Το γιαννιώτικο ποδόσφαιρο θρηνεί τον Γ. Χριστοβασίλη…

on .

XRISTOBASILHS GEORGIOS

• Στο πένθος βυθίστηκε από χθες το πρωί η οικογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα και συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωή ο επί σειρά ετών πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γιαννιώτικης ομάδας, Γιώργος Χριστοβασίλης, σε ηλικία 68 ετών, μετά από πολύμηνη και άνιση μάχη με τον καρκίνο (λέμφωμα του Hodgkins).

Η ομάδα της Ηπείρου και η πόλη των Ιωαννίνων θρηνούν την απώλεια του μακροβιότερου προέδρου στην ιστορία της ομάδας, ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Την είδηση του θανάτου του ακολούθησε πληθώρα ανακοινώσεων από φορείς και εκπροσώπους Αρχών, οι οποίοι εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον Γ. Χριστοβασίλη.

Η πορεία της ζωής του

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης γεννήθηκε το 1955 στα Άγναντα Άρτας, ήταν παντρεμένος με τη Χαρίκλεια (Grace) Χριστοβασίλη και είχε δύο παιδιά τον Γιάννη και τον Παναγιώτη. Σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας Master. Το διάστημα 1980 με 1986, ως πολιτικός μηχανικός ήταν υπεύθυνος του Δήμου Νέας Υόρκης για την κατασκευή Σχολικών Κτιρίων.

Το 1986 απέκτησε δική του κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατασκευάζοντας έργα στην ευρύτερη περιοχή. Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία Β.M. Mediterranean ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή -διανομή των αμερικανικών οικοδομικών χρωμάτων Benjamin Moore. Τα τελευταία χρόνια είχε φτιάξει τη δική του εταιρεία χρωμάτων, την Colorstyle. 

Πρόεδρος στον ΠΑΣ 

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Αλέξη Κούγια και Γιώργο Χριστοβασίλη για το πλειοψηφικό πακέτο του ΠΑΣ Γιάννινα υπήρξε χρονοβόρα και σκληρή, αλλά στις 3 Ιουλίου 2008 με ανακοινώσεις και από τις δυο πλευρές, βγήκε λευκός καπνός και υπεγράφη η σύμβαση πωλήσεως του 87,12% των μετοχών από τον γνωστό ποινικολόγο στον επιχειρηματία από τα Άγναντα. «Σήμερα 3 Ιουλίου υπεγράφη μεταξύ εμού και του επιχειρηματία Γιώργου Χριστοβασίλη σύμβαση πωλήσεως του 87,12% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από εμέ προς αυτόν. Εύχομαι στον νέο ιδιοκτήτη της ιστορικής ΠΑΕ να μετουσιώσει σε πράξη όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες όλης της οικογένειας του ΠΑΣ Γιάννινα σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια. «Σήμερα πραγματοποιήθηκε η αγοραπωλησία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από τον κ. Κούγια προς το πρόσωπό μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κούγια για το αίσιο τέλος που είχε αυτή και θα προσπαθήσω να συνεχίσω το έργο που αυτός ξεκίνησε και να επαναφέρουμε τον ΠΑΣ Γιάννινα εκεί που όλοι πιστεύουμε ότι αξίζει», τόνιζε η ανακοίνωση του Γιώργου Χριστοβασίλη.

Tο ευρωπαϊκό όνειρο

Στα δεκαπέντε αυτά χρόνια που στο τιμόνι της γιαννιώτικης ΠΑΕ βρέθηκε ο Γ. Χριστοβασίλης, έχουν σημειωθεί γεγονότα που «απογείωσαν», έκαναν υπερήφανους αλλά και πίκραναν τους απανταχού φιλάθλους του ΠΑΣ. Επί θητείας του, καταγράφηκε η σπουδαιότερη στιγμή στην 55χρονη πορεία της ομάδας. Το ευρωπαϊκό όνειρο έγινε πραγματικότητα το 2016 από το συγκρότημα του Γιάννη Πετράκη και τα παιχνίδια με την Όντ και την Άλκμααρ θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες όλων. Ο ΠΑΣ στην πρώτη χρονιά του Χριστοβασίλη πανηγύρισε την επάνοδό του στη Super League με προπονητή τον Όγιος. Το 2010 οι συνταγές μεταγραφών αεροδρομίου δεν έπιασαν στην ομάδα και υποβιβάστηκε για να επανέλθει επί Ντεμόλ στην Super League και να εδραιωθεί σε αυτήν. 

