολειτουργούν σε σχέση με τα κόστη συντήρησής τους. Υπάρχει σχεδιασμός για νέες δομές με γεωγραφική διασπορά στα δημοφιλή αθλήματα με προσλήψεις γυμναστών από τα προγράμματα της ΓΓΑ που σήμερα ο Δήμος επιμένει να μην χρησιμοποιεί. Δεν θα είναι ανταγωνιστικές δομές σε υφιστάμενες σωματειακές ή ιδιωτικές ακαδημίες αλλά θα είναι το 1ο στάδιο εισόδου για όλα τα παιδιά σε οργανωμένο αθλητισμό γειτονιάς με έντονα κοινωνικά κριτήρια.

Θωμάς Μπέγκας: Φιλοσοφία μας από την πρώτη μέρα ήταν η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, είτε μέσω της αναβάθμισης των υποδομών και τη δημιουργία νέων, είτε με την επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων που καθιερώθηκε με αυστηρά κριτήρια τα δυο τελευταία χρόνια. Γνωρίζετε ήδη τις παρεμβάσεις μας σε αθλητικά κέντρα όπως αυτά της Ανατολής και του Περάματος. Επίσης, χρηματοδοτήσαμε αθλητικές εγκαταστάσεις όπως αυτές του στίβου της κωπηλασίας και του θαλασσίου σκι, συναρτημένες με διοργανώσεις αγώνων διεθνούς βεληνεκούς που προβάλουν την πόλη. Χρηματοδοτήσαμε την αναβάθμιση γηπέδων αλλά και τη διοργάνωση ομαδικών αθλητικών αγώνων όπως ο πρώτο τουρνουά μπάσκετ με αμαξίδια, ενώ την ίδια ώρα χρηματοδοτήθηκαν και δρομικοί αγώνες (Γύρος Λίμνης, Μπιζάνιος δρόμος κλπ) με υπερτοπικό χαρακτήρα. Με ένα οργανωμένο πλάνο έχουμε σχεδιάσει παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου, ώστε να αναβαθμιστούν ή να δημιουργηθούν νέες αθλητικές υποδομές για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του μαζικού αθλητισμού.

Μωϋσής Ελισάφ: α) Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: Στο δήμο ανήκουν 41 γήπεδα (28 με χόρτο και 13 χωμάτινα) ο οποίος έχει και την ευθύνη της συντήρησής τους. Η κατάσταση των γηπέδων ποδοσφαίρου δεν είναι πάντα καλή και τα παράπονα των ομάδων δεν λείπουν. Απαιτείται η στενή συνεργασία Δήμου – Ε.Π.Σ.ΗΠ – ομάδων και μια κοινή συμφωνία για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα χρηστών και Δήμου, ώστε το χρηματικό ποσό που δίνεται για τη συντήρηση και τη βελτίωση των γηπέδων να έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Επίσης, απαιτείται συνεργασία και προγραμματισμός για την τοποθέτηση χλοοτάπητα και σε άλλα γήπεδα, κυρίως εντός του ιστού της πόλης.
β) Τα αθλητικά κέντρα Καλούτσιανης και Κιάφας: Στο αθλητικό κέντρο Καλούτσιανης έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, ωστόσο απαιτούνται και άλλες. Το αθλητικό κέντρο της Κιάφας δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Είναι δύο αθλητικοί χώροι που πρέπει άμεσα να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν σωστά ώστε να προσφέρουν στα αθλητικά σωματεία και κυρίως στους δημότες τη δυνατότητα άθλησης, αλλά και υλοποίησης αθλητικών προγραμμάτων και άλλων πολιτιστικών δράσεων.
γ) Αθλητικά κέντρα Δημοτικών Ενοτήτων Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος, Μπιζανίου: Βελτίωση των εγκαταστάσεων, τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής ανοικτού χώρου κ.λ.π, ώστε να χρησιμοποιούνται και από αθλητές άλλων αθλημάτων, εκτός του ποδοσφαίρου, αλλά και από τους πολίτες για ελεύθερη άθληση.

Νίκος Γκόντας: Χρειάζεται γενικότερη αναδιάρθρωση όλων των υποδομών. Ενώ διαθέτουμε το αθλητικό ανθρώπινο δυναμικό επιπέδου, εν τούτοις οι υποδομές δεν επιτρέπουν την πάρα πέρα ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Οι χιλιάδες νέοι μας μπορούν να αναδειχθούν σε όλες τις μορφές των αθλημάτων. Οι όποιες αθλητικές διακρίσεις επιτυγχάνονται όλα αυτά τα χρόνια, οφείλονται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην επιμονή των νέων μας. Σε πρώτη φάση οι υπάρχουσες αθλητικές υποδομές θα πρέπει να συντηρηθούν και να γίνουν πάλι «επισκέψιμες» από αθλητές αφού οι περισσότερες από αυτές δυστυχώς δεν τηρούν ούτε τους απλούστερους κανόνες υγιεινής!

