«ΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΑΚΗ, ΕΚΤΙΜΩ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗ»

on .

ALEKSIOY

Πρόκειται για έναν από τους «αφανείς ήρωες» του ΠΑΣ Γιάννινα και η συμβολή του στην ομάδα μπορεί να είναι αθόρυβη, αλλά είναι κομβικής και καίριας σημασίας καθώς τα τελευταία χρόνια οι Ηπειρώτες έχουν βελτιωθεί αισθητά στον τομέα της φυσικής κατάστασης. 

Λιγομίλητος και μετρημένος, προτιμάει περισσότερο τις πράξεις από τα λόγια και τα έργα του ήδη τον καθιστούν έναν από τα πιο αξιόλογα μέλη της ομάδας της Ηπείρου.
Ο προπονητής φυσικής κατάστασης του ΠΑΣ Γιάννινα Βασίλης Αλεξίου βρέθηκε στα γραφεία του «Πρωινού Λόγου» και μίλησε εφ΄όλης της ύλης στους Θανάση Μυριούνη, Χρήστο Καλύβα και Νίκο Γιωτίτσα σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.
Ο Τρικαλινός γυμναστής του ΠΑΣ μας μίλησε για την 28χρονη πορεία του στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τη σχέση του με τον Γιάννη Πετράκη, αλλά και τους Γιώργο Χριστοβασίλη και Δημήτρη Νιαρχάκο. Ακόμα αναφέρθηκε στην περασμένη σεζόν, την μέχρι τώρα πορεία της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ενώ σχολίασε με το μάτι του ειδικού τη φυσική κατάσταση των ομάδων του Μουντιάλ, φανερώνοντας τις δικές του προτιμήσεις, ενώ απάντησε και στο αν τον ενδιαφέρει η θέση της τεχνικής ηγεσίας στο πόστο του προπονητή.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Αλεξίου στον «Π.Λ.»:
• Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για την εφημερίδα μας ότι έχουμε στα γραφεία μας τον προπονητή φυσικής κατάστασης του ΠΑΣ, τον Βασίλη Αλεξίου. Επειδή ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, θέλω να μας πεις εν τάχει το βιογραφικό σου; Ποιες σπουδές έχεις κάνει πάνω στο αντικείμενο του ποδοσφαίρου και πόσα χρόνια είσαι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο;
- «Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση που μου κάνατε. Οφείλω να σας πως ότι αισθάνομαι λίγο άβολα μιλώντας επί προσωπικού. Με το ποδόσφαιρο ασχολούμαι επαγγελματικά ως προπονητής φυσικής κατάστασης εδώ και 28 χρόνια. Έχω ξεκινήσει την καριέρα μου από την Ασπίδα Ξάνθης το 1990 και τα επόμενα χρόνια δουλεύω στο χώρο σε επίπεδο Super League & Football League. Είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής, έχω τελειώσει το ΤΕΦΑΑ της Θεσσαλονίκης, έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην προπονητική διαδικασία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στη Θράκη και έχω ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών στο ΕΚΠΑ στο Καποδιστριακό στην Αθήνα όπου έχω κάνει το διδακτορικό μου στην Βιολογική χημεία. Επίσης, έχω παρακολουθήσει την σχολή προπονητών φυσικής κατάστασης που έκανε η ΕΠΟ σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου για πιστοποιημένους προπονητές φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο».
• Η προϋπηρεσία σου σε ομάδες μέχρι να έρθεις στον ΠΑΣ ποια ήταν;
- «Μετά την Ασπίδα Ξάνθης πήγα για τέσσερα χρόνια στον Πανιώνιο, δύο χρόνια Καλλιθέα, ένα χρόνο Πανηλειακό στην Α’ Εθνική τότε. Μετά ένα χρόνο στον Πανελευσινιακό στην Α’ Εθνική, ένα χρόνο Άρη στην Α΄Εθνική, δύο χρόνια πάλι Πανιώνιο. Ακολούθως υπεύθυνος φυσικής προετοιμασίας στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, Κέρκυρα ένα χρόνο στη Β’ Εθνική, Καλλιθέα πάλι δύο χρόνια, Πανιώνιο δύο χρόνια, Πανθρακικό ένα χρόνο στη Β’ Εθνική, Παναιτωλικό ένα χρόνο στη Super League, Τρίκαλα ένα χρόνο στην Α΄Εθνική και τα τελευταία έξι χρόνια στον ΠΑΣ».
