Τον…έζωσαν τα φίδια

on .

 OFH PAS 7 4 19

Το ίδιο έργο διαδραματίστηκε, για ακόμα μια φορά φέτος, το Σάββατο στο «Θ. Βαρδινογιάννης» του Ηρακλείου. Ο καλός και μαχητικός ΠΑΣ Γιάννινα της Λιβαδειάς μεταμορφώθηκε σε μια φοβισμένη και άνευρη ομάδα, χωρίς αρχή και τέλος και γνώρισε την ήττα με 1-0 από τον ΟΦΗ για την 27η αγωνιστική της Super League. Ο Βαζ σκόραρε το μοναδικό τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση και στη συνέχεια ο κακός ΠΑΣ δεν κατάφερε να φανεί ουσιαστικά απειλητικός παρότι είχε 70 λεπτά μπροστά του. Ο ΟΦΗ πλησίασε τον ΠΑΣ στον 1 βαθμό και η μάχη της παραμονής καλά κρατεί. Εμετικά και άνανδρα πανό από τους οπαδούς του ΟΦΗ για το μπαράζ της Ρόδου το 2001.
Από τους πανηγυρισμούς και την αλλαγή ψυχολογίας μετά το διπλό στη Λιβαδειά, ο ΠΑΣ Γιάννινα επέστρεψε στο γνώριμο φετινό σκηνικό της κατήφειας και του προβληματισμού. Η ομάδα της Ηπείρου έκανε κακή εμφάνιση στο Ηράκλειο και ηττήθηκε με 1-0 από τον ΟΦΗ χάρη στο γκολ του Βαζ (20') για την 27η αγωνιστική. Τα εμετικά και απαράδεκτα πανό των οργανωμένων οπαδών του ΟΦΗ στιγμάτισαν την αναμέτρηση στο γήπεδο «Θ. Βαρδινογιάννης» του Ηρακλείου. Ευνοϊκή για τον ΠΑΣ η χτεσινή ισοπαλία (0-0) του Αστέρα Τρίπολης με τον Λεβαδειακό.

Πως έπαιξαν
Παρά τις δοκιμές της περασμένης εβδομάδας ο Γιάννης Πετράκης παρέταξε τον ΠΑΣ με το γνωστό σύστημα 3-5-2, αν και η έκπληξη είχε να κάνει με τη χρησιμοποίηση του Κρίζμαν στο βασικό σχήμα. Ο Βελλίδης πήρε τη θέση του τραυματία Νεόφυτου Μιχαήλ, ενώ η τριάδα της άμυνας ήταν η αναμενόμενη με τους Σκόνδρα, Τζημόπουλο και Αλέξη Μιχαήλ. Τη δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Μπουκουβάλας και την αριστερή ο Σεργκελασβίλι. Στον άξονα αμυντικό χαφ έπαιξε ο Πάντελιτς έχοντας μπροστά του δεξιά τον Νικολιά, αριστερά τον Γιάκο, ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Αθανασιάδης και Κρίζμαν. Από την άλλη ο Χάιμε Βέρα επέλεξε διάταξη 4-2-3-1 για τον ΟΦΗ. Ο Σωτηρίου ήταν στο τέρμα, ο Μπράουν δεξί μπακ και ο Κοροβέσης αριστερό, με τους Γιαννούλη και Μιχόγεβιτς στο κέντρο της άμυνας. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Νάστος και Μεγιάδο, δεξί χαφ ο Βαζ, αριστερό ο Φερέιρα και στο κέντρο ο Νέιρα σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Γιακουμάκη.

