Ντέρμπι τρίτης θέσης σήμερα (5.15 μ.μ.) στα Γιάννενα

on .

PAS GIANNINA PAOK SHMATA

• Ακόμα μια επιτυχία θα επιδιώξει να καταγράψει σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς αντιμετωπίζει το απόγευμα (5:15 μ.μ.) τον ΠΑΟΚ στο «Ζωσιμάδες» σε ένα ντέρμπι τρίτης θέσης για την 14η αγωνιστική, στην πρεμιέρα του δευτέρου γύρου της Super League.
Ο δεύτερος γύρος της Super League ξεκινάει με μια μονομαχία ισόβαθμων ομάδων καθώς ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο «Ζωσιμάδες» και αμφότεροι έχουν από 22 βαθμούς. Η ομάδα της Ηπείρου είχε επικρατήσει με 0-1 στο ματς του πρώτου γύρου στην Τούμπα χάρη στο γκολ του Κόντε και θα επιδιώξει να πάρει και πάλι τη νίκη κόντρα στον Δικέφαλο του Βορρά που δεν βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τον τελευταίο καιρό. Η νίκη με 3-2 επί του Βόλου με ανατροπή και μάλιστα κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική ώθηση στους παίκτες του Ηρακλή Μεταξά καθώς εκτός από προσήλωση στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή έδειξαν πείσμα και αγωνιστικό πάθος, στοιχεία που θα χρειαστούν και στη σημερινή αναμέτρηση.

Χωρίς Περέα και Καραχάλιο
Δύο επιστροφές παικτών, αλλά και δύο σημαντικές απουσίες λόγω τιμωρίας θα έχει σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα. Συγκεκριμένα, ο Ηρακλής Μεταξάς θα έχει στη διάθεσή του τους Γκαρτνάφσκι και Μιλιντσεάνου που ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμών και βρίσκονται στην αποστολή των Γιαννιωτών. Ακόμα επιστρέφει και ο Μίνα που ήταν κλινήρης τις προηγούμενες ημέρες. Αντίθετα, θα απουσιάσουν δύο κομβικοί παίκτες της γιαννιώτικης ομάδας, οι Καραχάλιος και Περέα που συμπλήρωσαν κίτρινες κάρτες και δηλώθηκαν στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ να εκτίσουν την ποινή της μιας αγωνιστικής. Τόσο οι μάχες του Καραχάλιου στη μεσαία γραμμή όσο και τα τρεξίματα του Περέα στην επίθεση είναι κυρίαρχα στοιχεία της φετινής ομάδας.
Η προετοιμασία του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν σύντομη και κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με τον Πέδρο Κόντε να ξεκινάει τρέξιμο και ατομικό πρόγραμμα προπόνησης. Μετά το τέλος της χτεσινής πρωινής προπόνησης ο Ηρακλής Μεταξάς ανακοίνωσε την 20μελή αποστολή. Αναλυτικά την αποστολή αποτελούν οι: Λοντίγκιν, Σούλης, Σάλιακας, Παντελάκης, Πίρσμαν, Εραμούσπε, Τριάδης Π., Γκαρντάφσκι, Κάργας, Ντομίνγκεθ, Σιόντης, Ρίζος, Λιάσος, Τριάδης Α., Μπρένερ, Σνάιντερ, Μορέιρα, Λώλης, Μίνα και Μιλιντσεάνου. Πέρα από τους τιμωρημένους Περέα και Καραχάλιο, τους τραυματίες Κόντε και Οικονομόπουλο, εκτός αποστολής για λόγους τακτικής έμειναν οι Αθανασίου,Κύρκος και ο Καραγιάννης.

Τα πλάνα του Μεταξά
Οι απουσίες των Περέα και Καραχάλιου αναγκάζουν τον Ηρακλή Μεταξά να διαφοροποιήσει τα πλάνα του για τη σημερινή αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ. Τη θέση του Καραχάλιου θα πάρει πιθανότατα ο Λιάσος, ενώ στη θέση του Περέα θα επιστρέψει ο Μιλιντσεάνου.
Μια πιθανή ενδεκάδα είναι η εξής: Λοντίγκιν, Σάλιακας, Κάργας, Εραμούσπε, Πίρσμαν, Λιάσος, Ντομίνγκεθ, Γκαρντάφσκι (Λώλης), Σνάιντερ, Μορέιρα, Μιλιντσεάνου.

