Ήττα από τα… αποδυτήρια, ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

on .

paok

Πριν καλά καλά ξεκινήσει «τέλειωσε» το σαββατιάτικο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες ηττήθηκαν με 2-0 από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας για την 11η αγωνιστική της Super League, σε μια αναμέτρηση που κρίθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Δικέφαλος του Βορρά πήρε γρήγορο προβάδισμα με τα γκολ των Ίγκασον (8’) και Σβαμπ (10’) και με «σβηστές μηχανές» επικράτησε της ομάδας της Ηπείρου που απείλησε μόνο στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Στους 9 βαθμούς και την 9η θέση της βαθμολογίας παρέμεινε ο ΠΑΣ Γιάννινα, «σφαγή» στην ουρά της βαθμολογίας μετά την νίκη του Ιωνικού επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

A ρκετά νωρίς κρίθηκε ο αγώνας του ΠΑΣ Γιάννινα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Οι Γιαννιώτες έκαναν για ακόμα μια φορά κακό πρώτο ημίχρονο και με δύο γκολ από τα αποδυτήρια βρέθηκαν από το ξεκίνημα στο καναβάτσο. Ο Δικέφαλος του Βορρά προηγήθηκε με τους Ίγκασον (8’) και Σβαμπ (10’) και διατήρησε με ευκολία τη νίκη καθώς ο ΠΑΣ έχασε τις ευκαιρίες του στο ξεκίνημα της επανάληψης με τον Ροσέρο. Ο διαιτητής Περράκης χάρισε δεύτερη κίτρινη και αποβολή στον Κουλιεράκη.

Πώς έπαιξαν

Τους «χρυσούς» σκόρερ στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης Κλαούντιου Μπάλαν και Μανσούρ Φοφανά επιστράτευσε στο ματς με τον ΠΑΟΚ, ο Θανάσης Στάικος, ο οποίος είχε να καλύψει το κενό του τραυματία Καραχάλιου με τον Λιάσο, ενώ έκανε τέσσερις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι.  Οι παίκτες που χάρισαν τη νίκη στους Γιαννιώτες στο ματς της περασμένης Δευτέρας πήραν τις θέσεις των Παμλίδη και Μορέιρα αντίστοιχα.

Η διάταξη που χρησιμοποιήθηκε από τον Αργείο τεχνικό ήταν και πάλι το 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αθανασίου, δεξί μπακ ο Σόρια, αριστερό ο Πήλιος και δίδυμο στα στόπερ οι Παντελάκης και Εραμούσπε. Αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Μπιλμπάο και Λιάσος, έχοντας μπροστά τους τον Λώλη. Δεξιά στην επίθεση έπαιξε ο Ροσέρο, αριστερά ο Φοφανά και στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Μπάλαν.

Με 4-2-3-1 και αρκετές αλλαγές παρέταξε τον ΠΑΟΚ ο Ρουμάνος τεχνικός  Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Κοτάρσκι ήταν  κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Σάστρε και αριστερό ο Ράφα Σοάρες, ενώ στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Κουλιεράκης και Ίνγκασον. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Σβαμπ και Ντάντας, επιτελικό χαφ ο Ελ Καντουρί, αριστερό εξτρέμ ο Κωνσταντέλιας και δεξί ο Ζίβκοβιτς, ενώ στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Ολιβέιρα.

Άμεσο προβάδισμα με Ίνγκασον

Με άγριες διαθέσεις μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΣ περιορίστηκε πλήρως σε παθητικό ρόλο. Οι παίκτες του Θανάση Στάικου δεν μπορούσαν να αλλάξουν δύο πασες στο ξεκίνημα του αγώνα και ο Δικέφαλος του Βορρά κατάφερε με το «καλημέρα» να δημιουργήσει απειλές για την εστία του Αθανασίου. Μόλις στο 2’, από σέντρα του Ράφα Σοάρες από αριστερά, ο Πήλιος έκανε το τσαφ και η μπάλα του έφυγε, αποδέκτης της μπάλας ήταν ο Ζίβκοβιτς που έκανε το σουτ με το δεξί, όμως ο Αθανασίου του έκλεισε το οπτικό πεδίο και έκανε σωτήρια επέμβαση, στερώντας από τον ΠΑΟΚ το γρήγορο γκολ.

Η πίεση που άσκησε ο ΠΑΟΚ απέφερε καρπούς πολύ γρήγορα στο ματς και συγκεκριμένα στο 8’. Ο Ράφα Σοάρες εκτέλεσε από αριστερά το φάουλ που κέρδισε ο Κωνσταντέλιας και ο προωθημένος Ίνγκασον κέρδισε στην εναέρια μονομαχία τον Εραμούσπε και με γυριστή κεφαλιά νίκησε τον Αθανασίου παρά την προσπάθεια του πορτιέρο του ΠΑΣ που άγγιξε την μπάλα, ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει το 1-0. Αυτό ήταν μάλιστα το πρώτο γκολ του Ισλανδού στο φετινό πρωτάθλημα.

