Η… ακτινογραφία της σεζόν 2021-2022 του ΠΑΣ Γιάννινα

on .

pas

• Μπορεί το φινάλε της σεζόν να ήταν πικρό για τον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επιφύλαξε στους Γιαννιώτες τρεις βαριές ήττες από ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Άρη με συνολικό απολογισμό τερμάτων 0-10, ωστόσο η αγωνιστική χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν πλήρως επιτυχημένη για την ομάδα της Ηπείρου που κατάφερε να μπει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στα Play Off και να τερματίσει στην έκτη θέση με 46 βαθμούς.

Ο «Πρωινός Λόγος» σας παρουσιάζει ένα αναλυτικό αγωνιστικό απολογισμό του ΠΑΣ Γιάννινα, με τα θετικά και τα αρνητικά που έδειξε το σύνολο του Ηρακλή Μεταξά.

Χαμηλά ο δείκτης των προσδοκιών

Όταν ακριβώς πριν ένα χρόνο, στα τέλη Μαΐου του 2021, ο Αργύρης Γιαννίκης ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς είχε λήξει το διετές συμβόλαιο του με τους Γιαννιώτες και δεν θέλησε να συνεχίσει, αρκετοί φίλαθλοι και δημοσιογράφοι ήταν απαισιόδοξοι για το μέλλον της ομάδας την επόμενη σεζόν. Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης παρέμεινε πιστός στη...γερμανική συνταγή και μετά από καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Φάρρα έφερε στα Γιάννινα τον Ηρακλή Μεταξά. Όταν στις 3 Ιουνίου του 2021 ανακοινώθηκε η συνεργασία του Μεταξά με τον ΠΑΣ Γιάννινα πολλοί ήταν δύσπιστοι καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το... πείραμα από τη Γερμανία δεν θα ξαναπετύχαινε.

Οι συγκρίσεις της εποχής Μεταξά με την διετία Γιαννίκη ήταν αναπόφευκτες, όμως αυτό δεν άγχωσε ούτε στιγμή τον 54χρονο ομογενή τεχνικό. Ο χαμηλος δείκτης των προσδοκιών όλων βοήθησε τον Μεταξά να δουλέψει χωρίς πίεση πάνω στις αδυναμίες της ομάδας, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Μετά από αρκετή δουλειά ο ΠΑΣ Γιάννινα έγινε μια συμπαγής και δυσκολοκατάβλητη ομάδα που οι αντίπαλοι έπρεπε να... φτύσουν αίμα για να της βάλουν γκολ. Κι όλα αυτά καθώς ο Μεταξάς στα φιλικά προετοιμασίας εντόπισε τα προβλήματα και κατάφερε σταδιακά να τα διορθώσει. Κάτι που φάνηκε με το «καλημέρα» και στους αγώνες με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και τον Παναθηναϊκό στα Γιάννινα...

8A

Η καλύτερη αμυντική τετράδα

Ενα σημαντικό στοιχείο του φετινού ΠΑΣ Γιάννινα ήταν η εξαιρετική αμυντική λειτουργία της ομάδας συνολικά, αλλά και ειδικά. Η αμυντική τετράδα των Γιαννιωτών έκανε σούπερ πρωτάθλημα και συγκαταλέγεται στις καλύτερες της σεζόν, αν όχι η καλύτερη. Τα δύο ακραία μπακ ήταν «φωτιά». Μανώλης Σάλιακας και Μάρβιν Πίρσμαν «έβγαλαν μάτια» αμυντικά, αλλά και επιθετικά με τα αμέτρητα ανεβάσματα τους. Ο Μανώλης Σάλιακας είχε φουλ σεζόν με 36 συμμετοχές, πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ (σ.σ. στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στο 0-1 επί της Λαμίας) και μοίρασε 4 ασίστ για γκολ στους συμπαίκτες. Δικαιότατα και με το σπαθί του κέρδισε την κλήση του στην Εθνική τον περσινό Ιούνιο, κάνοντας ντεμπούτο κόντρα στο Βέλγιο, ωστόσο ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν'τ Σχιπ δεν τον εμπιστεύτηκε σε κανένα παιχνίδι της Εθνιλής για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Αυτά που δεν είδε όμως ο Ολλανδός τεχνικός τα είδε η γερμανική Ζανκτ Πάουλι και έκλεισε τον Σάλιακα που έμεινε ελεύθερος καθώς το συμβόλαιο του με τον ΠΑΣ ήταν διετές. 

