Οι λόγοι που επιλέχθηκε η Κόνιτσα για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Extreme Sports

on .

exarxos

• Τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη ευχαριστεί ο δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου για την απόφασή του να εγκαταστήσει στην Κόνιτσα, στις υπάρχουσες υποδομές στο Αναγνωστοπούλειο Ίδρυμα, το Εθνικό Κέντρο Extreme Sports και Υπαίθριων Αθλητικών Δραστηριοτήτων (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.»).
Παράλληλα αναφέρεται και στην συμβολή του Κονιτσιώτη υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθ. Οικονόμου, ενώ ευχαριστεί και το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Γ. Τάσσο, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη συνάντηση.
Όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο δήμαρχος, η Κόνιτσα επιλέχτηκε διότι:
-Περιβάλλεται από το όρος Σμόλικα (2637 μ.) το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, το όρος Γράμμος (2520 μ.) το τέταρτο ψηλότερο στην Ελλάδα, το όρος Τύμφη (2497 μ.) το πέμπτο ψηλότερο στην Ελλάδα και τη Νεμέρτσικα (2.484μ.).
- Δίπλα της είναι η Χαράδρα του Αώου ποταμού και σε απόσταση 8 χιλ. η χαράδρα του Βίκου.
- Δίπλα της περνά ο ποταμός Αώος που είναι ένα από τα τρία καλύτερα ποτάμια της Ευρώπης για το Kayak.
- Το ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» πάνω από την πόλη είναι το καλύτερο σημείο στην Ελλάδα πτώσης Αλεξιπτώτου Πλαγιάς, διότι οι ανεμοπτεριστές ανεβαίνοντας στα 9.000 πόδια μπορούν να δουν την χαράδρα του Αώου και του Βίκου, την Δρακόλιμνη της Καμήλας και του Σμόλικα, τον ποταμό Αώο και το πέρασμά του στην Αλβανία, το όρος Γράμμος, την Τραπεζίτσα κλπ. Δηλαδή, υπάρχει ένα ανάγλυφο τοπίου μοναδικό στον κόσμο.
- Ο Αώος ποταμός και ο παραπόταμος αυτού ο Βοϊδομάτης χρησιμοποιούνται για το Rafting.
- Ο Δήμος Κόνιτσας στο πλαίσιο του προγράμματος “EX.TOUR” δημιούργησε σε πέντε σημεία αναρριχητικά πεδία που φιλοξενούν 150 αναρριχητικές διαδρομές για το Rock Climbing, ενώ ο Σμόλικας και η Τύμφη είναι ιδανικά για το Ice Climbing. Επίσης, στην Κόνιτσα έχουμε την πρώτη στην Ελλάδα Via Ferrata που είναι εγκατεστημένη μέσα στην χαράδρα του Αώου.
- Ο Αώος ποταμός και ο παραπόταμος αυτού, ο Βοϊδομάτης, είναι από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης με μεγάλο αριθμό ψαριών, κυρίως άγριας πέστροφας και δέχονται κάθε χρόνο πολλούς ερασιτέχνες ψαράδες (χομπίστες) από την Ευρώπη και την Αμερική που ψαρεύουν με τη μέθοδο του Fly Fishing (και όλοι αυτοί επιζητούν τοπικούς «Οδηγούς» για Fly Fishing που δυστυχώς δεν υπάρχουν).
- Υπάρχει το Αναγνωστοπούλειο Ίδρυμα με ένα σύνολο κτηριακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε έκταση 450 στρεμμάτων.

***
Επίσης, ευχαριστίες ο Δήμος εκφράζει και στους: Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, τον Πρόεδρο του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων Παντελή Κολόκα, τον εκπρόσωπο του Αναγνωστοπουλείου Ιδρύματος στην Ελλάδα κ. Γεώργιο Μπασά, όσο και στο ΔΣ του Ιδρύματος στην Αμερική για την συνεχή συμπαράστασή του προς τους κατοίκους της Κόνιτσας, καθώς και στην κυρία Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία κατά την διάρκεια της θητείας της ως Αντιπεριφερειάρχης, πραγματοποίησε την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Αναγνωστοπουλείου Ιδρύματος και Περιφέρειας Ηπείρου.