Ιδανικό ποδαρικό και… άλμα παραμονής

on .

PAS AEK 1 3 1 23

• Με το… δεξί και τον καλύτερο δυνατό τρόπο μπήκε στο 2023 ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση και επικράτησαν χτες βράδυ με 2-1 της ΑΕΚ στο «Ζωσιμάδες» για την 16η αγωνιστική της Super League,  κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα στη μάχη που δίνουν για την παραμονή τους στην κατηγορία. 

Η ομάδα της Ηπείρου έκανε φανταστικό πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκε με 2-0 χάρη στα γκολ των Ριένστρα (9’) και Μπάλαν (32’), ενώ ο διαιτητής Φωτιάς έκλεισε τα μάτια σε καθαρό χέρι-πέναλτι του Μουκουντί. Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ, όπως ήταν λογικό, πίεσε, μείωσε στο σκορ με τον Αραούχο (51’), αλλά ο τερματοφύλακας Τσιντώτας όπου χρειάστηκε έκανε σωτήριες επεμβάσεις στο θετικότατο ντεμπούτο με τη φανέλα του «Άγιαξ της Ηπείρου». 

Με τη σπουδαία χτεσινή νίκη επί της ΑΕΚ, ο ΠΑΣ Γιάννινα έφτασε τους 14 βαθμούς και ισοβαθμεί με τον Αστέρα Τρίπολης στην 9η θέση, ο οποίος υποδέχεται σήμερα τη Λαμία στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Τελευταία φορά που ο ΠΑΣ νίκησε εντός έδρας την ΑΕΚ ήταν στις 8 Απριλίου 2013 με 2-0. Η νίκη των Γιαννιωτών σε συνδυασμό με την ήττα του Λεβαδεακού με 0-1 από τον Παναθηναϊκό, την ήττα του Ιωνικού από τον Ολυμπιακό, αλλά και τη «λευκή» ισοπαλία του ΟΦΗ με τον Βόλο απομάκρυναν τον ΠΑΣ στο +4 από την επικίνδυνη ζώνη της βαθμολογίας. 

Πώς έπαιξε ο ΠΑΣ

Ντεμπούτο στη βασική ενδεκάδα του ΠΑΣ Γιάννινα πραγματοποίησαν δυο από τα τρία χειμερινά μεταγραφικά αποκτήματα κατά. Ο λόγος για τον τερματοφύλακα Τσιντώτα και τον Ουρουγουανό Τζίνο. Η διάταξη που χρησιμοποιήθηκε από τον Θανάση Στάικο ήταν η προσφιλής του 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Τσιντώτας, δεξί μπακ ο Σόρια, αριστερό ο Πήλιος και στόπερ οι Εραμούσπε και Παντελάκης. Αμυντικό χαφ έπαιξε ο Καραχάλιος, έχοντας ως εσωτερικούς μέσους τον Ριένστρα με τον Τζίνο. Δεξιά στην επίθεση αγωνίστηκε ο Παμλίδης, αριστερά ο Μορέιρα και στην κορυφή της επίθεσης ο Μπάλαν.

 Κίνηση αγάπης και ανθρωπιάς

Σε μία αξιέπαινη κίνηση προχώρησαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα Παναγιώτης Τζίμας και Γιώργος Παμλίδης πριν την έναρξη του αγώνα. Συγκεκριμένα, κινήθηκαν στο μέρος του νεαρού 11χρονου φίλου του ΠΑΣ Γιάννη που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και του πρόσφεραν μία φανέλα με το νούμερο 66 και ένα κασκόλ του ΠΑΣ. Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βραζιλιάνου «βασιλιά» του ποδοσφάιρου τηρήθηκε και στο «Ζωσιμάδες».

 Ιδανικό ξεκίνημα με γκολ Ριένστρα

Οι Γιαννιώτες ευτύχησαν στην πρώτη τους ευκαιρία του αγώνα να πάρουν κεφάλι στο σκορ. Στο 9’ ο Πήλιος έκανε φοβερή ατομική προσπάθεια από αριστερά, πέρασε τρεις αμυντικούς της ΑΕΚ και κέρδισε τις κόντρες  έδωσε στον Ριένστρα και αυτός με σουτ εντός περιοχής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αθανασιάδη για το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους ανθρώπους του ΠΑΣ αλλά και από τους φιλάθλους που έστησαν τη δική τους κερκίδα στις ταράτσες.Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Ολλανδού χαφ με τη φανέλα του ΠΑΣ.

