"Διπλό" παραμονής

on .

PAS 1

Την κατάλλη στιγμή ήρθε η δεύτερη εκτός έδρας νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επικράτησε το Σάββατο με 0-2 του Λεβαδειακού. Παρότι αγωνίστηκαν με αριθμητικό μειονέκτημα για σχεδόν ένα ημίχρονο λόγω της αποβολής του Κάργα (50'), οι Ηπειρώτες έπαιξαν παθιασμένα και με την εκπληκτική λόμπα του Νικολιά (77') και το φοβερό ανάποδο ψαλίδι του Μάνου (95') πήραν ένα σπουδαίο διπλό. Δοκάρι ο Σεργκελασβίλι (61'), ο διαιτητής Σιδηρόπουλος ακύρωσε λανθασμένα γκολ του Μαρκόβσκι (44') για τον Λεβαδειακό. Αέρας παραμονής για τους Ηπειρώτες που ανέβηκαν στους 26 βαθμούς, 4 περισσότερους από τον ΟΦΗ που ηττήθηκε με 3-1 από τον Άρη και 6 από τον Λεβαδειακό του Κομπότη, ο οποίος αυτή τη φορά δεν θα αποφύγει τον υποβιβασμό.
Χρειάστηκε να περάσουν 196 ημέρες, δηλαδή σχεδόν 7 μήνες, για να πετύχει ο ΠΑΣ Γιάννινα τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του. Παρότι αγωνίστηκαν για σχεδόν ένα ημίχρονο με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Κάργα (50'), οι Ηπειρώτες «άλωσαν» τη Λιβαδειά και με δύο εκπληκτικά γκολ από τους Νικολιά (77') και Μάνο (95') πήραν ένα πολύ σημαντικό διπλό, καταδικάζοντας ουσιαστικά την ομάδα του Κομπότη σε υποβιβασμό. Στους 26 βαθμούς ανέβηκε η ομάδα της Ηπείρου και απομακρύνθηκε 4 και 6 βαθμούς από τον ΟΦΗ και τον Λεβαδειακό, ενώ πλησίασε στον έναν τον Αστέρα Τρίπολης που ηττήθηκε το Σάββατο στη Λάρισα.
Πως έπαιξαν
Ο Γιάννης Πετράκης δεν έκανε ιδιαίτερες εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα, εμπιστευόμενος τον Παμλίδη αντί του Μάνου στην επίθεση. Ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός παρέταξε τον ΠΑΣ με σύστημα 3-5-2 και τριάδα στόπερ. Ο Νεόφυτος Μιχαήλ ήταν κάτω από τα δοκάρια, την τριάδα της άμυνας αποτελούσαν οι Κάργας, Τζημόπουλος και Αλέξης Μιχαήλ, ενώ ο Μπουκουβάλας κάλυπτε τη δεξιά πτέρυγα και ο Σεργκελασβίλι την αριστερή. Ο Κάστρο ήταν το αμυντικό χαφ, αριστερό χαφ ο Πάντελιτς και δεξί ο Νικολιάς, με τους Παμλίδη και Αθανασιάδη στην κορυφή της επίθεσης.
Από την άλλη ο Νίκος Καραγεωργίου παρέταξε τον Λεβαδειακό με διάταξη 4-2-3-1. Ο Μπάγιτς ήταν στην εστία, δεξί μπακ ο Τσαμπούρης και αριστερό ο Παντελίδης, ενώ στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Ρεκβιασβίλι και Αντιλέχου. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Ζησόπουλος και Μητρόπουλος, δεξί χαφ ο Γιακουμάκης και αριστερό χαφ ο Νανγκίς, με τον Στανόγεβιτς σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Μαρκόβσκι.
Άχαστη ευκαιρία ο Αθανασιάδης
Το παιχνίδι από τα πρώτα λεπτά έδειχνε ότι θα ήταν ντέρμπι, παραμονής εν προκειμένω, με καλό ρυθμό στο ξεκίνημα και τις δύο ομάδες να παίζουν ανοιχτά και προσπαθώντας να φτιάξουν ευκαιρίες. Ο ΠΑΣ ήταν πιο επιθετικός και μόλις στο 3' είχε την πρώτη του καλή στιγμή όταν ο Παμλίδης βρέθηκε σε καλή θέση από δεξιά μετά από πλάγιο του Μπουκουβάλα, έκανε τη σέντρα και ο Σεργκελασβίλι πήρε την αρχική κεφαλιά, η μπάλα κόντραρε πάνω στον Τσαμπούρη και στρώθηκε στον Αθανασιάδη, ο οποίος όμως σούταρε άστοχα από πλεονεκτική θέση.