Ποιος να ξεχάσει το υγιές σύνολο του Άγγελου Αναστασιάδη το 2012 αλλά και την ομάδα που έφτασε στα πλέι οφ του πρωταθλήματος με τον Γιάννη Χριστόπουλο στον πάγκο την επόμενη χρονιά, με άπαντες να μένουν με την… χαρά, μιας και η ευρωπαϊκή έξοδος δεν ήρθε λόγω μη αδειοδότησης. Από τον Ιανουάριο του 2014 έως το 2019, η ομάδα πορεύτηκε με τον Γιάννη Πετράκη και οι διακρίσεις ήταν ουκ ολίγες πέρα από την επιτυχία του 2016.

Μια ανάσα πριν τον τελικό

Τη σεζόν 2018 - 19 ο «Άγιαξ της Ηπείρου» υποβιβάστηκε, πέφτοντας θύμα της περιβόητης αναδιάρθρωσης, το κεφάλαιο Γιάννης Πετράκης έκλεισε, αλλά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έδωσε τα κλειδιά στον Αργύρη Γιαννίκη του οποίου το έργο κατά την διετή του παρουσία στον πάγκο του ΠΑΣ κρίθηκε ως πετυχημένο. Η ομάδα αποδείχτηκε περαστική από την Super League 2, παρέμεινε εύκολα στην Super League την σεζόν 2020 -21, αλλά τη μεγάλη πορεία την περίεργη περασμένη χρονιά λόγω της πανδημίας, ο ΠΑΣ την έκανε στο Κύπελλο Ελλάδος. Απέκλεισε τον Ατρόμητο, τον Παναθηναϊκό με δυο νίκες σε Αγρίνιο και Λεωφόρο και κοίταξε στα μάτια τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του θεσμού. Βέβαια, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο ΠΑΣ έφτασε στα ημιτελικά επί προεδρίας Χριστοβασίλη. Είχε προηγηθεί η σεζόν 2009 - 10.

Πετυχημένο ήταν και το πέρασμα του προπονητή Ηρακλή Μεταξά από τον πάγκο των Γιαννιωτών την περασμένη σεζόν, καθώς ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε να μπει στα play off του πρωταθλήματος της Super League 1, ενώ κατέγραψε νίκες όπως αυτή με 0-5 επί του Άρη στο Χαριλάου που θα μείνουν αξέχαστες.

Ποιοτικοί παίκτες

Επί προεδρίας Γ. Χριστοβασίλη πραγματοποιήθηκαν οι ακριβότερες πωλήσεις παικτών όλων των εποχών, με τις μεταγραφές του Ντίνου Μαυροπάνου στην Άρσεναλ και του Χουάν Περέα στη Στουτγκάρδη, Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν κι άλλες μετακινήσεις παικτών σε συλλόγους εντός και εκτός συνόρων που προκάλεσαν αίσθηση. Αυτές των Μάριου Οικονόμου στην Κάλιαρι, Τόμας Ντε Βινσέντι και Λεονάρντο Κούτρη στον Ολυμπιακό, του Κόντε στην Μπανίγιας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

«Καλό ταξίδι πρόεδρε…»

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Γιώργου Χριστοβασίλη έκανε γνωστή πρώτη η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Η γιαννιώτικη ΠΑΕ εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση με έντονο συναισθηματικό τόνο αποχαιρετώντας τον επί 15ετίας πρόεδρο της ομάδας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρει: «Η ημέρα εκείνη που δεν θα θέλαμε να έρθει ποτέ, δυστυχώς ξημέρωσε. Ο αγαπημένος μας πρόεδρος, Γιώργος Χριστοβασίλης, έφυγε από τη ζωή. Όλο αυτό το διάστημα πάλεψε με σθένος και αξιοπρέπεια παρότι η μάχη ήταν άνιση. Ένας υπέροχος άνθρωπος που από το 2008 όταν και ανέλαβε ιδιοκτήτης του συλλόγου κατάφερε να γράψει τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα και να μνημονεύεται ως ο καλύτερος πρόεδρος που είχε ποτέ του ο «Άγιαξ της Ηπείρου».

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου και ο άνθρωπος που γιγάντωσε τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στα 15 χρόνια της θητείας του, κατάφερε να βάλει τις βάσεις ώστε ο Π.Α.Σ. να σταθεροποιηθεί στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία και να αποτελέσει έναν αξιοσέβαστο αντίπαλο για όλους, με μεγαλύτερο κατόρθωμα την έξοδο στην Ευρώπη την σεζόν 2015-16. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό καλοκαίρι του «Άγιαξ της Ηπείρου», και η κορυφαία στιγμή του συλλόγου με τα 4 ματς κόντρα σε Οντ και Άλκμααρ, στιγμές που θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων των Ηπειρωτών. Παράλληλα έφτασε πολύ κοντά και στο όνειρο ενός τελικού Κυπέλλου Ελλάδος αφού δύο φορές η ομάδα έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση ημιτελικά του θεσμού.

