«Δίψα» για νίκη στον ΠΑΣ Γιάννινα

on .

PAS GIANNINA PANAITOLIKOS

Με μοναδικό στόχο την επιστροφή στις νίκες μετά από 6 παιχνίδια ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται σήμερα το απόγευμα (5:15 μ.μ.) τον Παναιτωλικό στο «Ζωσιμάδες» για την 9η αγωνιστική της Super League.
Στην αποστολή ο Κολομβιανός Περέα, ενώ επανέρχεται και ο Γερμανοπολωνός Γκαρντάφσκι.
Το τρίποντο και τη νίκη που θα τον κρατήσουν στην έκτη θέση και ενδεχομένως να τον ανεβάσουν ακόμα και πέμπτο αν ο Παναθηναϊκός δεν κερδίσει τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ψάχνει σήμερα κόντρα στον Παναιτωλικό ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες θέλουν να επιστρέψουν στις νίκες από 4 ισοπαλίες και 2 ήττες προκειμένου να πάνε με ηρεμία στη διακοπή του πρωταθλήματος.
Στην αποστολή ο Περέα
Η προετοιμασία της γιαννιώτικης ομάδας κύλησε χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα. Ο Ηρακλής Μεταξάς εκτός των γνωστών απουσιών των Μπρένερ, Κόντε και Τριάδη που είναι τραυματίες δεν έχει άλλα προβλήματα καθώς και ο Περέα ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού στον ώμο που τον είχε αφήσει εκτός στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολη και συμμετέχει κανονικά στην αποστολή, ενώ επιστρέφει και ο Γκαρντάφσκι που εξέτισε στον αγώνα με τον Αστέρα την ποινή της μιας αγωνιστικής από την κόκκινη κάρτα που είχε δεχθεί στο παιχνίδι Κυπέλλου με τη Λάρισα.
Η προετοιμασία του ΠΑΣ ολοκληρώθηκε χτες το πρωί στο ΠΕΑΚΙ με προπόνηση και στη συνέχεια ο Μεταξάς ανακοίνωσε την 20μελή αποστολή των Γιαννιωτών. Αναλυτικά την αποστολή αποτελούν οι: Λοντίγκιν, Σούλης, Σάλιακας, Παντελάκης, Εραμούσπε, Κάργας, Ντομίνγκεθ, Οικονομόπουλος, Πίρσμαν, Λιάσος, Περέα, Λώλης, Μορέιρα, Σνάιντερ, Καραχάλιος, Γκαρντάφσκι, Σιόντης, Τριάδης Π., Μίνα, Μιλιντεάνου.
Πέραν των τραυματιών Μπρένερ, Κόντε και Τριάδη εκτός για λόγους τακτικής έμειναν οι Αθανασίου, Ρίζος, Καραγιάννης και Κύρκος.
Τα πλάνα του Μεταξά
Ο βαθμός ετοιμότητας του Περέα θα κρίνει εν πολλοίς το βασικό σχήμα του ΠΑΣ. Ο Ηρακλής Μεταξάς δεν θα κάνει πολλές αλλαγές και θα παρατάξει την ομάδα με 4-4-2. Μια πιθανή σύνθεση είναι η εξής: Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Κάργας, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Γκαρντάφσκι, Ντομίνγκεθ, Σνάιντερ, Περέα (Λώλης), Μιλιτσεάνου.
Ο Τζήλος «άρχοντας» του αγώνα
Ο Αθανάσιος Τζήλος από τη Λάρισα θα είναι ο διαιτητής της σημερινής αναμέτρησης ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Παναιτωλικό. Βοηθοί του θα είναι ο Κωνσταντίνος Νικολαΐδης από τη Μακεδονία και ο Δημήτριος Σαμοΐλης από την Αθήνα ενώ τέταρτος ορίστηκε ο Γεώργιος Τζοβάρας από τη Φθιώτιδα.
Στο VAR θα είναι ο Άγγελος Ευαγγέλου από την Αθήνα και AVAR ο Λάζαρος Δημητριάδης από τη Μακεδονία.
Μεταξάς: «Θέλω να  βλέπω τη δίψα για νίκη»
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα τόνισε ότι η ομάδα του παίζει μόνο για τη νίκη και θέλει να δει από τους παίκτες τη δίψα για αυτή στο σημερινό παιχνίδι με τους Αγρινιώτες.
Αρχικά ο 54χονος κόουτς αναφέρθηκε στη ψυχολογική διαχείριση των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων, σημειώνοντας ότι: «Δουλεύουμε και με τις συζητήσεις που έχουμε με τα παιδιά στην προπόνηση προσπαθούμε πολλές φορές να βάλουμε ασκήσεις ότι πρέπει να περάσουμε ένα εμπόδιο. Αυτό είναι το ψυχολογικό κομμάτι και προσπαθούμε να το καλύψουμε».