Ο Λεβαδειακός από την πλευρά του είχε την πρώτη τελική στο 11' όταν ο Μαρκόβσκι δέχτηκε την πάσα από πλάγια δεξιά και σούταρε, όμως η μπάλα έφυγε ψηλά πάνω από τα δοκάρια του Νεόφυτου Μιχαήλ.Τρία λεπτά αργότερα ο Κύπριος γκολκίπερ του ΠΑΣ έδειξε τα καλά αντανακλαστικά του όταν ο Στανόγεβιτς εκτέλεσε φάουλ από τον άξονα, η μπάλα κόντραρε στα σώματα και πήρε κατεύθυνση προς την γωνία, αλλά ο Μιχαήλ έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ.
Με τη συμπλήρωση 15 λεπτών ο ΠΑΣ έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία του πρώτου μέρους. Ο αμυντικός Ρεκβιασβίλι του Λεβαδειακού έκανε τραγικό λάθος μετά από πάσα του Μπάγιτς, έκλεψε ο Αθανασιάδης και μπήκε από δεξιά στην περιοχή μόνος του απέναντι από τον τερματοφύλακα του Λεβαδειακού, αλλά προτίμησε να τελειώσει μόνος του τη φάση και όχι να πασάρει δίπλα του στον αμαρκάριστο Παμλίδη και η μπάλα έφυγε δίπλα από το κάθετο δοκάρι.
Στο 27' ο Λεβαδειακός βρήκε δίχτυα με τον Μαρκόβσκι ύστερα από σέντρα του Παντελιάδη, όμως το γκολ ακυρώθηκε σωστά ως off side καθώς ο Σέρβος επιθετικός ήταν λίγο πιο μπροστά από τους αμυντικούς του ΠΑΣ όταν δέχτηκε την πάσα.
Λάθος του Σιδηρόπουλου
Με τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού ο Πετράκης γύρισε το σύστημα του ΠΑΣ σε 5-4-1 γυρίζοντας τον Παμλίδη από την επίθεση στα χαφ και έδωσε χώρο στον Λεβαδειακό. Στο 41' ο ΠΑΣ έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία από στημένη φάση. Συγκεκριμένα, μετά από κόρνερ του Πάντελιτς και κόντρες στην περιοχή του Λεβαδειακού, η μπάλα πήγε στον Κάστρο που σούταρε χαμηλά με εξουδετερωμένο τον Μπάγιτς, όμως ο Παντελιάδης ήταν πριν τη γραμμή και έσωσε τον Λεβαδειακό και στέρησε από τον ΠΑΣ το 0-1.
Στο 44' ο Λεβαδειακός πέτυχε γκολ όταν ο Μαρκόβσκι δέχτηκε την κεφαλιά πάσα του Νανγκίς και με νέα κεφαλιά από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μιχαήλ, όμως ο διαιτητής Σιδηρόπουλος ακύρωσε το γκολ ως επιθετικό φάουλ πάνω στον Σεργκελασβίλι. Ήταν μια λανθασμένη απόφαση από τον Δωδεκανήσιο ρέφερι καθώς το ριπλέι της φάσης δεν δείχνει να υπάρχει κάποια παράβαση. Έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια χωρίς γκολ για την ανάπαυλα του ημιχρόνου.
Αποβολή Κάργα, δοκάρι Σεργκελασβίλι
Ο Λεβαδειακός μπήκε πιο επιθετικά στο δεύτερο μέρος και στο ξεκίνημα της επανάληψης είχε μια καλή στιγμή στο 47' με κεφαλιά του Μαρκόβσκι ύστερα από σέντρα του Τσαμπούρη από δεξιά, όμως η μπάλα έφυγε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Μιχαήλ.
