«ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η Γ’ ΕΘΝΙΚΗ»

on .

TATSHS ALEKOS PROPONHTHS 1
• Το περσινό καλοκαίρι ανέλαβε τα ηνία του Θρίαμβου Σερβιανών και μέσα σε μια άκρως επιτυχημένη σεζόν ήταν ο πρωτομάστορας της κατάκτησης του νταμπλ. Ο λόγος για τον προπονητή των Σερβιανών και παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιάννινα και του Ολυμπιακού, Αλέκο Τάτση.
Γόνος αθλητικής - ποδοσφαιρικής οικογένειας ο Αλέκος Τάτσης πέτυχε 100% στο έργο του και για τον λόγο αυτό η διοίκηση των Σερβιανών ανανέωσε άμεσα τη συνεργασία μαζί του και θα οδηγήσει την ομάδα στα μονοπάτια της Γ’ Εθνικής.

Ο Αλέκος Τάτσης μίλησε στον «ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ» και στους Χρήστο Καλύβα και Νίκο Γιωτίτσα χαρακτηρίζοντας ως πρόκληση για τον ίδιο και την καριέρα του το γεγονός ότι θα κοουτσάρει για πρώτη φορά ομάδα Γ’ Εθνικής.
Επίσης αναφέρθηκε στις θέσεις και το που χρειάζεται ενίσχυση ο Θρίαμβος, για το πώς βίωσε την περσινή χρονιά, αλλά και στους στόχους της ομάδας στο ερχόμενο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Αναλυτικά η συνέντευξη Τάτση στον «ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ»:
• Αλέκο είναι η πρώτη σου συνέντευξη ως προπονητής του Θρίαμβου Σερβιανών στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Να σε συγχαρούμε για μια ακόμη φορά για την άνοδο και να μας κάνεις μια αποτίμηση της περσινής χρονιάς.
-Αν θυμάσαι είχαμε κάνει μια συνέντευξη όταν ήρθες στο γήπεδο στην περσινή προετοιμασία. Είχαμε πει ότι θα βάλουμε υψηλούς στόχους και αυτό έγινε. Είχαμε βάλει στόχο το κύπελλο, αλλά μέσα στη χρονιά κάναμε την αναπροσαρμογή των στόχων γιατί είδαμε ότι η ομάδα μας είχε τις δυνατότητες να βγει κατηγορία. Κάναμε το καλύτερο δυνατό, η ομάδα έδειξε ότι είχε τα φόντα και τα καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο. Για εμάς η Γ’ Εθνική είναι πρόκληση από εδώ και πέρα. Στο να πετύχουμε το στόχο συνέβαλαν όλοι με μπροστάρηδες τους ανθρώπους της διοίκησης που στάθηκαν και σε εμένα και στα παιδιά. Ότι συμφωνήσαμε το έκαναν, είχαμε μια άψογη συνεργασία και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία το έχουν οι ποδοσφαιριστές που είχαμε μια άψογη συνεργασία εντός και εκτός γηπέδων. Ήμασταν μια οικογένεια και βοήθησαν τα μέγιστα στο να πετύχουμε το στόχο. Από εδώ και στο εξής η ομάδα είναι στη Γ’ Εθνική, είναι πρόκληση και για τη διοίκηση και για εμένα.
• Ποια ήταν τα δύσκολα σημεία στο περσινό πρωτάθλημα που κλήθηκε η ομάδα να βγάλει εις πέρας;
-Αυτό που με φόβιζε ήταν το δέσιμο των νέων ποδοσφαιριστών που είχαν έρθει στην ομάδα για να μπορέσουμε να κάνουμε γρήγορα ένα ομοιογενές σύνολο και να πετύχουμε το στόχο μας. Φοβόμουν ότι θα ήταν δύσκολο, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν. Ουσιαστικά το επόμενο που φοβόμασταν ήταν οι ομάδες που είχαν τον ίδιο στόχο με εμάς, αλλά στο τέλος εμείς δικαιωθήκαμε γιατί είχαμε διάρκεια.