4) Υπάρχουν εκτάσεις όπως π.χ. το στρατόπεδο Βελισσαρίου που μπορούν να αξιοποιηθούν (και) με αθλητική χρήση. Ποιο το πρόγραμμά σας για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις; Από τι θα εξαρτηθεί η υλοποίηση; 

Μωϋσής Ελισάφ: α) Πάρκο Πυρσινέλλα: Η αξιοποίηση του εμβληματικού αυτού χώρου για τον Δήμο μας είναι άμεση προτεραιότητα. Στόχος είναι η δημιουργία ενός βιοκλιματικού πολιτιστικού και αθλητικού πάρκου αναψυχής, με συνεχή συντήρηση, φύλαξη και επιτήρηση του πάρκου, το οποίο πρέπει να αποδοθεί στους Δημότες.

β) Στρατόπεδο Βελισσαρίου: Πρώτος στόχος η παραχώρησή του στο δήμο και στη συνέχεια η αξιοποίησή του και για αθλητική χρήση.
γ) Αθλητικό κέντρο Καρδαμιτσίων: Είναι προτεραιότητα της παράταξής μας η κατασκευή του και η παράδοση στα αθλητικά σωματεία και στους κατοίκους της περιοχής.
δ) Διάφοροι ανοικτοί χώροι και διαδρομές στην πόλη και στις δημοτικές ενότητες (Δάσος Δροσιάς, περιοχή Περάματος-Κρύας-Περιβλέπτου, περιοχή Δροσοχωρίου-Πλατανιάς-Δρίσκου-Δαφνούλας-ποταμού Αράχθου, περιοχή Κοσμηράς-Μπιζανίου κ.λπ): Στους χώρους αυτούς μπορούν να προγραμματιστούν δραστηριότητες αθλητικές, όπως αγώνες δρόμου, πεζοπορίες, κ.λ.π. αλλά επιπρόσθετα οι χώροι αυτοί μπορούν να γίνουν και χώροι για ελεύθερη άθληση και αναψυχή. Σε αυτούς τους χώρους σε επιλεγμένα και ελεγχόμενα σημεία μπορούν να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής ανοικτού χώρου.

Θωμάς Μπέγκας: Όπως μπορεί να δει κανείς στο πρόγραμμά μας που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας, neagianena.gr, περιλαμβάνονται μια σειρά παρεμβάσεων που κωδικοποιημένες είναι οι εξής: Δημιουργία μεγάλων σύγχρονων αθλητικών κέντρων στα Καρδαμίτσια και στα Σεισμόπληκτα, βελτίωση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και στήριξη του ναυταθλητισμού, δημιουργία υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων φυσικής δραστηριότητας, κατασκευή πάρκων Καλλισθενικής Αγωγής (μονόζυγα, δίζυγα κ.α.) σε εξωτερικούς χώρους με σκοπό την ανάπτυξη της αξίας της άθλησης στους νέους, αλλά και στους ενήλικες, διαμόρφωση δρόμων, πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, έτσι ώστε να επιτρέπεται και να διευκολύνεται η φυσική δραστηριότητα και άθληση των κατοίκων, στήριξη με παιδαγωγούς της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στις παιδικές χαρές και τα πάρκα αναψυχής του Δήμου. Η ύπαρξη ενός παιδαγωγού που θα κατευθύνει με δημιουργικό τρόπο τις δραστηριότητες των παιδιών αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική προσθήκη στους τρόπους αξιοποίησης των χώρων αυτών. Να σημειώσουμε ότι για πιο μεγάλες παρεμβάσεις υπάρχει συνάρτηση ιδιοκτησιακού και χρηματοδοτήσεων. Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί και δε μας φοβίζει η λύση των ΣΔΙΤ. Με πολύ μελέτη και προσοχή.

Νίκος Γκόντας: Δυστυχώς, το στρατόπεδο Βελισαρίου έμεινε εντελώς αναξιοποίητο και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες σε όλους όσους πριν το 2010 πολέμησαν λυσσαλέα την παραχώρησή του στο Δήμο μας. Επί δικής μας Δημαρχίας υπήρξε συμφωνία παραχώρησης των 2/3 του στρατοπέδου στο Δήμο, ο οποίος εκτός των άλλων, θα δημιουργούσε κι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς η στενοκεφαλιά ορισμένων πέταξε στα σκουπίδια αυτή την ευκαιρία. Το Γιαννιώτικο σαλόνι, το αθλητικό κέντρο Καρδαμιτσίων αλλά και χώροι σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα μπορούν -με σχετικά λίγα χρήματα-, να δημιουργηθούν χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας των κατοίκων της πόλης μας.