• Είσαι κάτοχος διπλώματος και UEFA A’. Θα σε ενδιέφερε κάποια στιγμή να γίνεις πρώτος προπονητής σε ομάδα;
- «Όχι, δεν με ενδιαφέρει η έννοια του προπονητή, αλλά περισσότερο αυτή του προπονητή φυσικής κατάστασης. Είναι κάτι που είναι έξω από τα δεδομένα μου και είμαι ξεκάθαρος με τον εαυτό μου για αυτό. Αντίθετα πιστεύω ότι ο ρόλος του προπονητή φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο έχει πλέον αποκτήσει χώρο, υπάρχουν πολλά αντικείμενα που οφείλεις σε καθημερινότητα να ασχολείσαι και να δραστηριοποιείσαι πάνω στο αντικείμενο αυτό. Ξεκάθαρα δεν με ενδιαφέρει ο χώρος του προπονητή».
• Είσαι πολύπειρος στο χώρο. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν προπονητή φυσικής κατάστασης και ποιο είναι το ιδανικό πρότυπο επαγγελματία;
- «Το πρότυπο είναι η ενημέρωση. Από εκεί και πέρα επειδή στο ποδόσφαιρο έχουν μπει νέες τεχνολογίες, οφείλει ο νέος προπονητής φυσικής κατάστασης που ξεκινάει τώρα την καριέρα του να είναι γνώστης των νέων τεχνολογιών.
Η επιμόρφωση είναι διαρκής, το ποδόσφαιρο αλλάζει μέρα με τη μέρα, οπότε νομίζω ο συνδυασμός της ενημέρωσης, του εκσυγχρονισμού με τις νέες τεχνολογίες και η διαδικασία της μεταδοτικότητας και του παιδαγωγικού προφίλ είναι το πακέτο που οφείλει να έχει ένας σύγχρονος προπονητής φυσικής κατάστασης».
• Θα μπορούσε να είναι κάποιος ένας καλός γυμναστής και όχι καλός παιδαγωγός;
- «Νομίζω ότι είναι δύσκολο. Ο ρόλος αυτός είναι συνδυαστικός του γυμναστή στο ποδόσφαιρο όπως και του προπονητή έχει την ουσία του παιδαγωγού μέσα. Δύσκολα ένας άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να προσεγγίσει τα παιδιά με το παιδαγωγικό προφίλ, να τα προσεγγίσει και να κατανοήσουν και να αποδεχτούν αυτό που προτείνει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο η συνεργασία να είναι αποδοτική».
• Τι έφταιξε την περσινή χρονιά και ο ΠΑΣ δεν μπόρεσε να κυνηγήσει τον στόχο της πεντάδας;
- «Δεν θεωρώ ότι δεν ήταν μια καλή χρονιά με την έννοια ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα σωτηρίας αφού είχαμε σωθεί νωρίς, ενώ στο θέμα της πεντάδας οκτώ αγωνιστικές πριν το τέλος σε θεωρητικό επίπεδο ήμασταν πάρα πολύ καλά και πολύ κοντά στο στόχο της πεντάδας. Το ότι δεν το καταφέραμε δεν σημαίνει ότι είναι αποτυχία γιατί δεν παίζουμε μόνοι μας, υπάρχουν και άλλες ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο. Η περσινή χρονιά αυτό που μας αφήνει είναι ότι σίγουρα μας αδικεί η βαθμολογική θέση, όμως εν μέρει τη θεωρώ πετυχημένη γιατί ποτέ δεν κινδυνεύσαμε, κοιτάζαμε πάντα προς τα πάνω. Το ότι δεν βγήκαμε Ευρώπη νομίζω ότι είναι δύσκολο για ομάδες στο επίπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα κάθε χρόνο να έχουν μια τέτοια επιτυχία».
