ΑΣΤΡΑΠΗ ΝΑ ΣΑΣ VAR…ΕΣΕΙ!!!

on .

PANIONIOS PAS 1 21 4 19

Μετά από μια οκταετία, όλα δείχνουν ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος θα αποχαιρετίσει την Super League. Μετά και την χθεσινή οδυνηρή ήττα των Ηπειρωτών από τον αδιάφορο Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη με 2-1, όλα δείχνουν ότι η ομάδα του Γιάννη Πετράκη είναι ένα βήμα από τον υποβιβασμό καθώς πλέον η σωτηρία δεν είναι στα χέρια της. Την επόμενη αγωνιστική ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, αλλά ακόμα και με νίκη θα χρειαστεί ήττα του ΟΦΗ στον Ατρόμητο, καθώς σε πιθανή ισοβαθμία τόσο με τον Αστέρα, όσο και με τον ΟΦΗ υποβιβάζεται στην Super League 2. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε, ότι η λεγόμενη αναδιάρθρωση δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από την Βουλή των Ελλήνων, οπότε το σενάριο να σωθούν οι Ηπειρώτες μέσω της… μη αναδιάρθρωσης είναι ακόμη εφικτό.

Μ ατς ζωής ή θανάτου είχε χαρακτηριστεί το χθεσινό ματς στη Νέα Σμύρνη και όχι άδικα. Οι Ηπειρώτες θα έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί για παραμονή στην Super League, απέναντι σε έναν αντίπαλο με αρκετά οικονομικά προβλήματα, ο οποίος όμως είχε σωθεί και ουσιαστικά θα έπαιζε μόνο για την… ιστορία του.
Βέβαια, ο ΠΑΣ Γιάννινα, σε ακόμη ένα παιχνίδι, δεν έπαιζε εναντίον 11 παικτών, αλλά δεκατεσσάρων, καθώς σε ακόμη ένα ματς η διαιτησία ήταν τουλάχιστον τραγική με τον Παπαπέτρου και τους βοηθούς του να κάνουν σωρεία λαθών, όχι σε ανάποδα φάουλ, πλάγια και κάρτες αλλά σε φάσεις που κυριολεκτικά έκριναν το παιχνίδι, όπως με το δεύτερο γκολ του Πανιωνίου που μπήκε με το χέρι του Σπιριντόνοβιτς, αλλά και το ανύπαρκτο offside στον Κάργα στο γκολ της ισοφάρισης του ΠΑΣ στο τέλος του παιχνιδιού.

Πώς έπαιξαν
Ο Γιάννης Πετράκης αποφάσισε να κάνει μια μίνι-έκπληξη αφού άφησε εκτός ενδεκάδας τον Νικολιά.
Ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με σύστημα 4-4-2 με τον Νεόφυτο Μιχαήλ στο τέρμα και αμυντική τετράδα τους Μπουκουβάλα, Κάργα, Μιχαήλ και Σεργκελασβίλι. Κάστρο και Τζημόπουλος τα αμυντικά χαφ με τους Πάντελιτς δεξιά και Παμλίδη αριστερά και τους Κρίζμαν και Μάνο στην επίθεση.
Ο Άκης Μάντζιος παρέταξε τον Πανιώνιο με σύστημα 4-2-3-1 τον Μαλέρμπ κάτω από τα γκολπόστ και αμυντική τετράδα από τα δεξιά προς τα αριστερά τους Παπαγεωργίου, Ντομίνγκες, Σταυρόπουλο και Σαραμαντά. Κόρμπος και Μαξίμοβιτς ήταν τα δύο αμυντικά χαφ με τον Μανιάτη μπροστά τους. Μπουμάλ και Μασούρας στα άκρα με τον Ντουρμισάι στην κορυφή της επίθεσης.