Άρης Μπαρτζώκας: Κύριο μέλημα είναι η παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου στον Δήμο. Στο παρελθόν έγιναν προσπάθειές, δόθηκαν υποσχέσεις, αλλά ουσιαστικά δεν έγινε τίποτε. Με την παραχώρηση της έκτασης αυτής, μέρος της μπορεί να αξιοποιηθεί (σε συνδυασμό με το Πάρκο Πυρσινέλλα) για δημιουργία ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων κυρίως μαζικού αθλητισμού (διαδρομές τρεξίματος, ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, τένις κ.λπ.).

Βλάσης Παπαχρήστος (παράταξη Λάζαρου Νάτση): Να ξεκαθαρίσουμε ότι το πρόγραμμά μας έχει στόχο τους ΠΟΛΛΟΥΣ. Συνεπάγεται λοιπόν ότι οι πόροι θα κατανέμονται δίκαια και με γεωγραφική διασπορά με στόχο την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, όλων των ηλικιών. Διεκδίκησή μας είναι ένα ΕΝΙΑΙΟ Μητροπολιτικό Πάρκο, Βελισσάριο και Γιαννιώτικο Σαλόνι. Ήπιες αθλητικές δραστηριότητες με υπαίθρια γήπεδα αθλοπαιδιών, σύγχρονες περιπατητικές και δρομικές διαδρομές με σύγχρονους σταθμούς ανεφοδιασμού και υπαίθρια γυμναστήρια, καθώς και διαδρομές για mountain bike. Το νέο κλειστό 3.000 θα καλύψει αρκετές σημερινές ανάγκες κλειστών αιθουσών μιας και θα έχει και παράπλευρες χρήσεις παρόλα αυτά υπάρχει δευτερεύον σχεδιασμός από μέρους μας για την κάλυψη αθλημάτων όπως η αναρρίχηση μιας και έχουμε ήδη κοστολογημένες προτάσεις αλλά και προτάσεις πίστας καγιακ μετά το θυρόφραγμα στο Πέραμα όπου υπάρχει ρεαλιστικά και η μοναδική δυνατότητα για win-win (περιβαλλοντικά-αθλητικά-οικονομικά) κατασκευής κωπηλατικού καναλιού.

ZOSIMADES

5) Ο ΠΑΣ Γιάννινα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο της πόλης. Είναι δίκαιο το αίτημα του να μην ισχύει η αναδιάρθρωση ή πρόκειται για εκ των υστέρων διαμαρτυρίες μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που τον έφεραν σε δεινή βαθμολογική θέση; Ποιες κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι οι σχέσεις ομάδας και Δήμου; 

Νίκος Γκόντας: Η σχέση της πόλης με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι αλληλένδετη. Στο παρελθόν και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ο Δήμος «υιοθέτησε» σχεδόν την ομάδα και επί ημερών μας παραχωρήθηκαν εκτάσεις του Δήμου στον ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ο οποίος αποτελεί το ποδοσφαιρικό φυτώριο της πόλης μας. Όσον αφορά την φετινή πορεία είναι κάτι που μας έχει στεναχωρήσει όλους τους Ηπειρώτες. Η παράταξή μας όπως παλιά έτσι και τώρα πήρε ξεκάθαρη θέση για το κυνηγητό της ομάδας μας, καταγγέλλοντας την πολιτική και ποδοσφαιρική ηγεσία για την άθλια μεθόδευσή τους με την οποία η ομάδα μας οδηγήθηκε στην πτώση στα πλαίσια της «δήθεν εξυγίανσης του ποδοσφαίρου». Σαν παράταξη καταγγείλαμε αυτή την πράξη και επιμένουμε να τηρείται η νομιμότητα. Τα λόγια παρηγοριάς του πρωθυπουργού για άμεση επάνοδο, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την πίκρα. Ελπίζουμε σε διορθωτικές κινήσεις της διοίκησης, έτσι ώστε ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ να ξαναβρεθεί στα σαλόνια της Super League.

Μωϋσής Ελισάφ: Στηρίξαμε την ΠΑΕ, πριν λίγο καιρό σε σύσκεψη στο δημαρχείο, και θα στηρίζουμε την ομάδα της πόλης μας. Η ομάδα προβάλει την πόλη και ο Δήμος οφείλει να την στηρίζει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.