• Περίμενες όταν ήρθες στον ΠΑΣ ότι θα μείνεις τόσο πολύ στα Γιάννινα;
- «Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Αλλά ευτυχώς μας βοήθησε ο Θεός και μαζί με τον κόουτς ήρθαμε στις 28 Ιανουαρίου 2014 και μείναμε έξι χρονιές και νομίζω αυτές τις χρονιές τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά και εμείς βοηθήσαμε και ο ΠΑΣ μας βοήθησε πάρα πολύ. Έξι χρονιές πολύ καλές στην καριέρα μου και ανεξαρτήτου τις επόμενης μέρας ο ΠΑΣ Γιάννινα θα είναι ένα κομμάτι της προπονητικής μου ζωής».
• Με τον Γιάννη Πετράκη ήρθατε μαζί στον ΠΑΣ. Γνωριζόσασταν πριν έρθετε στην ομάδα;
- «Με τον κ. Πετράκη ήμασταν μαζί εκπαιδευτικοί σε ένα σχολείο στην Αθήνα. Τότε και οι δύο δουλεύαμε σε άλλες ομάδες και εκεί είχαμε την πρώτη ουσιαστική γνωριμία. Αναπτύχθηκε μια αλληλοεκτίμηση η οποία μετά τα έξι χρόνια στον ΠΑΣ έχει γιγαντωθεί. Τότε δέχθηκα ένα τηλέφωνο από τον κ. Πετράκη και με ρώτησε αν με ενδιαφέρει να πάμε στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η γνωριμία μου με τον κόουτς και το μέγεθος του συλλόγου ήταν δύο οι παράμετροι που με έκαναν να μην σκεφτώ καθόλου την τιμητική αυτή πρόταση αφού ήρθαμε σε ένα σωματείο ιστορικό με μεγάλο όνομα».
• Μετά το τέλος του πρωταθλήματος υπήρξε ένα σήριαλ σχετικά με την παραμονή του Πετράκη στον ΠΑΣ. Αν ο Πετράκης δεν συνέχιζε στον ΠΑΣ, εσύ θα έμενες στην ομάδα;
- «Νομίζω γενικότερα στη ζωή μας και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο πρέπει να μας διακρίνει η ηθική. Εγώ στον ΠΑΣ Γιάννινα ήρθα κατόπιν προτροπής του Γιάννη Πετράκη, για καθαρά λόγους ηθικής και μόνο θεωρώ ότι το επόμενο βήμα το δικό μου θα έπρεπε να είναι παρόμοιο με αυτό του Γιάννη Πετράκη».
• Γιώργος Χριστοβασίλης. Ποια η σχέση που έχετε αναπτύξει αυτά τα χρόνια με τον πρόεδρο του ΠΑΣ;
- «Έχω δουλέψει και συναναστραφεί στο χώρο με πάρα πολλούς προέδρους. Ο κ. Χριστοβασίλης πέρα από την ψυχική ηρεμία που τον διακρίνει σαν άνθρωπο, είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει το προφίλ ιδιοκτήτη ομάδας-ΠΑΕ στον ελληνικό χώρο. Είναι ένας οικογενειάρχης που ζει μια φυσιολογική και ήσυχη ζωή, δεν εμπλέκεται σε θέματα που να μην είναι ξεκάθαρα. Σαν χαρακτήρας είναι πολύ ήρεμος και διαχειρίζεται με ηρεμία όλες τις καταστάσεις. Είναι χαρά για εμένα και όλο το τιμ που συνεργαζόμαστε με τον κ. Χριστοβασίλη. Δεν έχω να πω κάτι αρνητικό».
• Ο άνθρωπος του προέδρου στα Γιάννινα είναι ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρης Νιαρχάκος. Η συνεργασία του τεχνικού τιμ με τον κ. Νιαρχάκο ποια είναι και πόσο βοηθάει το έργο σας;
- «Αν είναι να απαντήσω μονολεκτικά, η λέξη είναι άριστη. Οφείλω να πω για να αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι ότι ο κ. Νιαρχάκος έχει ένα ρόλο που δεν φαίνεται προς τα έξω και πολλές φορές είναι και άχαρος. Όμως αυτός ο ρόλος λειτουργεί πάντα ισορροπιστικά στην ομάδα, ουσιαστικά λύνει πολλά προβλήματα που δεν άπτονται της δουλειάς του προπονητή. Δημιουργεί μια ηρεμία στα αποδυτήρια και είναι ο άνθρωπος που τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, στον προπονητή και τον πρόεδρο, τον κάνει με ένα καταπληκτικό τρόπο. Έχει ένα μοναδικό τρόπο εργασίας που πραγματικά έχει βοηθήσει πολύ την ομάδα, τη λειτουργία και την ηρεμία στα αποδυτήρια».
