ΛΕΟ-ΝΤΑΡΙ ΣΤΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ!

on .

 APOLLON SMYRNHS PAS 2 16 9 18

Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα και το πρώτο τρίποντο της σεζόν πανηγύρισε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος επιβλήθηκε με 1-2 του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη, με μεγάλους πρωταγωνιστές του Λέο και Νικολιά που σκόραραν τα δύο τέρματα (41’, 60’). Πολλές χαμένες ευκαιρίες για τους Ηπειρώτες να «καθαρίσουν» το ματς στο β’ μέρος, μείωσε το σκορ ο Απόλλωνας με τον Ελ Χέλβε (79’), ενώ ο ΠΑΣ τελείωσε το ματς με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Κάστρο (84’).
Στην τρίτη εξόρμησή του στο λεκανοπέδιο της Αττικής ο ΠΑΣ Γιάννινα σημείωσε την πρώτη του επιτυχία καθώς επικράτησε με 1-2 του Απόλλωνα το απόγευμα του Σαββάτου στο γήπεδο «Γεώργιος Καμάρας».
Μετά τις ήττες στο ΟΑΚΑ και το «Γ. Καραϊσκάκης» με 7 γκολ παθητικό και 0 ενεργητικό, η ομάδα της Ηπείρου εμφανίστηκε βελτιωμένη στη Ριζούπολη με την επιστροφή της στο σύστημα 3-5-2 και πέτυχε την πρώτη της νίκη. Σκόρερ οι Λέο (41’) και Νικολιάς (60’) που ήταν και οι κορυφαίοι του ΠΑΣ, ο οποίος έχασε πολλές ευκαιρίες για περισσότερα γκολ. Μείωσε ο Απόλλωνας με τον Ελ Χέλβε (79’) και πίεσε στο τέλος μετά την αποβολή του Κάστρο (84’).

Πως έπαιξαν
Στο επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο του Απόλλωνα ο Αλμπέρτο Μοντεαγούδο παρέταξε την «Ελαφρά Ταξιαρχία» με σύστημα 4-2-3-1. Ο Χουάντερσον ήταν κάτω από την εστία, δεξί μπακ ο Στάθης και αριστερό ο Ναδάλες, ενώ στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Κύργιας και Τζανετόπουλος. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Πέδρο και Γκονζάλες, δεξί χαφ ο Ντ’ Ούρσο και αριστερό ο Τριάδης και ο Τομάς Μπεντινέλι πίσω από τον Μάντζιο που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.
Από την άλλη ο Γιάννης Πετράκης επέστρεψε τον ΠΑΣ με διάταξη 3-5-2, δηλαδή με τριάδα κεντρικών αμυντικών και φουλ μπακ, αφήνοντας στην άκρη το σύστημα 4-4-2 που απέτυχε στα ματς με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Ο Βελλίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, ενώ την τριάδα στην άμυνα αποτελούσαν οι Λίλα (δεξί στόπερ), Τζημόπουλος (κεντρικό στόπερ) και Μιχαήλ (αριστερό στόπερ). Τα δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Μπουκουβάλας και την αριστερή ο Τσικάρσκι. Ο Κάστρο ήταν το αμυντικό χαφ και μπροστά του οι Βιδάλ (δεξιά) και Νικολιάς (αριστερά), ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Μυστακίδης και Λέο.

