ΕΜΕΙΝΕ ΑΣΦΑΙΡΟΣ ΣΤΟ «ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ»

on .

pas ksanthi

Ηταν στραβό το κλήμα, το ‘φάγε και ο Γρατσάνης. Ο αγχωμένος και μη παραγωγικός ΠΑΣ Γιάννινα «κόλλησε» στο 0-0 με τη Ξάνθη το απόγευμα του Σαββάτου στο «Ζωσιμάδες» και είχε ακόμα μια οδυνηρή εντός έδρας απώλεια βαθμών. Η ομάδα της Ηπείρου απείλησε κυρίως με στημένες φάσεις τους Ξανθιώτες, ενώ βρήκε απέναντι της και την εχθρική διαιτησία του Γρατσάνη που δεν καταλόγισε πέναλτι σε χέρι του Μπαξεβανίδη, ενώ ο βοηθός Δημόπουλος σταμάτησε 3 τετ α τετ του ΠΑΣ με ανύπαρκτα off side.

Πως έπαιξαν
Ο Γιάννης Πετράκης άφησε και πάλι, όπως και στο Αγρίνιο, στον πάγκο τους Βελλίδη και Τζημόπουλο, αλλά και τον Λίλα προτιμώντας τον Κάστρο για αμυντικό χαφ και παρέταξε τον ΠΑΣ με σύστημα 3-5-2. Ο Νεόφυτος Μιχαήλ ήταν κάτω από τα δοκάρια και την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Σκόνδρας, Κάργας και Αλέξης Μιχαήλ. Τη δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Μπουκουβάλας, την αριστερή ο Σεργκελασβίλι, ενώ αμυντικό χαφ ήταν ο Κάστρο, μπροστά του δεξιά ο Γιάκος και αριστερά ο Νικολιάς και το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Λέο και Μάνος.
Από την άλλη ο Μίλαν Ράσταβατς παρέταξε την Ξάνθη με το συνηθισμένο για αυτήν 4-2-3-1. Ο Ζίβκοβιτς ήταν στην εστία, δεξί μπακ ο Μπαξεβανίδης και αριστερό ο Κασάδο, με τους Αλμέιδα και Λισγάρα στο κέντρο της άμυνας. Αμυντικά χαφ οι Καμαρά και Καντά, δεξί εξτρέμ ο Μπαριέντος και αριστερό ο Σαρπόνγκ, με τον Ντουρίτσκοβιτς σε επιτελικό ρόλο, πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Γέντρισεκ.
Κατοχή ο ΠΑΣ, πίεση με στημένα
Η ομάδα της Ηπείρου μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και προσπάθησε να επιβάλλει τον ρυθμό της, απειλώντας κυρίως με στημένες φάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα 25 λεπτά ο ΠΑΣ είχε κερδίσει ήδη 5 κόρνερ και συνολικά 6 στο πρώτο μέρος έναντι κανενός της Ξάνθης.
Σε ένα από τα κόρνερ που εκτελούσε ο Γεωργιανός Σεργκελασβίλι, στο 9’ ο Μάνος προσπάθησε να σουτάρει από κοντά, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μπαξεβανίδη, αλλά ο διαιτητής Γρατσάνης το θεώρησε ακούσιο και έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.
Η Ξάνθη απείλησε για πρώτη φορά στο 15’ όταν ο Κασάδο έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο Γέντρισεκ πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι όμως δεν ανησύχησε τον Νεόφυτο Μιχαήλ.
Στο 19’ μετά από εκτέλεση κόρνερ του Σεργκελασβίλι, ο Λέο πήρε την κεφαλιά, όμως η μπάλα έφυγε έξω από το αριστερό δοκάρι του Ζίβκοβιτς. Ένα λεπτό αργότερα ο Μάνος έκανε την προβολή μετά από σέντρα του Γιάκου από δεξιά, όμως ήταν υπό πίεση και η μπάλα έφυγε άουτ.
Μετά από νέα εκτέλεση κόρνερ του Σεργκελασβίλι στο 31’ ο προωθημένος Σκόνδρας κινήθηκε στο πρώτο δοκάρι και πήρε την κεφαλιά, όμως η μπάλα έφυγε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Ζίβκοβιτς. Στο 36’ ο Μάνος έφυγε στην πλάτη της άμυνας της Ξάνθης, όμως ο πρώτος βοηθός Δημόπουλος τον σταμάτησε με ανύπαρκτο off side, πριν βρεθεί απέναντι από τον Ζίβκοβιτς. Στο 39’ ο Νικολιάς ταλαιπώρησε τον Καμαρά και έβγαλε τη σέντρα από αριστερά, όμως ο Αλμέιδα την τελευταία στιγμή έδιωξε και πήρε «την μπουκιά από το στόμα» του Γιάκου.
