Ενός κακού… μύρια έπονται!

on .

PAO PAS 2 18 9 22

Βαριά ήττα με 3-0 γνώρισε το βράδυ του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για την 5η αγωνιστική της  Super League. Οι Γιαννιώτες πλήρωσαν για ακόμα ένα παιχνίδι ατομικά λάθη και οι «πράσινοι» με χατ τρικ του Ισπανού Αϊτόρ (44', 54', 70') συνέχισαν το απόλυτο σερί νικών τους.  Εγκεφαλική διάσειση υπέστη ο τερματοφύλακας Σούλης σε σύγκρουση με τον Σποράρ του Παναθηναϊκού, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε. Παρά την ήττα ο ΠΑΣ παρέμεινε στην 9η θέση μετά τις ισοπαλίες στο Ατρόμητος - Λαμία (0-0) και Λεβαδειακός - Αστέρας Τρίπολης (1-1), αλλά και την ισοπαλία του ΟΦΗ με τον ΠΑΟΚ, με τους Κρητικούς να ισοφαρίζουν στο δωδέκατο λεπτό των καθυστερήσεων. 

Τ ην πιο βαριά φετινή του ήττα υπέστη το βράδυ του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς ηττήθηκε με 3-0 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι Γιαννιώτες ήταν εντελώς ακίνδυνοι επιθετικά, δεν δέχτηκαν έντονη πίεση αμυντικά, ωστόσο πλήρωσαν τα ατομικά λάθη και δέχτηκαν δύο από τα τρία γκολ από στατικές φάσεις και συγκεκριμένα εκτελέσεις φάουλ. Κομβικό σημείο το πρώτο γκολ στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου. Πρωταγωνιστής για τον Παναθηναϊκό ο Ισπανός Αϊτόρ που πέτυχε χατ τρικ (44', 54', 70'). Συνεχίζεται η κακοδαιμονία των τραυματισμών, εγκεφαλική διάσειση υπέστη ο τερματοφύλακας Σούλης σε σύγκρουση του με τον επιθετικό Σπόραρ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου και διανυκτέρευσε το Σάββατο. Ο πορτιέρο των Γιαννιωτών τελικά πήρε εξιτήριο χθες το απόγευμα και σε λίγες μέρες αναμένεται να τεθεί και πάλι στην διάθεση του Θανάση Στάικου. 

Πώς έπαιξαν

Με 3-4-3 παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα στο ματς με τον Παναθηναϊκό ο Θανάσης Στάικος και τριάδα στόπερ, προτιμώντας για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι διαφορετικό σχηματισμό από το αγαπημένο του 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Σούλης και την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Εραμούσπε, Παντελάκης και Μπαγκαλιάνης. Στη δεξιά πτέρυγα κινήθηκε ο Σόρια και στην αριστερή ο Ποζνάνσκι, ενώ Καραχάλιος και Μπιλμπάο ήταν τα δύο εσωτερικά χαφ. Την τριπλέτα της επίθεσης αποτελούσαν, αριστερά ο Τζίμας, δεξιά ο Παμλίδης και στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Ροσέρο. 

Aπό την πλευρά του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τον Παναθηναϊκό με διάταξη 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Μπρινιόλι, δεξί μπακ ο Σάντσες, αριστερό ο Γκάνεα και στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Πούγγουρας και Σάρλια. Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν οι Ρούμπεν Πέρεθ, Τσέριν και Κουρμπέλης,στα άκρα της επίθεσης οι Αϊτόρ και Παλάσιος και στην κορυφή ο Σπόραρ.

Δοκάρι με Γκάνεα - τραυματισμός Σούλη

Παρά την καυτή ατμόσφαιρα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο ΠΑΣ Γιάννινα μπήκε ψύχραιμα στο παιχνίδι. Οι Γιαννιώτες έκλειναν σωστά τους χώρους και δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα από την αθηναϊκή ομάδα. Ενδεικτικό είναι ότι η πρώτη αξιόλογη φάση προήλθε από τύχη και όχι κάποια συνεργασία. Συγκεκριμένα, στο 10' ο Γκάνεα έκανε τη σέντρα σουτ από αριστερά και η μπάλα βρήκε στη συμβολή των δοκαριών της εστίας του Σούλη. Η επόμενη καλή στιγμή στο παιχνίδι ανήκε και πάλι στον Παναθηναϊκό. Στο 15’ έπειτα από ωραία συνεργασία Αιτόρ και Σπόραρ, εκείνος έκανε το συρτό σουτ εντός περιοχής αλλά ο Σούλης έπεσε και μπλόκαρε την μπάλα. Οι γηπεδούχοι είχαν πιο επιθετικό μοτίβο στη συνέχεια και εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα του ΠΑΣ φάνηκαν πιο απειλητικοί. Στο 20’ από κεφαλιά-πάσα του Κουρμπέλη,ο Αϊτόρ έκανε το διαγώνιο σουτ εκτός περιοχής αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

