Σάλιακας: «Τα καλύτερα χρόνια της καριέρας μου»

on .

pas

Τη διετία που πέρασε πολλοί παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα έκαναν εκπληκτικές χρονιές και βοήθησαν την ομάδα να πετύχει σημαντικές επιτυχίες όπως την περσινή 8η θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά και την είσοδο στα φετινά Playoffs και την κατάκτηση της 6ης θέσης.

Ένας από τους πρωταγωνιστές της ομάδας της Ηπείρου αυτά τα δύο χρόνια ήταν ο Μανώλης Σάλιακας, ο Ηρακλειώτης δεξιός μπακ που «κεντούσε» από τη δεξιά πλευρά του τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά.

• Ως επιβράβευση της εξέλιξης του ήρθε και το ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού και κυρίως της γερμανικής Ζανκτ Πάουλι. Λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της μεταγραφής του ο Μανώλης Σάλιακας μίλησε στον «Πρωινό Λόγο» και στους Θανάση Μυριούνη και Χρήστο Καλύβα σε μια αποκλειστική συνέντευξη για όλους και για όλα. Μεταξύ άλλων, ο Κρητικός μπακ αναφέρθηκε στη μεταγραφή του, στα δύο χρόνια του στον ΠΑΣ, στις διαφορές μεταξύ Αργύρη Γιαννίκη και Ηρακλή Μεταξά, αλλά και στην Εθνική Ελλάδας, ενώ αποκάλυψε με ποιον συμπαίκτη του μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο στις αποστολές, αλλά και ποιον θεωρεί ψυχή της ομάδας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μανώλη Σάλιακα στον «Π.Λ.»:

Μανώλη ας ξεκινήσουμε πρώτα από τη μεταγραφή σου στη Ζανκτ Πάουλι. Ήταν προτεραιότητα σου να φύγεις στο εξωτερικό; Πιστεύεις ότι σου ταιριάζει το γερμανικό στυλ ποδοσφαίρου;

«Ήταν μια επιλογή που την έψαχνα χρόνια. Η ομάδα της Ζανκτ Πάουλι με παρακολουθούσε αρκετό καιρό και έδειξε αρκετά ζεστό ενδιαφέρον που με ικανοποίησε και έτσι συμφωνήσαμε. Πιστεύω ότι μου ταιριάζει το γερμανικό στυλ ποδοσφαίρου και πιστεύω ότι θα τα φέρω εις πέρας».

Η Ζανκτ Πάουλι είναι μια ομάδα με έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Τι γνωρίζεις για τη νέα σου ομάδα και πότε θα ξεκινήσεις προετοιμασία;

«Θα φύγω 7 Ιουνίου από την Ελλάδα, θα πάω στη Γερμανία για να περάσω από ιατρικές εξετάσεις για να ξεκινήσω την προετοιμασία. Είναι ένα ιδιαίτερο κλαμπ που είναι διάσημο στο χώρο με πολλούς και πιστούς οπαδούς και αυτό με έκανε να πω τελικά το «ναι» 

Πάμε τώρα στον ΠΑΣ. Ποιος ήταν ο κομβικός άνθρωπος που σε έφερε το 2020 στην ομάδα και αν περίμενες να εξελιχθεί τόσο καλά για εσένα αυτή η διετία στην ομάδα.

«Με είχε προσεγγίσει ο κ. Χριστοβασίλης και μου έδειξε το ενδιαφέρον του από όταν έπαιζα στη Λαμία. Μου είπε το πρότζεκτ της ομάδας, εγώ είχα ήδη φίλους στον ΠΑΣ ρώτησα και έμαθα τα καλύτερα. Πάντα έβλεπα ότι έφευγαν παίκτες από τον ΠΑΣ που πήγαιναν σε μεγαλύτερες ομάδες, οπότε ήταν και για μένα ένα σημαντικό βήμα. Αυτά τα δύο χρόνια ήταν τα καλύτερα της καριέρας μου μέχρι στιγμής. Κάναμε δύο φανταστικές χρονιές, παίξαμε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και το χαρήκαμε όλοι, τόσο εμείς στο εσωτερικό της ομάδας όσο και ο κόσμος».