Το πιο κραυγαλέο διαιτητικό λάθος του Δημόπουλου έγινε στο 43’ όταν ο Γιάκος έβγαλε τον Λέο μόνο του και ο Γάλλος βρέθηκε απέναντι από τον Ζίβκοβιτς όμως ο βοηθός από τη Δυτική Αττική τον σταμάτησε με εντελώς λανθασμένη υπόδειξη off side. Η τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου ανήκε στη Ξάνθη και ήρθε από τα δεξιά. Ο Μπαξεβανίδης βρήκε τον Μπαριέντος, αυτός έκανε την παράλληλη σέντρα, ο Γέντρισεκ πρόλαβε τον Κάργα, όμως η μπάλα έφυγε παράλληλα από την εστία του Μιχαήλ.
Κακό δεύτερο μέρος
Ο ΠΑΣ προσπάθησε να μπει δυνατά στην επανάληψη και έχασε σημαντική ευκαιρία με το ξεκίνημα. Στο 46’ ο Μπουκουβάλας σέντραρε στην καρδιά της περιοχής της Ξάνθης, ο Γιάκος ήταν μόνος του όμως το σουτ του έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ζίβκοβιτς.
Τρία λεπτά αργότερα στο 49’ ο Σαρπόνγκ έκανε την κούρσα από αριστερά και σούταρε με την μπάλα να καταλήγει στην αγκαλιά του Μιχαήλ. Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τους Ξανθιώτες και συνολικά στο παιχνίδι ήρθε στο 57’. Ο Νικολιάς έκανε τραγικό λάθος με κεφαλιά, ο Μπαριέντος έκλεψε τη μπάλα και τον ξεπέρασε στο σπριντ βγαίνοντας απέναντι από τον Νεόφυτο Μιχαήλ, όμως ο Κύπριος τερματοφύλακας έσωσε τον ΠΑΣ και κράτησε ανέπαφη την εστία του.
Από τα κόρνερ στα φάουλ
Από τα κόρνερ του πρώτου μέρους, ο ΠΑΣ στην επανάληψη προσπάθησε να απειλήσει με εκτελέσεις φάουλ. Στο 67’ο Γεωργιανός εκτέλεσε φάουλ από μακρινή απόσταση, ο Ζίβκοβιτς αιφνιδιάστηκε όμως κατάφερε να απομακρύνει τη μπάλα προς τα πλάγια. Στο 70’ ο ΠΑΣ ζήτησε και πάλι πέναλτι σε χέρι του Λισγάρα μετά από φάουλ του Σεργκελασβίλι και προώθηση του Κάργα, όμως ο διαιτητής Γρατσάνης το θεώρησε κι αυτό ακούσιο.
Ο Πετράκης έκανε και τις τρεις αλλαγές μέσα σε ένα δεκάλεπτο θέλοντας να τονώσει την επιθετική γραμμή και πέρασε στο ματς τους Πάντελιτς και Ξύδα στις θέσεις των Γιάκου και Λέο, αλλά και τον Τζημόπουλο στη θέση του Σκόνδρα.
Η μόνιμη απειλή του ΠΑΣ ήταν από φάουλ και στο 75’ και πάλι ο Σεργκελασβίλι εκτελεστής, με τον Ζίβκοβιτς έστω και δύσκολα να βρίσκει τον τρόπο να απομακρύνει.
Τα διαιτητικά λάθη κορυφώθηκαν στο 80’ όταν ο Γρατσάνης απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον αρχηγό Αλέξη Μιχαήλ για φάουλ πάνω στον Ντουρίτσκοβιτς. Η απόφαση του Τρικαλινού ρέφερι ήταν από τραβηγμένη έως άδικη και διαμόρφωσε-αλλοίωσε την εικόνα του παιχνιδιού στα υπόλοιπα λεπτά.
Με αριθμητικό μειονέκτημα ο ΠΑΣ δυσκολεύτηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Η τελευταία απειλή των Ηπειρωτών ήρθε στο 87’ και πάλι από εκτέλεση φάουλ του Σεργκελασβίλι, όμως ο τερματοφύλακας της Ξάνθης είχε καλή θέση και μπλόκαρε σχετικά εύκολα.
Το 0-0 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Γρατσάνη και άφησε τον ΠΑΣ χωρίς νίκη για τρίτο σερί παιχνίδι μετά τις ήττες από Ατρόμητο και Παναιτωλικό.
Η ομάδα της Ηπείρου πήγε στους 21 βαθμούς και άφησε δύο υπερπολύτιμους βαθμούς στη μάχη επιβίωσης που δίνει για την παραμονή της. Κατήφεια και προβληματισμός στις τάξεις της ομάδας, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.
Απομένουν 7 ακόμα παιχνίδια και η μάχη πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους, αρχής γενομένης από το παιχνίδι της Κυριακής στη Λαμία.