Κακό ξεκίνημα, γκολ ο Βαζ
Ο ΠΑΣ ξεκίνησε νωθρά και φοβισμένα το παιχνίδι και έχοντας παθητικό ρόλο περίμενε τον ΟΦΗ να κάνει παιχνίδι. Οι Κρητικοί από την πλευρά τους έδειξαν να μετατρέπουν το βαθμολογικό άγχος σε επιθετικότητα και άσκησαν πίεση στην άμυνα του ΠΑΣ. Η δυνατή βροχή δυσκόλεψε τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων και η ποιότητα του παιχνιδιού κυμάνθηκε σε μέτριο έως κακό επίπεδο.
Η πρώτη φάση για την ομάδα του Ηρακλείου ήρθε στο 8’ όταν ο Βαζ βρέθηκε μέσα στην περιοχή του ΠΑΣ και έκανε το σουτ, όμως ο Βελλίδης ήταν σε ετοιμότητα και μπλόκαρε τη μπάλα. Ο Καστοριανός γκολκίπερ αντέδρασε σωστά και στο σουτ του Κοροβέση στο 15’, ο οποίος σούταρε υπό την πίεση του Μπουκουβάλα.
Ένα λεπτό αργότερα ο ΠΑΣ βρέθηκε μια ανάσα από το γκολ στην πρώτη του επικίνδυνη στιγμή στην εστία του ΟΦΗ. Ο Πάντελιτς έκλεψε στο 16’ τη μπάλα από τον Νάστο, ο Αθνασιάδης πάσαρε στον Κρίζμαν που έκανε εντυπωσιακή ντρίπλα στον Μιχόγεβιτς, αλλά προσπάθησε να ντριπλάρει και τον Σωτηρίου αντί να σουτάρει, με αποτέλεσμα να μπερδευτεί και να πέσει στο έδαφος χάνοντας τον έλεγχο της μπάλας που έφυγε άουτ.
Η ομάδα που βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα τελικά ήταν ο ΟΦΗ και μάλιστα σχετικά γρήγορα. Συγκεκριμένα, στο 20’ μετά από εκτέλεση κόρνερ του Κοροβέση και φάση διαρκείας, ο Φερέιρα έκανε το «τυφλό» γέμισμα στην περιοχή του ΠΑΣ, ο Βαζ έκανε ένα περίτεχνο κοντρόλ με περιστροφή γύρω από τον εαυτό του και έκανε το σουτ με το αριστερό, η μπάλα κόντραρε στον Σεργκελασβίλι και κατέληξε στα δίχτυα του Βελλίδη, ο οποίος ξεγελάστηκε από την πορεία της μπάλας. Ένα ακόμα πολύ «φθηνό» γκολ που δέχεται ο ΠΑΣ, με τον Βελλίδη σίγουρα να φέρει ευθύνη.

Η χαμένη μάχη του κέντρου
Η ατυχής, όπως αποδείχτηκε, επιλογή του Πάντελιτς για αμυντικό χαφ έφερε την αδυναμία του ΠΑΣ να κρατήσει μπάλα και η μάχη στο κέντρο χάθηκε. Ο ΟΦΗ συνέχισε και μετά το γκολ του Βαζ να διατηρεί την κυκλοφορίας της μπάλας. Ο Γιακουμάκης έκανε το γυριστό μετά από σέντρα του Κοροβέση, αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει τον Βελλίδη. Στο 33' ο Νέιρα έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο Βελλίδης έκανε άστοχη έξοδο και ο Τζημόπουλος βρήκε τη μπάλα στέλνοντας την κόρνερα παρακινδυνευμένα.
Η πρώτη τελική του ΠΑΣ μετά την ευκαιρία του Κρίζμαν στο 16' ήρθε μετά από 20 λεπτά. Συγκεκριμένα, στο 37' ο Τζημόπουλος πήρε την κεφαλιά ύστερα απο κόρνερ, όμως η μπάλα πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Σωτηρίου.
Η μεγαλύτερη ευκαιρία του ΠΑΣ στο πρώτο μέρος και συνολικά στο παιχνίδι χάθηκε στο 42' όταν ο Γιάκος έκανε την σέντρα και ο Κρίζμαν βρέθηκε στην πορεία της μπάλας, όμως ο Σωτηρίου πρόλαβε και έβαλε σωστά το σώμα του, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Αθανασιάδης δεν μπόρεσε να κάνει την κεφαλιά. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με μια άστοχη εκτέλεση φάουλ του Νέιρα στο 45'.