H γκίνια των τραυματισμών κυνήγησε και στο σαββατιάτικο ματς τους Γιαννιώτες με άτυχο αυτή τη φορά τον τερματοφύλακα Βασίλη Σούλη. Στο 22’ ο Σούλης πήγε να βγει με το κεφάλι να διώξει εκτός περιοχής, συγκρούστηκε με τον Σλοβένο επιθετικό Σπόραρ ο οποίος τον χτύπησε με το στήθος στο κεφάλι και ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ έπεσε στο έδαφος 

Ο Σούλης μεταφέρθηκε ζαλισμένος εκτός αγωνιστικού χώρου και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο Μetropolitan. Οι εξετάσεις έδειξαν εγκεφαλική διάσειση και ο Πατρινός πορτιέρο παρέμεινε το Σάββατο για νοσηλεία.  Ο Αθανασίου στο 28’ αντικατέστηκε τον τραυματία Σούλη. Να σημειωθεί ότι εντός πέντε αγωνιστικών ο Σούλης είναι ο τρίτος παίκτης του ΠΑΣ που χτυπάει στο κεφάλι μετά τους Παντελάκη στο ματς με τον Ολυμπιακό και τον Πριόρ σε αυτό με τη Λαμία. 

Προβάδισμα με Αϊτόρ για το «τριφύλλι»

Στο 30’ από εκτέλεση φάουλ του Σόρια, ο Μπαγκαλιάνης πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ. Δεκαπέντε λεπτά μετά τον τραυματισμό του Σούλη και συγκεκριμένα στο 37’ ο Σπόραρ που είχε συγκρουστεί με τον τερματοφύλακα του ΠΑΣ δεν μπόρεσε να συνεχίσει στο ματς και αντικαταστάθηκε από τον Ιωαννίδη.

Οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων προσπάθησαν να ξαναμπούν σε αγωνιστικό ρυθμό μετά τις συνεχόμενες διακοπές λόγω των τραυματισμών, με τους γηπεδούχους στο 44’ να παίρνουν κεφάλι στο σκορ έπειτα από στατική φάση. Τζίμας και Μπιλμπάο έχασαν την μπάλα μεταξύ τους και ο Παλάσιος κέρδισε φάουλ από τον Τζίμα. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Αϊτόρ, ο οποίος πέρασε την μπάλα πέρασε μέσα από το τείχος και την έστειλε στα δίχτυα του Αθανασίου ανοίγοντας το σκορ για τους γηπεδούχους. Μεγάλη ευθύνη είχαν οι παίκτες που ήταν στο τείχος το οποίο κατά την εκτέλεση του φάουλ άνοιξε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει ο Αθανασίου

Στα οκτώ λεπτά των καθυστερήσεων ενός πρώτου μέρους -κακού ποιοτικά- με σκληρά μαρκαρίσματα, ο ΠΑΣ προσπάθησε να ανέβει ψηλά στο γήπεδο χωρίς να δημιουργήσει απειλή για την εστία του Μπρινιόλι.

Ολέθριο λάθος Αθανασίου

Ο Παναθηναϊκός απείλησε για πρώτη φορά στην επανάληψη, στο 48'. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Αϊτόρ από δεξιά, ο Αθανασίου συγκρούστηκε στην έξοδο του με τον Εραμούσπε, η μπάλα στρώθηκε στον Παλάσιος που έκανε το σουτ, όμως ο νεαρός πορτιέρο του ΠΑΣ κατάφερε να αποκρούσει την μπάλα και στη συνέχεια απομάκρυναν οι αμυντικοί. Από μακρινό σουτ με φάλτσα του Ποζνάνσκι στο 50'  αιφνιδιάστηκε ο Μπρινιόλι, αλλά τελικά ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού κατάφερε και μπλόκαρε την μπάλα.