Παραμένει μέχρι τέλους ο Πετράκης

• H «λευκή» ισοπαλία του ΠΑΣ με την Ξάνθη επέτεινε τον προβληματισμό και το άγχος για την βαθμολογική θέση και την αγωνιστική εικόνα των Ηπειρωτών.
Μετά το τέλος του σαββατιάτικου παιχνιδιού αναπτύχθηκε μια φημολογία με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας περί απομάκρυνσης του Πετράκη από την τεχνική ηγεσία, κάτι όμως που φαίνεται να μην ευσταθεί.
Ο πρόεδρος της γιαννιώτικης ΠΑΕ Γιώργος Χριστοβασίλης είχε πολύωρη σύσκεψη με τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρη Νιαρχάκο. Αφού στάθμισαν όλα τα δεδομένα και εξέτασαν όλες τις εναλλακτικές επιλογές αποφασίστηκε η παραμονή του Γιάννη Πετράκη. Οι διοικούντες του ΠΑΣ δεν ήταν ικανοποιημένοι από την εμφάνιση με την Ξάνθη ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές προπονητών αυτή την χρονική περίοδο. Επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει ο Κρητικός κόουτς στον πάγκο μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος.
Οι παράγοντες του ΠΑΣ τα έχουν με την διαιτησία του Τρικαλινού Βαγγέλη Γρατσάνη και τον μη καταλογισμό δύο πέναλτι, την αποβολή του Αλέξη Μιχαήλ την οποία θεωρούν υπερβολική, αλλά και τα τρία ανύπαρκτα off side του βοηθού Δημόπουλου από τη Δυτική Αττική.
Μάλιστα από την πλευρά του προέδρου εκφράστηκε η απορία για το τι άλλο μπορεί να γίνει αφού ήδη έχει συναντηθεί δύο φορές με τον πρόεδρο της ΚΕΔ Μέλο Περέιρα.
Πάντως θα υπάρξει κάποια αντίδραση και ενδεχομένως να βγει κάποια ανακοίνωση διαμαρτυρίας σχετικά με τα διαιτητικά λάθη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ):
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η προσπάθεια των παικτών ήταν μεγάλη. Με βάση την εικόνα του παιχνιδιού μπορούσαμε να κερδίσουμε. Δημιουργήσαμε τις ευκαιρίες να βάλουμε γκολ, αλλά και ο αντίπαλος έκανε δύο ευκαιρίες, μια στο πρώτο μέρος και μια καθαρή στο δεύτερο ημίχρονο και πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα στον Νεόφυτο Μιχαήλ. Στο δεύτερο μέρος, παρότι η εικόνα μας δεν ήταν όπως στο πρώτο, είχαμε κάποιες ευκαιρίες να βάλουμε γκολ από στημένα και με τον Λάσα και με τον Νικολιά. Δεν τα καταφέραμε και για εμένα επηρέασε έστω και στο λεπτό που έγινε η αποβολή του Αλέξη Μιχαήλ γιατί ήμασταν η ομάδα που ήθελε το παιχνίδι περισσότερο και θα ρίσκαρε και θα πίεζε, αλλά η αποβολή μας έφερε σε μειονεκτική θέση. Η προσπάθεια ήταν πολύ μεγάλη και η εικόνα μας τόσο σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) όσο και στα προηγούμενα παιχνίδια μας αδικεί στα αποτελέσματα που έχουμε. Όμως αυτό είναι παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Όταν προσπαθείς, στο τέλος αποδίδεται δικαιοσύνη. Ευχαριστούμε τον κόσμο για τη βοήθεια του».
Για τις λιγοστές ευκαιρίες και αν ευθύνεται το άγχος ή οι απουσίες παικτών: «Όλα παίζουν το ρόλο τους και το άγχος και οι απουσίες γιατί η αξία είναι πάντα αξία. Πιστεύω ότι και το άγχος παίζει καθοριστικό ρόλο. Όμως στα τελευταία παιχνίδια και τα στημένα είναι ένας τρόπος μέσα από το παιχνίδι. Εμείς με τον τρόπο που παίξαμε το επιδιώξαμε αυτό και βγάλαμε καθαρές ευκαιρίες που θα μπορούσαμε να βάλουμε γκολ, είχαμε και κάποιες καλές στιγμές εκτός από τα στημένα. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων».
Για τους λόγους της μη χρησιμοποίησης του Βελλίδη: «Έχω 25 παίκτες στα χέρια μου και όποιον κρίνω κάθε φορά ότι θα βοηθήσει περισσότερο την ομάδα, αυτόν επιλέγω. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό για κάποιον συγκεκριμένο παίκτη. Με την ίδια λογική εκτός έμεινε και ο Τζημόπουλος, αυτό που επιλέγω αυτό είναι το σωστό».
Για το πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το άγχος: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά και να γινόμαστε καλύτεροι. Η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια δεν παίρνει αυτό που δικαιούται. Όταν υπάρχει πίεση πρέπει να την κάνουμε δημιουργική. Για να το κάνουμε αυτό υπάρχει μόνο ένας τρόπος: πεισσότερη δουλειά, πιο πολλή επιμονή, πιο πολλή πίστη και ακόμα περισσότερη προσπάθεια. Στο τέλος αποδίδεται το δίκαιο. Αυτός που δεν χάνει αυτόν το δρόμο, οι πιθανότητες να φτάσει εκεί που θέλει είναι πάντα μεγαλύτερες».
Για το τι μπορεί να αλλάξει στον ψυχολογικό κομμάτι: «Καμιά φορά συμβαίνουν πράγματα στο ποδόσφαιρο όπως και στη ζωή που δεν έχουν λογική εξήγηση. Αυτό που θα βοηθήσει την ομάδα είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Σε όλα τα παιχνίδια που παίξαμε τελευταία είμαστε κοντά στο καλό αποτέλεσμα και από συγκυρίες δεν πήραμε αυτά που δικαιούμαστε. Αν δείτε τα τελευταία παιχνίδια στα σημεία τα χάσαμε και αυτό δεν αναιρεί την προσπάθεια. Αυτό που θέλουμε είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Όταν θα έρθει αυτό θα αλλάξει η ψυχολογία και αν αυτό προστεθεί στην καλή εικόνα και στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι παίκτες είναι αυτό που αλλάζει τα δεδομένα».
Για τη φάση της αποβολής του Αλέξη Μιχαήλ: «Δεν θέλω να κάνω σχόλια για τη διαιτησία, να κάνετε εσείς σχόλια για αυτή την απόφαση».
Για το αν έχει τον τρόπο να αλλάξει το κλίμα: «Δεν χρειάζεται να λέμε λόγια, η πράξη είναι αυτή που αποδεικνύει. Το να λέω λόγια είναι πάντα εύκολο. Πάντα είχαμε δύσκολες στιγμές. Ο χρόνος είναι αυτός που σε φέρνει σε ισορροπία».

