Με οδηγό την άμυνα πορεύεται ο ΠΑΣ

on .

SHMA PAS GIANNINA

Μετά το τριήμερο ρεπό και την ξεκούραση λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος για τους αγώνες των εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα επιστρέφουν σήμερα στις προπονήσεις και ξεκινάει η προετοιμασία για τη σαββατιάτικη (20/10, 7:30 μ.μ.) αναμέτρηση με τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης» της Θεσσαλονίκης. Οι Γιαννιώτες ρίχνονται και πάλι στη μάχη του πρωταθλήματος, όντας στην 5η θέση και ο «Πρωινός Λόγος» ετοίμασε για τους αναγνώστες του μια ανασκόπηση των 9 πρώτων αγωνιστικών και έναν απολογισμό των μέχρι στιγμής πεπραγμένων από την ομάδα της Ηπείρου.
Σ τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος συγκαταλέγεται μέχρι στιγμής ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος βρίσκεται στην 5η θέση με 13 βαθμούς, έναν λιγότερο από τον Βόλο που επίσης έχει ξεκινήσει θετικά το πρωτάθλημα. Στο παρακάτω αφιέρωμα θα κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας των Γιαννιωτών με τη συμπλήρωση λίγο παραπάνω από το 1/3 της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.
Πέμπτος με όπλο την άμυνα
Με τη νίκη του κόντρα στον Παναιτωλικό με 3-0 ο ΠΑΣ Γιάννινα σκαρφάλωσε στους 13 βαθμούς και προσπέρασε βαθμολογικά τον Παναθηναϊκό που ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Οι Γιαννιώτες βρίσκονται στην 5η θέση της βαθμολογίας με συνολικό απολογισμό 3 νικών, 4 ισοπαλιών και 2 ηττών. Η μέχρι τώρα βαθμολογική συγκομιδή με τους 13 βαθμούς υπερτερεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή των 9 πρώτων αγωνιστικών, όταν ο ΠΑΣ του Αργύρη Γιαννίκη είχε τότε 9 βαθμούς τις 9 πρώτες αγωνιστικές. Βέβαια, υπάρχει ένας σημαντικός αστερίσκος ότι ο ΠΑΣ πέρυσι ξεκίνησε από την 3η αγωνιστική με τον Άρη.
Αναλυτικά ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει κερδίσει τον ΠΑΟΚ με 0-1 στην Τούμπα, τον Παναθηναϊκό με 1-0 στα Γιάννινα και πρόσφατα τον Παναιτωλικό με 3-0 στο «Ζωσιμάδες». Οι Γιαννιώτες έχουν 4 ισοπαλίες με Ιωνικό, Ατρόμητο, ΟΦΗ και Αστέρα Τρίπολης, ενώ έχουν δύο ήττες από τον Ολυμπιακό εντός κι από τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη.
Μέχρι στιγμής ο ΠΑΣ Γιάννινα διαθέτει μαζί με τον προσεχή του αντίπαλο Άρη τη δεύτερη καλύτερη άμυνα, καθώς οι δύο ομάδες έχουν δεχτεί μόλις 6 γκολ, πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό που έχει δεχτεί μόλις 5 γκολ και διαθέτει το καλύτερο παθητικό στην άμυνα.
Αντίθετα, επιθετικά ο ΠΑΣ έχει σκοράρει μόλις 9 φορές, δηλαδή κατά μέσο όρο 1 γκολ ανά παιχνίδι, κάτι που δείχνει και την αδυναμία της ομάδας να βρει επιθετικές λύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κόντρα στον Παναιτωλικό ο ΠΑΣ σκόραρε παραπάνω από ένα γκολ. Σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια σκόραρε μόλις 1 φορά, είτε εντός είτε εκτός έδρας, ενώ έμεινε «άσφαιρος» στη «λευκή» ισοπαλία με τον Ιωνικό στη Νίκαια, αλλά και στη Ριζούπολη στην ήττα με 1-0 από τον Απόλλωνα. Στη συνέχεια θα ξετυλίξουμε το κουβάρι των 9 πρώτων παιχνιδιών του ΠΑΣ Γιάννινα στο πρωτάθλημα.