Μέτριο πρώτο μισάωρο
Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού ο ΠΑΣ μπήκε με αμυντικούς προσανατολισμούς και θέλοντας να διαφυλάξει καλά τα νώτα του. Έτσι ο γηπεδούχος Απόλλωνας είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και την κατοχή της μπάλας.
Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» προσπάθησε να χτυπήσει κυρίως από την αριστερή πλευρά με τον Τριάδη και τον Ναδάλες, όμως ο Πετράκης φάνηκε αρκετά διαβασμένος και ότι περίμενε κάτι τέτοιο, καθώς ο Λίλα έδινε πολλές βοήθειες αμυντικά στον Μπουκουβάλα από τη συγκεκριμένη πλευρά. Στο 10’ οι Απολλωνιστές απείλησαν με σουτ του Τριάδη, το οποίο μπλόκαρε χωρίς δυσκολία ο Βελλίδης, ενώ στο 18’ ο Μάντζιος πήρε τη μπάλα μετά από λάθος του Κάστρο και «πάτησε» περιοχή, όμως το σουτ που έκανε από πλάγια αριστερά έφυγε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Βελλίδη.
Νωρίτερα ο Ιταλός Ντ’ Ούρσο είχε δεχτεί σωστά την κίτρινη κάρτα του διαιτητή Λάμπρου όταν προσπάθησε να εκβιάσει πέναλτι από τον Λίλα. Στο 21’ οι γηπεδούχοι είχαν ακόμα μια καλή στιγμή μετά από ατομική ενέργεια και σουτ του Τομάς Μπεντινέλι, το οποίο εξουδετέρωσε αρχικά ο Βελλίδης και στη συνέχεια απομάκρυναν οι αμυντικοί.
Από το 25λεπτο και μετά ο ΠΑΣ ισορρόπησε το ματς, κράτησε περισσότερο μπάλα κυρίως λόγω του ανεβάσματος της απόδοσης του Κάστρο. Στο 29’ οι Ηπειρώτες έκαναν την πρώτη τους επίσκεψη στα καρέ του Χουάντερσον και την πρώτη απόπειρα ευκαιρίας όταν ο Μπουκουβάλας σέντραρε από δεξιά, η μπάλα πέρασε από τον Μυστακίδη, αλλά ο Τσικάρσκι από την άλλη πλευρά δεν πρόλαβε να βρει τη μπάλα.

APOLLON SMYRNHS PAS 3 16 9 18

«Σεφτέ» στα γκολ με Λέο
Τρία λεπτά αργότερα η ευκαιρία ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Στο 32’ ο Μυστακίδης έκλεψε τη μπάλα μετά από λάθος πάσα του Ναδάλες και παρεμβολή του Βιδάλ, και βγήκε απέναντι στον Χουάντερσον, με τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα του Απόλλωνα να σώζει, ενώ στην εξέλιξη της φάσης που σούταρε από πλεονεκτική θέση, όμως η μπάλα κόντραρε και βγήκε κόρνερ.
Τελικά το πρώτο γκολ του ΠΑΣ στο φετινό πρωτάθλημα ήρθε στο 41’μετά από μια γρήγορη αντεπίθεση. Ο πορτιέρο Βελλίδης βρήκε τον Νικολιά που έκανε την επέλαση από αριστερά και διέσχισε το μισό γήπεδο, την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Λέο, ο οποίος κέρδισε την κόντρα από τον Τζανετόπουλο και με το εξωτερικό πλασέ με το αριστερό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Χουάντερσον για το 0-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.
Ήταν το πρώτο φετινό γκολ του ΠΑΣ στο πρωτάθλημα από τον 22χρονο Γάλλο επιθετικό που δείχνει ικανός για πολλά φέτος. Και θα ήταν νωρίτερα έτοιμος αν είχε προσέξει μετά τον τραυματισμό του στο τελευταίο παιχνίδι του Κισσαμικού την περσινή σεζόν. Ο Ζαν Μπαπτίστ Λέο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μια από τις θετικές εκπλήξεις του φετινού ΠΑΣ. Ένα γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους παίκτες, αλλά και τους φιλάθλους της ομάδας που βρέθηκαν στη Ριζούπολη.
Οι Ηπειρώτες πήγαν προηγούμενοι με 0-1 στα αποδυτήρια και με σαφώς ανεβασμένη ψυχολογία, μεταφέροντας το άγχος στον γηπεδούχο Απόλλωνα.

