Ο Μεταξάς φεύγει, ο Στάικος έρχεται

on .

staikos

 Εβδομάδα εξελίξεων στο φλέγον θέμα της τεχνικής ηγεσίας είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα για τον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθεί η παραμονή ή μη του Ηρακλή Μεταξά, αλλά και το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του στην άκρη του πάγκου του «Άγιαξ της Ηπείρου σε περίπτωση αποχώρησης. Φαβορί για αντικαταστάτης είναι ο Θανάσης Στάικος, ο μέχρι τώρα άμεσος συνεργάτης και βοηθός του Μεταξά.

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών, στον Παναθηναϊκό θα συνεχίσει την καριέρα του ο τερματοφύλακας Γιούρι Λοντίγκιν, στον Βόλο ο δεξιός μπακ Αντώνης Οικονομόπουλος.

Είκοσι μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το τελευταίο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα με αντίπαλο τον Άρη στο «Ζωσιμάδες» και το φινάλε της περασμένης σεζόν με την τελευταία αγωνιστική των Playoffs. Οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο του ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές και το ραντεβού για την έναρξη της νέας σεζόν έχει δοθεί για την Παρασκευή 1 Ιουλίου. Παρότι λοιπόν βρισκόμαστε 25 μέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας αρκετά θέματα είναι ανοιχτά και κυρίως αυτό της τεχνικής ηγεσίας.

Τόσο από πλευράς διοίκησης Γιώργου Χριστοβασίλη όσο και από πλευράς Ηρακλή Μεταξά, τηρείται σιγή ιχθύος σε ότι αφορά το μέλλον του 54χρονου προπονητή στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ Γιάννινα, με τα δύο μέρη να παίζουν ένα ιδιότυπο «κρυφτούλι», το οποίο δεν κάνει καλό στο πρεστίζ της ομάδας και δικαιολογημένα έχει θυμώσει τους οπαδούς της γιαννιώτικης ομάδας. Το γεγονός ότι ο Ηρακλής Μεταξάς δεν ήταν ξεκάθαρος στις απαντήσεις που έδωσε αναφορικά με το μέλλον του έχει ήδη στοιχίσει καθώς έχασε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης, με την οποία τον περιέβαλαν από την πρώτη στιγμή που ήρθε στον ΠΑΣ Γιάννινα οι φίλαθλοι της ομάδας. Ενώ ο τόπος έχει «βουίξει» ότι θα μετακομίσει στην Τρίπολη και θα είναι ο νέος προπονητής του Αστέρα, εντούτοις ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε τη θέση του, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας τις σχετικές φήμες.

Μεγάλο μέρος ευθύνης σε αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον Μεταξά φέρει και ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης που αφήνει ακόμη και 20 μέρες μετά το τέλος του πρωταθλήματος το θέμα να «σέρνεται» και η ομάδα να μένει στην αβεβαιότητα και ουσιαστικά χωρίς προπονητή. Μπορεί κάποιοι να ισχυριστούν ότι όσο ο Αστέρας Τρίπολης δεν καταθέτει τη ρήτρα αποδέσμευσης,  Μεταξάς και Χριστοβασίλης θα παίζουν παρτίδα πόκερ, ωστόσο πρόκειται για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά με ευθύνη και των δύο πλευρών. 

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως του «Π.Λ.» αναφέρουν ότι θα μπει τέλος εντός της τρέχουσας εβδομάδας στο «κρυφτούλι» και θα υπάρξουν οριστικές εξελίξεις στο θέμα της τεχνικής ηγεσίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι η αποχώρηση του Μεταξά και ενδεχομένως το «διαζύγιο» να μην είναι τόσο φιλικό όσο ίσως είχε διαφανεί στις αρχές Μαΐου. 

