Η ανασκόπηση του α’ γύρου της Super League για τον ΠΑΣ Γιάννινα

on .

PAS OMADA

Μετά την περσινή επιτυχημένη σεζόν, την κατάληψη της 6ης θέσης και την είσοδο στα play off οι προσδοκίες των φιλάθλων για τον φετινό ΠΑΣ Γιάννινα ήταν υψηλές, ωστόσο έχουν διαψευστεί μέχρι στιγμής παταγωδώς με την πορεία μέχρι τώρα της ομάδας της Ηπείρου και την αγωνιστική της εικόνα στον πρώτο γύρο της Super League.

Μ ε αφορμή τη διακοπή του πρωταθλήματος για το Μουντιάλ του Κατάρ που άρχισε χτες ο «Πρωινός Λόγος» κάνει μια αναλυτική ανασκόπηση των πεπραγμένων στον ΠΑΣ Γιάννινα στην πρώτη στροφή και καταγράφει τα δεδομένα ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Η τεχνική ηγεσία στον Στάικο

Μετά την αποχώρηση του Ηρακλή Μεταξά για να πάει στην Τρίπολη και στον Αστέρα ο Γιώργος Χριστοβασίλης αμφιταλαντεύτηκε για το αν θα εμπιστευτεί το μέχρι πρότινος βοηθό του Θανάση Στάικο ή θα προχωρήσει σε επιλογή έμπειρου προπονητή. 

Τελικά αποφάσισε να πορευθεί με τον Θανάση Στάικο και σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Αθήνα του τέθηκε επί τάπητος ο μεταγραφικός σχεδιασμός με βάση τα σφιχτά οικονομικά δεδομένα που όρισε ο μεγαλομέτοχος. Στο τεχνικό επιτελείο προστέθηκαν ο Μπάμπης Πενταρβάνης ως βοηθός του Στάικου και ο Βασίλης Αργυρίου ως αναλυτής αγώνων. Επίσης, επέστρεψε ο Γιάννης Ντουρουντός στο πόστο του προπονητή φυσικής κατάστασης, ενώ ο Σλόμπονταν Σούιτσα έμεινε, αλλά όχι για πολύ, προπονητής τερματοφυλάκων και τελικά παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Πλαβούκο.

Οι καλοκαιρινές μεταγραφές

Το κύμα φυγής το περασμένο καλοκαίρι ήταν μαζικό και ουσιαστικά η ομάδα διαλύθηκε καθώς από τους στυλοβάτες έμειναν μόνο οι Εραμούσπε, Καραχάλιος και ο Κόντε που προέρχονταν από χιαστούς. Απώλειες όπως οι Λοντίγκιν, Κάργας, Σάλιακας, Πίρσμαν και Περέα ήταν μεγάλες και όπως έδειξε ο χρόνος δεν αναπληρώθηκαν επάξια.

Η πρώτη μεταγραφή ήταν ο Κέβιν Ροσέρο, Κολομβιανός φίλος του Περέα και ακολούθησαν κατά σειρά οι Κιάκος, Σταματελόπουλος, Τσάβος, Μπιλμπάο, Πριόρ, Σόρια, Ριένστρα, Μπαγκαλιάνης, Τζίμας, Παμλίδης, Λέο, Φοφανά, Μπακαδήμας, Μπάλαν, ενώ επέστρεψε ο Πήλιος από τον δανεισμό του στον Ηρακλή.

Τα φιλικά του καλοκαιριού

Το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας του ΠΑΣ Γιάννινα πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία. Εκεί η γιαννιώτικη ομάδα έδωσε και τα δύο πρώτα της φιλικά. Στο πρώτο με την Μπάνικ Οστράβα από τη Τσεχία ο ΠΑΣ αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με γκολ του Σταματελόπουλου, ενώ ηττήθηκε με 2-1 από την κυπριακή Ομόνοια, με τον Λώλη να πετυχαίνει το γκολ με το οποίο οι Γιαννιώτες είχαν ισοφαρίσει προσωρινά.

Μετά την επιστροφή της ομάδας στην Ελλάδα ακολούθησαν τα φιλικά επί ελληνικού εδάφους. Στο Αγρίνιο το τακουνάκι του Κόντε μετά το σουτ του Μπιλμπάο έβαλε τη σφραγίδα και ο ΠΑΣ επικράτησε με 0-1 του Παναιτωλικού. Ακολούθησε η συμμετοχή της ομάδας της Ηπείρου στο φιλανθρωπικό τουρνουά του Βόλου με τη συμμετοχή του Βόλου, του ΟΦΗ και του Αστέρα Τρίπολης. Εκεί ο ΠΑΣ ηττήθηκε με 2-0 χάρη σε δύο γκολ των Φερνάντες, ένα απευθείας φάουλ του Πάολο και ένα κοντινό πλασέ του Βίκτορ. 