Στο 50' ο ΠΑΣ έμεινε με παίκτη λιγότερο καθώς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Κάργας για μαρκάρισμα πάνω στον Μαρκόβσκι κι ενώ την πρώτη την είχε δεχτεί για διαμαρτυρία από τον Σιδηρόπουλο. Ο ΠΑΣ ήταν αναγκασμένος παίξει για σχεδόν όλο το δεύτερο μέρος με αριθμητικό μειονέκτημα, όμως αυτό μάλλον λειτούργησε ευεργετικά για τους Ηπειρώτες.
Ο Πετράκης διαμόρφωσε το σύστημα της ομάδας σε 4-4-1 με μοναδικό προωθημένο τον Αθανασιάδη και όπως ήταν φυσιολογικό ο Λεβαδειακός πήρε την πρωτοβουλία και την κατοχή της μπάλας. Οι Βοιωτοί απείλησαν κυρίως με τον Νανγκίς από αριστερά, αλλά το σουτ του στο 57' έφυγε άουτ, ενώ στο 59' η σέντρα του Γιακουμάκη και πάλι από αριστερά κόντραρε στον Τζημόπουλο και πήρε πορεία προς τα δίχτυα, όμως ο Νεόφυτος Μιχαήλ έδειξε και πάλι γρήγορα αντανακλαστικά και μπλόκαρε.
Στο 61' ο ΠΑΣ έφτασε μια ανάσα από το γκολ αλλά η τύχη δεν του έκανε το χατίρι. Μετά από γρήγορη αντεπίθεση, η μπάλα στρώθηκε στον Σεργκελασβίλι, ο οποίος ξεμαρκαρίστηκε από τον Ζησόπουλο και έκανε το σουτ με το αριστερό, όμως η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Μπάγιτς και στη συνέχεια απομάκρυναν οι αμυντικοί του Λεβαδειακού.
Τρία λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία όταν ο Νανγκίς ξέφυγε από τον Μπουκουβάλα, κράτησε την μπάλα πριν την γραμμή, μπήκε περιοχή και έστρωσε στον αφύλακτο Ζησόπουλο, ο οποίος έκανε στραβοκλωτσιά από το ύψος της μικρής περιοχής και σπατάλησε μια ιδανική προϋπόθεση για γκολ. Ο Νανγκίς και πάλι στο 71' εξέθεσε τον Μπουκουβάλα από αριστερά, έκανε τη σέντρα, η μπάλα κόντραρε στον Τζημόπουλο και είχε κατεύθυνση προς τα δίχτυα, όμως ο Νεόφυτος Μιχαήλ με τα αντανακλαστικά του έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ.
Γκολάρα με λόμπα o Νικολιάς
Στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης ο Καραγεωργίου έριξε στο ματς τον Σαβαντονγκό στη θέση του Ζησόπουλου και γύρισε το σύστημα σε 4-4-2, θέλοντας να πιέσει περισσότερο την άμυνα του ΠΑΣ.
Η ομάδα της Ηπείρου ήταν αυτή που έφτασε τελικά στο γκολ, χτυπώντας στις αντεπιθέσεις, κάτι που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Συγκεκριμένα, στο 77' ο αμυντικός Αντιλέχου έκανε ολέθριο λάθος προσπαθώντας να γυρίσει την μπάλα στον Μπάγιτς και να σώσει ένα πλάγιο, όμως τροφοδότησε τον Νικολιά, ο οποίος έκλεψε τη μπάλα και ταχύτατα μπήκε στην περιοχή από αριστερά, βρέθηκε απέναντι στον Μπάγιτς και με εκπληκτική σκαφτή λόμπα νίκησε τον τερματοφύλακα του Λεβαδειακού για το 0-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.
Απίστευτη γκολάρα Μάνου
Ο Πετράκης έριξε στο ματς τον Αποστολόπουλο στη θέση του Παμλίδη λίγο πριν το τελευταίο δεκάλεπτο και στο 81' και πάλι ο Νικολιάς έκανε τις ντρίπλες, κέρδισε τις κόντρες και σούταρε έξω από την περιοχή, όμως η μπάλα πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Μπάγιτς.