Πέναλτι ο Ολιβέιρα, 2-0 με Σβαμπ

Πριν καλά-καλά ο Θανάσης Στάικος εμψυχώσει τους παίκτες του και τους δώσει ώθηση να βγάλουν αντίδραση στο γκολ που δέχτηκαν, ήρθε νέο σοκ στο επόμενο κιόλας λεπτό όπου ο ΠΑΟΚ κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Ολιβέιρα από τον Σόρια. Σε σέντρα του Σάστρε από δεξιά σε αντεπίθεση του ΠΑΟΚ, ο Ολιβέιρα κέρδισε τον Σόρια και ο Ισπανός βάζοντας το χέρι στον ώμο του Πορτογάλου τον ανέτρεψε και ο διαιτητής Περράκης καταλόγισε το πέναλτι. Στο 10’ ο Αυστριακός Σβαμπ εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι, νικώντας τον Αθανασίου για το 2-0, βάζοντας από νωρίς γερές βάσεις για τη νίκη της ομάδας του. Όσο για τον ΠΑΣ, φάνηκε καθαρά υπνωτισμένος και πώς βρισκόταν ακόμη στα αποδυτήρια, πραγματοποιώντας ένα κάκιστο ξεκίνημα. Ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Γιαννιώτες δέχτηκαν δυο γκολ από τον αντίπαλο, κάνοντας για ακόμα μια φορά φέτος κακό ξεκίνημα σε αγώνα. Το πρώτο σουτ στον αγώνα για τον ΠΑΣ ήταν από μακρινή απόσταση του Σόρια στο 18’ αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. 

Οι γηπεδούχοι παρά το μαξιλαράκι ασφαλείας με τα δυο γρήγορα γκολ, συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και στο 23’ έχασαν νέα μεγάλη ευκαιρία. Ο Ελ Καντουρί  βρήκε με διαγώνια πάσα τον Κωνσταντέλια που βγήκε φάτσα με την εστία, σούταρε, όμως η μπάλα πέρασε σύριζα δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Αθανασίου.

Επέμβαση Αθανασίου- φάση με Μπάλαν 

Μετά από ένα διάστημα όπου ο ΠΑΟΚ έπαιζε μονότερμα τον ΠΑΣ, έπεσε ο ρυθμός αλλά ο ΠΑΣ παρέμεινε ακίνδυνος για την εστία του Κοτάρσκι. Μετά από αρκετή ώρα καταγράφηκε ευκαιρία στο παιχνίδι και συγκεκριμένα για τον ΠΑΟΚ στο 40’.Οι Πορτογάλοι Ντάντας και Ολιβέιρα συνδυάστηκαν άψογα, ο τελευταίος έκανε το σουτ αλλά έδιωξε σε κόρνερ με δυσκολία ο Αθανασίου. 

Η άμυνα του ΠΑΣ βρέθηκε ξανά σε αδράνεια και στο 41’ σε σέντρα του Ράφα Σοάρες που έκανε πάρτι από αριστερά, ο Ίνγκασον αμαρκάριστος στην καρδιά της άμυνας των Γιαννιωτών πήρε την κεφαλιά αλλά η η μπάλα έφυγε άουτ. Έπρεπε να συμπληρωθούν 43 λεπτά στο πρώτο μέρος για να έρθει η πρώτη αξιόλογη στιγμή για τον ΠΑΣ. Από εκτέλεση κόρνερ του Σόρια, Μπάλαν και Ζίβκοβιτς κινήθηκαν προς την μπάλα, ο Ρουμάνος έδωσε τροχιά προς την εστία, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Ευκαιρίες με Ροσέρο στην επανάληψη

Ευρισκόμενος με τη πλάτη στον τοίχο από το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα, ο ΠΑΣ μπήκε πιο δραστήριος στο επιθετικό κομμάτι στις αρχές του δευτέρου μέρους με σκοπό να δημιουργήσει τις προυποθέσεις για ένα γρήγορο γκολ που θα τον έβαζε ξανά στη διεκδίκηση του ματς. Η πρώτη μεγάλη φάση για τον ΠΑΣ σημειώθηκε στο 50’. Έπειτα από ωραία ασίστ του Μπάλαν προς τον Ροσέρο με πάσα τακουνάκι, ο Κολομβιανός σούταρε, η μπάλα κόντραρε πάνω στον Κουλιεράκη και άλλαξε πορεία, ωστόσο ο Κοτάρσκι με εξαιρετικά αντανακλαστικά έδιωξε σε κόρνερ. Στο επόμενο λεπτό ο ΠΑΣ έφτασε κοντά στο γκολ, είχε και δοκάρι αλλά η φάση θεωρήθηκε ως μη γενόμενη. Σε γέμισμα στην περιοχή, ο Μορέιρα έβγαλε ασίστ στον Ροσέρο. Ο Κολομβιανός πρόλαβε την έξοδο του Κοτάρσκι, ωστόσο με γυριστό σουτ έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του ΠΑΟΚ. Ο Περράκης σταμάτησε τη φάση για off side μετά από υπόδειξη του βοηθού του.