Με το δεξί στο πρωτάθλημα, σοκ με Κόντε
Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος του ΠΑΣ Γιάννινα θα περίμενε ότι το σύνολο του Ηρακλή Μεταξά θα ξεπερνούσε τον σκόπελο των ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού τις δυο πρώτες αγωνιστικές και θα πετύχαινε μάλιστα το απόλυτο των νικών στα ματς σε Τούμπα και «Ζωσιμάδες» αντίστοιχα. Η συνολικά προβληματική εικόνα και οι ήττες στα φιλικά προετοιμασίας, έδωσαν τη θέση τους σε μία ενθαρρυντική απόδοση στα δυο πρώτα επίσημα παιχνίδια. Η αργοπορημένη, λόγω του θολού τηλεοπτικού τοπίου, έναρξη του πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 11-13 Σεπτεμβρίου και ο ΠΑΣ την Κυριακή 12/09 αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Στο πρώτο μέρος οι Γιαννιώτες ήταν πολύ καλοί στο ανασταλτικό κομμάτι με εξαιρετικούς Καραχάλιο στα χαφ και Κάργα στην άμυνα, ενώ είχαν και φάση με τον Σνάιντερ. Στην επανάληψη, ο ΠΑΣ άντεξε στην πίεση και στο 86’ ήρθε το γκολ με τον Κόντε που εκμεταλλεύτηκε το ολέθριο λάθος των Βαρέλα, Κρέσπο και κυρίως του τερματοφύλακα Ζίβκοβιτς που κλώτσησε αέρα. Η επιστροφή του Κόντε στον ΠΑΣ μετά από 3 χρόνια συνδυάστηκε με τον πιο ιδανικό τρόπο.
Έξι μέρες μετά και με την αύρα του διπλού στη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΣ υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό στο «Ζωσιμάδες». Οι Γιαννιώτες ξεκίνησαν ιδανικά το ματς, καθώς μόλις στο 5’ άνοιξαν το σκορ με εκπληκτικό σουτ του Γκαρντάφσκι που με βολίδα νίκησε τον Διούδη. Το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος του αγώνα, μιας και ο ΠΑΣ έκλεισε τις γραμμές καλά και δεν άφησε τους «πράσινους» να απειλήσουν πολλές φορές την εστία του Λοντίγκιν και έτσι ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας. Η χαρά της νίκης όμως μετριάστηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Πέδρο Κόντε. Ο Ισπανός σε μία ενέργεια στο πρώτο μέρος δεν βρήκε τη μπάλα γεμάτα σε πάσα του Περέα. Η ζημιά ήταν μεγάλη, ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο, χειρουργείο και απουσία από τα γήπεδα για πάνω από έξι μήνες. Η μεγάλη απώλεια της σεζόν για τον ΠΑΣ που έχασε την πιο αξιόπιστη λύση του επιθετικά, αλλά και έναν παίκτη «βαρόμετρο» για την ομάδα που είχε τον ρόλο του ηγέτη στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στα αποδυτήρια.
Διατήρηση αήττητου μέχρι την 5η αγωνιστική
Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου ο ΠΑΣ αντιμετώπισε στη Νίκαια τον νεοφώτιστο Ιωνικό. Κακό παιχνίδι σε γενικές γραμμές με λίγες τις αξιοσημείωτες φάσεις. Η πιο σημαντική φάση των Γιαννιωτών ήταν με τον Εραμούσπε και αντίστοιχα με Τουράμ και Ντάλσιο των Νικαιωτών, με το 0-0 να σφραγίζει τις προσπάθειες των δυο ομάδων, σε ένα παιχνίδι που ξεχάστηκε γρήγορα.
Στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής κόντρα στον ΟΦΗ, ο ΠΑΣ πραγματοποίησε την καλύτερη μέχρι τότε φετινή εμφάνιση σε ένα χορταστικό παιχνίδι με αρκετές φάσεις αλλά αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1. Οι Κρητικοί προηγήθηκαν κόντρα στη ροή του αγώνα με πέναλτι του Νέιρα (12’), όμως ο ΠΑΣ ισοφάρισε με το γκολ του Μιλιντσεάνου (22’). Η ομάδα του Ηρακλή Μεταξά έφτασε πολλές φορές κοντά στο γκολ με κορυφαία την απίστευτη χαμένη ευκαιρία του Μορέιρα (61’), ενώ ο ΟΦΗ είχε δοκάρι (72’) με τον Ντουρμισάι.