Όπως ήταν φυσικό η ΑΕΚ προσπάθησε να βγάλει αντίδραση στο γκολ. Σε μαγική ενέργεια του Άμραμπατ στο 17’ που πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Πήλιου, σέντραρε παράλληλα, η μπάλα έφτασε στον Αραούχο που βγήκε τετ α τετ με τον Τσιντώτα, στέλνοντάς την άουτ. Στη φάση αυτή απάντησαν οι γηπεδούχοι και στο 18’ σε μπαλιά του Μορέιρα, ο Μπάλαν έκανε το σουτ εντός περιοχής αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 19’ ο ΠΑΣ ζήτησε πέναλτι για χέρι του Μουκουντί, σε προσπάθεια του Μπάλαν μέσα στην περιοχή. Η φάση ελέγχθηκε στο VAR και το ματς συνεχίστηκε κανονικά. Στο 24’ σε σέντρα του Άμραμπατ, ο Λιβάι Γκαρσία αστόχησε με κεφαλιά. 

Δεύτερο γκολ με Μπάλαν

Σε νέα μεγάλη ευκαιρία στο 30’, ο Μορέιρα κέρδισε στο σπριντ τον Σιντιμπέ, έκανε τη σέντρα σουτ με τον Παμλίδη να μην μπορεί να κάνει την προβολή και να σκοράρει σε κενή εστία. Ο ΠΑΣ συνέχισε να είναι χάρμα ιδέσθαι, η εικόνα της ΑΕΚ απογοητευτική και στο 33’ έφτασε σε δεύτερο γκολ με τον Μπάλαν. 

Ο Μορέιρα βγήκε στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ έκανε την παράλληλη σέντρα δεν βρέθηκε κανείς στην πορεία της μπάλας, αυτή έφτασε στον Σόρια που σέντραρε από δεξιά και ο Μπάλαν με κεφαλιά νίκησε τον Αθανασιάδη για το 2-0 παρά την προσπάθεια να αποκρούσει, σημειώνοντας το τέταρτο γκολ του στο πρωτάθλημα.

Μείωσε με Αραούχο η ΑΕΚ

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ΑΕΚ και με τους χειρότερους για τον ΠΑΣ. Στη βελτίωση της εικόνας της ΑΕΚ έπαιξε ρόλο και η εσωτερική αλλαγή με τον Αλμέιδα να αλλάζει πλευρά τον Αραούχο με τον Άμραμπατ που έγινε παρτενέρ του Γκαρσία στην επίθεση. 

Στο 48’ σε σουτ του Φερνάντες ο Τσιντώτας έδιωξε σε κόρνερ, ενώ στο 49’ σε σέντρα του Άμραμπατ, ο Πινέδα έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Η πίεση της Ένωσης καρποφόρησε στο 51’. Ο Πινέδα έκανε την διαγώνια μπαλιά, ο Σόρια προσπάθησε να διώξει τη μπάλα ανεπιτυχώς, αυτή έφτασε στον Αραούχο που με δεξί πλασέ την έστειλε στα δίχτυα για το 2-1.

Επέμβαση Τσιντώτα - άψογη διαχείριση 

Μετά το γκολ ο ρυθμός του αγώνα πάγωσε με τους γηπεδούχους να δυσκολεύονται να κρατήσουν τη μπάλα και τους φιλοξενούμενους να κλέβουν μπάλες και να βγαίνουν μπροστά, χωρίς όμως να βρίσκουν τρόπο να απειλήσουν την εστία του Τσιντώτα. Με την είσοδο του Τσούμπερ στο παιχνίδι, ο Αλμέιδα γύρισε το σύστημα σε 4-3-3, παίζοντας φουλ επίθεση. 

Μετά από αρκετή ώρα επιθετικής ανομβρίας, η ΑΕΚ απείλησε στο 75’ όταν ο Γιόνσον βρήκε τον Τσούμπερ που έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Τσιντώτα. Στο ντεμπούτο του, ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ πραγματοποίησε την επέμβαση του αγώνα στο 83’ σε σουτ του Χατζισαφί στο 83’, διώχνοντας τη μπάλα. 

Οι Γιαννιώτες απάντησαν στο 84’, όταν σε αντεπίθεση ο Μορέιρα πάσαρε στον Μπάλαν αλλά το σουτ που επιχείρησε εκτός περιοχής ήταν άστοχο. Η ανασταλτική λειτουργία των γηπεδούχων συνέχισε να είναι εξαιρετική, ενώ εξαιρετικό ήταν το ντεμπούτο του Τζίνο.

Διαιτησία: Φωτιάς (Κωσταράς- Παπαδάκης)

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ριένστρα (67’ Λιάσος), Τζίνο, Μορέιρα (89’ Σταματελόπουλος), Παμλίδης (79’ Τζίμας), Μπάλαν.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζησαφί, Γιόνσον, Φερνάντες (65’ Φαν Βερτ), Πινέδα (73’ Τσούμπερ), Άμραμπατ, Λιβάι Γκαρσία, Αραούχο.