Οι γηπεδούχοι βρήκαν και πάλι δίχτυα στο 54’ με πρωταγωνιστή και πάλι τον Αϊτόρ. Από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ισπανού,η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του Αθανασίου και κατέληξε στα δίχτυα του ΠΑΣ για το 2-0. Απαρηγόρητος ήταν ο τερματοφύλακας Αθανασίου μετά το ολέθριο λάθος που έκανε. Αμέσως οι συμπαίκτες του στον ΠΑΣ και κυρίως ο αρχηγός Παντελάκης, αλλά και ο επιθετικός Ιωαννίδης του Παναθηναϊκού έσπευσαν να παρηγορήσουν τον νεαρό πορτιέρο των Γιαννιωτών. Τα λάθη είναι μέσα στο ποδόσφαιρο, όμως η μοίρα των τερματοφυλάκων είναι ότι τα δικά τους φαίνονται και στοιχίζουν περισσότερο λόγω θέσης. 

Μετά τη διπλή αλλαγή του ΠΑΣ στο 64’ και την έξοδο των Τζίμα και Παμλίδη, το σύστημα παρέμεινε 3-4-3 με τον Σταματελόπουλο να πηγαίνει στην κορυφή της επίθεσης, τον Μορέιρα αριστερά και τον Ροσέρο να μετατοπίζεται δεξιά.

Χατ-τρικ από τον Αϊτόρ

Όσο κυλούσε ο χρόνος ο ΠΑΣ δεν μπορούσε να δημιουργήσει τις προυποθέσεις να φανεί απειλητικός για την αντίπαλη εστία. Απεναντίας οι «πράσινοι» έχοντας σε τρελά κέφια τον Αιτόρ τριπλασίασαν τα τέρματά τους και κλείδωσαν τη νίκη. Στο 70’ από γέμισμα του Σάρλια από την άμυνα,ο Ιωαννίδης με κεφαλιά βρήκε τον Αϊτόρ. 

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός έκανε την ατομική ενέργεια, πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Εραμούσπε, η μπάλα του στρώθηκε και με λίγη δόση τύχης, καθώς κέρδισε και την κόντρα, με πλασέ νίκησε τον Αθανασίου και έκανε το 3-0. Χατ-τρικ από τον Αϊτόρ που έφτασε συνολικά τα τέσσερα γκολ και οπωσδήποτε θα τον θυμούνται για καιρό οι παίκτες του ΠΑΣ. Όπως ήταν αναμενόμενο οι μηχανές έσβησαν μετά το τρίτο γκολ των γηπεδούχων και τα λεπτά μέχρι τη λήξη του αγώνα ήταν διαδικαστικά.

To τελικό σφύριγμα του διαιτητή Αριστομένη Κουτσιαύτη βρήκε τους παίκτες και τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να πανηγυρίζουν το απόλυτο νικών (5/5) στο φετινό πρωτάθλημα, παραμένοντας μόνοι στην κορυφή της βαθμολογίας. Για τον ΠΑΣ Γιάννινα στις τρεις επισκέψεις του στο λεκανοπέδιο της Αττικής γνώρισε ισάριθμες ήττες, μένοντας στους 4 βαθμούς. Η αναμέτρηση στιγματίστηκε από τον τραυματισμό των Σούλη και Σπόραρ στη μεταξύ τους σύγκρουση.

Διαιτησία: Κουτσιαύτης (Κουρομπίλια-Παπαδάκης)

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Γκάνεα (74’ Χουάνκαρ), Σάρλια (81’ Σένκεφελντ), Πούγγουρας, Σάντσες, Ρούμπεν, Κουρμπέλης (46’Μπερνάρ), Τσέριν, Σπόραρ (37’ λ.τρ. Ιωαννίδης), Αϊτόρ, Παλάσιος (74’Βέρμπιτς).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Σούλης (28’ λ.τρ Αθανασίου), Σόρια, Ποζνάνσκι, Παντελάκης, Μπαγκαλιάνης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Τζίμας (64’Μορέιρα), Μπιλμπάο, Ροσέρο (75’ Λιάσος), Παμλίδης (64’ Σταματελόπουλος). 

  • * * 

Δηλώσεις

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):

Για το αν έχουν επηρεάσει την ψυχολογία της ομάδας οι συνεχείς τραυματισμοί παικτών: «Έχουμε την συγκυρία να είναι τραυματισμοί τέτοιου είδους με συγκρούσεις και είναι όντως αρκετοί για τις αγωνιστικές που έχουμε παίξει. Κι όντως συνέβησαν σε χρονικά σημεία που ίσως να επηρέασαν την έκβαση των παιχνιδιών, αλλά σαν ομάδα δεν πρέπει να σταθούμε σε αυτό το γεγονός και από εκεί και πέρα ελπίζουμε να μην έχουμε άλλους τραυματισμούς».