Το αήττητο στο πρωτάθλημα διατηρήθηκε και στην 5η αγωνιστική για την ομάδα του Μεταξά που πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1) με αντίπαλο τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Στο πρώτο μέρος ο Ατρόμητος προηγήθηκε με τον Κλωναρίδη (6’) και η εικόνα του ΠΑΣ ήταν κακή, ιδίως στο πρώτο τέταρτο. Ένα τρικ του Μεταξά στην επανάληψη που έβαλε τον Παντελάκη στην επίθεση στα τελευταία λεπτά έφεραν το γκολ της ισοφάρισης από τον Μορέιρα (91'), ενώ λίγο έλειψε ο νεαρός Μίνα να κάνει την ολική ανατροπή στο ντεμπούτο του με τη φανέλα των Ηπειρωτών.
Δυο απανωτές ήττες- πέμπτος με τριάρα
Το αήττητο σερί του ΠΑΣ σταμάτησε την 6η αγωνιστική στο εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό στις 17 Οκτωβρίου. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με τον Αγκιμπού Καμαρά (17’), ενώ ο ΠΑΣ είχε τον έλεγχο του αγώνα στην επανάληψη. Μάλιστα στο 59’ κέρδισε πέναλτι για χέρι που έκανε ο Ρέαμπτσιουκ σε σουτ του Σάλιακα και το εκτέλεσε εύστοχα ο Εραμούσπε για το 1-1. Τελικά, το γκολ της νίκης για τον Ολυμπιακό πέτυχε ο Ελ Αραμπί (83’) και χάρισε μία πολύ δύσκολη νίκη στην ομάδα του. Παρά τις εντυπώσεις και τη μάχη που έδωσε ο ΠΑΣ, δεν κατάφερε να πάρει κάτι από το παιχνίδι κόντρα στους Πειραιώτες.
Η επόμενη ήττα και τελευταία μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα για τον ΠΑΣ ήρθε στη Ριζούπολη στις 23/10 από τον Απόλλωνα (1-0). Η ομάδα της Ηπείρου είχε τον έλεγχο και την κυκλοφορία της μπάλας, τις περισσότερες τελικές προς την εστία, ωστόσο δεν ήταν αποτελεσματική και ουσιαστική στην τελική προσπάθεια, βρίσκοντας απέναντι έναν καλό τερματοφύλακα, τον Κότσαρη, που έκανε φοβερή επέμβαση στο σουτ του Μίνα και έπιασε και το πέναλτι του Περέα στην εκπνοή. Το γκολ που έκρινε την τύχη του αγώνα πέτυχε ο Ιωαννίδης (48’) μετά από εκτέλεση κόρνερ και αδυναμία της γιαννιώτικης άμυνας να διώξει.
Δύο ακόμη αναμετρήσεις, αμφότερες στο «Ζωσιμάδες» έδωσε ο ΠΑΣ Γιάννινα πριν την τρέχουσα διακοπή του πρωταθλήματος για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων. Για την 8η αγωνιστική αναδείχτηκε ισόπαλος (1-1) με τον Αστέρα Τρίπολης. Οι Αρκάδες προηγήθηκαν με το γκολ του Σίτο (34’) για να απαντήσει άμεσα ο ΠΑΣ με την κεφαλιά του Μπρένερ (37’) μετά από σέντρα του Σάλιακα. Άτυχος στη φάση εκείνη ο Αργεντινός επιθετικός που τραυματίστηκε και υπέστη βαρύ διάστρεμμα, κάτι που θα τον αφήσει συνολικά ένα μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης. Ο Αστέρας είχε δοκάρια με τον Άλβαρες (51’) και τον Σίτο (62’), ενώ ο ΠΑΣ έχασε τις δικές του μεγάλες ευκαιρίες με τους Καραχάλιο (50’), Σάλιακα (66’) και πίεσε τους Αρκάδες κυρίως στο τελευταίο δεκάλεπτο και μετά την αποβολή του Μπαράλες (82’) για εκτός φάσης χτύπημα στον Πίρσμαν. Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στις καθυστερήσεις με σουτ του Μορέιρα που απέκρουσε σωτήρια ο Τσιφτσής.
