Ευριπίδης Γιάκος: «Θα διορθώσω τα λάθη μου»

on .

GIAKOS EYRIPIDHS
Μπορεί ο ΠΑΣ Γιάννινα να διαθέτει αρκετά νεανική ομάδα, ωστόσο οι Γιαννιώτες ποδοσφαιριστές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και κυρίως παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες της ομάδας. Μετά τον αρχηγό Αλέξη Μιχαήλ, ο δεύτερος Γιαννιώτης παίκτης που βρίσκεται τα περισσότερα χρόνια στην ομάδα είναι ο Ευριπίδης Γιάκος, μιας και φοράει τη φανέλα του ΠΑΣ παραπάνω από 10 χρόνια καθώς το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ήταν τον Γενάρη του 2008.

Ο 27χρονος Γιαννιώτης επιθετικός μίλησε στον «Πρωινό Λόγο» και τον Χρήστο Καλύβα για την περασμένη σεζόν και το τι έφταιξε που ο ΠΑΣ δεν διεκδίκησε μέχρι τέλους την 5η θέση. Ακόμα αναφέρθηκε στους στόχους της επόμενης χρονιάς, τους ομαδικούς αλλά και τους προσωπικούς, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο του προπονητικού τιμ και σχολίασε την αυστηρή κριτική που δέχτηκε σε πολλά εντός έδρας ματς στο παρελθόν.
• Αρχικά να ευχαριστήσουμε την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα που έδωσε την άδεια για να γίνει αυτή η συνέντευξη και μετά εσένα γιατί άφησες τις διακοπές σου για να μιλήσουμε. Το τέλος του πρωταθλήματος βρήκε τον ΠΑΣ Γιάννινα να τερματίζει στην 9η θέση. Θεωρείς πετυχημένη τη χρονιά ή όχι;
«Από τη μια ναι, από την άλλη όχι, γιατί πιστεύω ότι η ομάδα είχε πολλές δυνατότητες τη φετινή χρονιά να πετύχει περισσότερα πράγματα. Το ρόστερ, αλλά και όπως παίζαμε έδειχναν ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα, αλλά κάποιοι τραυματισμοί και κάποιοι παίκτες που έφυγαν από την ομάδα αποδυνάμωσαν το ρόστερ και μείναμε λίγοι. Eκεί πιστεύω ότι κρίθηκε η θέση που πήραμε και ότι δεν αντέξαμε παραπάνω».
• Τι έπαιξε ρόλο και δεν μπόρεσε η ομάδα να διεκδικήσει μέχρι το τέλος το ευρωπαϊκό όνειρο;
- «Μεγάλο ρόλο για εμένα έπαιξε η ατυχία που είχαμε σε κάποια παιχνίδια στην αρχή της χρονιάς εντός έδρας όπως με τον Παναιτωλικό, με την Ξάνθη, με την Λαμία που φέραμε κάποιες ισοπαλίες και εκεί κρίθηκαν πολλά πράγματα. Συν αυτό που ανέφερα πριν για τους τραυματισμούς και την φυγή κάποιων παικτών».
• Θεωρείς ότι η ομάδα δεν είχε και την ανάλογη τύχη φέτος;
- «Πιστεύω ότι και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στα παιχνίδια που είπα. Κάναμε πολλές ευκαιρίες σε αρκετά ματς, αλλά βάζαμε ένα γκολ και μια ευκαιρία των αντιπάλων δεχόμασταν ένα εύκολο ή κάποιο απίθανο γκολ όπως θυμάμαι στο ματς με τον Παναιτωλικό».
• Τι πρέπει να αλλάξει τη νέα χρονιά στην ομάδα, ώστε να γίνει πραγματικότητα το ευρωπαϊκό όνειρο;
- «Σίγουρα να ξεκινήσει καλά η χρονιά, να δουλέψουμε, να μην έχουμε τραυματισμούς, να έρθουν κάποια νέα παιδιά. Η αρχή έγινε με τους παίκτες που ανανέωσαν και ήταν βασικοί συντελεστές στην πορεία όπως οι δύο αρχηγοί Μιχαήλ και Τζημόπουλος. Επίσης έχουν γίνει κάποιες μεταγραφικές κινήσεις και ελπίζω να έρθουν και άλλα παιδιά που θα μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά την ομάδα και να διεκδικήσουμε το μεγάλο όνειρο της εξόδου στην Ευρώπη».
• Μπορούμε  να πετύχουμε αυτό το στόχο τη νέα χρονιά ή όχι;
- «Για να βγεις στην 5η θέση είναι πάρα πολύ δύσκολο στην Ελλάδα, θα πρέπει να κάνεις μια καταπληκτική χρονιά όπως έκανε ο Ατρόμητος. Πιστεύω ότι ο Ατρόμητος τη νέα χρονιά δεν θα έχει την ίδια ταχύτητα, είναι δύσκολο να επαναληφθεί αυτό. Σίγουρα όμως έχουμε γερές βάσεις ώστε να διεκδικήσουμε την 5η θέση με πολλές αξιώσεις».