Άλλαξαν ρόλους Νικολιάς και Λέο
Με το υπέρ του προβάδισμα ως παρακαταθήκη από το α’ μέρος, ο ΠΑΣ μπήκε στην επανάληψη θέλοντας να κάνει διαχείριση αποτελέσματος. Και το πέτυχε απόλυτα, δίνοντας χώρο στον Απόλλωνα και χτυπώντας στις κόντρα αντεπιθέσεις.
Στο 59’ ο Τριάδης είχε ένα καλό σουτ, το οποίο δεν βρήκε στόχο, όμως ένα λεπτό αργότερα ήρθε το δεύτερο γκολ του ΠΑΣ. Οι πρωταγωνιστές του πρώτου γκολ Νικολιάς και Λέο άλλαξαν αυτή τη φορά ρόλους και ο Γάλλος μετατράπηκε σε ασίστερ και ο μέσος από την Κύμη σε σκόρερ. Συγκεκριμένα, στο 60’ ο Λέο έκλεψε τη μπάλα από τον Τζανετόπουλο και με άψογο «σκάψιμο» έβγαλε πάσα «πάρε-βάλε» στον Νικολιά, ο οποίος πρόλαβε την έξοδο του Χουάντερσον και με πλασέ έκανε το 0-2.

Ευκαιρίες ο ΠΑΣ, γκολ ο Απόλλωνας
Ο ΠΑΣ ήταν απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα και στο 63' ο Μυστακίδης έχασε σπουδαία ευκαιρία για το τρίτο γκολ, όμως νικήθηκε στο τετ α τετ από τον Χουάντερσον μετά την εκπληκτική κάθετη πάσα του Νικολιά.
Ο Πετράκης έριξε στο ματς τον Κρίζμαν στη θέση του Λέο και ο Μοντεαγούδο τους Ελ Χέλβε και Γκίνο στις θέσεις των Ντ’Ούρσο και Τζανετόπουλου. Μετά το δεύτερο γκολ του ΠΑΣ ο Απόλλωνας έδειχνε να έχει πετάξει «λευκή πετσέτα» και η αντίδραση του ήταν σπασμωδική. Εξαίρεση ένα συρτό φάουλ του Τριάδη, το οποίο δεν ανησύχησε και ιδιαίτερα τον Βελλίδη.
Στο 78’ ο Βιδάλ βρέθηκε μια ανάσα από το γκολ όταν και πάλι ο Νικολιάς του έβγαλε μαγική κάθετη πάσα, όμως ο συμπατριώτης του Χουάντερσον του είπε «όχι».
Αντί να γίνει το 0-3 στο αμέσως επόμενο λεπτό ήρθε η μείωση του σκορ για τον Απόλλωνα. Στο 79’ ο Τριάδης (σ.σ. κορυφαίος του Απόλλωνα) με ωραία πάσα εξουδετέρωσε την άμυνα του ΠΑΣ και έβγαλε τετ α τετ τον Ελ Χέλβε, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα τον Βελλίδη και μείωσε σε 1-2.
Παρά τη μείωση του σκορ ο Πετράκης έριξε στο ματς τον Αθανασιάση, ο οποίος έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΣ, μπαίνοντας στο ματς στη θέση του συμπαίκτη και φίλου του Μυστακίδη.
Το ματς απέκτησε άγρια ομορφιά στα τελευταία λεπτά και «στράβωσε» αδικαιολόγητα στο 84’όταν ο Κάστρο άφησε τον ΠΑΣ με 10 παίκτες παίρνοντας απερίσκεπτη δεύτερη κίτρινη κάρτα.
Με αριθμητικό μειονέκτημα στα τελευταία λεπτά ο Πετράκης έβαλε το ματς και τον Σκόνδρα στη θέση του Βιδάλ για να κρατήσει μπάλα, κάτι που επιτεύχθηκε και ο ΠΑΣ κράτησε το υπέρ του 1-2 μέχρι το τέλος του αγώνα.
Με τη νίκη του αυτή ο ΠΑΣ έσπασε μια αρνητικότατη παράδοση που είχε στη Ριζούπολη, στην οποία είχε να κερδίσει 37 ολόκληρα χρόνια. Συγκεκριμένα, η τελευταία νίκη της ομάδας της Ηπείρου στην έδρα του Απόλλωνα σε επίπεδο Α Εθνικής ήταν την 1η Φεβρουαρίου του 1981, ενώ σε επίπεδο Β Εθνικής 17 χρόνια χώριζαν τους Ηπειρώτες από την τελευταία τους νίκη, με 1-2 τότε τη σεζόν 2001-2002.
Το ερχόμενο Σάββατο (22/09) ο ΠΑΣ υποδέχεται τον Άρη για την 4η αγωνιστική, με την ευχή όλων το ματς να γίνει στο «Ζωσιμάδες» και να είναι η πρώτη παρουσία της ομάδας στη φυσική της έδρας και μπροστά στον κόσμο της.