Θωμάς Μπέγκας: Τοποθετηθήκαμε δημόσια για το θέμα της αναδιάρθρωσης και των δικαίων, κατά την άποψή μας, αιτιάσεων που προβάλει ο ΠΑΣ που κυρίως έχουν να κάνουν με τους όρους κάτω από τους οποίους υπογράφηκε η προκήρυξη του πρωταθλήματος που περιελάμβανε την αναδιάρθρωση και οι οποίοι δεν τηρήθηκαν από πλευράς πολιτείας (τοποθέτηση συστήματος VAR). Από εκεί και μετά η συζήτηση για τη σχέση της ομάδας και του Δήμου είναι από μόνη της ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο όμως επίσης έχω τοποθετηθεί κατά καιρούς με συγκεκριμένη πρόταση. Θυμίζουμε μόνο την τελευταία του παρέμβαση στην οποία ανέφερα ότι «Με ηρεμία και νηφαλιότητα οφείλουμε να κάνουμε επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση την οποία έχουμε επιδιώξει ως Δημοτική Αρχή με την ΠΑΕ και τον ερασιτέχνη τόσο για να σχεδιάσουμε κοινές δράσεις όσο και για βρούμε τρόπους να απομονώσουμε μια θλιβερή μειοψηφία ατόμων, τους οπαδούς της ασχήμιας και της καταστροφής, που προβαίνουν σε βανδαλισμούς τόσο εντός γηπέδου όσο και στην πόλη. Η ιστορία του ΠΑΣ άλλωστε δεν ήταν ποτέ και δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την βία, αλλά με το αθλητικό πνεύμα, την ευγενή άμιλλα και τους υψηλούς στόχους». Πιστεύουμε ότι ακριβώς επειδή ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν είναι απλά μια Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία, αλλά αντιπροσωπεύει την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της οφείλει να εξετάσει ξανά, το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι σχέσεις του με την τοπική κοινωνία, το Δήμο κι άλλους φορείς. Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε απευθύνει την πρόσκληση και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις.

Βλάσης Παπαχρήστος (παράταξη Λάζαρου Νάτση): Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας της πόλης με τους κατοίκους της πόλης μας να διατηρούν βιωματική σχέση με την ομάδα. Επιτρέψτε μας να διαχωρίζουμε το κομμάτι της Ανώνυμης Εταιρείας από αυτό της ομάδας. Οι σχέσεις ομάδας Δήμου θα πρέπει κατά πρώτο λόγο να αφορούν τον Δήμο και τον Ερασιτέχνη με τα πολλά του αθλητικά τμήματα και κατά δεύτερο λόγο τον Δήμο και την σχέση του με την ΠΑΕ. Προφανώς και αυτή η σχέση δεν πρέπει να καταλήγει σε μια κατάσταση που η ομάδα θα απομυζεί από την πόλη και δεν θα δίνει πίσω ποικιλοτρόπως. Δυστυχώς το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο δεν εκπέμπει ευχάριστη μυρωδιά, οπότε η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλει να τηρεί το μέτρο. Ένα μέτρο που θα έχει στόχο την προάσπιση του υγειούς αθλητισμού, γιατί προφανώς η εκστρατεία πέρυσι 2.000 οπαδών του ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να έχει χαρακτηριστικά «αθλητικού τουρισμού» για την πόλη εν αντιθέσει ας πούμε με την αντίστοιχη εκδρομή των οπαδών της ODD. Μέτρο, λογική win-win συνεργασίας και μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασίας όπου θα βγαίνουν όλοι κερδισμένοι τοπική κοινωνία, ομάδα και Δήμος.

Άρης Μπαρτζώκας: Ο ΠΑΣ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και η πλειοψηφία των Δημοτών είναι φίλαθλοι της ομάδας. Ο Δήμος πρέπει να είναι αρωγός τόσο στον ΠΑΣ, όσο και σε όλες τις ομάδες της πόλης (σε όλα τα αθλήματα), στο βαθμό που μπορεί. Το συγκεκριμένο θέμα της αναδιάρθρωσης δεν είναι στα όρια των αρμοδιοτήτων του Δήμου, είναι νομικά πολύπλοκο, εκτίμηση μας όμως είναι ότι ο ΠΑΣ αδικήθηκε κατάφωρα φέτος από την διαιτησία. Ο Δήμος πρέπει να είναι κοντά στην ομάδα και να βοηθά κυρίως σε θέματα εγκαταστάσεων και υποδομών, αλλά γενικά οι δυνατότητες παρέμβασης σε επαγγελματικά σωματεία (εταιρείες) είναι περιορισμένες.

