Αχ βρε Μορέιρα… ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός 0-1

on .

pas1

Ένα πέναλτι-buzzer beater του Σπόραρ στις… καθυστερήσεις των καθυστερήσεων λύγισε τον ΠΑΣ Γιάννινα χτες βράδυ στο «Ζωσιμάδες». Οι Γιαννιώτες ηττήθηκαν με 0-1 από τον Παναθηναίκό χωρίς να καταφέρουν να κρατήσουν για ακόμα ένα παιχνίδι το μηδέν στην άμυνα. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος, βρήκε όμως μπροστά του τον εκπληκτικό χτες Τσιντώτα, ωστόσο η μεγαλύτερη ευκαιρία του ανήκε στους Γιαννιώτες με το δοκάρι του Μπάλαν που έχασε το… άχαστο από το μισό μέτρο. Η φάση που έκρινε τον αγώνα ήταν το πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Μορέιρα πάνω στον Κουρμπέλη και καταλόγισε ο διαιτητής Τσαγκαράκης με χρήση VAR.

Μια απερισκεψία του Μορέιρα πλήρωσε ο ΠΑΣ Γιάννινα χτες βράδυ στο «Ζωσιμάδες». Οι Γιαννιώτες ηττήθηκαν με 0-1 από τον Παναθηναϊκό με πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο παίκτης από τη Γουινέα, καταλογίστηκε από τον διαιτητή Τσαγκαράκη μετά από χρήση VAR και εκτέλεσε εύστοχα ο Σπόραρ (90+6’). Oi «πράσινοι» ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του χτεσινού αγώνα, έχασαν σημαντικές ευκαιρίες, αλλά βρήκαν μπροστά τους τον εκπληκτικό τερματοφύλακα Τσιντώτα που… κατέβασε ρολά. Η μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα ανήκε στον ΠΑΣ με το δοκάρι του Μπάλαν (66’), μετά από τραγικό λάθος του Σένκεφελντ.

Ψυχολογικές...ντόπες από τους φιλάθλους

Σε ένα ακόμη εντός έδρας παιχνίδι ο ΠΑΣ Γιάννινα στερήθηκε τη στήριξη των φιλάθλων του λόγω τιμωρίας για τα επεισόδια στο ματς με τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, οι φίλαθλοι του ΠΑΣ Γιάννινα συνόδευσαν το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή των Γιαννιωτών από τη Λεωφόρο Δόμπολη έως τη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Φώτου Τζαβέλλα. Με μηχανοκίνητη πορεία και αυτοκινητοπομπή οι φίλαθλοι συνόδευσαν το πούλμαν της ομάδας, ενώ έδιναν μέχρι το τέλος της διαδρομής παλμό με συνθήματα και καπνογόνα. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Συνδέσμου Φιλάθλων του ΠΑΣ Γιάννινα υπήρξε ικανοποιητική και έτσι οι παίκτες του ΠΑΣ πήραν ψυχολογικές ντόπες ενόψει του δύσκολου αγώνα με τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Πώς έπαιξαν

Το ποδοσφαιρικό σκεπτικό «ομάδα που δεν κερδίζει, δεν αλλάζει» εφάρμοσε σε ακόμη ένα παιχνίδι ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα Θανάσης Στάικος, ο οποίος παρέταξε την ομάδα του με την ακριβώς ίδια ενδεκάδα σε σχέση με τα νικηφόρα ματς με την ΑΕΚ και τον Λεβαδειακό. Η διάταξη που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Τσιντώτας, δεξί μπακ ο Σόρια, αριστερό ο Πήλιος και στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Εραμούσπε και Παντελάκης. Αμυντικό χαφ αγωνίστηκε ο Καραχάλιος, έχοντας ως εσωτερικούς μέσους τους Τζίνο και Ριένστρα. Δεξιά στην επίθεση έπαιξε ο Παμλίδης, αριστερά ο Μορέιρα και στην κορυφή ο Μπάλαν.

Από την πλευρά του ο Σέρβος προπονητής Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε δυο αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με το ντέρμπι με αντίπαλο την ΑΕΚ. Άφησε εκτός τον Σπόραρ και έβαλε τον Ιωαννίδη, ενώ προτίμησε τον Πούγγουρα στη θέση του τραυματία Μάγκνουσον. Η διάταξη που προτιμήθηκε ήταν το 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Μπρινιόλι, δεξί μπακ ο Βαγιαννίδης, αριστερό ο Χουάνκαρ. Στα στόπερ έπαιξαν Πούγγουρας και Σένκεφελντ, στα χαφ αγωνίστηκαν οι Πέρεθ και Κουρμπέλης. Δεξί χαφ έπαιξε ο Παλάσιος, αριστερό χαφ ο Βέρμπιτς και στην κορυφή ο Μπερνάρ με τον Ιωαννίδη.