* * * 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΧΤΩΝ

Απόλλων Σμύρνης (Μοντεαγούδο): Χουάντερσον 6, Στάθης 4, Τζανετόπουλος 4 (73’ Γκίνο), Κύργιας 5, Ναδάλες 5, Γκονζάλες 4 (59’ Σικαμπάλα 5), Ντ' Ούρσο 4 (73’ Ελ Χέλβε), Πέδρo 4, Τριάδης 5, Μπεντινέλι 4, Μάντζιος 3.

ΠΑΣ Γιάννινα (Πετράκης): Βελλίδης 6, Μπουκουβάλας 5, Τζημόπουλος 6, Μιχαήλ 6, Τσικάρσκι 5, Κάστρο 5, Λίλα 6, Νικολιάς 8, Βιδάλ 6 (86’ Σκόνδρας), Μυστακίδης 6 (80’ Αθανασιάδης), Λεό 9 (69’ Κρίζμαν).

* * * 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Ήταν μια πάρα πολύ σπουδαία και δύσκολη νίκη, κόντρα σε μια ομάδα που προέρχονταν από αρνητικά αποτελέσματα και ήθελε πολύ το σπίτι της ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Απόλλωνας έχει ποιότητα και θα βρει τον δρόμο του. Όσον αφορά τη δική μας ομάδα, στο ξεκίνημα του παιχνιδιού δεν είχαμε ηρεμία, ήμασταν νευρικοί και είχαμε δικαιολογημένο άγχος καθώς προερχόμασταν από δύο ήττες και χωρίς καλές παρουσίες. Στο διάστημα αυτό ο Απόλλωνας έκανε μια καλή ευκαιρία από ατομική ενέργεια. Μετά ισορροπήσαμε, πετύχαμε το γκολ, μπήκαμε δυνατά και στο δεύτερο μέρος και θα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα γκολ, για να καθαρίσουμε το παιχνίδι. Με εξαίρεση μια καλή ευκαιρία με ένα σουτ και ακόμα μια προϋπόθεση του Απόλλωνα, νομίζω ότι δεν απειληθήκαμε. Για όλα αυτά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου και να κοιτάξουμε το επόμενο παιχνίδι με τον Άρη στην έδρας μας».
Για τις χαμένες ευκαιρίες και αν φοβήθηκε μήπως «στραβώσει» το ματς: «Όλα είναι στη δουλειά μας είναι και επειδή υπάρχει εφησυχασμός, μπορεί να το πληρώσεις. Ευτυχώς, παρόλο που μείναμε με δέκα παίκτες, δεν το πληρώσαμε με τις δικές μας χαμένες ευκαιρίες».
Για την εμπειρία της ομάδας του: «Παίζει ρόλο η εμπειρία και είναι σημαντικός παράγοντας. Με βάση το πως δουλεύουμε στην καθημερινότητα και τι στοχεύουμε σε κάθε παιχνίδι. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το αμυντικό κομμάτι. Δεν μας δημιούργησαν φάσεις που να προέκυψαν από ατομικές ενέργειες και όχι από συνεργασίες. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την τακτική προσέγγιση και κυρίως την αμυντική. Υπήρχε λίγη πίεση γιατί δεν είχαμε καλή εικόνα στο κομμάτι της κατοχής μπάλας, αλλά είμαστε ικανοποιημένοι και έχουμε πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Για την επιστροφή στο 3-5-2: «Το σύστημα παίζει κάποιο ρόλο, αλλά δεν είναι ο πιο σημαντικός. Η ενέργεια, η έμπνευση, η υπηρέτηση παιχνιδιού και το καλό διάβασμα. Όπως παίξαμε σήμερα 3-5-2 μπορεί να παίξουμε και σε άλλο ματς. Είναι πλεονέκτημα για την ομάδα μας να αλλάζει σχηματισμούς».
Για τη νίκη και τον ψυχολογικό παράγοντα: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί έχουμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα τις πρώτες έξι αγωνιστικές, με πέντε παιχνίδια εκτός έδρας. Αυτό δυσκολεύει την προσπάθεια της ομάδας και έχει πολύ μεγαλύτερη αξία το αποτέλεσμα».
Για τον Κακούμπα που έμεινε εκτός αποστολής: «Ήταν δική μου απόφαση. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είμαι ευχαριστημένος γιατί έχουμε βάθος στο ρόστερ. Έκρινα ότι σε αυτήν την περίοδο έπρεπε να μείνει έξω».
Για την απόδοση του Λέο: «Να πω την αλήθεια, επειδή είχε παίξει μόλις ένα ημίχρονο, δεν μπορούσα να έχω εικόνα μόνο από την προπόνηση. Κάθε μέρα στην προπόνηση μου καταθέτει πράγματα, που κατέθεσε και στο γήπεδο».
Για τον προσανατολισμό στα παιχνίδια με ομάδες όπως ο Απόλλωνας: «Για μένα μια μαγική λέξη στη ζωή, είναι η ισορροπία. Με βάση τα όπλα και τα εργαλεία που έχω στη διάθεσή μου, πρέπει να τα αξιοποιώ το καλύτερο δυνατό. Μέσα από την καλή εκτίμηση, να κάνουμε το καλύτερο».