Η προϊστορία
Στο παρελθόν έχουν γίνει 25 αναμετρήσεις ανάμεσα στις δυο ομάδες με γηπεδούχο τον ΠΑΣ Γιάννινα σε επίπεδο πρωταθλήματος της Α' Εθνικής Κατηγορίας (Super League). Το πάνω χέρι έχει ο ΠΑΟΚ που μετρά 11 νίκες, ο ΠΑΣ έχει φτάσει 8 φορές στο τρίποντο της νίκης, ενώ έξι παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Οριακά ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει την υπεροχή και στα τέρματα. Έχει σκοράρει 36 φορές έναντι 32 του ΠΑΣ Γιάννινα.
Με σκορ 1-3 έχει κερδίσει τον ΠΑΣ στην έδρα του ο ΠΑΟΚ τρεις φορές (2000-01, 2012-13 και 2017-18), ενώ οι πιο ευρείες νίκες του ΠΑΣ ήταν με σκορ 3-0 ( σεζόν 1979-80, 2014-15). Να σημειωθεί πώς ο ΠΑΣ έχει να κερδίσει τον ΠΑΟΚ από τις 30 Αυγούστου 2015 με σκορ 3-1 και έπειτα ακολούθησαν τέσσερις εκτός έδρας νίκες του ΠΑΟΚ, μεταξύ των οποίων στις 5 Μαΐου 2019 με σκορ 0-2 που σήμανε και τυπικά τον υποβιβασμό του ΠΑΣ στη Super League 2 αλλά και το περσινό παιχνίδι που έγινε στο Περιστέρι όπου ο τυπικά γηπεδούχος ΠΑΣ Γιάννινα ηττήθηκε με σκορ 0-2 από τον Δικέφαλο του Βορρά.
Συγκλονιστική και με ανατροπή ήταν η νίκη με 3-2 του ΠΑΣ την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2002-03 όπου αγωνιστικά εξασφάλισε την συμμετοχή του στον αγώνα μπαράζ με την Καλαμαριά για να παραμείνει στην κατηγορία αλλά του αφαιρέθηκαν βαθμοί για χρέη και υποβιβάστηκε. Τέλος μια σεζόν δεν διεξήχθη η αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ και αυτό αφορά την σεζόν 1986-1987 καθώς οι ομάδες κατέβαιναν σε απεργία με συνέπεια πολλές αναμετρήσεις να μην διεξάγονται.

Ο Φωτιάς «άρχοντας»
του αγώνα
Ο Βασίλειος Φωτιάς από την Πέλλα είναι ο διαιτητής του σημερινού αγώνα, ένας ορισμός που προβληματίζει αρκετά αφού πολλοί περίμεναν σε ένα παιχνίδι μεταξύ δύο ομάδων που είναι στην τρίτη θέση να οριστεί ξένος διαιτητής.
Βοηθοί του Φωτιά θα είναι οι Αντώνιος Σινιοράκης από τα Χανιά και Κωνσταντίνος Στάικος από τη Λάρισα και τέταρτος ο Αλέξανδρος Τσακαλίδης από τη Χαλκιδική. Στο VAR θα είναι ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος από την Αρκαδία και AVAR ο Ιορδάνης Απτόσογλου από την Αθήνα.

Με απουσίες ο ΠΑΟΚ
Ολοκληρώθηκε χθες το πρωί η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τη σημερινή αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «Ζωσιμάδες». Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αντιμετωπίζει ουκ ολίγα προβλήματα αφού η ομάδα του θα παραταχθεί χωρίς τους τραυματίες Βιειρίνια, Ελ Καντουρί, Τέιλορ και Ολιβέιρα, τον τιμωρημένο Μιχαηλίδη και τον Μιτρίτσα ο οποίος αν και προπονήθηκε κρίθηκε ανέτοιμος.
Η αποστολή του ΠΑΟΚ για τα Γιάννενα είναι η εξής: Πασχαλάκης, Ζίβκοβιτς, Λύρατζης, Μιχάι, Βαρέλα, Κρέσπο, Ίνγκασον, Σίντκλεϊ, Τσαούσης, Τσιγγάρας, Εσίτι, Κούρτιτς, Σβαμπ, Ντούγκλας, Κωνσταντέλιας, Μπίσεσβαρ, Μουργκ, Α. Ζίβκοβιτς, Σφιντέρσκι, Άκπομ.

Τέσσερις του ΠΑΣ στην καλύτερη ενδεκάδα
Η εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΣ Γιάννινα και το γεγονός ότι διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος έφερε τέσσερις παίκτες των Γιαννιωτών στην κορυφαία ενδεκάδα του πρώτου γύρου στη Super League.
Οι Μανώλης Σάλιακας, Μάρβιν Πίρσμαν, Γιάννης Κάργας και Ροντρίγκο Εραμούσπε έσπασαν τα κοντέρ στην αξιολόγηση με τον τελευταίο να συγκεντρώνει 820 μονάδες, ενώ Σάλιακας, Πίρσμαν και Κάργας συγκέντρωσαν 596, 597 και 583 μονάδες αντίστοιχα. Την καλύτερη ενδεκάδα του πρώτου γύρου συμπληρώνουν οι Χουτεσιώτης, Άοσμαν (Ιωνικός), Σισέ, Αγκιμπού Καμάρα (Ολυμπιακός), Μάνταλος, Τσούμπερ (ΑΕΚ) και Καρλίτος (Παναθηναϊκός).