«Πρωταρχικός στόχος η παραγωγή παικτών, καλοδεχούμενος ένας τίτλος»

on .

TASIOYLAS ELEOYSA 1

• Βρίσκεται στην προεδρία μίας εκ των ιστορικότερων ομάδων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου των Ιωαννίνων που έχει διαγράψει τη δική της πορεία στο τοπικό αλλά και παλιότερα στη Δ’ Εθνική.

Ο Πρόεδρος της Θύελλας Ελεούσας Γιάννης Τασιούλας παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον «Π.Λ της Δευτέρας» και στους Χρήστο Καλύβα και Νίκο Γιωτίτσα.

Ο απολογισμός της σεζόν που πέρασε με τη Θύελλα να στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε παιδιά από τις υποδομές αλλά και το πετυχημένο τρίγωνο Διοίκησης- προπονητή Μανώλη Σκούφαλη και τεχνικού διευθυντή Γιώργου Ντάσιου που φέρνει προς το παρόν αποτελέσματα.

Χαρακτήρισε έργο πνοή το γήπεδο στην Ελεούσα που άλλαξε προς το καλύτερο με τη συμβολή του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου και του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξε πώς πάντα είναι καλοδεχούμενος ένας τίτλος αλλά κύριος στόχος είναι η παραγωγή παικτών και το ανέβασμα από τις ακαδημίες.

Ο Γ. Τασιούλας σχολίασε και αρκετά θέματα που άπτονται του ερασιτεχνικού και όχι μόνο αλλά και το γεγονός πώς ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν ασχολείται με το ερασιτεχνικό.

«Δεν συμφωνώ με τους δυο ομίλους στην Α’»

«Ευχαριστώ τον «Π.Λ.» για την πρόσκληση. Να ξεκινήσω από μια σημαντική διαδικασία που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή και είναι τα μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική όπου συμμετέχει η Θύελλα Κατσικάς. Να της ευχηθώ καλή επιτυχία γιατί θα είναι ευχής έργον να έχει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της πόλης μας μια εκπρόσωπο στη Γ’ Εθνική και γιατί όχι τις επόμενες χρονιές ακόμη περισσότερες».

Θεωρείς πώς δίκαια κατέκτησε η Κατσικά το πρωτάθλημα; «Θεωρώ γενικότερα ότι δίκαια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Στο θέμα όμως διαδικασίας των μπαράζ έχω τις διαφωνίες μου. Νομίζω ότι δεν ήταν το ιδανικότερο μοντέλο για να διεξαχθεί το πρωτάθλημα γιατί όπως είδαμε κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος κάποιες ομάδες αποχώρησαν, οι αγώνες ήταν λιγότεροι και ουσιαστικά ο ρόλος των μπαράζ ήταν ένας και συγκεκριμένος, να συμπληρωθούν οι αγώνες των δύο ομίλων ώστε να παραταθεί η χρονιά. Δεν είμαι σύμφωνος με την διεξαγωγή των μπαράζ όπως και με τους δύο ομίλους. Οι ομάδες είναι λίγες και ψυχορραγούν οικονομικά, το ερασιτεχνικό είναι σε μια περίοδο όπου όλοι υποφέρουν.

Ομάδες που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια αποχωρούν διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και είναι μεγάλο πρόβλημα όλη η διαδικασία με την εισαγωγή στο Μητρώο. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνώ ή διαφωνώ για όσους γνωρίζουν τη διαδικασία και πως πρέπει να γίνει είναι πραγματικά βάρος για μια ερασιτεχνική ομάδα γιατί είναι και ένα επιπλέον έξοδο μιας και θα πρέπει να πληρώσεις λογιστή ή δικηγόρο.

Χρειάζεται απίστευτα πράγματα κάθε χρόνο. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι έχει μια παράμετρο η αίτηση για την αθλητική αναγνώριση που λέει ότι πρέπει να έχεις έναν προπονητή με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Αυτοί οι προπονητές στα Γιάννενα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών. Όταν έχεις 60 σωματεία και οι προπονητές είναι 10 πως τα υπόλοιπα σωματεία θα μπουν στο Μητρώο; Ένας προπονητής δεν μπορεί να δηλωθεί από δύο ομάδες. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα για το Μητρώο είναι αυτό». Πρέπει να υπάρχει αναγνώριση; «Δεν είμαι κατά της αθλητικής αναγνώρισης. Είναι πολλά τα πράγματα που χρειάζονται και κάποια δεν είναι εφικτά. Θα έπρεπε να γίνει ένα φιλτράρισμα το πώς γίνεται η αίτηση και υπό ποιες προϋποθέσεις εγκρίνεται».