Την υπεροχή ο Παναθηναϊκός

Με τη διάθεση να πιέσει ψηλά και να ξεκλειδώσει την άμυνα του ΠΑΣ μπήκε στο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός με στόχο να πετύχει ένα γρήγορο γκολ. Oι παίκτες του Γιοβάνοβιτς απείλησαν για πρώτη φορά την εστία του Τσιντώτα στο 3’.  Ο Βαγιαννίδης έκανε τη σέντρα, ο Χουάνκαρ το σουτ αλλά ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ απομάκρυνε τον κίνδυνο για την εστία του. Σε νέα καλή στιγμή για τον Παναθηναϊκό στο 4’, ο Πάλάσιος έκανε τη σέντρα και ο Βέρμπιτς το σουτ αλλά και πάλι ο Τσιντώτας έδιωξε σωτήρια τη μπάλα. Με το «καλημέρα» οι φιλοξενούμενοι πατούσαν συνεχώς στην περιοχή του ΠΑΣ, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ οι παίκτες του Στάικου αδυνατούσαν να βγουν μπροστά και να κάνουν μία επίθεση.

Με τη συμπλήρωση του εικοσαλέπτου ο Παναθηναϊκός διατήρησε υψηλα τα ποσοστά κατοχής μπάλας (68%), έχοντας κυριολεκτικά κατασκηνώσει στο μισό του γηπέδου και ψάχνοντας τροπους να σπάσει την άμυνα του ΠΑΣ με στόχο να δημιουργήσει φάση για γκολ. Στο 22’ ο Ιωαννίδης με τακουνάκι βρήκε τον Μπερνάρ, κατάφερε με την έμπνευση του αυτή να βγάλει εκτός φάσης δύο παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Βραζιλιάνος έπιασε το σουτ από μακριά αλλά έστειλε τη μπάλα πάνω από την εστία του γκολκίπερ του ΠΑΣ.

Επεμβάσεων συνέχεια από τον Τσιντώτα…

Οι φιλοξενούμενοι με το πόδι πατημένο στο γκάζι, έχασαν νέα ευκαιρία στο 29’ όταν σε ωραία ενέργεια από δεξιά και σουτ από τον Βαγιαννίδη, ο Τσιντώτας έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ. Ο προπονητής του ΠΑΣ βλέποντας ο ΠΑΣ να δυσκολεύεται να αναπτυχθεί από τα άκρα, προχώρησε σε εσωτερική αλλαγή, αλλάζοντας πλευρά τον Παμλίδη με τον Μορέιρα. Ο Κατερινιώτης επιθετικός τοποθετήθηκε στην αριστερή πτέρυγα της επίθεσης και ο παίκτης από τη Γουινέα πήγε δεξί εξτρέμ.

Σε ωραία εναλλαγή της μπάλας για τους πράσινους στο 31’, ο Παλάσιος πάσαρε στον Βέρμπιτς, εκείνος άφησε τη μπάλα στον επερχόμενο Χουάνκαρ που δοκίμασε το σουτ με τη μπάλα να φεύγει εκτός εστίας. Σταδιακά ο ΠΑΣ Γιάννινα πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, πατώντας στην περιοχή των πρασίνων και έδειξε πρόθεση να απειλήσει, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει κάποια τελική προσπάθεια. 

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς τέρματα στο «Ζωσιμάδες», στο οποίο ο ΠΑΣ δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα στη μεσαία γραμμή. Οι φιλοξενούμενοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και με τον Παλάσιος να δημιουργεί προβλήματα από τα δεξιά, αλλά ο Τσιντώτας με τις επεμβάσεις του κράτησε το μηδέν.

Νέα σωτήρια 

απόκρουση Τσιντώτα…

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν το δεύτερο ημίχρονο με τις ίδιες ενδεκάδες, όπως στο πρώτο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός δημιούργησε μεγάλη ευκαιρλια για γκολ στο 51'. Ο Ιωαννίδης υποδέχτηκε τη κάθετη μπαλιά του Κουρμπέλη, βγήκε απέναντι από τον Τσιντώτα, σούταρε όμως και πάλι ο πορτιέρο του ΠΑΣ έσωσε και απέκρουσε τη μπάλα, ενώ στη συνέχεια απομάκρυναν τον κίνδυνο οι αμυντικοί. Επτά λεπτά μετά (59’), οι φιλοξενούμενοι απείλησαν εκ νέου την εστία του Τσιντώτα. Σε ανέβασμα του Χουάνκαρ από αριστερά και σέντρα σουτ εντός περιοχής, ο γκολκίπερ του ΠΑΣ έδιωξε δύσκολα με τα ακροδάχτυλα σε κόρνερ.

