Ήττα στο Ηράκλειο με το μυαλό στον ημιτελικό

on .

OFH PAS GIANNINA

• Μετά από επτά παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο, το αήττητο σερί του ΠΑΣ Γιάννινα έσπασε τελικά το απόγευμα του Σαββάτου στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» του Ηρακλείου.

Οι Γιαννιώτες προηγήθηκαν στο σκορ με τον Παμλίδη (45+2') στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, αλλά πλήρωσαν στην επανάληψη τα αμυντικά λάθη και δέχτηκαν την ανατροπή του σκορ μέσα σε εννιά λεπτά, αρχικά με τον Σαρδινέρο (52') που εκμεταλλεύτηκε τραγικό λάθος του Κάργα και στη συνέχεια με πέναλτι του Σολίς (61') ύστερα από χέρι του αρχηγού των Γιαννιωτών.
Στους 34 βαθμούς παρέμεινε ο ΠΑΣ Γιάννινα και υποχώρησε στη δεύτερη θέση των play out, καθώς ο Βόλος αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 στη Λαμία, ανέβηκε στους 35 και έμεινε μόνος πρώτος.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ηττήθηκε με το ίδιο σκορ στο Ηράκλειο που είχε χάσει και το παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην κανονική διάρκεια. Ήταν η πρώτη ήττα μετά τις 15 Φεβρουαρίου όταν οι Γιαννιώτες είχαν ηττηθεί με 0-2 από τον ΠΑΟΚ στο Περιστέρι, ενώ ο ΟΦΗ είχε να κερδίσει 12 ολόκληρες αγωνιστικές.
Πώς έπαιξαν
O Αργύρης Γιαννίκης άφησε στον πάγκο τον Μιλιντσεάνου και τον Εραμούσπε που έχασε δύο προπονήσεις, βάζοντας στο βασικό σχήμα τους Μπρένερ και Παντελάκη αντίστοιχα. Ο Τρικαλινός τεχνικός προτίμησε για μία ακόμη φορά τη διάταξη 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας, αριστερό ο Πίρσμαν και κεντρικό αμυντικό δίδυμο ο αρχηγός Κάργας με τον Παντελάκη. Στα αμυντικά χαφ ήταν οι Κάστρο και Ντομίνγκεθ, δεξί εξτρέμ ο Μπρένερ, αριστερό ο Ελευθεριάδης και ο Καρτάλης σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Παμλίδη που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.
Με την ίδια διάταξη 4-2-3-1 παρέταξε τον ΟΦΗ και ο Νίκος Νιόπλιας. Ο Βάτερμαν ήταν κάτω από την εστία, δεξί μπακ ο Μαρινάκης, αριστερό ο Λυμπεράκης, ενώ δίδυμο στα στόπερ ήταν οι Βούρος και Διαμαντής. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Σακόρ και Μεγιάδο, δεξί εξτρέμ ο Γρίβας, αριστερό ο Σολίς και ο Στάρτζεον βρισκόταν σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Σαρδινέρο.
Τον γλίτωσαν Πίρσμαν-Κάργας
Τόσο οι Κρητικοί που καίγονταν για τη νίκη όσο και ο ΠΑΣ που είναι πιστός πάντα στο επιθετικό του πλάνο, έδειξαν από την αρχή τις προθέσεις να παίξουν ανοιχτά, με τους γηπεδούχους να παίρνουν σταδιακά τα ηνία του αγώνα και να έχουν κλασικές φάσεις να ανοίξουν το σκορ. Η πρώτη καλή στιγμή για τον ΟΦΗ ήρθε στο 4’, όταν ο Μαρινάκης έκανε τη σέντρα, ο Σαρδινέρο έστρωσε στον Γρίβα και αυτός σούταρε υπό την πίεση των Κάργα και Ντομίνγκεθ, όμως ο Λοντίγκιν μπλόκαρε τη μπάλα. Η απάντηση του ΠΑΣ ήρθε στο επόμενο λεπτό, όταν από εκτέλεση φάουλ του Καρτάλη, ο Πίρσμαν έκανε το γύρισμα από πλάγια, όμως ο Βάτερμαν μπλόκαρε τη μπάλα.