Στα τελευταία λεπτά ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός έριξε στο ματς τους Μάνο και Γιάκο στις θέσεις των Αθανασιάδη και Νικολιά, με τον τελευταίο να αισθάνεται κάποιες ενοχλήσεις στον προσαγωγό.
Στο 94' ο Λεβαδειακός κοψοχόλιασε τον ΠΑΣ αλλά δεν μπόρεσε να γίνει το γυριστό μετά από γέμισμα του Μαρκόβσκι, αλλά δευτερόλεπτα αργότερα ο ΠΑΣ τέλειωσε το ματς με ένα φοβερό σε δημιουργία και εκτέλεση γκολ. Ο Πάντελιτς άνοιξε έξυπνα στον Αποστολόπουλο από δεξιά, αυτός έκανε τη γλυκιά σέντρα και ο Μάνος με τρομερό ανάποδο ψαλίδι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μπάγιτς για το 0-2, πετυχαίνοντας το γκολ της...ζωής του και μακράν το καλύτερο φετινό του ΠΑΣ Γιάννινα και ένα από τα ωραιότερα που έχουν μπει φέτος στα ελληνικά γήπεδα.
Η εκπληκτική λόμπα του Νικολιά και το φοβερό ανάποδο ψαλίδι του Μάνου χάρισαν στον ΠΑΣ τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη στη σεζόν και τον ανέβασαν στους 26 βαθμούς. Μετά τη χτεσινή ήττα του ΟΦΗ στο «Βικελίδης» της Θεσσαλονίκης με 3-1 ο ΠΑΣ Γιάννινα απομακρύνθηκε με 4 βαθμούς από τους Κρητικούς και 6 από τον Λεβαδειακό, ουσιαστικά καταδικάζοντας τους Βοιωτούς σε υποβιβασμό. Το ερχόμενο Σάββατο (06/04, 17:15) ο ΠΑΣ ταξιδεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης και με ισοπαλία εξουδετερώνει και τον ΟΦΗ, ενώ αν νικήσει θα μπει δυνατά και στην αποφυγή του μπαράζ καθώς βρίσκεται μόλις έναν πόντο πίσω από τον Αστέρα Τρίπολης που ηττήθηκε στη Λάρισα.
* * *
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ
Λεβαδειακός (Νίκος Καραγεωργίου): Μπάγιτς 4, Τσαμπούρης 5, Παντελιάδης 5, Ρεκβιασβίλι 3, Αντιλέχου 3, Ζησόπουλος 4 (76' Σαβαντονγκό), Μητρόπουλος 4 (82' Καραχάλιος), Στανόγεβιτς 3 (61' Μέλεγκ), Νανγκίς 6, Γιακουμάκης 4, Μαρκόβσκι 5.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Μιχαήλ Ν. 7, Κάργας 5, Τζημόπουλος 6, Μιχαήλ Α. 6, Μπουκουβάλας 5, Σεργκελασβίλι 6, Κάστρο 6, Νικολιάς 8 (90' Γιάκος), Πάντελιτς 6, Παμλίδης 7 (80' Αποστολόπουλος), Αθανασιάδης 5 (87' Μάνος).
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ):
«Ένα αποτέλεσμα πολύ άσχημο για εμάς που μας μειώνει τις ελπίδες παραμονής. Παρότι υπάρχουν τέσσερα παιχνίδια ακόμα, ένας αντίπαλος από αυτούς που κυνηγάμε, μας ξέφυγε στην βαθμολογία. Από τότε που ήρθα εδώ στη Λιβαδειά δεν έχω αναφερθεί στην διαιτησία, αλλά έφτασε η ώρα. Είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι διαιτητές εντός και εκτός έδρας. Ήταν και είναι αυτή η αιτία που βρισκόμαστε εδώ, θα ήμασταν πολύ ψηλότερα βαθμολογικά.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μας ακύρωσε το γκολ του Μαρκόβσκι στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Παραπάνω δεν μπορώ να διαμαρτυρηθώ, ας δει ο σύλλογος τι θα κάνει. Ας δουν το βίντεο και ας κάνουν μια προσπάθεια να γίνουν καλύτεροι οι διαιτητές για να παιχτεί επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα».