• Πόσο δύσκολο ήταν για εσένα, αλλά και για την ομάδα η διαχείριση στο να είσαι μέσα σε δύο στόχους και στο τέλος να κάνεις το νταμπλ;
-Πολύ καλή ερώτηση. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η διαχείριση γιατί όπως γνωρίζετε το ρόστερ δεν ήταν πάρα πολύ μεγάλο από την αρχή της χρονιάς. Μπορεί να είχαμε από την αρχή στόχο το κύπελλο, αλλά όταν κάναμε αναπροσαρμογή στόχων πάλι το ρόστερ δεν ήταν πάρα πολύ μεγάλο, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, να μπορώ να ξεκουράζω παίκτες και να μπορώ να κάνω μια σωστή διαχείριση. Τελικά όμως τα παιδιά ανταπεξήλθαν πάρα πολύ καλά και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
• Πάμε τώρα στο σήμερα. Ανανέωσες με τον Θρίαμβο και είναι η πρώτη φορά που θα βρίσκεσαι σε πάγκο ομάδας Γ’ Εθνικής. Πως αισθάνεσαι;
-Με χαροποιεί ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη που έδειξε η διοίκηση προς το πρόσωπο μου. Μπορεί να μην είμαι έμπειρος προπονητής, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά είμαι νέος στο χώρο. ‘Εχω τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι με την προπονητική, αλλά θεωρώ ότι κάνω αργά και σταθερά βήματα. Δεν με φοβίζει η πρόκληση της Γ’ Εθνικής γιατί αυτός είναι ο σκοπός μου, να μπορέσω να πάω όσο γίνεται πιο πάνω. Αυτό βέβαια θα δείξει με τον καιρό, χρειάζεται και τύχη. Οπότε στην ουσία είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για μένα. Ένα στοίχημα με τον ίδιο μου τον εαυτό για το αν θα μπορέσω να κάνω κάτι καλό, ένα βήμα παραπάνω.
• Αυτή η κατηγορία είναι άγνωστη για εσάς. Έχεις μιλήσει με την διοίκηση για το τι μπορείτε να κάνετε τη φετινή χρονιά;
-Βεβαίως και μίλησα με τη διοίκηση. Από την πλευρά μου από τη μέρα που τελείωσε το πρωτάθλημα περίμενα τη διοίκηση να κάνει τη Γ.Σ. για να δούμε αν η ομάδα θα προχωρήσει. Από εδώ και στο εξής τα βάλαμε κάτω με τη διοίκηση, ξέρουμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, είναι άγνωστα μονοπάτια για εμάς. Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και από οικονομικής άποψης, γιατί μην ξεχνάμε ότι οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι, αλλά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί κάνουν τεράστια προσπάθεια και εμείς οφείλουμε να το σεβαστούμε και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ο καθένας από την πλευρά του.
• Όπως βλέπουμε από τις πρώτες κινήσεις, μέλημα της ομάδας είναι να παραμείνει ο περσινός κορμός.
-Σαφώς. Γιατί τα παιδιά θεωρώ ότι προσωπικά για εμένα με στήριξαν την περσινή χρονιά και πέρα από αυτό κάποια από αυτά μπορούν να ανταποκριθούν στη Γ’ Εθνική. Αυτό το είδαμε και στον αγώνα κυπέλλου με τον Αμφίλοχο που ήταν ένα καλό τεστ για εμάς και μπορώ να πω ότι έβγαλα κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Είδα κάποιους παίκτες που δεν ήξερα αν μπορούν να ανταπεξέλθουν, αλλά έδειξαν ότι μπορούν και με μια πολύ καλή δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οπότε το μέλημα μας ήταν να κρατήσουμε τον κορμό της ομάδας, αυτό έγινε και από εδώ και στο εξής θα πρέπει να πλαισιώσουμε την ομάδα με κάποιες μεταγραφές ώστε να κάνουμε μια αξιοπρεπή πορεία.
• Σε ποιες θέσεις πάσχει η ομάδα και τι ακριβώς ψάχνει να βρει στις μεταγραφές;
-Είναι κάποιες θέσεις που ψάχνουμε παίκτες για να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Οι θέσεις αυτές είναι του τερματοφύλακα όπου χρειαζόμαστε έναν έμπειρο και φιλόδοξο τερματοφύλακα που να έχει στόχο να κάνει το κάτι παραπάνω και για την ομάδα και για τον ίδιο. Από εκεί και πέρα θέλουμε οπωσδήποτε σέντερ φορ και δύο παίκτες στα άκρα. Την ομάδα θα την πλαισιώσουν και κάποια νεαρά παιδιά. Η δική μου φιλοδοξία και ο στόχος μου είναι να δουλεύω με νεαρά παιδιά που έχουν όρεξη και φιλοδοξία να κάνουν το κάτι παραπάνω. Μη ξεχνάμε ότι αυτή η κατηγορία θέλει νεαρούς παίκτες, θέλει τρεξίματα, θέλει και εμπειρία. Η ομάδα στο 50% την εμπειρία την έχει αφού παίκτες όπως ο Διαμαντόπουλος, ο Ηλίας, ο Βραχνός είναι έμπειροι οπότε στόχος μου είναι να βρω και κάποια νεαρά παιδιά ώστε να δέσουν μαζί τους.