Στα δύο χρόνια που ήσουν στον ΠΑΣ τερματίσατε στην 8η (σ.σ 9η μετά τα play out) και 6η θέση. Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το μυστικό της επιτυχίας;

«Υπάρχει πολύ καλό κλίμα στον ΠΑΣ Γιάννινα, οικογενειακό και είμαστε δεμένοι ο ένας με τον άλλο. Τα αποδυτήρια και το να υπάρχει καλό κλίμα, είναι το νούμερο ένα σε μια ομάδα και αν δεν το έχεις δεν μπορείς να προχωρήσεις». 

Συνεργάστηκες τόσο με τον Αργύρη Γιαννίκη όσο και με τον Ηρακλή Μεταξά. Δύο προπονητές που αν και προέρχονται από την ίδια σχολή ποδοσφαίρου έχουν τελείως διαφορετικό προπονητικό πλάνο. Με το δικό σου αγωνιστικό στυλ ποιος από τους δύο πιστεύεις ότι ταίριαζε περισσότερο; 

«Ήταν δύο πολύ αξιόλογοι προπονητές που με βοήθησαν να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου. Και με τους δύο είχα πολύ καλές χρονιές. Και τα δύο στυλ παιχνιδιού με βοηθήσανε, σε διαφορετικό κομμάτι το καθένα. Σίγουρα είχαν διαφορετικό πλάνο παιχνιδιού, το φοβηθήκαμε στην αρχή αλλά με το πέρασμα του χρόνου βρήκαμε τα πατήματα μας και γίναμε καλύτεροι με τον κ. Μεταξά. Έπαιξε ρόλο ότι αυτά τα δύο χρόνια ήμασταν αρκετοί παίκτες που παραμείναμε στην ομάδα και το ευχαριστηθήκαμε». 

Πέτυχες δύο γκολάρες με τον ΠΑΣ. Ένα στο Πανθεσσαλικό με τη Λαμία και ένα με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο. Ποιο από τα δύο προτιμάς και ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση όταν τα πέτυχες;

«Ήταν δύο πολύ όμορφα γκολ. Αυτό που θυμάμαι ήταν οι πανηγυρισμοί με τους συμπαίκτες μου, γιατί κακά τα ψέματα στον ΠΑΣ ήμουν το παιδί των αποδυτηρίων, ανέβαζα τους συμπαίκτες μου και το χάρηκαν πολύ και οι ίδιοι. Το πιο κομβικό γκολ ήταν με τη Λαμία αν και το γκολ δεν το πανηγύρισα γιατί ήταν τρεις βαθμοί. Αυτά τα δύο γκολ θα τα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή».

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή σου κατά το πέρασμα σου από τον ΠΑΣ Γιάννινα.

«Υπάρχουν πολλές καλές στιγμές. Η νίκη επί του Άρη με 5-0. Νομίζω ότι η πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας ότι είναι η καλύτερη στιγμή γιατί ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας. Όλο αυτό που έγινε πριν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που μας συνόδευε ο κόσμος στο «Ζωσιμάδες» ήταν κάτι πολύ ωραίο και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Η χειρότερη είναι στον πρώτο χρόνο με τον κ. Γιαννίκη που ενώ είχαμε χτίσει μια πολύ καλή εικόνα στα play out δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε και χάσαμε πολλούς αγώνες».

sliakas

Ποιο στοιχείο της ομάδας πιστεύεις ότι σε βοήθησε να εξελιχθείς ποδοσφαιρικά και να έρθει η μεταγραφή σου στο εξωτερικό;

«Με βοήθησαν αρκετά οι δύο προπονητές μου, οι γυμναστές αλλά ήταν συνολικό όλο αυτό και φυσικά οι συμπαίκτες μου γιατί χωρίς αυτούς δεν θα γινόμουν καλύτερος. Μέσα από σκληρή δουλειά μπορείς να πετύχεις κάθε όνειρο σου».

Ποιος παίκτης ήταν ο κολλητός σου αυτά τα δύο χρόνια στον ΠΑΣ; Με ποιον ήσουν συγκάτοικος στα εκτός έδρας παιχνίδια;

«Τον πρώτο χρόνο έμενα στο δωμάτιο με τον Ελευθεριάδη και τον δεύτερο με τον Παντελάκη. Ήμασταν όλα μαζί τα παιδιά, όλοι μαζί για καφέ, όλοι μαζί για ξεκούραση στα σπίτια μας και περνούσαμε πολύ όμορφες στιγμές οπότε είναι συνολική η αγάπη που έχω για τους συμπαίκτες μου».