Ούτε μια ευκαιρία ο ΠΑΣ
Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει ανατρέψει καμία φορά φέτος εις βάρος του σκορ, κάτι που ίσχυσε και το απόγευμα του Σαββάτου στο Ηράκλειο. Παρά το γεγονός ότι είχε μπροστά της 70 λεπτά, η ομάδα της Ηπείρου δεν κατάφερε να απειλήσει με αξιώσεις την εστία του Σωτηρίου και ειδικά στο β' μέρος δεν έκανε ούτε υπόνοια φάσης.
Η δυνατή βροχόπτωση δυσκόλεψε τις προσπάθειες και το παιχνίδι στην επανάληψη έγινε σκληρό με δυνατές μονομαχίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαιτητής Κομίνης έβγαλε 4 κάρτες μέσα σε ένα δεκάλεπτο και συνολικά 8 στο β΄μέρος.
Στο 52' ο Νέιρα σούταρε χωρίς να δυσκολέψει ιδιαίτερα τον Βελλίδη, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Γιακουμάκης έκανε άστοχη κεφαλιά μετά από γέμισμα του Γιαννούλη και η μπάλα έφυγε άουτ. Ο Πετράκης έριξε στο ματς τον Παμλίδη στη θέση του αρνητικού Γιάκου και στη συνέχεια τον Μάνο στη θέση του...άφαντου Αθανασιάδη, όμως ο ΠΑΣ συνέχισε να είναι ακίνδυνος επιθετικά. Στο 69' ο Βαζ έκλεψε τη μπάλα από δεξιά και έκανε τη σέντρα σουτ στην κλειστή γωνία του Βελλίδη, όμως ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ έδιωξε σε κόρνερ.
Ο Χιλιανός προπονητής του ΟΦΗ Χάιμε Βέρα κράτησε όλες τις αλλαγές του για το τελευταίο δεκάλεπτο. Κουτσιανικούλης, Βουό και Σασί μπήκαν στα τελευταία λεπτά στις θέσεις των Φερέιρα, Γιακουμάκη και του σκορερ Βαζ.
Αντί να πιέσει ο ΠΑΣ για την ισοφάριση, όπως θα ήταν το λογικό, ο ΟΦΗ ήταν αυτός που έφτασε κοντά στο γκολ και στις καθυστερήσεις είχε δοκάρι. Συγκεκριμένα, στο 92' οι Κρητικοί κινήθηκαν από δεξιά, η μπάλα πήγε στον Βουό που έκανε το σουτ, όμως η μπάλα βρήκε στη ρίζα του δεξιού κάθετου δοκαριού του Βελλίδη και έφυγε άουτ.
Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Κομίνη βρήκε τον ΠΑΣ να γνωρίζει την 15η φετινή του ήττα με έναν τρόπο αρκετά συνηθισμένο και "κρύο" τη φετινή χρονιά. Δηλαδή να μένει νωρίς πίσω στο σκορ και να μην μπορεί να αντιδράσει. Η ομάδα της Ηπείρου έμεινε στάσιμη στους 26 βαθμούς και ο ΟΦΗ την πλησίασε στον έναν βαθμό διαφορά. Το "δώρο" για τον ΠΑΣ ήρθε από την Τρίπολη, εκεί όπου ο Αστέρας δεν κατάφερε να κερδίσει και έμεινε στη "λευκή" ισοπαλία με τον Λεβαδειακό.
* * *

