Οι εθελοντές ακρογωνιαίος λίθος κάθε αθλητικού γεγονότος

on .

ETHELONTISMOS EKDHLOSH LAKE RUN

• Η ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας για το πώς βλέπουμε ένα αθλητικό γεγονός και οι δυνατότητες που δίνει για να εξυπηρετήσει ευρύτερους σκοπούς, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Αρχές διαχείρισης εθελοντών και αξιολόγησης των κινήτρων συμμετοχής τους σε αθλητικά γεγονότα – Η περίπτωση του Ioannina Lake Run», που οργάνωσαν η Limni και ο Α.Ο. Ποσειδών στο πλαίσιο της Εβδομάδας Λίμνης του Ioannina Lake Run.

Με αφορμή την έρευνα που εκπόνησε το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αξιολόγηση των κινήτρων συμμετοχής των εθελοντών στο Ioannina Lake Run, ο καθηγητής του Τμήματος Αθανάσιος Στρίγκας εστίασε στις αρχές και τα στάδια διαχείρισης του εθελοντικού προσωπικού σε αθλητικά γεγονότα τοπικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις τόσο προς τη διοργάνωση όσο και προς τους τοπικούς φορείς.

«Το αθλητικό γεγονός δεν είναι μόνο αθλητικό. Και ένα εθελοντικό πρόγραμμα δεν είναι να βρεις 50 άτομα να τρέξουν ένα αθλητικό γεγονός. Και γι’ αυτό θέλεις δήμο, περιφέρεια, συλλόγους. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έρθουν μέσα από συγκεκριμένους στόχους και να σκεφτούν τι μπορούν να προωθήσουν ως δική τους ατζέντα μέσα από το αθλητικό γεγονός», σημείωσε. Ειδική αναφορά έκανε στο πώς ένα εθελοντικό πρόγραμμα μπορεί να εμπλέξει τα άτομα άνω των 55 ετών, ενώ επισήμανε την ανάγκη οι αθλητικές διοργανώσεις να «χτίσουν» εθελοντικά προγράμματα, απευθυνόμενες σε πληθυσμούς που δεν έχουν προσεγγιστεί, όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και άτομα που βρίσκονται λίγο στο περιθώριο.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ioannina Lake Run Αποστόλης Τζελέτας, ο οποίος είχε και τον συντονισμό, σημείωσε ότι οι εθελοντές αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία επιτυχίας του Ioannina Lake Run, με την προσφορά τους να μην περιορίζεται στην οριοθέτηση της διαδρομής και στην τροφοδοσία και υδροδοσία των δρομέων, αλλά και στο ότι εμψυχώνουν όλους τους αθλητές στην προσπάθειά τους, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους δρομείς από όλη την Ελλάδα, που αισθάνονται να έχουν κάποιον δίπλα τους και στα 30 χλμ. της διαδρομής.

Εκ μέρους της οργανωτικής ομάδας του Ioannina Lake Run, η Αγνή Δρίμτζια στάθηκε στην τεράστια προσφορά των εθελοντών από την πρώτη διοργάνωση έως και σήμερα, ενώ εκ μέρους της εθελοντικής ομάδας των Paguristas, ο εκπρόσωπός της Παύλος Χήτας σημείωσε εμφατικά πως «εάν δεν ενωθεί ο ιδρώτας του αθλητή με τον ιδρώτα του εθελοντή, αγώνας δε γίνεται». Τέλος, στη σπουδαιότητα της προσφοράς των εθελοντών στις αθλητικές διοργανώσεις και ευρύτερα αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αγνή Νάκου και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Βασίλης Γιαννάκης.