6) Το γηπεδικό του ΠΑΣ Γιάννινα είναι ένα μείζον αθλητικό ζήτημα. Παρά τις παρεμβάσεις το Εθνικό Στάδιο μετράει 67 χρόνια ζωής. Θα δοθούν από την επόμενη Δημοτική Αρχή κίνητρα για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου γηπέδου αντάξιου της πόλης; Είστε υπέρ ή κατά της παραχώρησης κάποιας έκτασης; Αν ναι, ποια πιστεύετε ότι είναι η ιδανική για να φτιαχτεί εκεί το νέο γήπεδο της πόλης μας; 

Νίκος Γκόντας: Στο παρελθόν είχαμε δείξει έντονο ενδιαφέρον εξεύρεσης νέων εκτάσεων για την κατασκευή γηπέδου αποκλειστικά για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Είχαμε εξετάσει αρκετές περιοχές και μια από αυτές ήταν τα Μάρμαρα. Μάλιστα έντονο ενδιαφέρον είχε δείξει και η πολιτεία με τον αρμόδιο Υπουργό Αθλητισμού Γ. Ορφανό. Αν καλά έχουμε πληροφορηθεί, η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ προσανατολίζεται για κατασκευή γηπέδου κοντά στο ΠΕΑΚΙ. Λέμε ΝΑΙ στην παραχώρηση δημοτικής έκτασης για την κατασκευή σύγχρονου σταδίου αλλά και την ταυτόχρονη απελευθέρωση του «Ζωσιμάδες».

Θωμάς Μπέγκας: Η κατασκευή οποιουδήποτε νέου αθλητικού χώρου, είτε αυτό είναι ένα μικρό ανοιχτό γήπεδο σε μια γειτονιά ή ένα χωριό, είτε ενός νέου σύγχρονου γηπέδου ποδοσφαίρου που απαντά στις ανάγκες της περιοχής μας είναι καλοδεχούμενη. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι το γηπεδικό ζήτημα του ΠΑΣ δεν μπορεί και δεν πρέπει να συζητείται αποκομμένα από τη συνολική σχέση της ΠΑΕ με το Δήμο Ιωαννιτών και την κοινωνία των Ιωαννίνων γενικότερα. Γι’ αυτό ακριβώς επιμένουμε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση, να μπουν οι βάσεις για μια πιο στενή συνεργασία σε πολλά επίπεδα προκειμένου μέσα απ’ αυτή να προκύψουν προτάσεις και λύσεις που αφορούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα του ΠΑΣ, συμπεριλαμβανομένου και του νέου γηπέδου. Συζητούμε, προφανώς, την παραχώρηση Δημοτικής έκτασης, από τη στιγμή που μελετημένη η πρόταση αυτή καλύπτει τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές.

Άρης Μπαρτζώκας: Η θέση της Παράταξής μας είναι ότι όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ (Ζωσιμάδες, ΕΑΝΚΙ, ΠΕΑΚΙ) θα πρέπει να παραχωρηθούν από το κεντρικό κράτος (Γ.Γ.Α.) που ανήκουν τώρα και να περιέλθουν στην τοπική κοινωνία, όπως έχει γίνει σχεδόν παντού στην Ελλάδα. Πρέπει να διεκδικήσουμε την άμεση παραχώρησή τους, έτσι ώστε ως Δήμος να προσφέρουμε εγκαταστάσεις για μαζικό αθλητισμό στους συνδημότες. Είμαστε θετικοί στην παραχώρηση έκτασης στον ΠΑΣ πλησίον του ΠΕΑΚΙ ή σε άλλη θέση (π.χ. γήπεδο Πεδινής- αναξιοποίητο για χρόνια) για την κατασκευή ενός σύγχρονου «σπιτιού» του ΠΑΣ Γιάννινα. Αν πρόθεση της ΠΑΕ είναι να δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις ο Δήμος μπορεί να παραχωρήσει (μέσω ερασιτέχνη ΠΑΣ) έκταση για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. 49 χρόνια). Προϋπόθεση όλων είναι να παρουσιάσει η ΠΑΕ ένα πλήρες πλάνο για την χρηματοδότηση, αλλά και τη βιωσιμότητα του έργου. Αν επιλεγεί το ΠΕΑΚΙ θα πρέπει προφανώς να μην θιγούν οι εγκαταστάσεις που αφορούν άλλα σωματεία και κυρίως τον μαζικό αθλητισμό. Στο πρόγραμμα μας, από το 2014 προτείναμε σαν χώρο το παλιό λατομείο Κατσικάς, πλησίον της Εγνατίας οδού, που ανήκει τώρα στη Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου.