Για τις εκλογές της ΕΠΣ στις 6/6 που θα ψηφίσουν μόνο οι ομάδες που είναι στο Μητρώο: «Δεν θα είναι ούτε είκοσι. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το ποιος ψηφίζει, αλλά ότι όποιος δεν έχει αθλητική αναγνώριση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα γήπεδα του κάθε Δήμου, να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα, δεν θα μπορεί να υφίσταται ως σωματείο. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι η καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση αίτησης στο Μητρώο ήταν η 30η Απριλίου και από την επόμενη σεζόν όσοι δεν έχουν μπει δεν θα μπορούν να συμμετέχουν. Τώρα αν πάρει μια χρονιά ακόμη παράταση δεν το ξέρω».

Έργο πνοή για τη Θύελλα το γήπεδο…

Για το γηπεδικό στην Ελεούσα: «Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ζίτσας κ. Πλιάκο γιατί η ομάδα μετά από αρκετά χρόνια έπαψε να είναι αθίγγανη. Είχαμε έναν αγωνιστικό χώρο όπου δεν μπορούσε να γίνει παιχνίδι, ούτε προπόνηση με αποτέλεσμα η ομάδα να περιφέρεται από γήπεδο σε γήπεδο. Ήταν ένα έργο πνοή για τη Θύελλα και να ενημερώσω όλους, ευχαριστώντας παράλληλα όλο το Δημοτικό συμβούλιο ότι μετά από αίτημα μας προς την Δήμαρχο να τοποθετηθεί φωτισμός στο γήπεδο, το έργο έχει εγκριθεί και δημοπρατηθεί, έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό συμβούλιο, το έχει παραλάβει ο ανάδοχος και είμαστε στη διαδικασία να τοποθετηθούν οι προβολείς. Ο φωτισμός θα είναι με 6 πυλώνες και θεωρώ ότι βήμα-βήμα και τη βοήθεια του Δήμου θα φτιάξουμε ένα γήπεδο που θα είναι στολίδι. Οι προβολείς θα εξυπηρετήσουν και εμάς γιατί είναι ένα το γήπεδο που μπορεί η ομάδα να κάνει προπόνηση γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει να έχουμε 140 παιδιά στις ακαδημίες που σημαίνει ότι οι ώρες ειδικά τον χειμώνα δεν φτάνουν για προπονήσεις». Ποιος ήταν ο λόγος διεξαγωγής των εκλογών εντός της χρονιάς; «Ο λόγος είχε να κάνει με την λειτουργικότητα.

Όπως γίνεται πάντα στις ομάδες ξεκινάει ένα 11μελες συμβούλιο, το οποίος στο τέλος γίνεται 3μελες η ακόμη και μονομελές. Επειδή όλο αυτό δεν λειτουργούσε θεώρησα ότι κάτι θα πρέπει να αλλάξει και νομίζω ότι αλλάξανε πράγματα κατά τη διάρκεια. Δεν λειτουργούσε όχι γιατί οι υπόλοιποι που απαρτίζανε το Δ.Σ. δεν ήθελαν, , απλά ένας κύκλος κλείνει κάποια στιγμή όταν βλέπεις ότι δεν μπορείς να προσφέρεις άλλο γιατί μπορεί να φταίνε άλλα πράγματα η δουλειά, ο περιορισμένος χρόνος, το ότι δεν μπορείς να δώσεις άλλο. Έκρινα ότι το καλύτερο για την ομάδα ήταν να προχωρήσουμε σε ένα νέο και πιο ισχυρό Δ.Σ. με περισσότερο κόσμο και με ανθρώπους που θα έχουν χρόνο να ασχοληθούν με την ομάδα και νομίζω ότι έχει πετύχει». Υπεραξία οι Ντάσιος - Σκούφαλης…