ΜΙΛΑΝ ΡΑΣΤΑΒΑΤΣ (ΞΑΝΘΗΣ):
«Ήρθαμε εδώ ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα να αντιμετωπίσουμε τις μακρινές μπαλιές και να δώσουμε μάχες στη διάρκεια του αγώνα. Η καλή απόδοση μας μας οδήγησε να έχουμε τον έλεγχο μέχρι το τέλος. Καταφέραμε να πάμε τη μπάλα στα πλάγια και με καλή κατοχή και μεταβιβάσεις κάναμε ευκαιρίες. Σε κάθε χρονικό σημείο προσπαθήσαμε να έχουμε καλή κατανομή στις πάσες μας και είχαμε τον έλεγχο. Είμαι ικανοποιημένος με αυτό που παρουσιάσαμε, την οργάνωση και τον έλεγχο που είχαμε στον αγώνα. Είχαμε τις καλύτερες ευκαιρίες στον αγώνα. Στην τελευταία περίοδο που αγωνιζόμαστε έχουμε ένα μεγάλο κενό στο να κατακτούμε τους τρεις βαθμούς αλλά θα προσπαθήσουμε στα επόμενα ματς να τους διεκδικήσουμε»
Για τους βαθμούς που χρειάζεται η Ξάνθη: «Θα δούμε. Είναι δύσκολο να παίρνεις τρεις βαθμούς ειδικότερα με ομάδες που είναι χαμηλά στην βαθμολογία. Δεν ασχολούμαστε με αυτό όμως αλλά το πώς θα κερδίσουμε τα παιχνίδια».
Για το αν υπάρχει έλλειψη κινήτρου: «Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα κινήτρου, Παλεύαμε όλες τις φορές ώστε να πάρουμε τους βαθμούς και για να είμαστε κοντά στο γκρουπ της Ευρώπης. Αυτό δεν έγινε γιατί ίσως είχαμε προβλήματα στην επίθεση και από τραυματισμούς, αλλά δεν υπάρχει έλλειψη κινήτρου».