Εξαιρετική η παρουσία και του αριστερού μπακ Μάρβιν Πίρσμαν, ο οποίος ήρθε με φόρα από την περσινή χρονιά και συνέχισε τις εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο 31χρονος Βέλγος μέτρησε φέτος 27 συμμετοχές με τον ΠΑΣ και πέτυχε δύο γκολ κόντρα σε Απόλλωνα και Λαμία εντός έδρας, ενώ επική ήταν η εμφάνιση του στη Θεσσαλονίκη καθώς μοίρασε δύο ασίστ στο εκκωφαντικό 0-5 επί του Άρη. Το γεγονός ότι ήταν βασικός και αναντικατάστος εδώ και δύο χρόνια καταπόνησε σωματικά τον Πίρσμαν καθώς από τους πολλούς αγώνες προέκυψε το σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών και έμεινε εκτός σε κάποια παιχνίδια. Παρά την φημολογία περί μεταγραφής του στον Άρη ο Πίρσμαν έδειξε επαγγελματισμό και ευσυνειδησία μέχρι το τέλος, Ο Πίρσμαν είναι μακράν το καλύτερο αριστερό μπακ του ΠΑΣ τα τελευταία 20 χρόνια και δικαίως ψάχνει να εξαργυρώσει την φοβερή διετία που έκανε. Στο περιθώριο πάντως του τελευταίου αγώνα με τον Άρη ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μείνει στα Γιάννινα.

Εκείνος που βελτιώθηκε πιο πολύ από όλους της τετράδας της άμυνας ήταν ο Ροντρίγκο Εραμούσπε. Ο 32χρονος Αργεντινός στόπερ τα έκανε κυριολεκτικά όλα φέτος. Αμυντικά απροσπέλαστος σε 34 συμμετοχές καθώς βελτιώθηκε αισθητά σε σχέση με πέρυσι, ενώ ήταν ο δεύτερος σκόρερ της γιαννιώτικης ομάδας πίσω από τον Περέα καθώς πέτυχε 6 γκολ με ισάριθμα πέναλτι, όντας σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις πέναλτι. Παράλληλα μοίρασε και 2 ασίστα και γενικά ήταν κομβικός σε αρκετά παιχνίδια. Έχει ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο με τον ΠΑΣ μετά την περσινή διετή ανανέωση και ο Χριστοβασίλης θα χτίσει πάνω στην εμπειρία του την επόμενη άμυνα ανεξαρτήτως αν θα μείνει ή οχι ο Μεταξάς.

Ο αρχηγός Γιάννης Κάργας ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος και ο καθοδηγητής της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Κατέγραψε 36 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας και η μοναδική του απουσία ήταν στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, κι αυτή λόγω συμπλήρωσης κίτρινων καρτών. Ιδανικός κεφαλοσφαιριστής ο Κάργας πέτυχε 3 γκολ κόντρα στους Παναιτωλικό και Βόλο για το πρωτάθλημα και κόντρα στη Λάρισα για το κύπελλο, ενώ έδωσε ηρωϊκές μάχες στην άμυνα σε πολλά παιχνίδια. Φέτος ελαχιστοποίησε και τα ατομικά του λάθη, τα περισσότερα εκ των οποίων έγιναν στα Play Off και κυρίως στα τελευταία παιχνίδια. Έχει ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο και μπορεί οι "μεταγραφικές σειρήνες" να ήχησαν, ωστόσο αν δει προοπτική στην ομάδα και δεν "ξηλωθεί όλο το πουλόβερ" τότε θα μείνει στα Γιάννινα. Την πρόταση πρόωρης ανανέωσης πάντως δεν την δέχτηκε και ο Χριστοβασίλης δεν θέλει να χάσει κι άλλον παίκτη της άμυνας τζάμπα, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα...

Ο «φύλακας-άγγελος»  Λοντίγκιν

Το πιο «βαρύ» βιογραφικό ποδοσφαιριστή στον ΠΑΣ Γιάννινα τη φετινή σεζόν το είχε ο Γιούρι Λοντίγκιν σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και η ρωσική Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και συμμετοχές στο Champions League. O Ελληνορώσος πορτιέρο έκανε μια εκπληκτική σεζόν και ήταν ο φύλακας άγγελος κάτω από την εστία της γιαννιώτικης ομάδας. Οι σωτήριες επεμβάσεις του ήταν καίριες σε πολλά παιχνίδια και οι αποκρούσεις του κράτησαν ανέπαφη την εστία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν δέχτηκε γκολ στα 15 από τα συνολικά 36 (σ.σ. 37 αν υπολογιστεί κι ο αγώνας κυπέλλου με την ΑΕΛ) παιχνίδια που έδωσε. Από τα 15 παιχνίδια με μηδέν παθητικό, στα 14 κάτω από την εστία ήταν ο Γιούρι Λοντίγκιν και μόλις σε 1 ο Βασίλης Σούλης, στη νίκη με 1-0 επί του Ιωνικού στα Γιάννινα.