Την άποψή σου για τους Γ. Ντάσιο - Μ. Σκούφαλη: «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι αποτελούν υπεραξία για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Με τις παραστάσεις που έχουν, είναι γνώστες του αντικειμένου και είδατε ότι πήγαμε σε ένα μοντέλο διοίκησης που ξεφεύγει λίγο από το ερασιτεχνικό. Τοποθετώντας τον κ. Ντάσιο στη θέση του τεχνικού διευθυντή, έχουμε τον κ. Σκούφαλη που είναι αξιόλογος άνθρωπος και προπονητής και έχουμε το μοντέλο το αγωνιστικό κομμάτι να το τρέχει ο τεχνικός διευθυντής. Έχει όλη την ευθύνη, όλη την οργάνωση, τον σχεδιασμό σε συνεννόηση με τη διοίκηση και τον προπονητή και αυτό το τρίγωνο λειτουργεί μέχρι σήμερα άψογα και φέρνει αποτελέσματα. Στο αγωνιστικό κομμάτι από πρόπερσι που ανέλαβα πρόεδρος ξεκινήσαμε με ένα τελείως διαφορετικό σκεπτικό σχετικά με την ομάδα. Ανεβάσαμε στην πρώτη ομάδα όλη την Κ 16 για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να πάρουν αγώνες στα πόδια τους και να εξελιχθούν. Είχαμε την τύχη τα καλοκαίρι που μας πέρασε να συνεργαστούμε με τον κ. Σκούφαλη και η ομάδα αγώνα με τον αγώνα είχε βελτίωση. Αυτά τα παιδιά είναι αυτά θα στελεχώσουν την ομάδα και ενδεχομένως κάποια να πάνε και παραπάνω. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος του ερασιτεχνικού, να παράξει παίκτες». Συμφωνείς με τα όσα μας δήλωσαν οι Ντάσιος και Σκούφαλης ότι το καλοκαίρι παρέλαβαν καμένη γη; «Εν μέρει ναι. Δεν υπήρχαν παίκτες στην ομάδα. Ξεκινήσαμε με την Κ 16 δεν ήταν παιδιά που είχανε αγωνιστικές παραστάσεις από την κατηγορία. Εμείς χτίσαμε πάνω σε αυτά τα παιδιά, στην πορεία ήρθαν και κάποιοι έμπειροι παίκτες, η ομάδα βελτιωνότανε από παιχνίδι σε παιχνίδι και αυτά τα παιδιά έχουν βελτιωθεί απίστευτα και έχουν ένα γεμάτο πρωτάθλημα. Δεν θεωρούμε επιτυχία ότι η ομάδα κατάφερε να σωθεί, αλλά ότι αυτά τα παιδιά δεν θα παίξουν σε χαμηλότερη κατηγορία τη νέα χρονιά. Πήραν παραστάσεις, ψήθηκαν και ουσιαστικά έγιναν άνδρες μέσα από τους αγώνες και του χρόνου η ομάδα θα έχει μια βάση παικτών που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια». Για την ανανέωση με τον Μ. Σκούφαλη: «Έγινε νωρίς για να κάνει η ομάδα τον προγραμματισμό για τη νέα χρονιά». Συγκροτημένες - κλιμακωτές κινήσεις…

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς; «Εχουμε ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό για να είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσει η προετοιμασία και να μην κάνουμε πράγματα της τελευταίας στιγμής. Υπάρχουν συζητήσεις με παίκτες, διαφορετικές δραστηριότητες. Ο στόχος είναι στο μέτρο του εφικτού να διατηρηθεί το ρόστερ. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν 17χρονα που θα δώσουν πανελλαδικές, δεν είναι δεδομένο πώς θα μείνουν γιατί μπροεί να αλλάξουν πόλη. Από εκεί και πέρα να πλασιώσουμε αυτά τα παιδιά με έμπειρους, ποιοτικούς ποδοσφαιριστές ώστε και αυτά να εξιλιχθούν αλλά και να ισχυροποιηθεί η ομάδα. Στόχος είναι η Ελεούσα να επιστρέψει και να πρωταγωνιστήσει.Όταν λέμε θα πρωταγωνιστήσει είτε σε πρωτάθλημα είτε σε Κύπελλο να είναι μπροστά. Ο τίτλος είναι καλοδεχούμενος αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν θα πάμε να πλαισιώσουμε το ρόστερ με 15 λεγεωνάριους που περιφέρονται από ομάδα σε ομάδα. Σκοπός είναι να παράξουμε παίκτες, να ανεβάσουμε από τις υποδομές και ό,τι έρθει θα είναι καλοδεχούμενο». Για το ότι έχει μείνει χρόνια χωρίς τίτλο: «Είναι καλοδεχούμενος αλλά ότι γίνει στην πορεία θα γίνει συγκροτημένα και κλιμακωτά. Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε αυτό το οικοδόμημα, τη χρονιά που μας πέρασε ήταν τα θεμέλια τώρα πρέπει να ανέβουμε οροφή». Αποτελεί στόχο η επιστροφή ντόπιων παικτών; «Υπάρχουν παιδιά που ξεκίνησαν από την ομάδα και παίζουν σε άλλες ομάδες αν υπάρχει διάθεση θα μπούμε στη διαδικασία της συζήτησης». Πώς το βγάζει «πέρα» οικονομικά η ομάδα; «Τη χρονιά που ανέλαβα αυτό που παραλάβαμε ήταν κάποια χρήματα που χρώσταγε η ομάδα. Η μεγάλη επιτυχία των δυο τελευταίων ετών εντοπίζεται στο ότι η ομάδα έχει τελειώσει με τα παλιά χρέη, έχει συτντηρηθεί με μεγάλη δυσκολία γιατί δεν υπήρχε αγωνιστική δράση ούτε εκδηλώσεις. Θα πάμε στη Γ.Σ. του Ιουνίου και με ταμείο. Ο κόσμος έχει στηρίξει, δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε οικονομικά αν δνε ανταποκρινόταν με χορηγίες, διαφημίσεις. Και επέστρεψε ο κόσμος στο γήπεδο αφού έβλεπε πώς η ομάδα παίζει καλό ποδόσφαιρο».