Στον μικρό τελικό ο ΠΑΣ συνάντησε για πρώτη φορά ως αντίπαλο τον Ηρακλή Μεταξά. Η κανονική διάρκεια έληξε 2-2, με τους Εραμούσπε και Μπαγκαλιάνη να σκοράρουν για τους Γιαννιώτες και ο αγώνας κρίθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου ο ΠΑΣ επικράτησε με 4-3 παρά το χαμένο πέναλτι του σπεσιαλίστα Εραμούσπε.

Στο τελευταίο φιλικό προετοιμασίας  ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχτηκε στο «Ζωσιμάδες» την κυπριακή Καρμιώτισσα. Τα γκολ για τους Γιαννιώτες πέτυχαν οι Λιάσος και Μορέιρα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-2. Την τρέχουσα περίοδο τα φιλικά, από ότι αποδείχτηκε εκ των υστέρων, έδειξαν τη σωστή εικόνα, δηλαδή πολλά προβλήματα στην άμυνα παρά τη δημιουργία περισσότερων φάσεων. 

Τα παιχνίδια της κληρωτίδας

Η κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League έγινε στις 25 Ιουλίου στη Λίμνη της Βουλιαγμένης παρόντος του προέδρου του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργου Χριστοβασίλη. Η κληρωτίδα δεν έκανε το χατίρι των Γιαννιωτών δείχνοντας από νωρίς ότι το…κουμπί της τύχης έχει γυρίσει. Αντίπαλος στην πρεμιέρα ο Ολυμπιακός στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ γενικά η κληρωτίδα έπαιξε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι στους Γιαννιώτες καθώς τα πέντε πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια έγιναν όλα στο λεκανοπέδιο της Αττικής με αντιπάλους κατά σειρά Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ατρόμητο και Ιωνικό. Ως εκ τούτου, τα πράγματα ήταν εξ αρχής δύσκολα για την ομάδα της Ηπείρου…

Ήττα στο Φάληρο, τραυματισμός Παντελάκη

Το έργο του ΠΑΣ Γιάννινα στην πρεμιέρα με τον Ολυμπιακό ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, ιδίως όταν οι Πειραιώτες προέρχονταν από ευρωπαϊκούς αγώνες και ήταν σαφώς πιο έτοιμη ομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν πιο δυνατά στον αγώνα και είχαν δοκάρι με τον Χασάν και αρκετές ευκαιρίες να σκοράρουν στα πρώτα λεπτά, ωστόσο ο ΠΑΣ άντεξε στην πίεση και μάλιστα στο φινάλε του πρώτου μέρους πέτυχε και γκολ, το οποίο όμως ακυρώθηκε ως off side στον Λιάσο στο ξεκίνημα της φάσης.

Τον αγώνα στο Φάληρο σημάδεψε ο τραυματισμός στο κεφάλι του Παντελάκη μετά τη σύγκρουση του με τον Χασάν, με τον Χανιώτη στόπερ να φεύγει με ασθενοφόρο από το γήπεδο για το νοσοκομείο. Ήταν ένα πρώτο δείγμα της φετινής ατυχίας των Γιαννιωτών. Τα γκολ του Ολυμπιακού στην επανάληψη πέτυχαν οι Βαλμπουενά και Ραντζέλοβιτς, με κεφαλιά και σουτ αντίστοιχα.

Σοκ με Κόντε, ισοπαλία με Λαμία

Στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχτηκε τη Λαμία το Σάββατο 27 Αυγούστου. Η ατμόσφαιρα στο Ζωσιμάδες γιορτινή, αρκετός κόσμος και πολλά μικρά παιδιά. Το γιορτινό κλίμα φούντωσε νωρίς νωρίς με το γκολ του Εραμούσπε με κεφαλιά ύστερα από κόρνερ του Σόρια. 

Τα πάντα άλλαξαν στο δεύτερο ημίχρονο. Αρχικά ο Γάλλος τερματοφύλακας Πριόρ υπέστη διάσειση στο κεφάλι από χτύπημα με το γόνατο του Σλίβκα της Λαμίας. Η Λαμία εκμεταλλεύτηκε τα κενά στην άμυνα του ΠΑΣ και με κεφαλιά του Νούνιες ισοφάρισε πριν την μία ώρα αγώνα. 