8A 

Συζητήσεις και στο βάθος Στάικος

Μπορεί ακόμα επίσημα να μην έχει φύγει ο Μεταξάς αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χριστοβασίλης στην εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα ίσως ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του. Βέβαια αυτό προϋποθέτει παραίτηση του Μεταξά γιατί ειδάλλως ο πρόεδρος του ΠΑΣ θα είναι αναγκασμένος να πληρώσει το υπόλοιπο του συμβολαίου του ομογενή τεχνικού, κάτι που δεν θα ήθελε επ’ ουδενί ο Τζουμερκιώτης παράγοντας. 

Μπορεί ο Μεταξάς να αποφεύγει να δώσει οριστικές απαντήσεις, ωστόσο ο Χριστοβασίλης κινείται ήδη για την ανεύρεση του αντικαταστάτη του. Το όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι και συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να είναι ο επόμενος προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα τη νέα περίοδο, είναι αυτό του Θανάση Στάικου, του μέχρι πρότινος βοηθού και άμεσου συνεργάτη του Μεταξά. 

Ο ίδιος ο Χριστοβασίλης ήταν αυτός που έφερε τον Στάικο στον ΠΑΣ πέρυσι το καλοκαίρι και έχει πολύ καλή γνώμη και άποψη για τις ικανότητες και το έργο που έδειξε την περασμένη σεζόν. Βέβαια, η επιλογή Στάικου έχει και μια δόση ρίσκου καθώς σαν πρώτος προπονητής έχει δουλέψει μόνο στον Παναρκαδικό και την Ερμιονίδα, ωστόσο είναι νωπές οι μνήμες από την περίπτωση του Γιάννη Χριστόπουλου, ο οποίος προωθήθηκε από βοηθός του Ντεμόλ σε πρώτο προπονητή και έβγαλε την ομάδα στην πέμπτη θέση και δεν έπαιξε Ευρώπη με ευθύνη της διοίκησης λόγω μη αδειοδότησης. Οι συζητήσεις ανάμεσα στους Χριστοβασίλη και Στάικο έχουν γίνει και αναμένεται η οριστική απόφαση του προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χριστοβασίλης εξετάσει και μια ακόμα περίπτωση προπονητή που έχει δουλέψει στο εξωτερικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Στάικος θα είναι και τη νέα χρονιά στον ΠΑΣ είτε σαν πρώτος προπονητής, είτε σαν βοηθός προπονητή.

Από εκεί και πέρα σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της ομάδας ο Στάικος θα πρέπει να προσληφθεί νέος βοηθός προπονητή, ενώ το υπόλοιπο  προπονητικό επιτελείο είναι ήδη γνωστό με τον Γιάννη Ντουρουντό να επιστρέφει ως προπονητής φυσικής κατάστασης στη θέση του Θωμά Γιαννιτόπουλου, ενώ ο Σλόμπονταν Σουίτσα θα παραμείνει στη θέση του προπονητή τερματοφυλάκων.

8

Αδειάζει το ρόστερ με αποχωρήσεις 

Ένας-ένας αποχωρούν από τον ΠΑΣ Γιάννινα οι παίκτες των οποίων τα συμβόλαια του τελειώνουν στις 30 Ιουνίου και ήδη έφτασαν τους 6 τον αριθμό. Μετά τους Σάλιακα, Πίρσμαν και Καραγιάννη το Σαββατοκύριακο είχαμε δύο ακόμα αποχωρήσεις.

Ο Γιούρι Λοντίγκιν μετά από 1,5 χρόνο στον ΠΑΣ με την φανέλα του οποίου πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις, αποχώρησε και θα συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα 2 δύο χρόνια λαμβάνοντας σύμφωνα με τα ρεπορτάζ το ποσό των 250.000 ευρώ ετησίως. Αυτή η είδηση δεν άρεσε στους οπαδούς του ΠΑΣ, κυρίως λόγω των όσων έχουν προηγηθεί ανάμεσα στις δύο ομάδες και κυρίως το «ξεσπίτωμα» του ΠΑΣ Γιάννινα στον αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας που αντί για το «Ζωσιμάδες» έγινε στο Αγρίνιο, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος και κατόπιν πιέσεων από την πλευρά του Παναθηναϊκού.

Εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους υποψήφιους αντικαταστάτες του Γιούρι Λοντίγκιν είναι ο 29χρονος Κύπριος Νεόφυτος Μιχαήλ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον ΑΠΟΕΛ και είναι γνωστός στη διοίκηση από το πέρασμα του στον ΠΑΣ Γιάννινα την περίοδο 2018-19 αφήνοντας μάλιστα πολύ καλές εντυπώσεις επί εποχής Γιάννη Πετράκη. 

Το όνομα του Μιχαήλ έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και αναμένονται εξελίξεις. Το κασέ του Κύπριου πλέον ξεπερνάει τα οικονομικά δεδομένα που θέτει ο Γιώργος Χριστοβασίλης, ωστόσο δεν αποκλείεται να βρεθεί η «χρυσή τομή» και ο Κύπριος πορτιέρο να επιστρέψει στα Γιάννινα. 

Ο πέμπτος κατά σειρά παίκτης που έφυγε είναι ο 24χρονος δεξιός οπισθοφύλακας Αντώνης Οικονομόπουλος, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στον Βόλο καθώς το συμβόλαιο του με τον ΠΑΣ Γιάννινα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Ο Οικονομόπουλος ήρθε στον ΠΑΣ Γιάννινα το καλοκαίρι του 2019 και συνολικά στα τρία χρόνια που ήταν στη γιαννιώτικη ομάδα είχε 34 συμμετοχές, δεν πέτυχε κάποιο γκολ με τη φανέλα του «Άγιαξ της Ηπείρου», ενώ μοίρασε 1 ασίστ για γκολ σε συμπαίκτη του. Την πρώτη του χρονιά στα Γιαννινα ο Οικονομόπουλος ήταν τρίτη επιλογή μετά τους Αποστολόπουλο και Μπουκουβάλα, ενώ τις επόμενες δύο βρέθηκε στη «σκιά» του εξαιρετικού Μανώλη Σάλιακα. 

Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται και ο Φαμπρίτσιο Μπρένερ καθώς ολοκληρώθηκε ο διετής δανεισμός του από την Μπελγκράνο και ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν θα κινηθεί ούτε για την απόκτησή του ούτε για εκ νέου δανεισμό. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπρένερ πήρε πολλές ευκαιρίες και από τον Γιαννίκη περισσότερο, αλλά και λιγότερες από τον Μεταξά, ωστόσο δεν κατάφερε να καθιερωθεί και να σταθεροποιηθεί στις βασικές επιλογές.

1 Ιουλίου η «πρώτη» του ΠΑΣ

Για την Παρασκευή 1 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να γίνει η πρώτη προπόνηση για τη νέα χρονιά. Οι ποδοσφαιριστές μετά το τέλος των Playoffs έχουν πάρει πρόγραμμα εκγύμνασης από τον Θανάση Στάικο και τον Θωμά Γιαννιτόπουλο και την Πέμπτη 30 Ιουνίου θα επιστρέψουν ώστε να ξεκινήσουν οι αιματολογικές εξετάσεις και τα εργομετρικά τεστ. Ακολούθως, οι προπονήσεις στα Γιάννινα θα συνεχιστούν μέχρι τις 12 Ιουλίου και στη συνέχεια η γιαννιώτικη ομάδα θα αναχωρήσει για την Πολωνία όπου εκεί θα παραμείνει μέχρι τις 26 για να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Ήδη μάλιστα έχουν προγραμματιστεί και δύο φιλικά το ένα με την Ομόνοια Κύπρου και το άλλο με ομάδα είτε από την Πολωνία, είτε από Τσεχία με πιθανές ημερομηνίες 16 και 20 Ιουλίου. Μετά την επιστροφή της ομάδας στα Γιάννινα θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας με τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων με ελληνικές ομάδες από κοντινές στα Γιάννινα περιοχές. Οι άνθρωποι της γιαννιώτικης ομάδας προσανατολίζονται σε φιλικά με τον Παναιτωλικό, τη Λαμία και ενδεχομένως και με τη Βέροια, ανάλογα φυσικά και τι θα γίνει στο μπαράζ ανόδου που θα δώσουν οι δύο ομάδες. Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται φιλικό με αντίπαλο τον Ιωνικό, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και φιλικό παιχνίδι με την ΑΕΚ. 