Για το αν δικαιώθηκε με την αλλαγή σχηματισμού και με πιο σκεπτικό προχώρησε σε αυτή: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που δουλεύει με τα άκρα με τους παίκτες που έχει και τον τρόπο που αναπτύσσεται και φέτος είδαμε ότι έχει και από τον άξονα τρόπους για να γίνει επικίνδυνος και με αυτό το σχηματισμό θεωρώ ότι δεν θα δίναμε χώρους στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Αν δούμε το παιχνίδι έγινε αυτό. Η ικανότητα όμως των παικτών του Παναθηναϊκού έφεραν το αποτέλεσμα κυρίως από στατικές φάσεις. Δεν νομίζω ότι έπαιξε ρόλο ο σχηματισμός, αντίθετα μας έκανε να είμαστε πιο κοντά στις γραμμές μας».

Για το αν ο Παναθηναϊκός βρίσκεται δίκαια στην πρώτη θέση και τι διαφορές είδε σε σχέση με Ολυμπιακό και ΑΕΚ: «Ο Παναθηναϊκός δίκαια είναι πρώτος και σας είπα ότι εδώ και ένα χρόνο παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Από το δεύτερο μισό του περσινού πρωταθλήματος είναι η πιο συγκροτημένη ομάδα, παίζει με συγκεκριμένο τρόπο και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Έχει υψηλά ποσοστά κατοχής, δημιουργεί ευκαιρίες και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο όμως είναι λίγες οι αγωνιστικές για να μπορούμε να κρίνουμε, όμως με βάση αυτό που είδαμε από Ολυμπιακό και ΑΕΚ που τους αντιμετωπίσαμε ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλύτερη ομοιογένεια, ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο ενώ υπάρχει και μια αύρα στο σύλλογο για κάτι παραπάνω φέτος».

 

IBAN ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ (ΠΑΟ):

«Καταρχήν κερδίσαμε δίκαια. Ήμασταν καλύτερoι από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Για το σκορ ήταν και το παιχνίδι έτσι που δεν είχε πολλές φάσεις, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία ομάδα που σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν πίσω από την μπάλα με 9 και 10 ποδοσφαιριστές. Έπρεπε να έχουμε μεγάλη υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας, στο τέλος βρήκαμε τα γκολ από τις στημένες φάσεις. Δεν ήταν εύκολο γιατί η άμυνα ήταν πρώτη φορά που έπαιξε φέτος με αυτό τον τρόπο. Η νίκη ήταν δίκαιη και να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου γιατί ήταν πέμπτη συνεχόμενη νίκη, πολύ σημαντική σε όλη την προσπάθεια που κάνουμε».

Για το γεγονός ότι η ομάδα του πάει στη διακοπή με το απόλυτο των νικών: «Ήμασταν και ευνοημένοι από το πρόγραμμα γιατί κάναμε περισσότερα παιχνίδια στην έδρα μας, όμως σε κάθε περίπτωση δεν είναι εύκολο να κερδίζεις συνεχόμενα παιχνίδια. Είναι σημαντικό και σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος ανταποκριθήκαμε καλά. Δεν παίζει κάποιον σημαντικό ρόλο γιατί είναι η αρχή του πρωταθλήματος και παρότι κάναμε μεγάλη προσπάθεια είχαμε τα τέσσερα ματς στη Λεωφόρο και πάντα εδώ η ομάδα μας είναι δυνατή με τη βοήθεια του κοινού που έχουμε».

  • * * 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Παναιτωλικός-ΑΕΚ 0-2

Ατρόμητος-Λαμία 0-0

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-0

Λεβαδειακός-Αστέρας Τριπ. 1-1

ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 1-1

Άρης-Ολυμπιακός 2-1

Βόλος-Ιωνικός 2-0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Παναθηναϊκός 15 9-1

2. ΠΑΟΚ 11 5-2

3. Άρης 10 8-4

4. ΑΕΚ 9 8-3

5. Ολυμπιακός 8 7-4

6. Βόλος 8 7-5

7. Ατρόμητος 8 9-5

8. Παναιτωλικός 7 6-6

9. Αστέρας Τρ. 4 4-6

10. ΟΦΗ 4 4-8

11. ΠΑΣ Γιάννινα 4 3-9

12. Λαμία 3 1-5

13. Λεβαδειακός 2 2-7

14. Ιωνικός 1 2-10

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (1, 2/10/2022)

Βόλος-Άρης

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός

Αστέρας Τριπ.-ΟΦΗ

Ολυμπιακός-Ατρόμητος

ΑΕΚ-Ιωνικός

Λαμία-Λεβαδειακός