Mε τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» η αναδιάρθρωση της Super League

on .

BIDAL PAS

• Ψηφίστηκε χτες, κατά πλειοψηφία με τη στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών του Συριζα, η τροπολογία του Υφυπουργείου Αθλητισμού σχετικά με την αναδιάρθρωση των εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου από την επόμενη περίοδο 2019-2020.
Από πλευράς αντιπολίτευσης υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και έγινε λόγος για αδικία και αιχμαλωσία πολλών πόλεων και ποδοσφαιρικών ομάδων, με τον υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη να ανταπαντά πως άπαντες γνώριζαν από το περσινό καλοκαίρι ότι θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία της αναδιάρθρωσης, χωρίς όμως να δικαιολογήσει τα αίτια της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης. Πλέον, με την απόφαση της αναδιάρθρωσης να είναι δεδομένη και ψηφισμένη από την Βουλή, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου από τη σεζόν 2019-2020 θα είναι τρία: Η Super League 1 (με 14 ομάδες), η Super League 2 (με 12 ή 14 ομάδες) και η Football League (με 14 ομάδες), που γίνεται το τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Η Super League 2 και η Football League θα διοργανώνονται από το φορέα που διοργανώνει μέχρι τώρα τη Football League. O φορέας αυτός αναλαμβάνει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των δύο πρωταθλημάτων, ενώ εξαιρούνται οι ομάδες που έχουν ήδη τηλεοπτικό συμβόλαιο.
Η Super League 2 και η Football League θα έχουν κοινό Δ.Σ. στο οποίο θα μετέχουν όλα τα μέλη της Super League 2 και τέσσερα από τις ΠΑΕ της Football League. O πρόεδρος και ο αντιπροέδρος θα προέρχονται από τη Super League 2. Τέλος, μειώνονται τα όρια του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των ΠΑΕ των τριών επαγγελματικών κατηγοριών.

Την Πέμπτη η εκδίκαση της προσφυγής
Την ερχόμενη Πέμπτη (16/05) το απόγευμα θα συζητηθεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ η προσφυγή του ΠΑΣ Γιάννινα κατά της επικύρωσης της τελικής βαθμολογίας που είχε αποφασίσει το πρόσφατο Δ.Σ. της Super League. Η πλευρά του ΠΑΣ επικαλείται το άρθρο 131 του ν. 2725/1999, τους κανονισμούς της ΕΠΟ, αλλά και την προκήρυξη του πρωταθλήματος της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, ζητώντας τον απευθείας υποβιβασμό δύο και όχι τριών ομάδων, δηλαδή του Απόλλωνα και του Λεβαδειακού. Στην ουσία ο ΠΑΣ Γιάννινα ζητάει την μετάθεση της αναδιάρθρωσης κατά ένα χρόνο και να μην εφαρμοστεί το άρθρο 10 της προκήρυξης του πρωταθλήματος, που προβλέπει την αυξομείωση των ομάδων και την μεταβολή των κατηγοριών από την αμέσως επόμενη αγωνιστική σεζόν, αλλά και να επικυρωθεί η τελική βαθμολογία «σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 131, αποφασίζοντας μέσα στα πλαίσια της αρχής της ασφάλειας του Κράτους Δικαίου και της σταθερότητας των έννομων σχέσεων».
Από πλευράς ΠΑΣ Γιάννινα εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ανεξαρτήτως της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου την Πέμπτη, προκειμένου η ομάδα να διεκδικήσει σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο την παραμονή της στην Super League.

Παρελθόν και ο Βιδάλ
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ Γιάννινα και από χτες ένας ακόμα ποδοσφαιριστής αποτελεί παρελθόν. Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο μέσο Ιγκόρ Βιδάλ, ο οποίος ήρθε με πολλές προσδοκίες το 2016 από την Λοντρίνα. Ο Βιδάλ είχε εντυπωσιάσει στα πρώτα φιλικά και ιδίως σε ένα με τη Λάρισα στο «Ζωσιμάδες», όμως δεν κατάφερε να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα της Ηπείρου. Στα τρία χρόνια που ήταν στον ΠΑΣ δεν κατάφερε να δείξει πολλά, δεν πήρε και πολλές ευκαιρίες, με τις συμμετοχές του να είναι συνολικά 41 και πέτυχε μόλις 3 γκολ, το καλύτερο εκ των οποίων ήταν ένα που πέτυχε σε εκτός έδρας νίκη του ΠΑΣ στην Κέρκυρα.

Στη Λάρισα ο Γιάκος
Μετά από 11 χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ευριπίδης Γιάκος αποτελεί παρελθόν από τους Ηπειρώτες και μάλιστα βρήκε ήδη τον επόμενο σταθμό της καριέρας του καθώς υπέγραψε χτες στη Λάρισα του Αλέξη Κούγια. Ο Γιαννιώτης μεσοεπιθετικός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης με τον ΠΑΣ, μέσω συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Studio E 103 Fm, αναφέροντας όμως ότι οι πιθανότητες ήταν λιγοστές. Τελικά, ο Γιάκος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας τριών ετών με την Λάρισα και θα ξανασυνεργαστεί με τον Αλέξη Κούγια, ο οποίος τον έκανε επαγγελματία στον ΠΑΣ το 2006 και πριν δοθεί δανεικός στην Κρανούλα.