kiakos

Πλησιάζει ο Κιάκος στα Γιάννινα

Πέρα από το όνομα του Νεόφυτου Μιχαήλ που ακούγεται για αντικαταστάτης του Γιούρι Λοντίγκιν, υπάρχουν άλλα δύο ονόματα που βρίσκονται στη μεταγραφική επικαιρότητα του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο λόγος για τους Γιάννη Κιάκο και τον Ελληνοαυστραλό Αποστόλη Σταματελόπουλο.

Ο Γιάννης Κιάκος είναι αριστερό μπακ, 24 ετών γεννημένος στο Μπάμπεργκ της Γερμανίας και γερμανοθρεμμένος. Αφού πρωτοέπαιξε ποδόσφαιρο σε ακαδημίες γερμανικών ομάδων, ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2018 και αγωνίστηκε στα Μετέωρα.  Από εκεί πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι του 2019 για τον Πανιώνιο. Στους Νεοσμυρνιώτες δεν πήρε πολλές ευκαιρίες και είχε μόλις 9 συμμετοχές. Τα πολλά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα της ομάδας της Νέας Σμύρνης τον έκαναν το 2020 να αναζητήσει την τύχη του στον Βόλο. Κι όντως στην ομάδα του Αχιλλέα Μπέου κατάφερε να σταθεροποιηθεί και να καταγράψει 22 συμμετοχές και να πετύχει και 1 γκολ.

Η έλευση του Φερράρι και των υπόλοιπων ξένων στον Βόλο στη θέση του αριστερού μπακ έκαναν τον Κιάκο να αναζητήσει αλλού την τύχη του. Κι όντως το περσινό καλοκαίρι πήγε στον Ιωνικό και έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με την ομάδα της Νίκαιας. 28 συμμετοχές, 4 γκολ και 1 ασίστ δεν είναι καθόλου άσχημος απολογισμός για την περασμένη σεζόν. 

Πέραν του Κιάκου, κοντά στον ΠΑΣ Γιάννινα είναι και ο Ελληνοαυστραλός επιθετικός Απόστολος Σταματελόπουλος. Ο Σταματελόπουλος είναι 23 χρονών, γεννημένος στην Βόρεια Αδελαΐδα της Αυστραλίας από Έλληνες γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Adelaide. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 υπέγραψε διετές  συμβόλαιο υποτροφίας με την Adelaide United. Εχει περάσει και από την Western United FC. Στις 20 Μαρτίου 2019 υπέγραψε συμβόλαιο με το νέο σύλλογο της A’ Εθνικής, την Newcastle United Jets.. Έχει αγωνιστεί στην Εθνική Ελπίδων της Αυστραλίας, ενώ συνολικά έχει καταγράψει 39 συμμετοχές σε αγώνες της Α’ Εθνικής της Αυστραλίας και έχει πετύχει 7 γκολ.

Τον περσινό Αύγουστο αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ελλάδα και ήρθε από την αυστραλιανή Newcastle United Jets στην Ρόδο. Μέτρησε 17 συμμετοχές με την ομάδα της Ρόδου και πέτυχε 6 γκολ, ωστόσο δεν κατάφερε να αποσοβήσει τον υποβιβασμό της ομάδας από την Super League 2.