• Θα γίνουν κάποια δυνατά φιλικά κατά την περίοδο της προετοιμασίας;
-Ναι. Έχω ήδη μιλήσει με δύο ομάδες Γ’ Εθνικής εκτός νομού και κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσουμε αυτά τα φιλικά. Από εκεί και πέρα θα κάνουμε και κάποια εντός Ιωαννίνων ήδη έχει κλειστεί με την Ζωοδόχο για να δούμε και εμείς που βρισκόμαστε, πως θα είναι το ρόστερ της ομάδας και κάποιους παίκτες που έστω και στα φιλικά θα μπορούν να δείξουν κάτι.
• Πόσο θα σας επηρεάσει η αλλαγή της έδρας, μιας και σε αυτή την κατηγορία το να αγωνίζεσαι στην έδρα σου είναι το Α και το Ω.
-Θεωρώ ότι η έδρα σε μια ομάδα παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Στην ουσία όταν φεύγεις από το σπίτι σου και παίζεις σε άλλο γήπεδο, είναι σαν να αγωνίζεσαι εκτός έδρας συνέχεια. Θα είναι δύσκολο, δεν θα είναι καθόλου εύκολο για εμάς, γιατί όταν ξέρεις και γνωρίζεις το γήπεδο σου, κάνεις εκεί την προπόνηση, ξέρεις ότι το γήπεδο σου και το σπίτι σου είναι εκεί. Θα είναι δύσκολο για εμάς να παίξουμε σε κάποιο άλλο γήπεδο, αλλά από τη στιγμή που δεν είναι εφικτό να παίξουμε στο γήπεδο μας αναγκαστικά θα το κάνουμε.
• Η κατηγορία θα έχει 17 ομάδες και κάποιες από αυτές είναι ιστορικές. Πως βλέπεις εσύ αυτό το πρωτάθλημα και αν μπορούν παίκτες νεαρής ηλικίας να πάρουν ευκαιρίες;
-Σίγουρα κάποιες ομάδες ξεχωρίζουν, είναι πολύ πιο έμπειρες από εμάς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμάς ο στόχος μας είναι είτε παίζουμε με την καλύτερη, είτε με την «μέτρια» ομάδα, να δείχνουμε το ίδιο πρόσωπο, την ίδια ανταγωνιστικότητα, να προσπαθούμε να στεκόμαστε αξιοπρεπέστατα στο γήπεδο. Θεωρώ ότι για τα νεαρά παιδιά, τουλάχιστον αυτά που έχουν κάποια φιλοδοξία στο ποδόσφαιρο για να πάνε παραπάνω, νομίζω ότι είναι πρόκληση και για τους ίδιους.
• Πόσο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του γιαννιώτικου ποδοσφαίρου η συμμετοχή δύο ομάδων στη Γ’ Εθνική;
-Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Η Κρανούλα έκανε πέρυσι τεράστιο αγώνα για να παραμείνει στην κατηγορία, της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Μακάρι του χρόνου να προσπαθήσουμε να μείνουμε και οι δύο στην κατηγορία και γιατί όχι να μην ανέβει και μια τρίτη ομάδα από την πόλη μας. Θεωρώ ότι τα Γιάννενα είναι μια πόλη ποδοσφαιρομάνα, έχει πάρα πολλά νέα παιδιά και θα μπορούν να το υποστηρίξουν. Πέρα από αυτά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα από οικονομικής πλευράς για αυτό και ο κόσμος θα πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και τη δική μας και της Κρανούλας. Αν θέλουμε το καλό και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για το ποδόσφαιρο για να το αξιοποιήσουμε τουλάχιστον στην πόλη μας, πρέπει να στηρίξει ο κόσμος τις ομάδες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά από τη στιγμή που θέλουμε να καλυτερεύσουμε το ποδόσφαιρο νομίζω ότι έτσι πρέπει να γίνει.
• Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από τις ομάδες της Γ’ Εθνικής και δεν δίνει κάποιους δανεικούς παίκτες. Εσείς θα κάνετε κάποια κρούση στην ομάδα του ΠΑΣ ώστε να πάρετε κάποιους παίκτες;
-Σε αυτό το κομμάτι μόνο όφελος μπορεί να έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η Κ 20 είναι ένα ξεχωριστό πρωτάθλημα, αλλά πλέον και το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής είναι ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα, με πάρα πολύ καλές ομάδες. Είναι ανταγωνιστικό και θεωρώ ότι αν γίνει κάτι με τον ΠΑΣ Γιάννινα νομίζω ότι μόνο όφελος μπορεί να έχει. Γιατί αν κάποιοι παίκτες που μπορεί να μην τους υπολογίζει ο κ. Πετράκης τους δώσει να πάρουν παιχνίδια σε κάποια ομάδα, είναι καλύτερο για τον ίδιο, αλλά και για τους παίκτες. Γιατί κακά τα ψέματα μέσα από τα παιχνίδια βελτιωνόμαστε και γίνονται καλύτεροι ποδοσφαιριστές. Νομίζω ότι μόνο καλό θα είναι αυτό, να μπορεί ο ΠΑΣ να βοηθήσει και εμάς γιατί θέλουμε κάποιους παίκτες που δεν θα απαρτίζουν το ρόστερ του ΠΑΣ.