Για την αδυναμία της ομάδας να πετύχει δεύτερο γκολ: «Πρέπει να βγάλουμε πιο καθαρές ευκαιρίες για να γίνει πιο εύκολο το γκολ. Δεν έχουμε τον Λεβαντόφσκι να χάσει ένα πέναλτι και μετά να βάλει άλλα τρία γκολ. Για αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε τις προϋποθέσεις ακόμα πιο εύκολα για να πετύχουμε το δεύτερο και το τρίτο γκολ»
Για το τι τον ενδιαφέρει περισσότερο κόντρα στον Παναιτωλικό: «Πάντα στόχος είναι η νίκη. Δεν πάω σε παιχνίδι να πω θέλω να χάσω, ούτε ισοπαλία δεν θέλω, θέλω να νικήσω. Αν βγει σε παιχνίδι μια ισοπαλία που ο αντίπαλος είναι καλός θα τη δεχτώ, αλλά πάντα θέλω τη νίκη. Αυτό που θέλω και το είπα πριν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό το λέω και τώρα θέλω ειδικά στην έδρα μας που είναι και ο κόσμος που μας βοηθάει, θέλω να βλέπω δίψα για τη νίκη, ότι πεινάμε και διψάμε για αυτή».
Σύμμαχος του ΠΑΣ η προϊστορία
Την αίγλη των ντέρμπι της βορειοδυτικής Ελλάδας είχαν σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν οι αναμετρήσεις του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Παναιτωλικό που μαγνήτιζαν τα βλέμματα των φιλάθλων των δυο ομάδων. 24 φορές έχουν αναμετρηθεί οι δύο ομάδες στα Γιάννινα σε επίπεδο πρωταθλημάτων Α ' Β' και Γ' Εθνικής Κατηγορίας. Οι Γιαννιώτες μετρούν 15 νίκες, έξι παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα και τρεις φορές ο Παναιτωλικός έφυγε νικητής από το «Ζωσιμάδες». Σε επίπεδο τερμάτων, 32 φορές έχει σκοράρει η γιαννιώτικη ομάδα έναντι 12 της αγρινιώτικης.
Αξέχαστη ήταν η νίκη για τον ΠΑΣ τη σεζόν 2013-14 όταν πέτυχε γκολ στην εκπνοή ο Ρουμάνος Κίτσου(1-0), ενώ έχει να κερδίσει τον Παναιτωλικό στα Γιάννινα από τις 5 Μαρτίου 2016(2-0 με γκολ των Λίλα και Ακόστα). Τρεις φορές έχει κερδίσει ο ΠΑΣ με διαφορά τριών τερμάτων( 3-0 1966-67, 4-1 1973-74), με τελευταία τη σεζόν 2010-11 με σκορ 3-0 χάρη σε δυο γκολ του Μπακαγιόκο και ένα του Τζάνη. Οι Αγρινιώτες έφυγαν με το διπλό στις 12 Ιανουαρίου 1997 για τη Β’ Εθνική με σκορ 2-4 και στις 20/10/2018 με σκορ 0-2 χάρη στα γκολ του Μάζουρεκ για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της S.L. Οι Αγρινιώτες πήραν τη νίκη (0-1) στα Γιάννινα και το Σάββατο του Λαζάρου 24 Απριλίου 2021 με γκολ του Έλντερ Μπαρμπόσα για το μίνι πρωτάθλημα των πλέι άουτ κόντρα στον ΠΑΣ που προετοιμαζόταν για τη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Μόλις μία φορά συναντήθηκαν οι δυο ομάδες για τη Γ’ Εθνική, όταν στις 13 Φεβρουαρίου 2005 ο ΠΑΣ επικράτησε του Παναιτωλικού με σκορ 3-1. Τέλος, στο περσινό ματς της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος οι δυο ομάδες κόλλησαν στο μηδέν στις 7 Νοεμβρίου 2020.
Η αποστολή του Παναιτωλικού
Με αρκετές απουσίες ταξίδεψε στα Γιάννινα ο Παναιτωλικός ενόψει της σημερινής αναμέτρησης με τον ΠΑΣ καθώς δεν βρίσκονται στην αποστολή ο ανέτοιμος Μπαρμπόσα, αλλά και οι Ντίας, Μεντόσα, Λιάβας και Βαρόνε. Αντίθετα, ο προπονητής του Παναιτωλικού Γιάννης Αναστασίου θα έχει στη διάθεση του τον Χουχούμης που αποθεραπεύτηκε.
Αναλυτικά την αποστολή αποτελούν οι: Ροντρίγκες, Αποστολάκης, Χουχούμης, Αντούνες, Καρέλης, Λούι, Βέργος, Κορνέλιους, Ντουάρτε, Μπελεβώνης Χ., Φλόρες, Περέιρα, Μελίσσας, Φυτόπουλος, Μόρσεϊ, Σκιαδάς, Τσιγγάρας, Μπελεβώνης Στ., Μπακαδήμας, Μαλής.