• Στο διάστημα που είσαι στον ΠΑΣ Γιάννινα έχεις ξεχωρίσει κάποιον παίκτη σε φυσική κατάσταση;
- «Τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο πλέον έχουν αλλάξει. Η φυσική κατάσταση που αφορά το ποδόσφαιρο είναι εξειδικευμένη και προσαρμοσμένη πάνω στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Η φυσική κατάσταση ενός που ασχολείται με τον στίβο που μπορεί να είναι σε υψηλότερο επίπεδο, όμως αφορά αποκλειστικά αυτόν που ασχολείται με τον στίβο, του μπάσκετ αυτόν που ασχολείται με το μπάσκετ. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να δημιουργήσουμε αθλητές που να είναι πολύ καλοί στο θέμα φυσικής προετοιμασίας. Νομίζω ότι τόσα χρόνια στην ομάδα πάρα πολλά παιδιά έχουν αναπτύξει αυτό το προφίλ και βοήθησαν την ομάδα στην πορεία της».
• Πολλοί από τους παίκτες του ΠΑΣ που πήραν μεταγραφή στις δηλώσεις του σε μνημονεύουνε. Πριν λίγες μέρες ο Χάρης Χαρίσης αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για εσένα λέγοντας ότι είσαι ο καλύτερος στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα.
- «Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικός ο Χάρης. Με τον Χάρη Χαρίση είχα μια πολύ καλή συνεργασία, είχε μεγάλη διάθεση, ο κ. Πετράκης τον διαχειρίστηκε πάρα πολύ σωστά. Θεωρώ ότι είχε όλο αυτό το πακέτο και δίκαια ο Χάρης έκανε τη μεταγραφή και πήγε στον ΠΑΟΚ. Του εύχομαι φέτος να καταξιωθεί και να παίξει και στη βασική ενδεκάδα».
• Που πέφτει το βάρος στις πρωινές προπονήσεις και πώς έχει κυλήσει μέχρι τώρα η προετοιμασία;
- «Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας πάντα έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Περισσότερο σημαντικό είναι να γνωριστούμε με τα καινούργια παιδιά, αυτά σιγά-σιγά να δούμε τον τρόπο δουλειάς του προπονητικού τιμ και παράλληλα να υπάρξει αυτό το δέσιμο των παλιών και των νέων ποδοσφαιριστών. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα όλης της δουλειάς είναι συνεργατικό. Υπάρχει ο κ. Πετράκης ο οποίος δίνει τις κατευθυντήριες αρχές, ο κ. Ταουσιάνης είναι ο βοηθός και εκ των πραγμάτων βοηθάει πολύ στην οργάνωση της προπόνησης, είναι ο κ. Πλαβούκος ένας νέος συνεργάτης που έχει την εκγύμναση των τερματοφυλάκων και κατόπιν συνεννόησης όλων βγαίνει το προπονητικό πρόγραμμα. Είθισται οι πρωινές προπονήσεις να έχουν περισσότερο θέμα φυσικής προετοιμασίας».

ALEKSIOU1

• Ένα από τα εργαλεία που αποκτήθηκε πέρυσι ήταν το STATSports . Πως δουλεύει αυτό τον χρόνο στον ΠΑΣ;
- «Η ομάδα αποφάσισε και έκανε αυτή την επένδυση. Bέβαια στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αυτά θεωρούνται ξεπερασμένα γιατί η τεχνολογία εξελίσσεται καθημερινά. Είναι ένας μηχανισμός που μας έλυσε πολλές απορίες, μας προγραμμάτισε και μας προσδιόρισε τη φυσική προετοιμασία για την καλύτερη δομή της. Oυσιαστικά «παρακολουθούμε» όλες τις δραστηριότητες του παίκτη κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μπορείς να καταλάβεις ποιος παίκτης δούλεψε στο επίπεδο που πραγματικά έπρεπε να δουλέψει, ποιος παίκτης για λόγους αγωνιστικούς ή εξωαγωνιστικούς δεν απέδωσε αυτά που μπορούσε να αποδώσει και ουσιαστικά μας δίνει τη δυνατότητα να κοντρολάρουμε όλη την ομάδα. Είναι ένα εργαλείο που τα επόμενα χρόνια θα βοηθήσει πολύ στην οργάνωση της προπόνησης στον ΠΑΣ».