Δεν ασχολείται με το ερασιτεχνικό ο ΠΑΣ…

Πιστεύεις πώς υπάρχει ενδιαφέρον από τον ΠΑΣ Γιάννινα για τις ακαδημίες ερασιτεχνικών ομάδων; «Έχω την αίσθηση ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν ασχολείται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και είναι σφάλμα των εκάστοτε διοικήσεων. Η Ελεούσα είναι δίπλα στα Γιάννινα, μία ιστορική ομάδα, με 140 παιδιά στις υποδομές, φέτος από ένα σημείο και μετά έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο με 16χρονα και 17χρονα και το παράπονο είναι γιατί δεν ήρθε ένας άνθρωπος απο τον ΠΑΣ να εντοπίσει ένα ταλέντο. Θεωρούν πώς δεν υπάρχουν ταλέντα στα Γιάννινα; Είναι αδιαννόητο ο ΠΑΣ να έχει συνεργασία με τα Σούρμενα και όχι με Ελεούσας, Ανατολής και άλλων ομάδων». Υπάρχει διοικητικό μοντέλο, θα υπάρχει βάση με μέλη; «Ερασιτεχνικές ομάδες σαν την Ελεούσα που έχει 7-8.000 πληθυσμό, θα πρέπει αν στηριχτεί κατά κύριο λόγο στα μέλη. Με εγγραφές μελών η ομάδα μπορεί να πετύχει ακόμα και το 100% των εξόδων να αντλείται από εκεί. Δεν νοείται ομάδα σαν την Ελεούσα να έχει παράδειγμα 20 μέλη, η συνδρομή είναι 5 ευρώ μηνιαίως. Δεν είναι βαρίδι για αυτόν που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, που του αρέσει ή έχει το παιδί του στην ομάδα. Θεωρώ πώς 100 μέλη για την Ελεούσα όχι μόνο είναι εφικτά αλλά ίσως και λίγα. 500 ευρώ το μήνα, είναι 6.000 ευρώ το χρόνο, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάει με 6.000 ευρώ το χρόνο, καλύπτονται τα περισσότερα έξοδα. Ειδικά αν η ομάδα, όπως εμείς, που έχει αποφασίσει να μην εκτοξεύσει το μπάτζετ με αυτοσκοπό το πρωτάθλημα. Όσο μπορούμε προσπαθούμε να κάνουμε μικρότερα τα μπάτζετ για να είναι βιώσιμα, εφικτά».

