Η «ακτινογραφία» της καλοκαιρινής προετοιμασίας του ΠΑΣ Γιάννινα

on .

PAS OMADA 5 9 21

• «Τα κεφάλια μέσα» από σήμερα για τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα μετά το διήμερο ρεπό που τους έδωσε ο Ηρακλής Μεταξάς, ώστε να μπει στην τελική η ευθεία η προετοιμασία των Γιαννιωτών και να προστεθούν οι τελευταίες «πινελιές» ενόψει του δύσκολου εναρκτήριου αγώνα του πρωταθλήματος, με αντίπαλο τον περσινό Κυπελλούχο Ελλάδας και δευτεραθλητή της Super League ΠΑΟΚ, την ερχόμενη Κυριακή στις 7 μ.μ. στο γήπεδo της Τούμπας.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων του «Άγιαξ της Ηπείρου», ο «Π.Λ.» κάνει ένα σύντομο απολογισμό του μεταγραφικού «πάρε-δώσε» της ομάδας αλλά και των φιλικών αγώνων.
Εποχή Μεταξά και εν τέλει Νάουσα
Στις 3 Ιουνίου η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε την πρόσληψη του 54χρονου ομογενή τεχνικού Ηρακλή Μεταξά, ενός ανθρώπου που η προπονητική πορεία και η γερμανική του φιλοσοφία θύμισε από την αρχή… Γιαννίκη. Στο τεχνικό τιμ παρέμεινε ο προπονητής φυσικής κατάστασης Γιάννης Ντουρουντός, ενώ προστέθηκαν ο βοηθός προπονητής Θανάσης Στάϊκος και ο προπονητής τερματοφυλάκων Σλόμπονταν Σούιτσα. Όλα έδειχναν πώς ο ΠΑΣ μετά το 2010 που είχε πάει στο Ζέεφελντ της Αυστρίας, θα χτιζόταν ξανά σε προπονητικό κέντρο του εξωτερικού, αυτή τη φορά στο Κιέλτσε της Πολωνίας. Δεν ήταν, όμως, γραφτό να μεταβεί στην Πολωνία, καθώς οι διαγνώσεις δυο ποδοσφαιριστών με Covid 19 αλλά και τα προβλήματα λόγω του κορωνοιού στο Κιέλτσε τον κράτησαν σε ελληνικά εδάφη. Έτσι, πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής του προετοιμασίας στα Τρία-Πέντε Πηγάδια της Νάουσας από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου, χωρίς να δώσει εκεί κάποιο φιλικό παιχνίδι λόγω έλλειψης αντιπάλων στην περιοχή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι οκτώ προσθήκες και η πολυπόθητη επιστροφή
Στην απόκτηση εννιά ποδοσφαιριστών προχώρησε ο ΠΑΣ Γιάννινα κατά τη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου, αν και φυσικά οι ομάδες μπορούν να κάνουν μεταγραφή ποδοσφαιριστή που έχει μείνει ελεύθερος έως την μεθεπόμενη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου.
Αναμφίβολα, από τις μεταγραφικές κινήσεις αυτή που σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων του ΠΑΣ ήταν του Πέδρο Κόντε που έμεινε ελεύθερος από την Αλ Ντάφρα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Ο 33 χρονος Ισπανός γκολτζής αγωνίστηκε στον ΠΑΣ τις σεζόν 2016-17 και 2017-18 αφήνοντας το βαθύ του αποτύπωμα. 34 γκολ σε 61 συμμετοχές σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και προκριματικά Europa League.
Ένας ποδοσφαιριστής που έχει ικανοποιήσει με την απόδοσή του στα φιλικά είναι ο Χουάν Χοσέ Περέα. Ο 21χρονος Κολομβιανός επιθετικός έπαιξε δανεικός την περασμένη σεζόν στον Βόλο από τον Παναθηναϊκό και ο ΠΑΣ τον απέκτησε με ελεύθερη μεταγραφή και τριετές συμβόλαιο.
Ο 29 χρονος μεσοεπιθετικός Παναγιώτης Τριάδης με καταγωγή από το Γρεβενίτι Ζαγορίου έπαιξε πέρυσι στην Νορθ Ιστ Γιουνάιτεντ της Ινδίας. Ήταν η πρώτη χρονικά μεταγραφή και είναι συμπαίκτης στον ΠΑΣ με τον αδερφό του Αλέξη, που αγωνίζεται στην ομάδα από τον περασμένο Γενάρη. Πέντε χρόνια έπαιξε στον Λεβαδειακό ο 25 χρονος αμυντικός μέσος Ζήσης Καραχάλιος και επέλεξε τον ΠΑΣ για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ενώ ο 20χρονος αμυντικός Δημήτρης Καραγιάννης προέρχεται από τον Παναθηναικό με μπόλικες συμμετοχές στην Κ19 και 4 στην ανδρική ομάδα.
Γερμανική σφραγίδα δεν υπάρχει στη γιαννιώτικη ομάδα μόνο ελέω Μεταξά αλλά και με την απόκτηση δυο παικτών. Ο 27χρονος Γερμανός επιθετικός Γιαν Μαρκ Σνάιντερ που έπαιζε στην Γιαν Ρέγκενσμπουργκ(Β’ Γερμανίας) και ο 31χρονος Γερμανοπολωνός Μίκαελ Γκαρντάφσκι από την Κρακοβία που αγωνίζεται κυρίως αριστερό εξτρέμ.
Τέλος,στη γιαννιώτικη ομάδα εντάχθηκε ο 26χρονος διεθνής επιθετικός με την Εθνική Γουινέας Αχμάντ Μέντες Μορέιρα και ο 27χρονος τερματοφύλακας Βασίλης Σούλης που αγωνιζόταν στην Παναχαϊκή.