Οι Γιαννιώτες είχαν να κερδίσουν από την 2η αγωνιστική αλλά το ρόδι έσπασε στις 6 Νοεμβρίου στο τελευταίο χρονικά νικηφόρο (3-0) παιχνίδι με τον Παναιτωλικό για την 9η αγωνιστική. Ένα τετράλεπτο στο πρώτο μέρος ήταν αρκετό για τους Γιαννιώτες να καθαρίσουν την υπόθεση νίκη με πέναλτι του Εραμούσπε (33') και προβολή του Περέα (37'), ενώ στο δεύτερο ο αρχηγός Κάργας πέτυχε το τρίτο γκολ με κεφαλιά (58'). Μεγάλες ευκαιρίες για περισσότερα γκολ ο ΠΑΣ με χαμένα τετ-α-τετ του Μιλιντσεάνου, δύο δοκάρια στο τέλος ο Παναιτωλικός με Καρέλη (85') και Βέργο (88').
Η κακοδαιμονία των φετινών σκόρερ
Μια απίστευτη κακοτυχία παρατηρήθηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα στις 9 πρώτες αγωνιστικές και συγκεκριμένα τους σκόρερ της ομάδας καθώς όταν σκοράρουν στη συνέχεια τραυματίζονται και μένουν εκτός των επόμενων αγώνων και δυστυχώς οι περιπτώσεις είναι πλέον αρκετές.
Η αρχή έγινε με τον μεγάλο άτυχο της φετινής σεζόν, τον Πέδρο Κόντε. Ο 33χρονος Ισπανός σκόραρε στην Τούμπα και χάρισε τη νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ με 0-1, όμως στο αμέσως επόμενη παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στις 18 Σεπτεμβρίου υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, χειρουργήθηκε και θα μείνει εκτός για 6 μήνες μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ακολούθησε ο Γκαρντάφσκι που πέτυχε ένα εντυπωσιακό γκολ και χάρισε τη νίκη με 1-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό. Στο επόμενο παιχνίδι με τον Ιωνικό και τη «λευκή» ισοπαλία στη Νίκαια στις 23 Σεπτεμβρίου ο Γερμανοπολωνός τραυματίστηκε καθώς υπέστη τράβηγμα στον προσαγωγό και έχασε τα επόμενα παιχνίδια με ΟΦΗ και Ατρόμητο. Η κατάρα συνεχίστηκε με τον Μιλιντσεάνου που σκόραρε στην ισοπαλία 1-1 κόντρα στον ΟΦΗ, ο οποίος υπέστη μυϊκό τραυματισμό και έμεινε εκτός Εθνικής Μολδαβίας για τα παιχνίδια με Ισραήλ και Δανία, ενώ έχασε και το παιχνίδι του ΠΑΣ στο Περιστέρι.
Τελευταίο θύμα της κακοδαιμονίας των σκόρερ ήταν ο Αργεντινός Φαμπρίτσιο Μπρένερ που σκόραρε κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης και ισοφάρισε σε 1-1, όμως στη φάση του γκολ υπέστη βαρύ διάστρεμμα και θα μείνει ένα μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης.
Δύσκολες μάχες με Άρη και ΑΕΚ
Η διατήρηση της πέμπτης θέσης για τον ΠΑΣ Γιάννινα θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια από τον Ηρακλή Μεταξά και τους παίκτες του στα επόμενα παιχνίδια. Το ερχόμενο Σάββατο η ομάδα της Ηπείρου δοκιμάζεται στο «Κλ. Βικελίδης» της Θεσσαλονίκης κόντρα στον Άρη που είναι έβδομος με 11 βαθμούς. Οι «κίτρινοι» έχουν 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, όμως «κουβαλούν» και μια ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών για την υπόθεση Λάσκοφ. Το έργο του ΠΑΣ Γιάννινα θα είναι δύσκολο και στο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ το Σάββατο 27 Νοεμβρίου. Σε εκείνο το παιχνίδι θα επιστρέψει ως αντίπαλος στο «Ζωσιμάδες» ο Αργύρης Γιαννίκης.