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Ήταν ένα παιχνίδι πολύ δύσκολο και για τις δύο ομάδες με τεράστια βαθμολογική σημασία. Εμείς θέλαμε πάρα πολύ να πάρουμε καλό αποτέλεσμα, όπως επίσης κι ο ΟΦΗ το ίδιο. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν ένα παιχνίδι που δεν είχε πολλές ευκαιρίες και ήταν κλειστό. Νομίζω ότι στο πρώτο μέρος ελέγχαμε το παιχνίδι γιατί ναι μεν ο ΟΦΗ είχε την κατοχή, αλλά εκτός από κάποια περιφερειακά σουτ δεν μπορούσε να γίνει επικίνδυνος. Στο διάστημα αυτό είχαμε δύο καλές στιγμές που φάνηκε ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάποιο τέρμα. Φαινόταν ότι η ομάδα που θα σκόραρε, θα είχε το πλεονέκτημα για να πάρει τον αγώνα. Δυστυχώς για εμάς αυτό συνέβη από την πλευρά τον ΟΦΗ και τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα στην συνέχεια. Παρότι στο δεύτερο μέρος αλλάξαμε πρόσωπα και σχηματισμό δεν καταφέραμε να γίνουμε απειλητικοί, αν εξαιρέσουμε μια φάση προς το τέλος. Παρότι αλλάξαμε την τακτική μας και ανεβήκαμε στο γήπεδο ούτε και ο ΟΦΗ έγινε πιο επικίνδυνος., εκτός από τη φάση με το δοκάρι του Βουό. Ήταν ένα κλειστό παιχνίδι, πλάστιγγα έγειρε προς τη μεριά του ΟΦΗ και εμείς δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε κάτι περισσότερο από αυτό το παιχνίδι. Πρέπει να ξεχάσουμε γρήγορα αυτή την ήττα. Ακολουθούν τρεις τελικοί, όπως και για τον ΟΦΗ και εύχομαι στο τέλος να είμαστε χαμογελαστοί και οι δύο».
Για την υποδοχή του κόσμου προς το πρόσωπο του: «Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον κόσμο του ΟΦΗ γιατί πραγματικά αυτές οι στιγμές είναι μοναδικές για εμάς που κάνουμε αυτήν την δουλειά. Είναι μια μικρή αναγνώριση και για την προσπάθεια που έκανα όταν υπηρέτησα την ομάδα, ιδιαίτερα όταν ήμουν προπονητής, αλλά αποτελεί και μια επιβράβευση και ένας σεβασμός σε αυτό που προσπαθούμε να καταθέτουμε κάθε μέρα ως άνθρωποι και ως προπονητές για να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο να πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά».
Για τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές: «Είναι τρία παιχνίδια ακόμα, αλλά η εκτίμησή μου είναι πως δεν έχει κριθεί ακόμα ούτε για μας ούτε για τον ΟΦΗ ότι ένας εκ των δύο θα παίξει μπαράζ. Αυτό διαφαίνεται ως το πιο πιθανό σενάριο, αλλά έχουμε ακόμα τρία παιχνίδια δύσκολο για μας. Άλλο τόσο δύσκολα παιχνίδια όμως έχουν και οι ομάδες που είναι πάνω από μας βαθμολογικά. Το σημαντικό για εμάς είναι ότι δείξαμε ανταγωνιστικοί σε εκτός έδρας παιχνίδι. Στα τελευταία παιχνίδια είναι και ο ΟΦΗ ανεβασμένος. Για εμάς αυτό είναι παρακαταθήκη και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο και να έχουμε την καλύτερη συγκομιδή βαθμών στα τρία τελευταία παιχνίδια, αρχής γενομένης από το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης».