Βλάσης Παπαχρήστος (παράταξη Λάζαρου Νάτση): Το «Ζωσιμάδες» πια έχει γίνει αποδέκτης σημαντικών δημοσίων επενδύσεων κυρίως για τον Κλασικό Αθλητισμό. Η ποδοσφαιρική δραστηριότητα που επιβαρύνει για δεκαετίες το κέντρο της πόλης πρέπει να κατευθυνθεί στην περιφέρεια του Δήμου. Μελέτες μπορεί να υπάρχουν, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές σοβαρή και βιώσιμη οικονομοτεχνική μελέτη δεν υπάρχει. Είναι μια κουβέντα που γενικά τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως αποπροσανατολιστική. Ας μπορέσει η ΠΑΕ να χρηματοδοτήσει μια επένδυση που πιθανόν να ξεπερνάει τα 20.000.000 ευρώ και ευχαρίστως Δήμος και Πολιτεία να δούμε τι και πως. Γιατί και εκτάσεις υπάρχουν και διάθεση. Πρέπει λοιπόν κάποιος να επενδύσει κιόλας. Φυσικά είμαστε υπέρ της ανταποδοτικότητας, δηλαδή αν ο Δήμος παραχωρήσει έκταση στην ΠΑΕ θα ζητήσει σημαντικά αθλητικά αντισταθμιστικά οφέλη (όπως π.χ. ελεύθεροι αθλητικοί χώροι σε ένα τέτοιο αθλητικό κέντρο κ.λ.π.). Αλλά επειδή από όταν πήγαινα εγώ μικρός στο γήπεδο ακούω την ίδια ιστορία, θα προτιμούσα πρώτα να δούμε τα χρήματα του επενδυτή.

Μωϋσής Ελισάφ: Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση της ΠΑΕ που θα πληροί τις προϋποθέσεις ανέγερσης νέου γηπέδου.

7) Σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία παίζει πλέον ο τουρισμός. Ποιες οι στοχεύσεις σας για την προσέλκυση αθλητικών διοργανώσεων, πανελλήνιων ή διεθνών που θα αυξήσουν τον αθλητικό τουρισμό των Ιωαννίνων; 

Θωμάς Μπέγκας: Στη διάρκεια της θητείας μας η «διπλωματία των πόλεων» έχει φέρει σπουδαία αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού γενικότερα, και του αθλητικού τουρισμού πιο ειδικά. Θυμίζουμε μόνο ότι στα Γιάννενα έχουν φιλοξενηθεί ή πρόκειται να φιλοξενηθούν σπουδαία αθλητικά γεγονότα, απόρροια τόσο της αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών όσο και της τουριστικής προβολής της πόλης. Πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας νέων ανδρών και γυναικών, διεξήχθη με επιτυχία το πανελλήνιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, οι διεθνείς αγώνες θαλασσίου Σκι, οι δρομικοί αγώνες όπως ο Γύρος Λίμνης, το Run Greece, ο Μπιζάνιος δρόμος, ενώ την ίδια ώρα η εθνική ομάδα μπάσκετ των Ανδρών θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ενόψει της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο «Νέο Κλειστό» το οποίο επέλεξε πριν ένα χρόνο και η αντίστοιχη των γυναικών για τη δική της προετοιμασία, καθώς και ομάδες της Α1. Βλέπετε λοιπόν ότι σιγά – σιγά τα Γιάννενα μπαίνουν στον αθλητικό χάρτη της χώρας και ευελπιστούμε με τη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών να είμαστε σε θέση να προελκύσουμε ακόμα μεγαλύτερες διοργανώσεις ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.

Βλάσης Παπαχρήστος (παράταξη Λάζαρου Νάτση): Δεν θέλουμε να περιαυτολογήσουμε, αλλά είναι σημαντικό για μας αυτό που έχουμε ως μότο στην επιτροπή αθλητισμού της παράταξής μας. «Καν’ το όπως το ΠΕΑΚΙ». Να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Αθλητικός τουρισμός χωρίς σοβαρές και σύγχρονες αθλητικές υποδομές δεν γίνεται. Έχουμε ουσιαστική γνώση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής αγοράς και την τύχη να έχουμε σημαντικούς και αξιόλογους επιστημονικούς συνεργάτες στην παράταξή μας. Εκ των πραγμάτων οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ είναι αυτές που μπορούν να φιλοξενήσουν μικρές και μεγάλες διοργανώσεις. Είναι ένας από τους πολλούς λόγους που λέμε πως η επόμενη δημοτική αρχή πρέπει να συνάψει προγραμματική σύμβαση συνεργασίας με το ΠΕΑΚΙ. Ξέρετε πόσες φορές ζήτησε η δημοτική αρχή προωθητικό υλικό για διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό από το ΠΕΑΚΙ; ΚΑΜΙΑ! Παρόλα αυτά έχουν σχέδιο… Ο αθλητικός τουρισμός είναι τουρισμός υψηλών απαιτήσεων τόσο από τον αθλητή-τρια όσο και από τους συνοδούς. Οφείλω να σημειώσω με ένταση ότι το ΚΕΚΩΠ, που ανήκει στην ΔΗΑΝΕΤΑΙ πρέπει άμεσα να λειτουργήσει για τον αρχικό λόγο που σχεδιάστηκε. Είναι δέσμευσή μας να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις του ΚΕΚΩΠ ώστε να φιλοξενούν αθλητικές αποστολές.

