Ο Γύρος της Λίμνης κορυφαίο αθλητικό – τουριστικό γεγονός

on .

GYROS LIMNHS 3 18 9 22

• Σε κορυφαίο αθλητικό γεγονός όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της χώρας έχει αναδειχθεί ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων, μία διοργάνωση που διατήρησε την αίγλη της και φέτος με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Η «καρδιά» του σπουδαίου αθλητικού γεγονότος «χτύπησε» στα Γιάννενα το Σαββατοκύριακο όπου οι διοργανωτές του Ιoannina Lake Run μαζί με τους συνδιοργανωτές Δήμο Ιωαννιτών, Περιφέρεια Ηπείρου

και Επιμελητήριο Ιωαννίνων, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η διοργάνωση να στεφθεί από επιτυχία. 

Οι συμμετοχές στους αγώνες του Γύρου Λίμνης των 30 χλμ., που αποτελεί το βασικό αγωνιστικό event, και τους παραλίμνιους δρόμους των 10 και των 5 χλμ. ξεπέρασαν τις 3.000, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή και στους αγώνες ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως οι αγώνες για μαθητές Δημοτικού με την επωνυμία lake Run Kids Race, ο Παραλίμνιος Δρόμος 1.000 μ. για ΑμεΑ, ο πρωτότυπος αγώνας «Μαμα - Καρότσι» και ένα Family Run.

Οι εικόνες με τους δρομείς να τρέχουν περιμετρικά της λίμνης, τον κόσμο να τους χαρίζει το πιο θερμό του χειροκρότημα και οι εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα, θύμισαν τις εποχές προ πανδημίας.

Πέραν της σπουδαιότητας του Γύρου Λίμνης ως αθλητική διοργάνωση, τα οφέλη για την πόλη των Ιωαννίνων ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τον τουρισμό, μιας και δρομείς με τις οικογένειές τους αλλά και λάτρεις των αγώνων δρόμου συνδύασαν τη συμμετοχή τους με μία εξόρμηση στην πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα το Ioannina Lake Run ετοιμάζει βαλίτσες για Αθήνα, μετά την πρόταση του γενικού διευθυντή του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνου Χαλιορή για τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης - δορυφόρου στην πρωτεύουσα, όπου θα προβληθεί ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων και τα Γιάννενα.

Κατάρριψη ρεκόρ!

Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα των 30 χιλιομέτρων του Γύρου Λίμνης αναδείχτηκε ο Κωνσταντίνος Σταμούλης από τον ΓΑΣ Αγρινίου με χρόνο 01.38.01, ο οποίος τερμάτισε πρώτος για τέταρτη συνεχή χρονιά στον μεγάλο αγώνα καταφέρνοντας να πετύχει την καλύτερη επίδοση από καταβολής της διοργάνωσης. Το ρεκόρ του Δ. Θεοδωρακάκου ήταν 1.39.35, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατέρριψε και το 1:38.21, που είχε πετύχει και παλι ο Δ. Θεοδωρακάκος στον 5ο Γύρο Λίμνης, όταν, όμως, η διαδρομή δεν ήταν επίσημα καταμετρημένη.

Δεύτερος τερμάτισε ο Χαράλαμπος Πιτσώλης από τον ΓΑΣ Ιλισού με 01.40.56 και τρίτος ο Παναγιώτης Μπουρίκας από τον Παναθηναϊκό PUMA Running Team με χρόνο 01.44.04.

Στην κατηγορία των γυναικών στα 30 χιλιόμετρα, πρώτη τερμάτισε η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου με χρόνο 01.57.42, δεύτερη η Σταματία Νούλα με 02.02.45 και τρίτη η Βηθλεέμ Σάπιου με 02.08.51.

Στην εκκίνηση του αγώνα των 30 χλμ. βρέθηκαν 1.087 δρομείς, ενώ άλλοι 63 ξεκίνησαν μία ώρα νωρίτερα, συμμετέχοντας στο δυναμικό βάδισμα, στην ίδια διαδρομή.

Τις απονομές στους νικητές των 30 χλμ. έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και στις νικήτριες ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ηπείρου.

Παράλληλα, έγινε και η απονομή των χρηματικών επάθλων των 600, 300 και 150 ευρώ, που έχει αθλοθετήσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου από τον πρόεδρο της Τράπεζας Κώστα Ζωνίδη και τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου Βασίλη Κολιό, ενώ στον Κώστα Σταμούλη δόθηκε και μια επιπλέον επιταγή 300 ευρώ για την κατάρριψη του ρεκόρ διαδρομής.

Στα 10 χλμ

Στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων πρώτος βγήκε ο Νίκος Σταμούλης με 30.56 (αδερφός του νικητή των 30 χλμ), δεύτερος ο Μάριος Μπαλούκας με 34.02 και τρίτος ο Γιώργος Πέτσης με 36.43.