ΧΑΪΜΕ ΒΕΡΑ (ΟΦΗ):
«Το παιχνίδι ήταν πολύ δύσκολο γιατί ο αγωνιστικός χώρος ήταν δύσκολος λόγω της βροχής και δεν μπορούσε να παιχτεί καλή μπάλα. Αλλά δεν ήταν τόσο σημαντικό για μας να παίξουμε τόσο καλά και το μόνο που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Αυτοί οι τρεις βαθμοί μας γεμίζουν δύναμη και ευτυχία για τα τρία τελευταία παιχνίδια. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας, είμαστε πολύ χαρούμενοι για εκείνους. Έγινε ένα παιχνίδι που χρειάστηκε να παίξουμε με πολύ μυαλό και πήραμε αυτό που θέλαμε. Θέλουμε στα τρία παιχνίδια που απομένουν, να παίξουμε καλά και να πάρουμε τους βαθμούς. Θέλουμε τον ΟΦΗ στην Super League γιατί εμείς αγαπάμε πολύ αυτήν την ομάδα. Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο που είναι κοντά μας και όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο».
Για την οπισθοχώρηση στα τελευταία λεπτά: «Ήταν θέμα του γηπέδου. Έπρεπε να έχουμε ισορροπία, το κάναμε καλά και για αυτό κερδίσαμε τους τρεις βαθμούς. Μερικές φορές δεν μπορούμε να κάνουμε επιθετικά αυτά που θέλουμε. Δεν είχαμε τόσες πολλές ευκαιρίες όπως σε άλλους αγώνες, όμως πιστεύω πως εμείς είχαμε τον έλεγχο του αγώνα. Αυτό θέλουμε να το κάνουμε πάντα και ειδικά μέσα στην έδρα μας. Θυμάμαι τα χρόνια που ήμουν παίκτης πως ήταν πολύ δύσκολο να πάρουν βαθμούς στην έδρα μας και αυτό θέλουμε να χτίσουμε σιγά – σιγά και να γίνουμε μια πολύ δυνατή έδρα».
Για την μάχη της παραμονής: «Πιστεύω πως όλα είναι ανοικτά για τις τρεις αγωνιστικές και δεν έχει χαθεί η απευθείας παραμονή. Αυτά τα τρία παιχνίδια θα είναι πολύ σπουδαία και πρέπει να έχουμε δύναμη για να παίξουμε καλά».
Για τις διαφορές του ΟΦΗ εντός και εκτός Ηρακλείου: «Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σε σχέση με παλιότερα. Μερικές φορές παίζεις καλά κι άλλες όχι. Στον παιχνίδι με τον ΠΑΣ δεν παίξαμε τόσο καλά, αλλά το σημαντικό είναι ότι πήραμε τους τρεις βαθμούς. Εκτός έδρας έχουμε παίξει με καλές και δυνατές ομάδες. Αυτό είναι που μπορεί να ευθύνεται. Είχαμε απουσίες λόγω τιμωριών και τραυματισμών στα προηγούμενα παιχνίδια».
Για τον Φερέιρα: «Ο Φελίπς Φερέιρα ήρθε στην Ελλάδα και έπαιξε για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία, στην Χιλή ήταν ερασιτέχνης. Είναι καλός παίκτης αλλά του λείπουν πράγματα ακόμα για να γίνει καλύτερος. Είναι μικρός ακόμα, μακάρι να μείνει στον ΟΦΗ για πολλά χρόνια και μπορεί να γίνει μεγάλος παίκτης. Για να τον κοιτάζουν οι άλλες ομάδες, έχει δείξει τα προσόντα του».
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0
Παναθηναϊκός-Άρης 2-0
Πανιώνιος-Λάρισα 1-0
Ξάνθη-ΑΕΚ 1-3
Αστέρας Τρίπ.-Λεβαδειακός 0-0
Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-5
ΠΑΟΚ-Λαμία 3-0
Ατρόμητος-Απόλλων Σμύρ. (σήμερα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. ΠΑΟΚ*** 73 58-13
2. Ολυμπιακός 63 58-16
3. ΑΕΚ 53 45-16
4. Ατρόμητος* 43 36-26
5. Άρης 43 37-28
6. Παναθηναϊκός** 38 33-22
7. Παναιτωλικός 33 32-42
8. Λαμία 33 22-32
9. Πανιώνιος 32 23-40
10. Λάρισα 30 24-30
11. Ξάνθη 29 18-23
12. Αστέρας Τρίπολης 28 21-29
13. ΠΑΣ Γιάννινα 26 18-34
14. ΟΦΗ 25 24-40
15. Λεβαδειακός 21 14-35
16. Απόλλων Σμύρνης* 10 11-48
* Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Ξεκίνησε με -6
*** Ξεκίνησε με -2
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (14/4/2019)
Λάρισα-ΠΑΟΚ
Απόλλων Σμύρνης-Παναιτωλικός
Άρης-Ατρόμητος
Λαμία-ΑΕΚ
Λεβαδειακός-Πανιώνιος
Ολυμπιακός-Ξάνθη
Παναθηναϊκός-ΟΦΗ
ΠΑΣ Γιάννινα-Αστέρας Τρίπ.