Οι αποχωρήσεις…
Μαζί με τον κύκλο του Αργύρη Γιαννίκη, έκλεισε και ο κύκλος κάποιων ποδοσφαιριστών που είτε δεν ήταν υπολογίσιμοι στο πλάνο της φετινής ομάδας είτε δεν επιθυμούσαν να ανανεώσουν την συνεργασία τους με τον ΠΑΣ.
Στον Απόλλωνα Αθηνών του Γιάννη Πετράκη εντάχθηκαν ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣ Φάμπρι Κάστρο και ο περσινός πρώτος του σκόρερ Γιώργος Παμλίδης, ενώ ο παίκτης αποκάλυψη της ομάδας στη διετία Γιαννίκη, ο Αλέξανδρος Καρτάλης πήγε στον Ατρόμητο. Ο τερματοφύλακας Λευτέρης Χουτεσιώτης θα συνεχίσει στον νεοφώτιστο στη S.L. Ιωνικό, ενώ ο Χρήστος Ελευθεριάδης στη Λαμία. Σε ομάδες της Super League 2 θα αγωνιστούν ο Παντελής Πανουργιάς (Δόξα Δράμας) και ο Γιώργος Ξύδας (Ολυμπιακός Βόλου), ενώ σε αναζήτηση ομάδας βρίσκονται οι Παύλος Γροσδάνης και Γιώργος Δούμτσης που έμειναν πρόσφατα ελεύθεροι.
Σε ομάδες εκτός συνόρων θα αγωνιστούν ο Κροάτης επιθετικός Σάντι Κρίζμαν (Άλταχ στην Αυστρία) και ο Ουκρανός Βλάντισλαβ Νάουμετς που μέχρι στιγμής είναι στα αζήτητα.

Οι νέοι επαγγελματίες και ο Πήλιος
Στην ανδρική ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα προωθήθηκαν το καλοκαίρι και υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο με την ΠΑΕ τρεις νεαροί ποδοσφαιριστές της Κ19. Ο λόγος για τους Γιάννη Ρίζο, Λεωνίδα Μίνα και Ιάσονα Κύρκο.
Σχετικά με τον αμυντικό Σταύρο Πήλιο προτιμήθηκε από τον Ηρ. Μεταξά να παραχωρηθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια και έτσι θα αγωνιστεί στον Ηρακλή.

Προβληματική εικόνα στα φιλικά
Έξι φιλικά παιχνίδια έδωσε κατά την καλοκαιρινή του προετοιμασία ο ΠΑΣ Γιάννινα, μετρώντας μία νίκη, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες.
Το πρώτο φιλικό ο ΠΑΣ το έδωσε στη Λαμία στις 4/8 και γνώρισε την ήττα με 2-0, κάνοντας ένα καλό πρώτο ημίχρονο και κακό δεύτερο. Παράλληλη εικόνα, δηλαδή ένα κακό ημίχρονο και ένα καλό με αρκετές φάσεις, παρουσίασε η ομάδα του Μεταξά στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο (0-0) στις 8/8, ενώ ηττήθηκε με 1-0 στις 14 Αυγούστου στην Τρίπολη από τον συνολικά καλύτερο στο ματς Αστέρα.
Στην φιλική ήττα με 4-1 από τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στις 21/8 , ο ΠΑΣ με εξαίρεση το πρώτο ημίωρο που ήταν σοβαρός, παραδόθηκε στην κυριαρχία των γηπεδούχων και έδειξε πολλές αδυναμίες. Το παιχνίδι στο οποίο η ομάδα της Ηπείρου αποκάλυψε τεράστια κενά στο ανασταλτικό κομμάτι ήταν στη φιλική ήττα με 2-3 από τον Παναιτωλικό στο «Ζωσιμάδες». Στο τελευταίο του φιλικό, ο ΠΑΣ Γιάννινα χάρη σε δυο γκολ του Γιώργου Ζώνιου από την Κ19 κι από ένα των Περέα και Κόντε, επικράτησε με 4-1 του Θεσπρωτού στο ΠΕΑΚΙ στις 1/9.
Το ερώτημα που απασχολεί πλέον τους Γιαννιώτες φιλάθλους είναι αν η ομάδα μπορεί να συνεχίσει την επιτυχημένη «συνταγή Γιαννίκη» κι αν θα παρουσιαστεί έτοιμη για το δύσκολο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, αρχικά με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και στη συνέχεια με τον Παναθηναίκό στα Γιάννινα. Όλα θα φανούν στον αγωνιστικό χώρο, που είναι ο «καθρέφτης» και ο καλύτερος κριτής όλων…