Στις γυναίκες πρώτη ήταν η Ντίνα Μαργαρίτα με χρόνο 40.25, δεύτερη η Κουμούδη Κατερίνα με 42.05 και τρίτη η Καβουρίδου Μαρία με 43.27. 

Στον αγώνα των 10 χλμ. συμμετείχαν 434 αθλητές. 

Στα 5 χλμ.

Στο βάθρο του νικητή του αγώνα των 5 χλμ. του Ioannina Lake Run επέστρεψε ο Νέστορας Κολιός. Ο Γιαννιώτης αθλητής τερμάτισε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης το Σάββατο, κατακτώντας το τρίτο του χρυσό μετάλλιο τα τέσσερα τελευταία χρόνια, καθώς μόνο πέρυσι έχασε την πρωτιά, εξαιτίας της ακύρωσης της συμμετοχής του. Σε μια έντονα ανταγωνιστική κούρσα, ο Νέστορας Κολιός έκοψε την κορδέλα του νικητή σε χρόνο 15.32, αφήνοντας στη 2η θέση τον Γιώργο Σταμούλη με χρόνο 15.41, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Νικόλαος Πονηρέας (ΑΕ Μεσογείων Αμεινίας Παλληνεύς) σε 16.15. 

Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Χρυσούλα Ανδρούτσου του Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων με χρόνο 19.52, στη δεύτερη η Ελένη Νικολοπούλου του ΓΑΣ Αγρινίου, που κάλυψε την απόσταση σε 20.09, και τρίτη η Σταυρούλα Παπαδοπούλου (Αρσάκειο) με χρόνο 20.53. Συνολικά στον αγώνα των 5 χλμ. έτρεξαν 702 δρομείς κάθε ηλικίας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτοι νικητές των γενικών κατηγοριών στεφανώθηκαν με τα στεφάνια των νικητών, τα οποία δημιούργησαν τα παιδιά, που συμμετείχαν σε δημιουργικό εργαστήρι στην «Εβδομάδα Λίμνης».

Οι αγώνες ψυχαγωγικού χαρακτήρα

Από εκεί που κόπηκε το νήμα το 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε φρένο στους δωρεάν αγώνες ψυχαγωγικού χαρακτήρα του Ioannina Lake Run, το ξανάπιασε φέτος η διοργάνωση, με τη δίψα μικρών και μεγάλων για συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Συνολικά 127 οικογένειες, αποτελούμενες από 362 μέλη στο σύνολο, βρέθηκαν στη γραμμή της εκκίνησης, με τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρη Πάνου να δίνει το σύνθημα για την αντίστροφη μέτρηση. Στον τερματισμό, τους μικρούς συμμετέχοντες περίμενε ένα αναμνηστικό μετάλλιο

Μεγάλη η συμμετοχή και στο Lake Run Kids Race, τον αγώνα για μαθητές των τεσσάρων τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος με τη χορηγική υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου. Συνολικά έτρεξαν 280 μαθητές. 

Το «Μαμά Καρότσι» και ο αγώνας ΑμεΑ

 Στην αφετηρία για τον Παραλίμνιο Δρόμο «Μαμά Καρότσι», βρέθηκαν 33 μαμάδες και ένας μπαμπάς, που διήνυσαν την απόσταση του 1 χλμ. σπρώχνοντας τα καρότσια με τα μωρά τους και φορώντας ένα μπλουζάκι, που δημιούργησε ειδικά για τον αγώνα ο σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας Δημήτρης Παπάζογλου. 

Η πιο δυνατή στιγμή της ημέρας όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών ήταν ο Παραλίμνιος Δρόμος 1.000 μ. ΑμεΑ, με τους θεατές να χειροκροτούν ακατάπαυστα τα 68 άτομα με διάφορες μορφές αναπηρίας και τους συνοδούς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Η χαρά στα πρόσωπά τους την ώρα της συμμετοχής τους, τη στιγμή του τερματισμού και όταν κρεμούσαν στο λαιμό τους το αναμνηστικό μετάλλιο, αποτελούν το εχέγγυο ότι ο αγώνας αυτός θα βρίσκεται σε σταθερή βάση στο πρόγραμμα του Ioannina Lake Run. 

Αφιερωμένη στους εθελοντές…

Η τελετή έναρξης που έγινε την Παρασκευή στην πλατεία Μαβίλη, ήταν αφιερωμένη στους εθελοντές του Ioannina Lake Run, την προσφορά των οποίων σημείωσαν στον χαιρετισμό τους ο διευθυντής της διοργάνωσης Ηλίας Σπυριούνης και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Αγνή Δρίμτζια, ευχόμενοι η υπεραξία και η κληρονομιά του Γύρου Λίμνης να αξιοποιηθούν από το σύνολο της πόλης. Τη δέσμευση για συνεχή στήριξη σε κάθε προσπάθεια του Ioannina Lake Run να μακροημερεύσει και να μεγαλώσει, ανέλαβαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Χάρης Λαζάνης, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Ιωαννιτών Νίκος Τσόλης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των εθελοντικών ομάδων του Ioannina Lake Run.