Μωϋσής Ελισάφ: Η δημοτική αρχή θα ενθαρρύνει και θα πείθει τις αθλητικές ομοσπονδίες, τις τοπικές ενώσεις και τα σωματεία στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων (πανελλήνιους αγώνες, αθλητικά συνέδρια κ.λ.π.) και θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής. Προκειμένου όμως να χρηματοδοτήσει τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει πρώτα να τις αξιολογεί και να επιλέγει εκείνες που θα εξασφαλίζουν μεγάλη συμμετοχή αθλητών, προπονητών, παραγόντων, φιλάθλων κ.λ.π., ώστε, εκτός των άλλων, να ωφελείται και η «αγορά» της πόλης μας.

Νίκος Γκόντας: Η δημιουργία αθλητικών υποδομών ΟΛΩΝ των αθλημάτων είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση και αθλητικού τουρισμού. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένας γενικότερος σχεδιασμός για να μπουν οι βάσεις για να καταστεί η πόλη μας και αθλητικός τουριστικός πόλος. Ο Δήμος εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να ενισχύει όλα τα λειτουργούντα αθλητικά σωματεία, όπως επίσης και την ενίσχυση πρωτοβουλιών προσώπων και φορέων, με σκοπό την προσέλκυση μεγάλων αθλητικών δρώμενων στην περιοχή.

Άρης Μπαρτζώκας: Η παράταξή μας στηρίζει όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τον λεγόμενο αθλητικό τουρισμό. Πιστεύουμε στην ενίσχυση υπαρχόντων δράσεων (όπως γύρος λίμνης), αλλά και σε διοργάνωση νέων, όπως πανελλήνιος διαγωνισμός ψαρέματος στη λίμνη. Θα είμαστε αρωγοί σε διεκδικήσεις πανελληνίων και διεθνών πρωταθλημάτων (κωπηλασία, στίβος, σκοποβολή κλπ) και θα προσπαθήσουμε, φτιάχνοντας τις κατάλληλες υποδομές, να προσελκύσουμε στην πόλη μας ομάδες για προετοιμασία σε πολλά αθλήματα. Όλα τα παραπάνω θα κάνουν την πόλη μας δημοφιλή αθλητικό προορισμό με σημαντικά (οικονομικά κ.α.) οφέλη.

8) Στην πόλη μας, κατά κανόνα, τα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα αδικούνται σε σχέση με τα εμπορικά όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Έχετε κάποιο πλάνο για βελτίωση των εγκαταστάσεων της κωπηλασίας, της κολύμβησης ή των αθλημάτων σάλας όπως η άρση βαρών; 

Βλάσης Παπαχρήστος (παράταξη Λάζαρου Νάτση): Το επόμενο μεγάλο αθλητικό αίτημα της πόλης πρέπει να είναι ένα επιπλέον κολυμβητήριο μετά την κατασκευή του νέου κλειστού που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Ένα Δημοτικό κολυμβητήριο, ενεργειακά αυτόνομο και συμπληρωματικό στο κολυμβητήριο του ΠΕΑΚΙ στην Λιμνοπούλα προς την νότια είσοδο της πόλης. Το ζήτημα της Άρσης Βαρών είμαι σε θέση να γνωρίζω πως θα διευθετηθεί με την έναρξη των σχετικών αδειοδοτήσεων της αίθουσας στην Λιμνοπούλα (ανάμεσα από κλειστό και κολυμβητήριο). Ένας πολυχώρος που θα περιλαμβάνει την αναρρίχηση οφείλει να καλύψει και αθλήματα που έχουν σημαντικό πρόβλημα σήμερα ενώ έχουν διακρίσεις όπως η ξιφασκία, κάτι που είναι εφικτό οικονομικά. Ας μιλήσουμε όμως και για την επόμενη 15ετία. Μόνη ρεαλιστική λύση για ύψιστων προδιαγραφών κωπηλατικό κανάλι, κατασκευή κύματος και πίστας κανόε-καγιάκ είναι το κανάλι διαφυγής των νερών της Λίμνης από το θυρόφραγμα Περάματος προς την Λαψίστα και τον Καλαμά και όχι οι πίστες μέσα σε καλαμιώνες που έχουν στοιχίσει πολλά χρήματα.

