ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

on .

PAS PAOK 2 5 5 19

Αναμφισβήτητα, η χθεσινή νύχτα θα μείνει στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα ως μια από τις μελανότερες στην ιστορία του. Η μοίρα τα έφερε έτσι που χθες μετά από οχτώ χρόνια στην Super League η ομάδα της Ηπείρου, αγωνιστικά, έπεσε σε μικρότερη κατηγορία. Επίσης, η χθεσινή ήταν μια νύχτα που στιγματίστηκε από τα επεισόδια των οπαδών του ΠΑΣ με την Αστυνομία από το 60’ και μετά και αρκετά μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Σιδηρόπουλου όπου βρήκε τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ να κερδίζει με 0-2 και να ολοκληρώνει το πρωτάθλημα αήττητος… 

Γ ια να φτάσουμε στο χθεσινό παιχνίδι και τον οριστικό –αγωνιστικό- υποβιβασμό του ΠΑΣ Γιάννινα (παρ’ όλες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από την Βουλή η… περιβόητη αναδιάρθρωση, άρα θεωρητικά και με βάσει το ισχύον νομικό πλαίσιο ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει πέσει κατηγορία), χρειάστηκε να γίνουν και μια σειρά από… εξωπραγματικά γεγονότα. Πρώτον, η εμφανής στοχοποίηση από πλευράς των διαιτητών που στέρησαν πολύτιμους βαθμούς. Δεύτερον, η εξωπραγματική πορεία πρωταθλητισμού του ΟΦΗ στον δεύτερο γύρο και ιδιαίτερα τις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές που είχε 3 νίκες και μια ισοπαλία. Τρίτον, το γεγονός ότι οι παίκτες του ΠΑΣ δεν έδειξαν το απαιτούμενο πάθος και δεν εμφανίστηκαν με το… μαχαίρι στα δόντια στις τελευταίες αγωνιστικές.

Πώς έπαιξαν
Ο Πετράκης παρέταξε τον ΠΑΣ με 4-3-3 με τους Κρίζμαν-Παμλίδη και Νικολιά στην επίθεση με σκοπό να πιέσουν τον ΠΑΟΚ. Κάτω από τα δοκάρια έκατσε ο Μιχαήλ Ν., έχοντας μπροστά του τους Κάργα και Μιχαήλ και στα πλάγια τους Μπουκουβάλα και Σεργκελασβίλι. Αμυντικό χαφ ο Τζημόπουλος και μπροστά του τους Κάστρο και Πάντελιτς.
Από την πλευρά του ο Λουτσέσκου κατέβασε τον ΠΑΟΚ με 4-2-3-1,τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια, την τετράδα της άμυνας αποτελούσαν οι Κρέσπο, Τόσκα, Ίνγκασον και Γιαννούλης, Ολιβέιρα και Κάνιας τα αμυντικά χαφ και πίσω από τον προωθημένο Άκπομ οι Πέλκας, Ζαμπά και Μπίσεσβαρ.

Δεν απείλησε ο ΠΑΣ
Με κατοχή της μπάλας ξεκίνησε ο ΠΑΣ, αλλά δεν μετουσιώθηκε σε κάποια ευκαιρία. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ, με κινητήριο μοχλό τον Μπίσεσβαρ, πήγαινε κυρίως από τα αριστερά. Η πρώτη φάση του ματς ήρθε στο 14’ όταν ο Νεόφυτος Μιχαήλ σταμάτησε τον Άκπομ στην πιο καθαρή ευκαιρία που είχε ο Άγγλος στο πρώτο μέρος. Στο 30ο λεπτό ήρθε η καλύτερη φάση του πρώτου μέρους με τον Ολιβέιρα να εκτελεί φάουλ λίγο μέτρα έξω από την περιοχή του Μιχαήλ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Κύπριου γκολκίπερ. Το πρώτο μέρος έκλεισε με ένα σουτ του Πέλκα από το ύψος του πέναλτι, αλλά ήταν αδύναμο και δεν ανησύχησε τον Μιχαήλ.