Πόσο κρίνεις το μπάτζετ για μια ομάδα που μπορεί αντέξει; «Μία ομάδα πιστεύω πώς είναι βιώσιμη με 15-17.000 ευρώ το χρόνο. Είναι αρκετά αλλά ομάδες που έχουν αυτοσκοπό το πρωτάθλημα έχουν ξεπέράσει τις 40.000». Θεωρείς ερασιτεχνικές τις ομάδες που ξεπερνούν αυτό το μπάτζετ; «Αυτό το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παράξει παίκτες, αυτό το ποδόσφαιρο είναι η ταφόπλακα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Σαφώς και το χαλάνε οι παράγοντες. Εμείς δεν είμαστε ούτε ομάδα επιχειρηματιών ούτε ομάδα επιχείρηση. Είμαστε ερασιτέχνες και για αυτό θέλουμε να βασιστούμε στα μέλη μας». Πώς είδες το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα; «Επειδή τυγχάνει να βλέπω ποδόσφαιρο από τα 9 μου χρόνια, το 1987 και τα μπαράζ της Θύελλας Ελεούσας για τη μεγάλη Δ’ Εθνική, θεωρώ πώς είναι πάρα πολύ χαμηλό το επίπεδο σε αυτό παίζει ρόλο και αυτό με τους παράγοντες που δεν πάμε να φτιάξουμε ακαδημίες, να παράξουμε παίκτες αλλά και η πολιτεία που το έχει τελείως υποβαθμίσει. Οι ερασιτεχνικές ομάδες έχουν να επιχορηγηθούν 10 χρόνια από το 2010 αν θυμάμαι καλά. Για να πάρεις μια επιχορήγηση των 2.500 ευρώ, τα 500 μπορεί να χρειαστεί να τα πληρώσεις στον δικηγόρο. Και αυτά τα ποσά είναι βοήθεια αλλά μηδαμινά. Με 15-17 χιλιάδες μπορείς να είσαι βιώσιμος, τα άλλα 15 που θα τα βρεις; Και αφού το κράτος δεν επιχορηγεί το ερασιτεχνικό πώς θα κάνεις επαγγελματίες παίκτες; Αυτό που γίνεται πλέον στην κοινωνία γίνεται και στο ποδόσφαιρο, η ιδιωτικοποίηση». Συμφωνείς με συγχωνεύσεις ομάδων; «Δεν με βρίσκει 100% σύμφωνο γιατί μπορεί να υπάρχουν άλλες νοοτροπίες και δεν ξέρω πόσο λειτουργικό θα είναι. Να φτιάξουμε μία Α’ Ερασιτεχνική 12 ομάδων, δεν φαντάζομαι να είναι περισσότερες. Απαραίτητη προυπόθεση της ομάδας που παίζει Α\ Ερασιτεχνική να έχει την ακαδημία της. Έτσι θα πας σε συγχωνεύσεις. Υπήρχε στη Δ’ Εθνική αυτό. Είμαι υπέρ του μοντέλου 7 γηγενείς παίκτες στην Α’ Κατηγορία ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι το όραμά μου δεν το ζητάω. Έτσι θα παράξεις παίκτες.».

Κοντά στις ομάδες η ΕΠΣΗΠ…

Πώς βλέπεις τη Διοίκηση της ΕΠΣ με πρόεδρο Κ. Βρακά; «Έχουν κάνει έργο, τρέχουν, προσπάθησαν να βοηθήσουν και οικονομικά τα σωματεία, δεν την κρίνω αρνητικά αλλά θα ήθελα περισσότερα πράγματα. Είναι κοντά στα σωματεία. Το Δ.Σ είναι προσβάσιμο, ανοιχτό στα σωματεια». Για το τελευταίο ματς με το Ροδοτόπι στο μπαράζ παραμονής που ακούστηκαν πολλά: «Ο καθένας γράφει και λέει ό,τι θέλει. Όταν πας στο δικαστήριο ότι θες λες όμως πρέπει να το αποδεικνύεις. Παίζαμε ένα παιχνίδι που η δική μας ομάδα είχε εξασφαλίσει την παραμονή και το Ροδοτόπι ήθελε βαθμό να σωθεί. Εσείς πιστεύετε ότι ήταν δύσκολο να πάρει το παιχνίδι ή το βαθμό σε ένα τοπικό ντέρμπι και που το ήθελε περισσότερο; Ήταν με το μαχαίρι στην πλάτη, εμείς δώσαμε χρόνο συμμετοχής και σε παιδιά που δεν έπαιξαν πολύ στη διάρκεια της σεζόν. Παίξαμε δυο ματς στην κανονική διάρκεια και τα δυο ήρθαν ισοπαλία, δεν ήταν παράλογο το αποτέλεσμα. Τοπικό ντέρμπι απλά παλιά γινόταν για άνοδο και τώρα για παραμονή».

Κλείνοντας, τι θες να πεις; «Καλο καλοκαίρι, καλή σεζόν να πάνε όλα καλά, να μην μας κλείσουν όχι μόνο για ποδόσφαιρο αλλά και να μπορέσουμε να κάνουμε εκδήλωση να έχουμε επιπλέον έσοδο.Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ζίτσας και το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί ήταν ότι πιο σημαντικό να γίνει για το ποδόσφαιρο του Δήμου Ζίτσας».