Θωμάς Μπέγκας: Όπως αναφέραμε και πιο πριν, στο πρόγραμμά μας υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την βελτίωση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, για τη στήριξη του ΝΟΙ, ενός Συλλόγου που μας έχει χαρίσει επιτυχίες στο υψηλότερο επίπεδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναφέρθηκα στη χρηματοδότηση της πίστας θαλασσίου σκι ενώ παράλληλα έχουμε ήδη σχεδιάσει και υλοποιούμε παρεμβάσεις που αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα σε συνεργασία μάλιστα με τα αθλητικά σωματεία με τα οποία έχει χτιστεί μια ειλικρινής και πολύ εποικοδομητική σχέση.

Μωϋσής Ελισάφ: α) Η δημοτική αρχή θα στηρίζει οικονομικά δράσεις του σωματειακού αθλητισμού, ύστερα από ενδελεχή καταγραφή και αξιολόγηση των σωματείων με στόχο την ορθολογική οικονομική χορήγηση τους. β) Τα σωματεία της Κολύμβησης και της Άρσης Βαρών φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Π.Ε.Α.Κ.Ι. οι οποίες ανήκουν στη Γ.Γ.Α. Η δημοτική αρχή θα έχει τακτική επαφή και συνεργασία με τους παράγοντες των σωματείων αυτών και θα στηρίζει το έργο τους. γ) Για την Κωπηλασία, με τις κατάλληλες βελτιώσεις και συντηρήσεις των εγκαταστάσεων, στόχος μας θα είναι να κάνουμε τα Γιάννενα και τη λίμνη όχι μόνο τόπο διοργάνωσης σημαντικών αγώνων αλλά εθνικό και διεθνές προπονητικό κέντρο, όπως ήταν στο παρελθόν που φιλοξενούσε εθνικές αποστολές από διάφορες χώρες.

Άρης Μπαρτζώκας: Η κωπηλασία είναι το άθλημα με τις περισσότερες διεθνείς διακρίσεις και έχει κάνει γνωστή την πόλης μας παγκοσμίως. Απαραίτητη η κατασκευή καναλιού κωπηλασίας, έργο που έμεινε ως υπόσχεση από το 2004. Στο πρόγραμμά μας είναι η κατασκευή δημοτικού κολυμβητηρίου στη νότια είσοδο της πόλης. Η πόλη μας προσφέρεται για extreme sports. Προτείνουμε δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων (skateboard, BMX, parkour, dirt jumbs κ.λπ.) στις δημοτικές ενότητες του Δήμου. Πίστα αναρρίχησης στο βράχο της Καστρίτσας, αλλά και κλειστή πίστα σε χώρο που θα επιλεγεί. Δίκτυα μονοπατιών στους ορεινούς όγκους του Δήμου μας. Το ανάγλυφο του Δήμου επιτρέπει τη δημιουργία πίστας Gravity Mountain Bike μοναδικής στον Ελλαδικό χώρο. Ενίσχυση των αθλημάτων σάλας, αλλά και της άρσης βαρών με την κατασκευή των προπονητηρίων που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Νίκος Γκόντας: Πράγματι αδικούνται κάποια αθλήματα. Σε ότι μας αφορά θα είμαστε παρόντες και στα αθλήματα της κολύμβησης και της κωπηλασίας και σε όλα τα αθλήματα εκείνα που προάγουν την αθλητική ιδέα και φέρνουν διακρίσεις στην πόλη μας. Δική μας δουλειά είναι να βοηθήσουμε στην βελτίωση των εγκαταστάσεων με σκοπό την «μετατροπή» της πόλης μας σε ένα μεγάλο προπονητικό κέντρο, προσελκύοντας ταυτόχρονα και τουρισμό. Τα Γιάννινα είναι ένα οδικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, τουριστικό σταυροδρόμι. Μπορεί να χωρέσει απόλυτα και το αθλητικό κομμάτι, αρκεί να εργαστούμε όλοι μαζί, προς αυτή την κατεύθυνση. Ευθύνη του δήμου είναι η εξωστρέφεια και η προβολή των αθλητικών μας υποδομών και όχι η συμμετοχή σε ανώφελα ταξίδια αναψυχής…