Ο Λοντίγκιν είχε συνολικά 33 συμμετοχές στους 37 επίσημους αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα και εκτός από «κέρβερος» στην εστία έγινε και το αγαπημένο παιδί των οπαδών στην κερκίδα και το όνομα του έγινε σύνθημα σε πολλά παιχνίδια. Το συμβόλαιο του Λοντίγκιν με τον ΠΑΣ ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και ο ίδιος μέσω των δηλώσεων του προανήγγειλε την αποχώρησή του, ωστόσο ακόμα φέρεται αναποφάσιστος αν θα συνεχίσει σε ελληνική ομάδα ή στο εξωτερικό. 

«Μηχανάκι» στο κέντρο ο Καραχάλιος

Μπορεί η αμυντική τετράδα νε ξεχώρισε με τη σταθερότητα και την ποιότητα της και μαζί με τον τερματοφύλακα Λοντίγκιν να μετέτρεψαν σε απόρθητο φρούριο την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα, ωστόσο ο μεγάλος μαχητής ήταν άλλος. Ο λόγος για τον Ζήση Καραχάλιο, το «μηχανάκι» του ΠΑΣ στη μεσαία γραμμή. Ο 26χρονος Καρδιτσιώτης χαφ αποκτήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι από τον Λεβαδειακό και κανένας δεν περίμενε ότι στο πρόσωπό του ο ΠΑΣ θα βρει τον νέο μαχητή της μεσαίας γραμμής μετά την αποχώρηση των Καρτάλη και Κάστρο. Ο Καραχάλιος είχε γεμάτη σεζόν, 32 συμμετοχές με 2650 αγωνιστικά λεπτά και αμέτρητα χιλιόμετρα. Στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν δίδυμο με τον Ντομίνγκεθ στα χαφ, ενώ τον βελτίωσε ακόμα περισσότερο η έλευση του Στάνκο στην ομάδα. 

Ο Καραχάλιος έχει συμβόλαιο με τον ΠΑΣ μέχρι το καλοκαίρι του 2024, ωστόσο ο Χριστοβασίλης ξεκίνησε ήδη συζητήσεις μαζί με την πλευρά του παίκτη για επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2025. Η περίπτωση του Καραχάλιου αποτελεί τρανή απόδειξη ότι στο ποδόσφαιρο δεν μετράνε τα ονόματα και τα μπάτζετ, αλλά καθρέφτης όλων είναι ο αγωνιστικός χώρος. 

 Αποκάλυψη της σεζόν  ο Περέα

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σεζόν που ολοκληρώθηκε για τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο Χουάν Χοσέ Περέα. Ο 22χρονος Κολομβιανός επιθετικός έκανε φοβερή σεζόν και ήταν ο πρώτος σκόρερ των Γιαννιωτών καθώς έβαλε 10 γκολ, 6 στην κανονική διάρκεια και 4 στα Play Off, ενώ μοίρασε και 4 ασίστ για γκολ σε συμπαίκτες του. Όλο το βάρος της επιθετικής δημιουργίας έπεσε πάνω του μετά τον τραυματισμό του Κόντε, ωστόσο ο ίδιος ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και τον τρόπο παιχνιδιού που εφάρμοσε ο Ηρακλής Μεταξάς με τις αντεπιθέσεις και τις βαθιές μπαλιές. Η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα του Περέα ήταν τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε δημιουργικά η γιαννιώτικη ομάδα.

Ο Χριστοβασίλης πήρε τον Περέα το περσινό καλοκαίρι με μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό και ο Κολομβιανός υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τους Γιαννιώτες. Δηλαδή έχει ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Ωστόσο, οι μνηστήρες από Ελλάδα και εξωτερικό είναι πολλοί. Ήδη για τον παίκτη έχουν ενδιαφερθεί ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ωστόσο το πιθανότερο είναι ο ΠΑΣ να τον μοσχοπουλήσει στο εξωτερικό και να επιδιώξει μια μεταγραφή που θα πλησιάσει ή θα ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Στον Παναθηναϊκό πάντως χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο που άφησαν τον παίκτη να φύγει και ο Χριστοβασίλης τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση...

Χωρίς επιθετική ενίσχυση 

Τα δεδομένα της σεζόν που ολοκληρώθηκε άλλαξαν δραματικά στο ξεκίνημα της, ωστόσο η διοίκηση δεν φρόντισε να βοηθήσει το τεχνικό επιτελείο όσο θα έπρεπε την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο σοβαρός τραυματισμός του Κόντε στις 18 Σεπτεμβρίου στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό άλλαξε άρδην το σκηνικό για τον ΠΑΣ Γιάννινα.Ο σχεδιασμός όλης της σεζόν ήταν πάνω στον Ισπανό γκολτζή που επέστρεψε στα Γιάννινα ως μεσίας, ωστόσο σχεδόν όλη τη σεζόν έμεινε εκτός δράσης. Το χειρουργείο στους χιαστούς τον άφησε σχεδόν 7 μήνες εκτός, ενώ και όταν επέστρεψε υπέστη μυϊκό τραυματισμό και θλάση, με αποτέλεσμα να πάρει μόνο μερικά λεπτά συμμετοχής.