• Τα παιδιά από την Κ 20 τα οποία συμμετέχουν στην προετοιμασία πως είναι από θέμα φυσικής κατάστασης;
- «Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν έχει να κάνει μόνο με τον ΠΑΣ, έχει να κάνει γενικότερα με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των ομάδων υποδομών και της πρώτης ομάδας, είτε είναι ο ΠΑΣ, είτε οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Τα φορτία που δέχονται οι ομάδες των υποδομών δεν έχουν σχέση με αυτά που δέχονται οι παίκτες της πρώτης ομάδας. Από εκεί και πέρα έγκειται στη διάθεση των παιδιών να δουλέψουν σκληρά για να προσπαθήσουν να φτάσουν το επίπεδο των παιδιών της Super League. Τα παιδιά που είναι μαζί μας τώρα διακρίνονται από τον πολύ καλό χαρακτήρα τους και προσπαθούν πάρα πολύ. Νομίζω ότι είναι δουλειά του κ. Πετράκη να αξιολογήσει και σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και επιθυμίες να πάρει τις αποφάσεις».
• Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή που έχεις ζήσει μέχρι τώρα στον ΠΑΣ;
- «Η καλύτερη, αν μιλάμε για μια, ήταν το διπλό στην Ξάνθη που ουσιαστικά βγήκαμε στην Ευρώπη. Αν θέλουμε όμως να το πλατιάσουμε ήταν το εντός έδρας παιχνίδι με την Όντ που κερδίσαμε 3-0. Ήταν συγκλονιστικός ο κόσμος, ήταν το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΣ στην Ευρώπη, παίζαμε με μια ομάδα που ήδη είχε παίξει ένα παιχνίδι με τη Μάριεχαμν της Φινλανδίας, δεν είχαμε εικόνα της και καταφέραμε να την κερδίσουμε 3-0. Όταν πήγαμε να παίξουμε στη Νορβηγία το παιχνίδι δυσκόλεψε, αλλά στο τέλος είτε λόγω τύχης, είτε ότι έπρεπε να γίνει αυτό καταφέραμε και περάσαμε. Όλο αυτό το καλοκαίρι ήταν μαγικό για τον ΠΑΣ, γιατί καταφέραμε και συνδυάσαμε την έξοδο στην Ευρώπη, την αγάπη του κόσμου και την προσπάθεια των παιδιών για να παρουσιαστεί ο ΠΑΣ στην Ευρώπη. Θυμάμαι στη Νορβηγία είχε έρθει πολύ κόσμος στο ξενοδοχείο και οι Νορβηγοί που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ρωτούσαν να μάθουν τι γίνεται. Χειρότερη στιγμή η εντός έδρας ήττα 0-4 από τον Λεβαδειακό γιατί ήρθε πολύ ξαφνικά και γιατί ήταν ένα παιχνίδι που δεν περιμέναμε να έχει αυτή την εξέλιξη. Αυτό μας στενοχώρησε πολύ, αλλά ευτυχώς ήταν μια κακή παρένθεση και η ομάδα ξαναβρήκε άμεσα τον ρυθμό της».
• Έχεις σκεφτεί η έφτασες ποτέ στο σημείο να τα παρατήσεις;
- «Όχι, ποτέ».
• Πόσο δυσχεραίνει το έργο σας σαν προπονητικό τιμ το πρόβλημα με τις γηπεδικές εγκαταστάσεις οι οποίες δεν είναι ότι καλύτερο όταν βρέχει στα Γιάννινα;
- «Ευχής έργο και επιθυμία όλων θα ήτανε να είχαμε τα τέλεια γήπεδα και τις τέλειες συνθήκες. Καλώς ή κακώς στη συγκεκριμένη περιοχή και λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν το πρόβλημα αυτό δυσκολεύει, όχι μόνο τα γήπεδα που λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, αλλά οφείλω να πω ότι οι συντηρητές του γηπέδου στο ΠΕΑΚΙ κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, είναι δίπλα μας. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν φαίνονται και κάνουν τεράστια προσπάθεια για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Είναι οι λεγόμενοι «αφανείς ήρωες». Πέρυσι χρησιμοποιήσαμε το πλαστικό της Ανατολής και μας έδωσε αρκετές ανάσες, θέλω να πιστεύω ότι και φέτος δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, σε συνεργασία πάντα και καλή θέληση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
• Στο Καρπενήσι η ομάδα θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Σε αυτό το στάδιο ανεβαίνουν οι ρυθμοί της εκγύμνασης; Τι αλλάζει σε σχέση με το πρώτο στάδιο;
- «Αλλάζουν δύο βασικά πράγματα. Μειώνεται ο όγκος και αυξάνεται η ένταση της προπόνησης».