Γκολ με το καλημέρα

Μουδιασμένα ξεκίνησαν οι δυο ομάδες το παιχνίδι με τον Πανιώνιο να πατάει ελαφρώς καλύτερα στο γήπεδο. Η πρώτη… υποψία ευκαιρίας βέβαια ανήκε στον ΠΑΣ Γιάννινα αλλά στο 6’ σουτ του Κρίζμαν πέρασε ψηλά άουτ.
Στο 7΄ο Πανιώνιος έβαλε «φωτιά» στο ματς όταν ο Μασούρας βρέθηκε αφύλακτος από δεξιά και με φοβερό σουτ νίκησε τον Νεόφυτο Μιχαήλ κάνοντας το 1-0.
Το γκολ του Μασούρα «έκοψε» τα πόδια των παικτών του ΠΑΣ καθώς με το «καλημέρα» έπρεπε να κυνηγήσουν στο σκορ. Ο Πανιώνιος διατήρησε την εδαφική υπεροχή και συχνά-πυκνά έκανε αισθητή την παρουσία του στα καρέ του Μιχαήλ χωρίς ωστόσο να φανεί απειλητικός.
Από την πλευρά του οι παίκτες του Γιάννη Πετράκη έμοιαζαν μπερδεμένοι και αποδιοργανωμένοι και μέχρι το 30’ δεν μπορούσαν να αλλάξουν δυο πάσες. Ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός ανέβασε τις γραμμές του και γύρισε την ομάδα του σε 4-3-3 ανεβάζοντας τον Κάστρο πιο ψηλά ο οποίος με κάθετες μπαλιές προσπαθούσε να διασπάσει την άμυνα του Πανιωνίου.
Στο 35' το φάουλ του Σεργκελασβίλι έδιωξε ο Μαλέρμπ με υπερένταση, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση η κεφαλιά του Κρίζμαν κατέληξε άουτ. Οι φιλοξενούμενοι συνέχιζαν να είναι επικίνδυνοι και ο Κάστρο έφτασε κοντά στην ισοφάριση αλλά το σουτ του μέσα από την περιοχή ήταν αδύναμο με την άμυνα των Νεοσμυρνιωτών να διώχνει.

Όλα για όλα στο β’ μέρος
Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήξερε ότι δεν είχε άλλα περιθώρια και τα έπαιξε όλα για όλα στο δεύτερο ημίχρονο. Αρχικά ο Γιάννης Πετράκης έριξε στον αγώνα τον Αθανασιάδη στη θέση του Παμλίδη ενώ στο 52' πέρασε και τον Νικολιά στη θέση του Πάντελιτς με σκοπό να πιέσει τους κυανέρυθρους. Και τα κατάφερε σχετικά γρήγορα μιας και ο Κρίζμαν μετά από κάθετη πάσα του Κάστρο στο 54’ κέρδισε πέναλτι μετά από ανατροπή από τον Σταυρόπουλο. Ο Κροάτης επιθετικός στο 55’ έγραψε το 1-1 και οι ελπίδες και θετικό αποτέλεσμα αναπτερώθηκαν. Στο 61' παραλίγο να έχουμε ολική ανατροπή στο παιχνίδι καθώς μετά από εκτέλεση κόρνερ του Σεργκελασβίλι, η μπάλα πέρασε απ’ όλους και ο επερχόμενος Μάνος δεν μπόρεσε να την σπρώξει στα δίχτυα.

Γκολ με τον… αγκώνα!
Με την ψυχολογία υπέρ τους οι Ηπειρώτες έψαχναν για την απόλυτη ανατροπή, λογάριασαν όμως χωρίς τον… επόπτη. Στο 65' σε μια ξαφνική αντεπίθεση ο Πανιώνιος έκανε το 2-1 όταν ο Μπουμάλ έκανε την σέντρα-σουτ και ο Σπιριντόνοβιτς με τον δεξί του αγκώνα έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες των παικτών του ΠΑΣ.
Ο εκνευρισμός των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν έντονος καθώς ο χρόνος περνούσε και η ανούσια υπεροχή που είχε δεν μετουσιώνονταν σε καθαρές ευκαιρίες. Μετά το γκολ του Πανιωνίου, ο ΠΑΣ έπαιξε φουλ επίθεση με την είσοδο και του Λεό αφήνοντας πολλά κενά στην άμυνά του, τις οποίες όμως ο Πανιώνιος δεν εκμεταλλεύτηκε. Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι άρχισαν τις σέντρες χωρίς όμως να κάνουν κάποια ευκαιρία.

Γκολ Κρίζμαν,off side ο επόπτης…
Στο 94' σε μια από τις τελευταίες επιθέσεις των Ηπειρωτών, ο Σεργκελασβίλι εκτέλεσε φάουλ από το κέντρο του γηπέδου, ο Κάργας πήρε την κεφαλιά όντας στην ίδια ευθεία με τον αμυντικό του Πανιωνίου και ο Κρίζμαν με προβολή έκανε το 2-2. Όμως το σημαιάκι του βοηθού του Παπαπέτρου σηκώθηκε, ξεσηκώνοντας νέα θύελλα διαμαρτυριών των Ηπειρωτών οι οποίοι κυριολεκτικά «έπεσαν» πάνω στον επόπτη.