Στο πρώτο μισό της σεζόν βασικός στην επιθετική γραμμή ήταν ο Μολδαβός Μιλιντσεάνου, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ σε 15 συμμετοχές με τον ΠΑΣ. Ωστόσο, τον Ιανουάριο δόθηκε στην ΑΕ Λεμεσσού και συνέχισε την καριέρα του στην Κύπρο. Με δεδομένο τον τραυματισμό του Κόντε, ο ΠΑΣ ξέμεινε από λύσεις επιθετικά. Ο Μεταξάς αναγκάστηκε να γυρίσει το σύστημα σε 4-4-1-1, κάνοντας τον Ντομίνγκεθ ως ενδιάμεσο χαφ και μετατοπίζοντας τον Περέα στην κορυφή της επίθεσης. Η αλήθεια είναι ότι ο ομογενής προπονητής δοκίμασε πολλά πράγματα, μέχρι και τον Παντελάκη έβαλε στην επίθεση, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η γύμνια στην επίθεση δεν κρύβονταν από τις αλχημείες του Μεταξά.

Χωρίς βάθος στον πάγκο

Ένα ακόμα αδύναμο στοιχείο του φετινού ΠΑΣ Γιάννινα ήταν η έλλειψη επιλογών και πλουραλισμού. Ο Μεταξάς στηρίχτηκε σε 12-13 ποδοσφαιριστές και κυρίως αυτοί ήταν που τράβηξαν το... κουπί στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος. Σε αντίθεση με τον Γιαννίκη, ο Μεταξάς εμπιστεύτηκε περισσότερο τις δικές του επιλογές, δηλαδή τον Σνάιντερ, τον Γκαρντάφσκι, τον Στάνκο και όχι τους Μπρένερ, Λιάσο, Λώλη, Μίνα και ακόμα λιγότερο τους Ρίζο και Οικονομόπουλο. Στους περισσότερους πάντως δόθηκαν ορισμένες ευκαιρίες που δεν τις εκμεταλλεύτηκαν και φάνηκε πως το ρόστερ ήταν δύο ταχυτήτων, με την ψαλίδα να ανοίγει όσο κυλούσε η σεζόν. Προς το τέλος των Play Off ο Μεταξάς έδωσε μια ελπίδα για το μέλλον εμπιστευόμενος τον Ιάσονα Κύρκο, ενώ πιο έτοιμος επιστρέφει και ο Σταύρος Πήλιος μετά από μια γεμάτη σεζόν με τον Ηρακλή, στον οποίο είχε δοθεί δανεικός.

Τρίτη φορά στην έκτη θέση

Η σεζόν 2021-2022 είχε απολύτως θετικό πρόσημο για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Καταρχήν, η ομάδα του Μεταξά ξεπέρασε σε αγωνιστικά επιτεύγματα την περσινή ομάδα του Γιαννίκη, παρότι το ποδόσφαιρο που έπαιξε ήταν λιγότερο επιθετικό και θελκτικό προς τον θεατή.Ο ΠΑΣ Γιάννινα μπήκε στα Play Off  και συμμετείχε για δεύτερη φορά στο μίνι πρωτάθλημα μετά το 2012-2013 και την ομάδα τότε του Γιάννη Χριστόπουλου.

Συνολικα, ο ΠΑΣ Γιάννινα μέτρησε 12 νίκες, 10 ισοπαλίες και 14 ήττες σε 36 αγώνες πρωταθλήματος και συγκέντρωσε 46 βαθμούς, ενώ στο Κύπελλο Ελλάδας έμεινε αρκετά νωρίς εκτός θεσμού καθώς αποκλείστηκε σε νοκ-άουτ αγώνα από τη Λάρισα στη διαδικασία των πέναλτι. 

Η φετινή συγκομιδή των 46 βαθμών ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη του ΠΑΣ Γιάννινα στην Super League μετά από εκείνη των 53 βαθμών που είχε συγκεντρώσει η εκπληκτική ομάδα του Γιάννη Πετράκη τη σεζόν 2014-2015, η οποία την τελευταία αγωνιστική έχασε την είσοδο της στα Play Off. Φέτος ήταν η τρίτη φορά που η ομάδα τερμάτισε στην έκτη θέση, ενώ υπάρχει και μια πέμπτη τη σεζόν  2012-2013 όταν οι Γιαννιώτες έμειναν εκτός Ευρώπης εξωαγωνιστικά λόγω διοικητικών λαθών που έφεραν την απόρριψη του φακέλου αδειοδότησης.