• Με το μάτι του ειδικού, έχετε ξεχωρίσει κάποια ομάδα που να έχει ιδιαίτερα πολύ καλή φυσική κατάσταση στο Μουντιάλ;
- «Αυτή η ερώτηση μου άρεσε. Νομίζω ότι αυτό το Μουντιάλ βλέποντας το από την τηλεόραση αυτό που μου έμεινε και όχι μόνο εμένα είναι ότι δεν έγιναν αναφορές σε θέματα τακτικής. Ενώ σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις ακούγαμε για τον θρίαμβο της τακτικής του 4-4-2 ή του 3-5-2, σε αυτό το Μουντιάλ κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι κουρασμένοι παίκτες, ότι οι παίκτες είναι εξαντλημένοι και δεν έχουν δυνάμεις. Διάβαζα πρόσφατα μια ανάλυση για τον Μόντριτς που έχει παίξει σε 6 ματς και έχει κάνει 59 χιλιόμετρα, διάβαζα για τον Ράκιτς ότι έχει παίξει 55 ματς στην Μπαρτσελόνα, έχει παίξει 15 με την Εθνική και πλέον συνεχίζει να παίζει για την παλιά σεζόν. Εκ των πραγμάτων θεωρώ, γιατί σε αυτό το επίπεδο οι αθλητές είναι βιομηχανοποιημένοι άνθρωποι, δεν ζουν φυσιολογική ζωή σε καμία περίπτωση. Τα παιδιά που είχαν καλύτερη προπονητική ηλικία, τα παιδιά που είχαν δουλέψει περισσότερο, είναι αυτά που διακριθήκανε. Αυτό το είδαμε στους Σκανδιναβούς και σίγουρα στην Κροατία που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό. Παίκτες που δεν είχαν παίξει σε μεγάλες διοργανώσεις και δεν είχαν εξαντληθεί. Είναι Μουντιάλ που αναδείχθηκε η σημασία της φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο».
• Υπάρχει κάποια ομάδα που συμπαθείς στο Παγκόσμιο Κύπελλο;
- «Πολλοί από μας εδώ στην Ελλάδα επειδή η Λατινική Αμερική έχει κάτι το μακρινό και ανεξερεύνητο ήταν Βραζιλία και Αργεντινή που τις φανταζόμασταν κάπως. Βέβαια τα τελευταία χρόνια επειδή τα παιδιά από αυτές τις χώρες έχουν αλλάξει το προφίλ τους, παίζουν στην Ευρώπη, αυτή η γοητεία της Βραζιλίας και της Αργεντινής πλέον έχει χαθεί. Εγώ επειδή είμαι πιο παλιός σε αυτά, μου έχει μείνει η Βραζιλία και η Αργεντινή».
• Μια πρόβλεψη για τον τελικό Γαλλία-Κροατία;
- «Νομίζω ότι η Γαλλία εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει».
• Έχεις σκεφτεί το τέλος της επαγγελματικής σου καριέρας και το τι θα ήθελες να κάνεις;
- «Όχι ακόμη δεν το έχω σκεφτεί. Θα είναι ακόμη κάποια χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στον τομέα της φυσικής προετοιμασίας. Αυτό που θέλω να περάσω σε αυτά τα χρόνια είναι νέες μεθόδους προπόνησης, διαφορετική προσέγγιση στην έννοια φυσική προετοιμασία και να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τους παίκτες στον τομέα της φυσικής προετοιμασίας έτσι ώστε να είναι ικανοί να δεχθούν αυτά που τους λένε οι προπονητές κάθε φορά και στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Πετράκης».