Οι Ηρακλειώτες άγγιξαν το γκολ στο 7’, από εκτέλεση κόρνερ του Σολίς και αρχική απομάκρυνση των αμυντικών του ΠΑΣ, η μπάλα στρώθηκε στο ημικύκλιο της περιοχής στον Μεγιάδο που έπιασε το σουτ, η μπάλα κόντραρε και ο Σαρδινέρο σε κενή εστία με εξουδετερωμένο τον Λοντίγκιν και από πλάγια δεξιά πλάσαρε, όμως σαν απο μηχανής Θεός ο Πίρσμαν με σωτήριο τάκλιν έδιωξε σε κόρνερ. Μάλιστα, ο Βέλγος αμυντικός ήταν πρωταγωνιστής και στο 14’, όταν ο Μαρινάκης σέντραρε από δεξιά, ο Πίρσμαν έκανε την κεφαλιά προς τα πίσω, όμως η μπάλα έφυγε ελάχιστα πάνω από το δοκάρι του Λοντίγκιν και βγήκε κόρνερ.
Τα προβλήματα στην ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΣ ήταν εμφανή και παραλίγο να κοστίσουν στο 23’. Ο Μαρινάκης σέντραρε από δεξιά, ο Στάρτζεον πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι αλλά ο Κάργας έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή.
Προβάδισμα με Παμλίδη
Έπρεπε να περάσουν 34 λεπτά από την πρώτη φάση του ΠΑΣ για να απειλήσει ξανά την εστία του Βάτερμαν. Στο 39’ ο Διαμαντής με κεφαλιά έδιωξε τη μπάλα από τη σέντρα του Σάλιακα και προ του Παμλίδη, αυτή στρώθηκε στον Ελευθεριάδη που έπιασε το γυριστό σουτ αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα πάνω από την εστία. Η φάση αυτή και το σουτ του Κάστρο που έφυγε άουτ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ήταν ο προάγγελος του γκολ που πέτυχε ο ΠΑΣ
Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Πίρσμαν έκανε εξαιρετική σέντρα από αριστερά, ο Καρτάλης έκανε το εναέριο κοντρόλ και με τη μία το σουτ, ο Βάτερμαν έδιωξε ασθενώς με το χέρι, όμως η μπάλα στρώθηκε στον Παμλίδη που την κοντρόλαρε και με πλασέ την έστειλε να αναπαυτεί στα δίχτυα του ΟΦΗ για το 0-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Αυτό ήταν το έβδομο γκολ στο πρωτάθλημα του Κατερινιώτη επιθετικού και συνολικά όγδοο στη σεζόν, αφού είχε σκοράρει στο ματς του Αγρινίου με τον Παναθηναικό για το Κύπελλο Ελλάδας.
Iσοφάριση με Σαρδινέρο
Παρότι θα περίμενε κανείς το γκολ του Παμλίδη να δώσει φτερά στον ΠΑΣ στην επανάληψη, τελικά ο ΟΦΗ ήταν αυτός που μπήκε δυνατά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Στο 49' ο Σακόρ με ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή του ΠΑΣ και έκανε το σουτ από πλάγια αριστερά, αλλά η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Λοντίγκιν.
Το γκολ της ισοφάρισης για τους Κρητικούς ήρθε στο 52'. Ύστερα από τραγικό λάθος του Κάργα που έχασε το κοντρόλ σε γύρισμα της μπάλας από τον Ντομίνγκεθ, ο Σαρδινέρο του έκλεψε τη μπάλα, μπήκε στην περιοχή και με σκαφτό σουτ κρέμασε τον Λοντίγκιν που ήταν εκτός εστίας και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1. Στο επόμενο λεπτό ο αρχηγός του ΠΑΣ υπέπεσε σε νέο λάθος αλλά ο Πίρσμαν το διόρθωσε, διώχνοντας σε κόρνερ.