Πιο επιθετικός, αλλά ανούσιος
Με το αποτέλεσμα του αγώνα του Περιστερίου στο 0-1 υπέρ του ΟΦΗ, οι παίκτες του Γιάννη Πετράκη βγήκαν μπροστά και προσπάθησαν ν’ απειλήσουν, ευελπιστώντας σε θαύμα. Στο 48’ ο Παμλίδης από ωραία ενέργεια του Κάστρο σούταρε με τον Ίνγκασον να τον ανακόπτει. Στο 51’ ένα γύρισμα του Κριζμάν, εξουδετέρωσε εύκολα ο Πασχαλάκης, αλλά δύο λεπτά αργότερα ήρθε η προειδοποίηση από τον ΠΑΟΚ, με το γύρισμα του Ολιβέιρα στον Μπίσεσβαρ που κόπηκε την τελευταία στιγμή από τον Μπουκουβάλα.
Στο 61’ ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά σφράγισε το αήττητο πρωτάθλημα. Ο Πέλκας έφυγε στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ από δεξιά και σέρβιρε στον Άκπομ ο οποίος με πλασέ έβαλε το έκτο του γκολ στο φετινό πρωτάθλημα για το 0-1.
Μετά το 0-1, οι φίλοι του ΠΑΣ από την θύρα που κάθονται οι οργανωμένοι του άρχισαν να πετούν πυρσούς και καθίσματα στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγα λεπτά το ματς.
Και ενώ όλος ο κόσμος ασχολούνταν με τα τεκταινόμενα στην εξέδρα των φιλοξενούμενων ο Πέλκας στο 79’ με την δεύτερη ασίστ του στο παιχνίδι βρήκε τον Σάκχοφ και ο Ουκρανός με κεφαλιά έκανε το 0-2, δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στον αγώνα.
Το τελευταία δεκάλεπτο του ματς ήταν καθαρά μια τυπική διαδικασία με τους περισσότερους να ασχολούνται με το τι συνέβαινε στις κερκίδες, παρά με τα του αγώνα. Οι οπαδοί του ΠΑΣ έξαλλοι για τον υποβιβασμό της ομάδας, συνέχιζαν την ρίψη καπνογόνων, βεγγαλικών και σπασμένων καθισμάτων ενώ δεν έλειψαν και αψιμαχίες με την αστυνομία.

* * *
Χθες, έκλεισε οριστικά –σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γ. Χριστοβασίλη- ο κύκλος του κ. Γιάννη Πετράκη στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ένας κύκλος που είχε επιτυχίες –ποιος ξεχνάει την έξοδο της ομάδας για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη- αλλά και από αποτυχίες όπως η χθεσινή.
Το ερχόμενο καλοκαίρι, θα είναι ιδιαιτέρως θερμό τόσο σε διοικητικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο στην Ηπειρωτική ομάδα, μιας και προβλέπεται να υπάρξει γενική εκκαθάριση στα του οίκου της…
* * *
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Είναι μια πολύ στενάχωρη μέρα για όλη την οικογένεια του ΠΑΣ. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να ζητήσω μια πολύ μεγάλη συγγνώμη στον κόσμο του ΠΑΣ που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρω ότι έγιναν πολλά λάθη και κυρίως από εμάς και αναλαμβάνω την ευθύνη, όπως έχω μάθει να κάνω πάντα. Στη διάρκεια της χρονιάς έθεσα στον πρόεδρο την παραίτησή μου αν αυτό θα μπορούσε να αποβεί σε καλό της ομάδας. Από τη στιγμή όμως που βίωσα αγάπη και σεβασμό από τον περίγυρο, έχω μάθει να μην εγκαταλείπω ποτέ αυτούς που με αγαπάνε και με στηρίζουν, ενώ επιπλέον πίστευα ότι θα είχαμε κι ένα καλό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρέασαν την πορεία μας, όμως αυτό που μετράει είναι ότι η προσπάθεια δεν έφτασε. Ο ΠΑΣ όμως είναι μεγάλη ομάδα και αυτό δεν αλλάζει. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνεργάστηκα αυτά τα χρόνια για το σεβασμό, την εκτίμηση και την ευκαιρία που μου δόθηκε να δουλέψω σε αυτή τη μεγάλη ομάδα. Και είμαι σίγουρος για τη συνέχεια. Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η παραμονή όμως δε χάθηκε σήμερα».
Για το αν αποδόθηκε το δίκαιο με βάση την τελική βαθμολογία: «Πιστεύω ότι δεν αποδόθηκε το δίκαιο, εσείς τα ξέρετε καλύτερα. Όλες οι ομάδες στην πορεία έχουν δικαίωμα να πουν ότι κάπου αδικήθηκαν, κάπου υπάρχει όμως ισορροπία. Σε μας φέτος δεν υπήρχε ισορροπία. Κάντε μια αναδρομή και θα καταλάβετε τι λέω. Απλά μαθηματικά είναι».
Για το τι έφταιξε και η ομάδα από την 5η θέση και την ευρωπαϊκή έξοδο έφτασε μέσα σε τρία χρόνια στον υποβιβασμό: «Έχω να πω πράγματα, αλλά δεν έφτασε ακόμα η ώρα του απολογισμού».
Για το ότι δεν κατάφερε να εμπνεύσει τους παίκτες του, απόρροια ίσως του γεγονότος ότι έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της διοίκησης: «Δε συμφωνώ σε αυτό που καταθέσατε, ότι δεν υπήρχε δηλαδή πάθος και προσπάθεια. Με εξαίρεση το ματς με την ΑΕΚ που δεν ήμασταν καλοί, σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια του β’ γύρου η ομάδα ήταν ανταγωνιστική παντού. Δε συμφωνώ με την άποψή σας. Δε θέλω να κάνω άλλη κουβέντα γι’ αυτό. Πολλές φορές κάνουμε τοποθετήσεις με βάση την ένταση της στιγμής και αυτό είναι στην ανθρώπινη φύση, να υπάρχει δηλαδή άρνηση μετά από ένα άσχημο γεγονός. Επειδή δεν έχω μάθει να λέω ψέματα και επειδή πάντα γίνομαι καλύτερος μπαίνοντας μπροστά στα γεγονότα και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μου, ο χρόνος θα φέρει τα πράγματα σε ισορροπία».
Για το τι προτάσσει ως βασική αιτία για το φετινό υποβιβασμό: «Έγιναν πολλά μέσα στη χρονιά και πρώτος από όλους εγώ γνωρίζω και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δε θα πω όμως αυτή τη στιγμή ότι και στις 30 αγωνιστικές είχαμε τραυματισμούς. Δεν είναι η ώρα να τα συζητήσουμε αυτά».
Για το αν έκλεισε ο κύκλος του στον ΠΑΣ: «Θα συζητήσω πρώτα με τους ανθρώπους που σέβομαι κι εκτιμώ και μετά θα πάρω τις αποφάσεις μου. Ό,τι κι αν γίνει όμως μου δόθηκε μια τεράστια ευκαιρία έξι χρόνια τώρα να δουλέψω σε μια ομάδα που εισέπραξα εκτίμηση, αγάπη και αφοσίωση και ανταπέδωσα κι εγώ τα ίδια συναισθήματα».

ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ (ΠΑΟΚ):
Για την ιστορικότητα της ημέρας και τη διαχείριση του υλικού εν όψει κυπέλλου: «Είναι απίστευτο, το συνειδητοποιούμε αυτό. Με έχει αγγίξει όλο αυτό και είμαι πολύ υπερήφανος για τους παίκτες που δούλεψαν μαζί μου, για το τεχνικό επιτελείο μου, για τους ανθρώπους που βρέθηκαν μαζί μας και μας υποστήριξαν με αυτόν τον τρόπο, για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ που μας υποστήριξε τόσο πολύ αυτά τα δύο χρόνια και επειδή δώσαμε χαρά στον κόσμο μας. Το θέλαμε πάρα πολύ όλο αυτό, παλέψαμε, γιατί δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ξεκινήσαμε με -2 και κάναμε αυτή τη φανταστική σεζόν. Οι παίκτες όταν τελειώσουν την καριέρα τους θα μπορούν να λένε ότι έκαναν κάτι σημαντικό για το ποδόσφαιρο σε μια χώρα».
Για το πιο κομβικό παιχνίδι που τον έκανε να πιστέψει ότι η ομάδα του θα πάρει το πρωτάθλημα αήττητη: «Το ματς με τον ΠΑΣ ήταν αυτό που οριστικοποίησε το αήττητο. Ο ΠΑΣ είχε ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να παραμείνει στην κατηγορία και αυτό έκανε τη νίκη μας πιο σημαντική. Ακόμα και μετά το ματς με τον Λεβαδειακό που οριστικοποιήσαμε το πρωτάθλημα, δεν είχα αισθανθεί έτσι όπως σήμερα. Πολλές ομάδες κερδίζουν τίτλους στην Ευρώπη, αλλά το επίτευγμά μας είναι μοναδικό και θα μνημονεύεται για χρόνια, ενώ ήταν ακόμα πιο περίπλοκο γιατί ξεκινήσαμε με -2».
* * *
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Απόλλων Σμύρνης-Λαμία 0-3
Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός 4-0
Λάρισα-Ολυμπιακός 0-3
Άρης-Ξάνθη 7-2
Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος 3-0
Ατρόμητος-ΟΦΗ 0-2
Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-3
ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 0-2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. ΠΑΟΚ** 80 66-14
2. Ολυμπιακός 75 71-17
3. ΑΕΚ 57 50-19
4. Ατρόμητος 52 41-28
5. Άρης 49 46-33
6. Πανιώνιος 38 27-45
7. Λαμία 37 28-37
8. Παναθηναϊκός* 36 38-30
9. Παναιτωλικός 36 34-48
10. Λάρισα 34 26-34
11. Αστέρας Τρίπολης 33 25-30
12. Ξάνθη 32 22-34
13. ΟΦΗ 32 30-42
14. ΠΑΣ Γιάννινα 27 19-38
15. Λεβαδειακός 21 15-45
16. Απόλλων Σμύρνης 10 11-55
* Ξεκίνησε με -6
** Ξεκίνησε με -2