• Με τον αδελφό σου τον Γιάννη έχεις μιλήσει για το ότι θα είσαι για πρώτη φορά προπονητής σε ομάδα Γ’ Εθνικής;
-Μίλησα και είναι χαρούμενος. Με τον Γιάννη μιλάω σε καθημερινή βάση γιατί τον εμπιστεύομαι πάρα πολύ. Όπως τον πίστευα σαν ποδοσφαιριστή και ήταν το πρότυπο μου, έτσι τον πιστεύω και σαν προπονητή γιατί έχω πάρει πολλά από αυτόν και τον συμβουλεύομαι σε πολλά πράγματα. Του είπα ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και μου είπε ότι με δουλειά, επιμονή και υπομονή όλα πετυχαίνονται.
• Στο μέλλον θα σας δούμε και τους δύο να προπονείτε την ίδια ομάδα;
-Αυτό θα ήταν κάτι πολύ όμορφο. Εγώ από την πλευρά μου εύχομαι να γίνει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον. Από τη στιγμή που και εγώ και ο Γιάννης έχουμε βάλει στόχο ότι η δουλειά μας είναι αυτή και ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτό και κάνουμε μόνο αυτό και όχι κάτι άλλο. Απλά για να γίνει αυτό θέλει λίγο παραπάνω τύχη από οτιδήποτε άλλο. Ευελπιστώ με τη βοήθεια του Θεού, αν είμαι και τυχερός να το πετύχω και αυτό.
• Πόσο δύσκολο είναι για κάθε προπονητή να αφιερώνει τόσο πολύ χρόνο σε μια ομάδα;
-Είναι πάρα πολύ δύσκολο, όσο εύκολο και αν φαίνεται για αυτό είπα και πριν ότι εγώ ασχολούμαι μόνο με αυτό δεν κάνω κάτι άλλο. Η δουλειά μου είναι αυτή, θέλει πάρα πολύ χρόνο, πολύ τρέξιμο, πολύ ενημέρωση και πολύ διάβασμα. Σε οτιδήποτε κάνεις καθημερινά νομίζω ότι για να έχεις εξέλιξη θα πρέπει να είσαι συνέχεια ενήμερος στην καθημερινότητα σου. Για να το πετύχεις πρέπει να ασχολείσαι αποκλειστικά με την προπονητική, είναι κάποια πράγματα που είναι τόσο λεπτά που ένας προπονητής πρέπει να σκέφτεται τα πάντα. Ένας προπονητής έχει να διαχειριστεί 25 παίκτες, τον καθέναν θα πρέπει να τον βλέπει ξεχωριστά στην ψυχολογία του, στα καλά του, γιατί κάποιοι παίκτες είναι περίεργοι χαρακτήρες. Η δουλειά του προπονητή αυτή είναι, να βρει το κουμπί του κάθε παίκτη, να τον βάλει μέσα στο  ρόστερ και να είναι όλοι ευχαριστημένοι, άρα μόνο εύκολο δεν είναι, πέρα από την προπόνηση, είναι πάρα πολλά πράγματα που αφορούν έναν προπονητή τα οποία είναι δύσκολα.
• Πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα το να έχει τον ίδιο προπονητή για 6η συνεχή χρονιά στον πάγκο της και αναφερόμαστε στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Γιάννη Πετράκη.
-Μια ομάδα ξεκινάει από τον προπονητή για να φτιάξει το πλάνο μιας χρονιάς. Ο κ. Πετράκης έχει αποδείξει αυτά τα χρόνια που είναι στον ΠΑΣ Γιάννινα πως ότι έχει πετύχει, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Θεωρώ ότι έκανε πολύ καλή επιλογή ο κ. Χριστοβασίλης που κράτησε για μια ακόμη χρονιά τον κ. Πετράκη. Είναι ένας άνθρωπος που συνδέεται πια με την πόλη, την έχει αγαπήσει και ο κόσμος τον έχει αγαπήσει. Είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίζει τον κάθε ποδοσφαιριστή που έχει στο ρόστερ, αλλά και αυτούς που έρχονται, ώστε να μπορεί να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά και το έργο του. Η επιλογή του είναι σωστή και επιτυχημένη και γιατί όχι να δούμε τη νέα χρονιά τον ΠΑΣ Γιάννινα να κάνει μια αξιοπρεπή πορεία.