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΜΟΝΤΕΑΓΟΥΔΟ (Απόλλων Σμύρνης):
«Ξεκινήσαμε καλά το παιχνίδι και για 30 λεπτά ήμασταν καλοί. Γνωρίζαμε ότι ο αντίπαλος θα παίξει με τρία στόπερ. Η ομάδα πρέπει να γίνει πιο επιθετική, αλλά στο πρώτο ημίχρονο δεν έπρεπε να χάνουμε 0-1. Στο ποδόσφαιρο, εάν κάνεις δύο δώρα, χάνεις το παιχνίδι. Μετά με την αλλαγή συστήματος προσπαθήσαμε να γίνουμε πιο επιθετικοί με τρεις στόπερ και τον Σικαμπάλα πίσω από τον επιθετικό, αλλά η ομάδα θέλει δουλειά ακόμη. Δεν έχουμε καλή φυσική κατάσταση και πρέπει να δουλέψουμε πολύ».
Για το τι πρέπει να αλλάξει στην ομάδα: «Πρώτα δεν πρέπει να δεχόμαστε γκολ, να δυναμώσει η άμυνα, χωρίς δώρα στον αντίπαλο και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στο σκοράρισμα. Το πιο σημαντικό είναι να γίνουμε πιο επιθετικοί και να δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες. Τα εξτρέμ πρέπει να τελειώσουν το πρωτάθλημα με 5-6 γκολ. Δεν είμαστε ομάδα για τις θέσεις 5-7, αλλά πρέπει να σκοράρουμε περισσότερο».
Για το αν κατάσταση είναι πιο δύσκολη από αυτή που περίμενε: «Είναι δύσκολα τα πράγματα και το περίμενα με βάση αυτά που είχα δει. Με τους καινούριους παίκτες και τη δουλειά θα προοδεύσουμε. Η ομάδα δεν πάει καλά, φοβάμαι λίγο γιατί δεχόμαστε εύκολα γκολ, αλλά αν νικήσουμε ένα ματς τότε η κατάσταση θα αλλάξει».