* * *
Το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης από τον διαιτητή Παπαπέτρου βρήκε τους παίκτες του ΠΑΣ απογοητευμένους, καθώς και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι με το ενάμισυ πόδι στην Super League 2. Αναμφισβήτητα, από πλευράς εμφάνισης, οι παίκτες του Γιάννη Πετράκη δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Ο ΠΑΣ ήταν κακός, αλλά για ακόμη μια αγωνιστική «σφάζεται στο γόνατο» πάλι από την διαιτησία, αφού μέτρησε, κακώς, το δεύτερο γκολ του Πανιωνίου που εμφανέστατα σημειώθηκε με το χέρι από τον Σπιριντόνοβιτς, ενώ αντίστοιχα κακώς δεν μέτρησε το γκολ του Κρίζμαν λόγω off side στην κεφαλιά πάσα του Κάργα. Είναι ολοφάνερο, ότι οι επισκέψεις του Γιώργου Χριστοβασίλη, όλο το προηγούμενο διάστημα, στην ΚΕΔ και η κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον Περέιρα ήταν απλά για το… θεαθήναι, χωρίς να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο νυν υπέρ πάντων αγών είναι αυτός της Κυριακής 5 Μαΐου, όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει την υποχρέωση να νικήσει τον πρωταθλητή και να διεκδικήσει μέχρι τέλους την είσοδό του στα μπαράζ με τον δεύτερο της βαθμολογίας της Football League. Αλλά και πάλι, ακόμη και με νίκη η σωτηρία δεν είναι στο χέρι του μιας και ο πλέον άμεσα ενδιαφερόμενος ΟΦΗ, εύκολα ή δύσκολα θα τσιμπήσει τον βαθμό από τον Ατρόμητο στην Αθήνα…

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΚΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ (Πανιώνιος):
«Να δώσουμε ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά. Δεν είχαμε το βαθμολογικό άγχος, θέλαμε να παίξουμε για την ιστορία του Πανιώνιου. Ήταν δύσκολη εβδομάδα γιατί ακούστηκαν πολλά αυτή την εβδομάδα. Είμαστε στην έκτη θέση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αλλάξαμε πολλά πράγματα, δικαιωθήκαμε και αξίζουν συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια και στον κόσμο. Κλείσαμε καλά τη χρονιά».
Για το αν υπήρχε περίπτωση να μην παίξει ο Πανιώνιος για την ιστορία του: «Όταν μια ομάδα δεν έχει κίνητρο, ακούγονται πολλά και επηρεάζεται. Έπρεπε να παίξουμε για τους εαυτούς μας και αυτό κάναμε».
Για την επόμενη μέρα του Πανιωνίου: «Έρχεται Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα και είναι ευκαιρία να ξεκουραστούμε».
Για το αν θα παίξει με τον ίδιο ζήλο κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης: «Σκοπός μας είναι αυτός. Δεν νομίζω ότι έχει δώσει ο Πανιώνιος δικαιώματα φέτος. Σίγουρα έχουμε κάποιους τιμωρημένους, αλλά θα σχεδιάσουμε το καλύτερο δυνατό».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Ήταν ένα παιχνίδι που μας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Στο πρώτο σουτ που έκανε ο Πανιώνιος κατάφερε να πετύχει ένα εντυπωσιακό γκολ. Εκτός από το δεύτερο γκολ του Πανιωνίου δεν απειληθήκαμε ιδιαίτερα. Είχαμε εμείς δύο καλές ευκαιρίες. Έχω πει ότι δεν θα ασχοληθώ με τη διαιτησία, αλλά έχω υποχρέωση να το κάνω. Είναι άδικο αυτό που έγινε και θα πρέπει να έχουν τύψεις όσοι μας στέρησαν δύο κανονικά γκολ. Αισθανόμαστε αδικημένοι. Δεν τα ελέγχουμε εμείς αυτά όμως και δεν είναι στο χέρι μας. Θα προετοιμαστούμε όσο μπορούμε καλύτερα για το τελευταίο ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ».
Για την επιλογή του 4-4-2 και αν υπήρχε αποσυντονισμός στην άμυνα: «Το γκολ του Πανιωνίου μπήκε με σουτ έξω από την περιοχή. Οπότε δεν έσπασε η ζώνη. Απόδειξη ότι ο Πανιώνιος δεν είχε καθόλου ευκαιρίες σε όλο το ματς».
Για το αν αιφνιδιάστηκε η ομάδα και δεν περίμενε τον διαφαινόμενο υποβιβασμό: «Όταν φτάσαμε κοντά στο τέλος, κάποιοι επηρέασαν την πορεία της ομάδας. Αλλά στα δύο τελευταία παιχνίδια έχουμε αδικηθεί καταφανέστατα από την διαιτησία».
Για τις ελπίδες παραμονής: «Η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία. Από την πλευρά τη δική μας θα εξαντλήσουμε τις πιθανότητες να πάμε στα μπαράζ».