Διαδικαστικά λεπτά χωρίς φάσεις

Σαν να μην του έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα, ο ΠΑΣ αντιμετώπισε και κάποια διαιτητικά λάθη. Συγκεκριμένα σε φάση που έκανε χέρι, ο Κουλιεράκης έπρεπε να δεχτεί την κίτρινη κάρτα, αλλά ο διαιτητής Περράκης του χαρίστηκε, μιας και θα ήταν η δεύτερη και ο παίκτης του ΠΑΟΚ θα έπρεπε να αποβληθεί, κάτι που θα άλλαζε τις αριθμητικές ισορροπίες. Μάλιστα, ο Λουτσέσκου αντιλήφθηκε το διαιτητικό λάθος και αντικατέστησε τον Κουλιεράκη με τον Νάσμπεργκ. Με την είσοδο του Σταματελόπουλου στο 65’ αντί του Μπάλαν, ο Θανάσης Στάικος γύρισε το σύστημα σε 4-4-1-1, τοποθετώντας στην κορυφή της επίθεσης τους Σταματελόπουλο και Ροσέρο. 

Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά και ο ΠΑΣ περιόρισε σημαντικά τον ΠΑΟΚ, ο οποίος κατέγραψε αξιόλογη φάση μετά από αρκετή ώρα. Στο 75’ ύστερα από σέντρα από αριστερά του Κωνσταντέλια, ο Φελίπε Σοάρες πήρε την κεφαλιά αλλά ήταν αδύναμη και μπλόκαρε εύκολα ο Αθανασίου.

To 2-0 παρέμεινε μέχρι το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Περράκη, με τους Γιαννιώτες να παραμένουν στους 9 βαθμούς έπειτα από 11 αγωνιστικές.  Στον Βόλο ταξιδεύει την ερχόμενη Πέμπτη (7 μ.μ) η ομάδα του Θανάση Στάικου για να αντιμετωπίσει τον ΝΠΣ Βόλο στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Οι Βολιώτες που αγωνίστηκαν, επίσης, το Σάββατο αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 2-2 στη Λαμία.

Διαιτησία: Περράκης (Απτόσογλου- Χριστάκογλου)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Ράφα Σοάρες, Κουλιεράκης (64’ Νάσμπεργκ), Ίνγκασον, Σάστρε, Σβαμπ, Ντάντας, Ελ Καντουρί (71’ Φελίπε Σοάρες), Κωνσταντέλιας (79’ Μπίσεσβαρ), Ζίβκοβιτς, Ολιβέιρα (79’ Μπράντον Τόμας).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Aθανασίου, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Μπιλμπάο, Λώλης (81’ Παμλίδης), Λιάσος (90+1’ Τσίρης), Φοφανά (46’ Μορέιρα), Ροσέρο (90+1’ Τσάβος), Μπάλαν (65’ Σταματελόπουλος).

Θανάσης Στάικος (ΠΑΣ Γιάννινα):

«Σε ένα τέτοιο παιχνίδι όταν το σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο είναι 2-0 δεν είναι εύκολο να μπορέσεις να αντιδράσεις και να αντιστρέψεις μια τέτοια κατάσταση. Το κάναμε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, όμως ήταν δύσκολο να γίνει και επί του ΠΑΟΚ. Έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, στην ουσία κρίθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο. Όλο το πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή. Η ομάδα μας κατάφερε να βγάλει αντίδραση μόνο στο πρώτο 20λεπτο του δευτέρου ημιχρόνου. Εκεί πιέσαμε κατά διαστήματα τον ΠΑΟΚ, κάναμε κάποιες ευκαιρίες που θα μπορούσαμε να μειώσουμε το σκορ και να διεκδικήσουμε κάτι μέχρι το τέλος. Σταδιακά ανέκτησε και πάλι την υπεροχή από το 70-75’ και έπειτα και δεν μπορέσαμε να αντιδράσουμε μέχρι το τέλος, έστω για τη μείωση του σκορ.

Η συνέχεια είναι δύσκολη για μας και πολύ γρήγορα το μυαλό μας στρέφεται στο παιχνίδι εναντίον του Βόλου την προσεχή Πέμπτη».