Μετά την πρώτη σου χρονιά ήρθε και η κλήση σου στην Εθνική Ελλάδας στο φιλικό με το Βέλγιο. Παρότι δεν αγωνίστηκες στα προκριματικά του Μουντιάλ ήσουν συνεχώς στις κλήσεις του Ολλανδού Φαν’τ Σχιπ. Τώρα όμως με το νέο ομοσπονδιακό τεχνικό Γκουστάβο Πογέτ φαίνεται ότι δεν είσαι στις άμεσες επιλογές του.Πιστεύεις ότι παίζει ρόλο για να κληθείς  σε ποια ομάδα αγωνίζεσαι; Τώρα που θα είσαι στη Ζανκτ Πάουλι θα σου ανοίξει και πάλι η πόρτα της Εθνικής;

«Αυτή είναι προσωπική απόφαση του εκάστοτε προπονητή. Εγώ αυτό που θα κάνω είτε με καλούν στην Εθνική, είτε όχι είναι να δουλεύω σκληρά. Δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό μου. Το μόνο που θέλω είναι να έχω υγεία και με τον καιρό θα προσπαθήσω να βελτιώνομαι συνεχώς. Θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να είμαι στις επόμενες κλήσεις γιατί πιστεύω ότι το αξίζω».

Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΣ τα επόμενα χρόνια ώστε να μπορεί να είναι στην εξάδα και να διεκδικήσει έξοδο στην Ευρώπη;

«Δεν έχει να ζηλέψει κάτι ο ΠΑΣ Γιάννινα από κάποια άλλη ομάδα. Να πιστεύουν οι παίκτες οι οποίοι θα παίζουν στον ΠΑΣ στις δυνατότητες τους όπως πιστέψαμε και εμείς αυτά τα δύο χρόνια που κάναμε μια πολύ καλή πορεία και ειδικότερα φέτος με τον κ. Μεταξά. Αν δουλεύεις και πιστεύεις στον εαυτό σου και στους συμπαίκτες σου και υπάρχει το οικογενειακό κλίμα έχεις όλα τα φόντα να προχωρήσεις, να πηγαίνεις στα play off και γιατί όχι να βγεις και στην Ευρώπη».

Θέλω να μου χαρακτηρίσεις με 1-2 λέξεις τα παρακάτω πρόσωπα:

Γιώργος Χριστοβασίλης: «Πολύ καλός άνθρωπος και έξυπνος στις επιλογές του».

Αργύρης Γιαννίκης: «Πειθαρχία και σκληρή προπόνηση».

Ηρακλής Μεταξάς: «Καθηγητής και αυστηρός».

Γιάννης Κάργας: «Αρχηγάρα και φανταστικός χαρακτήρας».

Νώντας Παντελάκης: «Η προσωποποίηση της υπομονής και της δουλειάς».

Μπάμπης Καρβέλης: «H ψυχή της ομάδας και πάντα χαμογελαστός».

Κώστας Πεδιαδιτάκης: «Δουλευταράς και τελειομανής».

Θα σε ξαναδούμε σύντομα ως επισκέπτη πια στα Γιάννινα; «Σίγουρα θα παρακολουθώ την ομάδα και όσο μπορώ πιο γρήγορα θα επισκεφτώ την πόλη γιατί την αγάπησα και με αγάπησαν και οι Γιαννιώτες».

Ένα μήνυμα στον κόσμο του ΠΑΣ και στην πόλη για τα 2 χρόνια που πέρασες εδώ: «Τους ευχαριστώ πάρα πολύ για τη στήριξη που μου έδειξαν αυτά τα δύο χρόνια που ήμουν στην ομάδα και για την αγάπη που έδειξαν στο πρόσωπο μου. Έκανα το καλύτερο δυνατό σε κάθε παιχνίδι και ήμουν αφοσιωμένος στην ομάδα. Θέλω να τους βλέπω συνέχεια δίπλα στην ομάδα και στις χαρές και στις λύπες».