Το πιο άτυχο σημείο εκείνου του αγώνα, αλλά και γενικότερα της φετινής σεζόν ήρθε στο 66' όταν ο Κόντε τραυματίστηκε σε διεκδίκηση της μπάλας με τον Ντε Βινσέντι και υπέστη ρήξη χιαστού, αυτή τη φορά στο αριστερό του γόνατο. Ο Ισπανός επιθετικός έφυγε δακρυσμένος από τον αγωνιστικό χώρο, με τα δάκρυα του να σφραγίζουν μέχρι τώρα τη σεζόν. Ο Κόντε χειρουργήθηκε και θα μείνει εκτός για περίπου 6 μήνες. Η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση αναμένεται περίπου στις αρχές Μαρτίου. 

Ήττα με ΑΕΚ, νίκη με Λεβαδειακό

Την 3η αγωνιστική ο ΠΑΣ αντιμετώπισε την ΑΕΚ στη Ριζούπολη καθώς το νέο γήπεδο της στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν ακόμα έτοιμο. Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου ο ΠΑΣ Γιάννινα στάθηκε καλύτερα σε σχέση με το Φάληρο και έχασε και ευκαιρίες με τον Ροσέρο να πετύχει γκολ, όμως προδόθηκε και πάλι από τα αμυντικά κενά και λάθη του. Ο Πινέδα έκανε το 1-0 στο πρώτο μέρος μετά από λάθος του Παντελάκη, ο ΠΑΣ έκανε κάποιες ευκαιρίες στην επανάληψη, ωστόσο η «Ένωση» καθάρισε τον αγώνα στο τέλος με γκολ του Άμραμπατ.

Στις  10 Σεπτεμβρίου ο ΠΑΣ Γιάννινα πέτυχε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα καθώς επικράτησε με 2-1 του Λεβαδειακού στο «Ζωσιμάδες».  Οι Γιαννιώτες μπήκαν δυνατά και μόλις στο 2' προηγήθηκαν στο σκορ με κεφαλιά του Ροσέρο μετά από σέντρα του Μπιλμπάο. Ο Κολομβιανός αφιέρωσε το γκολ στον μεγάλο άτυχο Πέδρο Κόντε. Ο ΠΑΣ ήταν κυρίαρχος στο πρώτο μέρος και θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο γκολ, ωστόσο το γκολ του Μπακαλιάνη ακυρώθηκε με την υπόδειξη του VAR. Ο Λεβαδειακός ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του α' μέρους με ξαφνικό σουτ του Μουτίνιο. Τελικά τον «γόρδιο δεσμό» έλυσε ο Αργεντικό Ερασμούσπε με κοντινό πλασέ μετά από σέντρα του Ροσέρο και αρχική κεφαλιά του Σταματελόπουλου, χαρίζοντας στους Γιαννιώτες το πρώτο τρίποντο.

Ντροπιαστική ήττα από τον Παναιτωλικό

Παρά τη νίκη επί του Λεβαδειακού η συνέχεια δεν ήταν καλή για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες ηττήθηκαν με 3-0 από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου με χατ τρικ του Ισπανού Αϊτόρ, του μετέπειτα μεγάλου άτυχου για τους «πράσινους». Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Σούλη σε εναέρια διεκδίκηση της μπάλας με τον Σπόραρ. Ο νεαρός Αθανασίου που μπήκε δεν ήταν έτοιμος και ο ΠΑΣ δέχτηκε δύο παιδικά γκολ από εκτελέσεις φάουλ, ενώ το τρίτο ήρθε με σλάλομ του Αϊτόρ. 

Ο Οκτώβρης ξεκίνησε με μια ντροπιαστική και βαριά ήττα για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου οι Γιαννιώτες υποδέχτηκαν τους Αγρινιώτες και η...κακή μέρα φάνηκε από το πρωί. Μόλις στο 7' ο Μόρσει έδωσε προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, ενώ στη συνέχεια ο Καρέλης πέτυχε χατ τρικ και εξέθεσε όλους τους αμυντικούς του ΠΑΣ. Ενδιάμεσα ο ΠΑΣ είχε μειώσει με την κεφαλιά του Εραμούσπε μετά από κόρνερ του Μορέιρα. Η ήττα αυτή «ξεγύμνωσε» τις φετινές αδυναμίες του ΠΑΣ..