Για το που αποδίδει τα δύο γρήγορα γκολ του ΠΑΟΚ: «Περιμέναμε μεγάλη πίεση από τον ΠΑΟΚ. Είμαστε μια ομάδα που θέλει να χτίσει παιχνίδι από πίσω, αλλά ο ΠΑΟΚ πίεσε πάρα πολύ ψηλά. Επίσης, ξέραμε ότι ειδικά από τη δεξιά του πλευρά βγάζει συνεργασίες και προσπαθήσαμε να τις μπλοκάρουμε, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Αν συνυπολογίσουμε ότι το στην πρώτη στατική φάση γίνεται το πρώτο γκολ. Μένουμε πίσω στο σκορ και πολύ γρήγορα μετά από μια καλή συνεργασία από δεξιά έρχεται και το πέναλτι. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο για μια νεανική ομάδα, όπως είμαστε εμείς, να μπορέσει να διαχειριστεί το ματς.  Μπορώ να πω ότι από το 35’ και μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους τα παιδιά ισορρόπησαν και στο πρώτο 20λεπτο του β’ μέρους».

Για την παρουσία του Τζίμα στον ΠΑΣ: «Ο Παναγιώτης Τζίμας είναι ένα παιδί με αρκετά φυσικά προσόντα. Σε μας αγωνίζεται περισσότερο ως εσωτερικός μέσος στο 4-3-3 και κάποιες φορές και στις πτέρυγες. Είναι ένα παιδί που έχει να δώσει πράγματα. Ταχυδυναμικός, γρήγορος, ταχύς με και χωρίς την μπάλα. Σαφώς χρειάζεται βελτίωση σε κάποιους τομείς. Νομίζω ότι οι συμμετοχές που κάνει στην ομάδα μας θα τον βοηθήσουν για την εξέλιξή του».

Ραζβάν Λουτσέσκου (ΠΑΟΚ) 

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νέο ξεκίνημα. Η αρχή ήταν όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, όχι τώρα. Είμαστε σε μία διαδικασία με θετικά και αρνητικά και αυτό φαίνεται και στις διάφορες στιγμές που έχουμε μέσα στη σεζόν. Θα ήθελα πολύ να σας πω ότι θα κάνουμε νίκες μέχρι το τέλος, αλλά δεν είναι έτσι. Περιμένουμε μια ενδιαφέρουσα σεζόν μέχρι το τέλος, θα υπάρχουν σημαντικές νίκες, αλλά και αποτελέσματα που δεν θα τα περιμένουμε.

Δουλεύουμε με τη ψυχή και την καρδιά μας στις προπονήσεις και να προετοιμαζόμαστε καλά για τα παιχνίδια. Με την ίδια θέληση θέλουμε να κερδίζουμε  όλα τα παιχνίδια. Η δουλειά που γίνεται φέτος θα φανεί καλύτερα την επόμενη σεζόν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα τα παρατήσουμε και δεν θα δουλεύουμε, εννοείται πως παλεύουμε για να βρεθούμε σε όσο ψηλότερη θέση γίνεται».

Για το γεγονός ότι μπορεί να είναι κέρδος για τον ΠΑΟΚ να ανοίξει τις επιλογές του: «Σίγουρα είναι κάτι θετικό, μας λυπεί το γεγονός ότι δεν έχουμε ματς μέσα στην εβδομάδα που θα εξασφάλιζαν χρόνο συμμετοχής και μεγαλύτερο κίνητρο στους παίκτες. Έχουμε ένα δυνατό γκρουπ που πρέπει να το δουλεύουμε συνεχώς, ίσως ότι τόσο δυνατό όσο θα ήθελα. Έχουμε συζητήσει ότι μέσα στη σεζόν ότι ο καθένας θα βρει τον ρόλο του και θα έχει την ευκαιρία να βοηθήσει την ομάδα. Ο λόγος που δεν είμαστε τόσο δυνατό γκρουπ είναι ότι είμαστε νέο γκρουπ, με παίκτες από διαφορετικές χώρες και χωρίς μεγάλη εμπειρία. Ο χρόνος θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτερο γκρουπ.

Η έλλειψη ωριμότητας και δεσμών ανάμεσα στους παίκτες μας οδήγησαν ώστε να το... πληρώσουμε χάνοντας βαθμούς που θα μπορούσαμε να πάρουμε σε κάποια ματς με βάση την εικόνα που είχαμε. Όσο περνάει ο καιρός θα μας βοηθήσει, κάθε παιχνίδι είναι μάθημα για εμάς. Σίγουρα έχουμε πράγματα να δουλέψουμε σήμερα στο ματς, θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει και άλλα γκολ».