• Σε αυτό θα παίξει ρόλο και η παραμονή του κ. Πετράκη για έκτη συνεχή χρονιά στον ΠΑΣ. Μπορεί ο προπονητής να καταφέρει για μια ακόμη φορά να μας φτάσει στην ευρωπαϊκή έξοδο;
- «Εννοείται πως μπορεί. Είναι πολύ καλό που έμεινε ο προπονητής για έκτη σεζόν στην ομάδα, όπως και το υπόλοιπο τιμ, ο κ. Αλεξίου που είναι ένας πολύ καλός γυμναστής και έχει βοηθήσει τα μέγιστα όλα τα παιδιά. Πιστεύω πως θα γίνει η αρχή από το καλοκαίρι να κάνουμε μια καταπληκτική χρονιά και να φτάσουμε την ομάδα εκεί που της αξίζει».
• Έχεις ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με τον ΠΑΣ. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι και αν σκέφτεσαι να ανανεώσεις το συμβόλαιο σου;
- «Για εμένα είναι μια σημαντική σεζόν για την καριέρα μου γιατί τελειώνει και το συμβόλαιο μου. Σίγουρα θα πρέπει να είμαι αυτός που ήμουν φέτος με κάποια πιο καλά στοιχεία στο παιχνίδι μου. Να αρχίσω να έχω λίγο τύχη στο σκοράρισμα γιατί πιστεύω ότι εκεί υστερώ αυτή τη στιγμή και να βοηθήσω και εγώ την ομάδα μου να πετύχει τους στόχους της».
• Σκέφτεσαι από τώρα την ανανέωση του συμβολαίου σου:
- «Δεν το έχω στο μυαλό μου γιατί πιστεύω ότι θα με επηρεάσει. Θα είμαι όπως ήμουν τα προηγούμενα χρόνια, θα βελτιώσω κάποιες αδυναμίες μου και θα σκέφτομαι μόνο να βοηθήσω την ομάδα».
• Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή που έχεις ζήσει στον ΠΑΣ.
- «Η καλύτερη στιγμή ήταν που βγήκαμε στην Ευρώπη που παίξαμε στην Ευρώπη και ζήσαμε όλα αυτά από τη Νορβηγία μέχρι την Ολλανδία. Στο Περιστέρι που ήρθαν πολλοί Γιαννιώτες. Δεν υπάρχουν κακές στιγμές όσον αφορά υποβιβασμούς όσο καιρό είμαι στην ομάδα, όμως ήταν ένα σκηνικό που είχε γίνει με τον κόσμο, αλλά δεν είχα απευθυνθεί σε όλους όπως νόμιζαν. Είχε γίνει μια χειρονομία από την πλευρά μου  και νόμιζε ο κόσμος ότι πήγαινε για όλους, αλλά ήταν συγκεκριμένα για κάποια άτομα που με έβριζαν και τα είχα δει».
• Πως αισθάνεσαι για την άσχημη κριτική που σου γίνεται από τη μερίδα των «προπονητών» που υπάρχουν στην κερκίδα;
- «Σίγουρα έχω κάνει και εγώ κάποια λάθη. Αισθάνομαι πως τα τελευταία χρόνια έχω βελτιωθεί, κάνω μεγάλη προσπάθεια. Σίγουρα δεν μπορώ να αλλάξω τον φίλαθλο κόσμο των Ιωαννίνων, δεν είναι όλοι όμως το ίδιο. Απλά θεωρούν ότι είναι κακό πράγμα να κάνεις μια πάσα πίσω, που η πάσα πίσω στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει γίνει πολύ σημαντική και εκεί να ακούς φωνές ή με το πρώτο λάθος στο παιχνίδι να ακούς πάλι φωνές. Αυτό το έχω δουλέψει στο μυαλό μου και τώρα αυτά δεν με επηρεάζουν. Σίγουρα είναι κακό πράγμα να γίνεται αυτό, αλλά το έχω πάρει απόφαση ότι δεν πρέπει να με επηρεάζει».
• Θες να πεις κάτι σε αυτούς που σε βρίζουν;
- «Όχι. Πλέον δεν με επηρεάζει, έχω το μυαλό μου στην ομάδα. Θέλω να κερδίζει η ομάδα όταν παίζω και αυτό είναι το σημαντικό για εμένα δεν με επηρεάζουν πια αυτά τα πράγματα».
• Θέλω να μου πεις δύο λόγια για τον Πέδρο Κόντε, ένας παίκτης που έχει προσφέρει πολλά στον ΠΑΣ.