Ήττα στο Περιστέρι, ισοπαλία με ΟΦΗ

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ο ΠΑΣ Γιάννινα αντιμετώπισε τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Οι Γιαννιώτες  ήταν βελτιωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια, ωστόσο δεν απέφυγαν και πάλι την ήττα. Ο Παντελάκης στο 63' μετά από εκτέλεση φάουλ του Σόρια έδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΣ, ωστόσο η ομάδα φοβήθηκε και οπισθοχώρησε αδικαιλόγητα με αποτέλεσμα ο Ισλανδός Κιάρτανσον με δύο γκολ να χαρίσει τη νίκη στους Περιστεριώτες.

Κόντρα στον ΟΦΗ ο ΠΑΣ Γιάννινα προηγήθηκε με την προβολή του Ροσέρο μετά την ασίστ του Μορέιρα, ωστόσο ο Τοράλ ισοφάρισε για τον ΟΦΗ. Τη λύση στους Γιαννιώτες έδωσε ο Μπάλαν που ήρθε από τον πάγκο και έβαλε γκολ στην πρώτη του επαφή με τα δίχτυα. Ωστόσο, δεν έμελλε να πάρει τη νίκη ο ΠΑΣ. Στο 89' η στραβοκλωτσιά του Λάρσον μετατράπηκε σε ασίστ για τον Ντιουσέ που έβαλε το γκολ της ζωής του και ισοφάρισε σε 2-2. Όπου φτωχός κι η μοίρα του για τον ΠΑΣ Γιάννινα...

Ο νυν νίκησε τον πρώην...

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου ο ΠΑΣ Γιάννινα αντιμετώπησε τον Ιωνικό στη Νεάπολη. Οι Νικαιώτες προηγήθηκαν στο σκορ με δύο γκολ από στατικές φάσεις των Λοβέρα και Άοσμαν σε ένα κάκιστο πρώτο μέρος για τους Γιαννιώτες. Ο Στάικος έβγαλε τους αρνητικούς Μπιλμπάο και Ριένστρα και ο ΠΑΣ με τους Τζίμα και Κιάκο βελτιώθηκε. Πήρε δύο πέναλτι στα οποία υπέπεσε ο Βαλεριάνος και με εκτελεστή και στα δύο τον Εραμούσπε ισοφάρισε σε 2-2. Μάλιστα θα μπορούσε να κάνει την ολική ανατροπή και να πάρει το διπλό αν ο Μπάλαν άφηνε την μπάλα για τον Μορέιρα που ήταν σε κενή εστία...

Την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχτηκε τον Αστέρα Τρίπολης του Ηρακλή Μεταξά, οποίος έγινε δεκτός με έντονες αποδοκιμασίες.  Οι Τριπολιτσιώτες προηγήθηκαν με το γκολ του Ρεγκίς στις αρχές του β' ημιχρόνου, ωστόσο ο ΠΑΣ ισοφάρισε με τον Ρουμάνο Μπάλαν και πήρε τη νίκη με λυτρωτή τον Μανσούρ Φοφανά που πέτυχε το 2-1 με το παρθενικό του γκολ...

Εφιαλτικό φινάλε με ήττες

Το φινάλε του πρώτου γύρου ήταν εφιαλτικό για τον ΠΑΣ Γιάννινα, με τη γιαννιώτικη ομάδα να γνωρίζει 3 ήττες μέσα σε 8 ημέρες. Αρχικά ηττήθηκε με 2-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, σε ένα παιχνίδι που τέλειωσε πριν καν αρχίσει. Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν δυνατά και προηγήθηκαν στο 8' με κεφαλιά του Ίγκνασον, ενώ πέτυχαν στο 10' δεύτερο γκολ με πέναλτι του Σβαμπ, πέναλτι που υπέπεσε ο Σόρια πάνω στον Ολιβέιρα. Η αντίδραση του ΠΑΣ ήρθε για ένα τέταρτο μόνο στην επανάληψη με τον Ροσέρο, ωστόσο ήταν ήδη αργά...

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου ο ΠΑΣ Γιάννινα ταξίδεψε στη Μαγνησία και αντιμετώπισε τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό. Ένα από τα πολλά black out της γιαννιώτικης ομάδας στις αρχές της επανάληψης έδωσε τη δυνατότητα στον Σέρβο Οζέγκοβιτς να πετύχει μέσα σε 8 λεπτά δύο γκολ, εκμεταλλευόμενος ισάριθμα τραγικά αμυντικά λάθη. Ο Μπάλαν ήρθε και πάλι από τον πάγκο και μείωσε, ωστόσο ο ΠΑΣ ήταν και άτυχος εκτός από κακός καθώς η κεφαλιά του Παμλίδη στις καθυστερήσεις βρήκε το οριζόντιο δοκάρι...