Για το αν υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος: «Σαφώς και υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος, βάλαμε κανονικό γκολ και μας το ακύρωσε χωρίς λόγο».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ):
«Ήταν μια τεράστια νίκη για μας, την οποία την χρειαζόμασταν, απέναντι σε μια ομάδα που ήταν με την πλάτη στον τοίχο και ήθελε και αυτή το παιχνίδι. Ένα δύσκολο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Νομίζω με βάση την εξέλιξη του αγώνα και από όταν μείναμε με δέκα παίκτες αυτή η νίκη αποκτά πολλαπλάσια αξία στην προσπάθεια που κάνουμε. Για όλα αυτά πρέπει να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες γιατί έκαναν μια κατάθεση ψυχής. Ξεχνάμε γρηγορα αυτή την νικη, γιατι εχουμε ενα δυσκολο παιχνιδι την άλλη εβδομαδα στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ».
Για το αν η νίκη αλλάζει τα δεδομένα παραμονής: «Μια νίκη κάναμε. Δεν μπορούμε να λέμε διαφορετικά πράγματα. Στο ποδόσφαιρο δεν έρχονται πάντα τα πράγματα όπως τα θέλεις. Όταν πιστεύεις και δουλευεις, έρχεται η δικαιοσύνη. Έχουμε ένα δύσκολο ματς την αλλη εβδομαδα και θα δουλεψουμε για αυτό».
Για το παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής με τον ΟΦΗ: «Έχω παίξει και ήμουν και προπονητής στον ΟΦΗ, έχει παιξει και ο αδελφός μου στον παρελθόν. Τον αγαπάω τον ΟΦΗ, αλλά είμαστε επαγγελματίες και θέλουμε σε κάθε παιχνίδι να κερδιζει η ομάδα στην οποία βρισκόμαστε. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».
Για την αποβολή του Κάργα: «Από την αρχή η ομάδα ήταν με καλή και είχε πίστη και οργάνωση στο παιχνίδι της. Νομίζω ότι όταν μένεις με δέκα ανεβαίνει η συγκέντρωση και η ετοιμότητα των υπόλοιπων παικτών».
Για τα δύο όμορφα γκολ κι αν αυτά θα ανεβάσουν την ομάδα και ψυχολογικά ενόψει συνέχειας: «Νομίζω ότι και στα προηγούμενα παιχνίδια κάναμε ευκαιρίες και όταν τις κάνεις, κάποια στιγμή θα έρθει και το γκολ. Στόχος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι και υπάρχει πίστη και μέσα από αυτό να διεκδικούμε πράγματα και να τα κερδίζουμε».
* * *
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Λεβαδειακός – ΠΑΣ Γιάννινα 2 - 0
Λαμία – Πανιώνιος 1 - 1
Λάρισα – Αστέρας Τρίπολης 2 - 1
Άρης – ΟΦΗ 3 - 1
ΑΕΚ – Παναιτωλικός 4 - 0
Ξάνθη – ΠΑΟΚ 1 - 2
Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2 - 1
Απόλλων Σμύρνης – Παναθηναϊκός (σήμερα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1.ΠΑΟΚ 70 55-13
2.Ολυμπιακός* 60 53-16
3.ΑΕΚ 50 42-15
4.Ατρόμητος 43 36-26
5.Άρης 43 37-26
6.Παναιτωλικός 33 32-37
7.Λαμία 33 22-29
8.Παναθηναϊκός** 32 28-21
9.Λάρισα 30 24-29
10.Πανιώνιος 29 22-40
11.Ξάνθη 29 17-20
12.Αστέρας Τρίπολης 27 21-29
13.ΠΑΣ Γιάννινα 26 18-33
14.ΟΦΗ 22 23-40
15.Λεβαδειακός 20 14-35
16.Απόλλων Σμύρνης* 10 10-45
* Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Έχουν δύο ματς λιγότερα
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(6,7,8/04/2019)
ΟΦΗ – ΠΑΣ Γιάννινα
Παναθηναϊκός – Άρης
Πανιώνιος – Λάρισα
Ξάνθη – ΑΕΚ
Αστέρας Τρίπολης – Λεβαδειακός
Παναιτωλικός – Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ – Λαμία
Ατρόμητος – Απόλλων Σμύρνης