- «Ο Πέδρο είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και πολύ καλό παιδί σαν χαρακτήρας. Έχει βοηθήσει την ομάδα πάρα πολύ, έχει πετύχει σημαντικά και ωραία γκολ. Μακάρι να μείνει στην ομάδα, αν μείνει θα είμαστε πάρα πολύ καλοί, αλλά ότι είναι καλύτερο για το παιδί και για την ομάδα. Του εύχομαι τα καλύτερα γιατί πραγματικά το αξίζει».
• Κάνε μου ένα σχόλιο για το προπονητικό τιμ, τον Γιάννη Πετράκη, τον Βασίλη Αλεξίου, τον Γιάννη Ταουσιάνη και τον Χρήστο Τσελιόπουλο.
- «Να ξεκινήσω από τον κ. Τσελιόπουλο του εύχομαι ότι καλύτερο στη νέα του ομάδα, ότι καλύτερο στη ζωή του και τον ευχαριστούμε για αυτά που πρόσφερε στον ΠΑΣ Γιάννινα. Για τους υπόλοιπους ότι και να πω είναι λίγο, με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Ο κ. Πετράκης από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην ομάδα με έβαλε να παίξω χωρίς να έχω πολλά παιχνίδια στα πόδια μου. Με έκανε βασικό παίκτη της ομάδας και οφείλω πολλά σε αυτόν. Ο κ. Αλεξίου είναι ένας πολύ καλός γυμναστής, ένας πολύ καλός άνθρωπος και έχει βοηθήσει όλα τα παιδιά είτε να εξελιχθούν, είτε να κάνουν το βήμα παραπάνω. Ο κ. Ταουσιάνης μπορεί να είναι νέος στην ομάδα, αλλά είναι ένας πολύ καλός προπονητής που θέλει να βοηθήσει και τα νέα τα παιδιά και τους υπόλοιπους παίκτες και πιστεύω ότι η νέα χρονιά θα είναι εξίσου καλή στη δουλειά».
• Εσύ έκανες το «αγροτικό» σου στην ομάδα της Κρανούλας και ήρθες έτοιμος στον ΠΑΣ. Τι λες στα νέα παιδιά που έγιναν επαγγελματίες; Μπορούν να κάνουν και αυτά το «αγροτικό» τους σε ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής και να επιστρέψουν έτοιμοι παίκτες στον ΠΑΣ;
- «Αυτό είναι το καλύτερο. Άμα δεν πάρεις ευκαιρίες από την ομάδα σου και να νιώθεις σημαντικός, αλλά εκεί που θα πας θα σε πιστεύουν είναι πολύ καλό να πας να παίξεις. Όλοι έχουμε πάει να παίξουμε σε ομάδες Γ’ Εθνικής και εγώ και ο Μιχαήλ και άλλα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις παιχνίδια στα πόδια σου. Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή να πας να παίξεις σε μια ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας και μετά να έρθεις και να παλέψεις για μια θέση στο ρόστερ του ΠΑΣ Γιάννινα».
• Δύο λόγια για τον Ντίνο Μαυροπάνο.
- «Απίστευτο αυτό που έγινε με τον Ντίνο. Ο Ντίνος επειδή τον έχω δει πολλές φορές από τότε που πήγε στην Άρσεναλ, είναι ένα καταπληκτικό παιδί, ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής και ελπίζω του χρόνου να είναι βασικός μαζί με τον Παπασταθόπουλο και να υπάρχει ένα ελληνικό δίδυμο στην άμυνα της Άρσεναλ. Το μέλλον του ανήκει».
• Ένα σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πως τη βλέπετε και πως την βιώνετε οι ποδοσφαιριστές;
- «Εμείς θέλουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο και ότι γίνεται μας επηρεάζει αρνητικά, όπως μας επηρέασε και φέτος όταν είχαμε ρυθμό σαν ομάδα και δεν παίξαμε με τον Απόλλων, λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος. Αυτό το ματς έγινε μετά από καιρό και χάσαμε. Πιστεύω ότι είναι πολύ κακό να γίνονται αυτά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο και ελπίζω τη νέα χρονιά να διορθωθούν. Το πρωτάθλημα ήταν φέτος βελτιωμένο, είδαμε να το διεκδικούν αρκετές ομάδες, διεκδικούσαν μέχρι το τέλος πολλές ομάδες την είσοδο τους στην πεντάδα. Ελπίζω του χρόνου που έχουν ανεβεί και κάποιες ιστορικές ομάδες όπως ο ΟΦΗ και ο Άρης ότι θα είναι πιο δυνατό και να μην υπάρχουν τέτοια πράγματα πάλι, με περιστατικά βίας και διακοπές αγώνων και πρωταθλημάτων».
• Μια ευχή για τη νέα χρονιά.
- «Εύχομαι να έχουμε όλοι υγεία, να δουλέψουμε σκληρά για την ομάδα μας και στο τέλος να πανηγυρίσουμε κάτι μεγάλο. Θέλουμε τη στήριξη του κόσμου. Παραδοσιακά ο κόσμος του ΠΑΣ ήταν και είναι το μεγάλο στήριγμα της ομάδας».