Το κλείσιμο του πρώτου γύρου έγινε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Ο Άρης έψαχνε ρεβάνς για τις περσινές ήττες και το εκκωφαντικό 0-5 στο «Βικελίδης» και κατάφερε και την πήρε. Το 3-4-3 του Στάικου δεν έπιασε και στο δεύτερο ημίχρονο ο Άρης έκανε πάρτι. Αρχικά με τον Φαμπιάνο με πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ανόητα ο Μπιλμπάο και στη συνέχεια με τους Ενκουλού, Οντουμπάτζιο και Πάλμα να κάνουν πάρτι στην παραπαίουσα άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα. Ένα βαρύ 0-4 για τον ΠΑΣ Γιάννινα και ένας βαρύς συνολικά αμυντικός απολογισμός με 28(!) γκολ παθητικό, κάτι που αποδεικνύει τον κακό σχεδιασμό και την κακή ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.

Τα μεταγραφικά δεδομένα

Το τέλος του πρώτου γύρου βρήκε τον ΠΑΣ Γιάννινα στην 11η θέση μαζί με τη Λαμία με 9 βαθμούς. Πιο κάτω υπάρχουν μόνο ο Λεβαδειακός και ο Ιωνικός με 7 βαθμούς. Αυτές οι 4 ομάδες μαζί με τον ΟΦΗ και ενδεχομένως και τον Αστέρα Τρίπολης θα παλέψουν για την παραμονή στο δεύτερο γύρο και τα play out.

Με δεδομένα τα προβλήματα τραυματισμών, τις ελλείψεις και τα κενά στο ρόστερ καλείται η διοίκηση Χριστοβασίλη να διορθώσει τις παραλείψεις του καλοκαιριού. Είναι πασιφανές ότι η ομάδα χρειάζεται οπωσδήποτε βασικό τερματοφύλακα, στόπερ, δύο χαφ και έναν επιθετικό που να παίζει και στα πλάγια. Ήδη αποκτήθηκε ο Σωτήρης Νίνης για 1,5 χρόνο. Ο 32χρονος είναι ποιοτικό χαφ, ωστόσο είναι ένα στοίχημα η ετοιμότητά του καθώς έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι από τον Βόλο και παρέμεινε για αρκετούς μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης.

Για τη θέση του τερματοφύλακα φιγουράρει ο Παναγιώτης Τσιντώντας. Ο Κατερινιώτης πορτιέρο έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι με την ΑΕΚ, η οποία μάλλον θέλει να τον δώσει στη Λαμία, ωστόσο ενδεχομένως να μετρήσει η προσωπική γνωριμία του Τσιντώτα με τον προπονητή τερματοφυλάκων του ΠΑΣ, Γιάννη Πλαβούκο. Το θέμα με τον τερματοφύλακα αναμένεται να μείνει ανοιχτό μέχρι τον Δεκέμβριο καθώς η ΑΕΚ δεν βιάζεται να αποφασίσει που θα τον δώσει δανεικό. 

Κοντά στον ΠΑΣ Γιάννινα είναι και ο Φεντερίκο Τζίνο. Ο Ουρουγουανός με το ιταλικό διαβατήριο αγωνίζεται στην Αργεντινή και την Πλατένσε, ωστόσο αρκετά αργεντίνικα ΜΜΕ θεωρούν δεδομένη τη μεταγραφή του στην Ευρώπη. Έκανε τα πρώτα του βήματα στη Ντεφενσόρ στην πατρίδα του και το 2015 βρέθηκε στην Ιταλία αγωνιζόμενος με την Κάρπι. Συνέχισε στη Βραζιλία και από το 2017 παίζει στην Αργεντινή. Έχει φορέσει τη φανέλα των Όλντ Μπόις μετά της Αλδοσίβι και πλέον αγωνίζεται στην Πλατένσε.

Πέρα από τους Τσιντώτα και Τζίνο ο ΠΑΣ κινείται και για έναν στόπερ. Από πλευράς ΠΑΟΚ μέχρι στιγμής δεν εκφράζεται επιθυμία για δανεισμό του Κάργα, κάτι που φαίνεται να μην επιθυμεί και ο ίδιος ο παίκτης. Επομένως η διοίκηση της γιαννιώτικης ομάδας είναι αναγκασμένη να κοιτάξει αλλού και να ξαναβάλει στο τραπέζι την περίπτωση του στόπερ από τη Λατινική Αμερική που έβαλε στο συρτάρι το καλοκαίρι μετά τον δανεισμό του Μπαγκαλιάνη από τον Ολυμπιακό...