Δοκάρι με Μπάλαν για τον ΠΑΣ

Έπρεπε να περάσουν 61 λεπτά για να κάνει ο ΠΑΣ τη πρώτη αξιόλογη τελική στο ματς. Σε εκτέλεση φάουλ του Μορέιρα από αριστερά,ο Τζίνο σηκώθηκε και πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ. 

Στο 66’ οι Γιαννιώτες λίγο έλειψε να προηγηθούν στο σκορ, σε μία ανύποπτη φάση. Ο Καραχάλιος έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε απελπιστικά άουτ.Ο Μπρινιόλι εκτέλεσε γρήγορα το ελεύθερο για τον Σένκεφελντ, ο Ολλανδός γλίστρησε και έχασε τη μπάλα. 

Ο Μπάλαν έκλεψε και σούταρε με το εξωτερικό από το μισό μέτρο όμως κατάφερε και αστόχησε στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι. Στη συνέχεια απομάκρυνε ο Πούγγουρας που έκανε σωτήριο τάκλιν σε σουτ του Μορέιρα. Ήταν μία απίστευτη χαμένη ευκαιρία για τους Γιαννιώτες, οι οποίοι παραλίγο να προηγηθούν στο σκορ στη δεύτερη μόλις αξιόλογη τελική τους προσπάθεια στο παιχνίδι.

Η πρώτη κίνηση που ήρθε από τον πάγκο για τον ΠΑΣ ήταν άκρως στοχευμένη, καθώς στο 77’ πέρασε στο ματς ο Λιάσος στη θέση του Ριένστρα που δεν βρέθηκε σε καλή μέρα. Μετά από αρκετή ώρα στο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός έφτασε με αξιώσεις στη περιοχή των Γιαννιωτών στο 80’. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Μπερνάρ, ο Κουρμπέλης πήρε την κεφαλιά, όμως η μπάλα πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Τσιντώτα. Σε σουτ του Τζίνο από τον άξονα στο 83', η μπάλα έφυγε ψηλά πάνω από τα δοκάρια.

Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν μία ανάσα από το γκολ στο 86’ σε μία στατική φάση. Ο Μπερνάρ εκτέλεσε φάουλ από τη γραμμή της περιοχής αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Τσιντώτα.

Ψυχρολουσία στις καθυστερήσεις

Εκεί που όλα έδειχναν ότι ο ΠΑΣ θα αντέξει μέχρι το φινάλε στη πίεση που άσκησε στα τελευταία λεπτά ο Παναθηναϊκός, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν στις καθυστερήσεις να πάρουν το τρίποντο της νίκης από το σημείο του πέναλτι και να διατηρήσουν τη διαφορά από την δεύτερη της βαθμολογίας ΑΕΚ στους 4 βαθμούς. Στο τέταρτο λεπτό του επιπλέον χρόνου, ο διαιτητής Τσαγκαράκης καταλόγισε πέναλτι για κλωτσιά του Μορέιρα στον Κουρμπέλη εντός περιοχής, έπειτα από την επιβεβαίωση από το VAR. Ο Σπόραρ στο 90+6’  εκτέλεσε το πέναλτι στέλνοντας τη μπάλα στο κέντρο και ψηλά, νίκησε τον Τσιντώτα και έκανε το 0-1 για τον Παναθηναϊκό. 

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Τσαγκαράκη δεν άργησε να έρθει μετά τη σέντρα του γκολ. Ο Παναθηναϊκός πήρε έστω και δύσκολα μια υπερπολύτιμη νίκη, ενώ ο ΠΑΣ έχασε την ευκαιρία να πιάσει τον Αστέρα Τρίπολης στην 9η θέση. Οι Γιαννιώτες έμειναν δέκατοι με 17 βαθμούς. 

Διαιτησία: Τσαγκαράκης (Ψαρρής- Μεϊντανάς)

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Τζίνο, Ριένστρα (77’ Λιάσος), Μορέιρα, Παμλίδης (86’ Τζίμας), Μπάλαν.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ (74’ Πούχατς), Σένκεφελντ, Πέρεθ (74’ Τσοκάι), Ιωαννίδης, Μπερνάρ, Κουρμπέλης, Παλάσιος, Πούγγουρας, Βέρμπιτς (58’ Σπόραρ).