Η οικογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα θρηνεί και με βαθιά θλίψη εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του Γιώργου Χριστοβασίλη και τους οικείους του για τον αδόκητο χαμό του. Καλό ταξίδι πρόεδρε, το ευχαριστώ δεν αρκεί για όλες αυτές τις όμορφες στιγμές που πρόσφερες στην ιστορία του ΠΑΣ και στην πόλη των Ιωαννίνων».

Κύμα ανακοινώσεων

*Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας της ΝΔ με αφορμή την απώλεια του Γιώργου Χρηστοβασίλη αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Με αισθήματα θλίψης αλλά και αναγνώρισης υποδεχθήκαμε στα Γιάννενα τη δυσάρεστη είδηση της απώλειας του Γιώργου Χρηστοβασίλη. Του άξιου επιχειρηματία και αυτοδημιούργητου Ηπειρώτη που μετά το 2008 επί 15 συναπτά χρόνια ως σήμερα αφιέρωσε σημαντικό μέρος του εαυτού του στην υπηρεσία της ιστορικής μας ομάδος του ΠΑΣ Γιάννενα οδηγώντας την μάλιστα για πρώτη φορά στην Ευρώπη πριν 8 χρόνια».

* Θλίψη και οδύνη για τον θάνατο του Προέδρου του ΠΑΣ Γιάννινα εκφράζει η βουλευτής της Ν.Δ Μαρία Κεφάλα. «Από το 2008 όταν και ανέλαβε τις τύχες της διοίκησης της ομάδας της πόλης μας μέχρι και τη φετινή χρονιά συνδύασε την προσωπική του πορεία με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ΠΑΣ Γιάννινα. Μία ομάδα που δεν έπαψε να κάνει υπερήφανους τους Ηπειρώτες σε όλον τον κόσμο και που μας έκανε το ίδιο και στη δική του θητεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

* Σε δήλωσή του Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τονίζει: «Ο Γιώργος Χριστοβασίλης- εκτός από επιχειρηματίας- θα μείνει στην ιστορία ως μακροβιότερος και πλέον επιτυχημένος Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, που χάρισε μεγάλες χαρές στους φιλάθλους και γενικά στην τοπική κοινωνία. Θα τον θυμόμαστε πάντα για τις καλές και όμορφες στιγμές που χάρισε στον κόσμο».

*Η ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών αναφέρει: «Ο Γιώργος Χριστοβασίλης υπήρξε από τους πλέον πετυχημένους προέδρους του ΠΑΣ Γιάννινα. Κυρίως όμως αγάπησε βαθιά τον ΠΑΣ και το τοπικό ποδόσφαιρο. Δίδαξε ήθος σε εποχές όπου το ποδόσφαιρο δοκιμάζεται και λειτούργησε με ευγένεια δείχνοντας ότι κι αυτή έχει θέση στα ελληνικά γήπεδα. Αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στην ποδοσφαιρική οικογένεια της πόλης μας».

*Ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παντελής Κολόκας, σε δήλωσή του αναφέρει για τον Γ. Χριστοβασίλη: «Ο διοικητικός ηγέτης της αγαπημένης μας ομάδας, ο άνθρωπος που έδωσε νέο όραμα και προοπτικές στον «Άγιαξ της Ηπείρου», μπορεί να μην είναι πια μαζί μας, το έργο του όμως και οι μνήμες για εκείνα με τα οποία συνέδεσε το όνομά του με τον ΠΑΣ θα μείνουν στην ιστορία».

*Ο υποψ. Βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Κωνσταντόπουλος τονίζει πως ο εκλιπών «αγάπησε τον ΠΑΣ σα Γιαννιώτης, προσέφερε στο τοπικό μας ποδόσφαιρο και σταθεροποίησε την ομάδα μας στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκεί όπου πραγματικά ανήκει».

*Ο υποψ. Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γάτσιος τονίζει πως η σφραγίδα του Γ. Χριστοβασίλη στον ΠΑΣ Γιάννινα θα μείνει ανεξίτηλη όσα χρόνια και αν περάσουν.

*Ο υποψ. Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Οικονόμου σημειώνει πως «ο εκλιπών συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία των Ιωαννίνων, με τη μακρά και επιτυχημένη θητεία του στον ΠΑΣ». 

Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης οι δημοτικές παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», η ΕΠΟ, η ΕΠΣΗΠ, η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Ατρόμητος, ο Ιωνικός, ο Λεβαδειακός και πολλές ακόμη ΠΑΕ, αλλά και αρκετές ομάδες του ερασιτεχνικού όπως η Θύελλα Κατσικάς, η Θύελλα Ελεούσας και άλλες.  

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