Χέρι Κάργα-γκολ Σολίς
Σε ένα διάστημα που ο ΠΑΣ ήταν νωθρός, οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι στο 58', όταν από εκτέλεση φάουλ του Σολίς η μπάλα βρήκε στο χέρι του Κάργα στην προσπάθεια του αρχηγού του ΠΑΣ να απομακρύνει τη μπάλα. Ο Γκορτσίλας συμβουλεύτηκε το VAR, είδε και ο ίδιος τη φάση στο μόνιτορ και καταλόγισε το πέναλτι. Στο 62' ο Σολίς ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι και ευστόχησε στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Λοντίγκιν κάνοντας 2-1.
Εκατέρωθεν φάσεις
Η εικόνα του ΠΑΣ προβλημάτισε τον Αργύρη Γιαννίκη που έριξε στο ματς τον Μιλιντσεάνου στη θέση του Μπρένερ. Με την είσοδο του Μολδαβού το σύστημα γύρισε σε 4-4-2 καθώς ο Καρτάλης πήγε αριστερό εξτρέμ, δεξιά ο Νάουμετς και ο Μιλιντσεάνου παρτενέρ του Παμλίδη στην επίθεση. Ο ρυθμός του αγώνα συνέχιζε να είναι φρενήρης και στο 67' ο Στάρτζεον που δέχτηκε την ασίστ του Σακόρ που έκλεψε τη μπάλα από τον Νάουμετς, έκανε το σουτ από δεξιά εντός περιοχής, όμως ο Λοντίγκιν μπλόκαρε σταθερά.
Η απάντηση του ΠΑΣ ήταν άμεση και στο 68' ο Πίρσμαν δέχτηκε την πάσα του Ντομίνγκεθ, πήρε τη μπάλα, συνέκλινε στον άξονα και έκανε το σουτ, όμως η μπάλα έφυγε λίγο δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Βάτερμαν.
Η πιο μεγάλη ευκαιρία για τους Γιαννιώτες ήρθε στο 77'. Από εκπληκτικό επιθετικό τρανζισιον, η μπάλα πήγε στον Μιλιτσεάνου, ο Μολδαβός απέφυγε τον Βούρο και έκανε το σουτ από τον άξονα, όμως ο Ολλανδός γκολκίπερ του ΟΦΗ έδιωξε με τις γροθιές τη μπάλα.
Σε αντεπίθεση για τους γηπεδούχους στο 88', ο Φερέιρα που βγήκε απέναντι από τον Λοντίγκιν, όμως υπέστη τράβηγμα στον οπίσθιο μηραίο και σούταρε αδύναμα.
Το 2-1 παρέμεινε μέχρι το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Γκορτσίλα με τους Γιαννιώτες να μένουν στους 34 βαθμούς και να γνωρίζουν την ενδέκατη συνολικά ήττα στο πρωτάθλημα.
Διαιτησία: Γκορτσίλας (Δημητριάδης-Μεϊντανάς)
ΟΦΗ (Νιόπλιας): Βάτερμαν, Μαρινάκης, Βούρος, Διαμαντής, Λυμπεράκης, Σακόρ, Μεγιάδο, Στάρτζεον (81’ Νοικοκυράκης), Γρίβας (46’ Φερέιρα- 90’λ.τρ.Βαφέας), Σολίς (76’ Μπαλογιάννης), Σαρδινέρο.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιαννίκης): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Παντελάκης, Κάργας, Κάστρο, Καρτάλης, Μπρένερ (58’ Μιλιντσεάνου), Ελευθεριάδης (46’Νάουμετς), Ντομίνγκεθ, Παμλίδης.
Αποτελέσματα
(2η αγωνιστική)
Ατρόμητος - Απόλλων Σμύρνης 1 - 1
ΟΦΗ - ΠΑΣ Γιάννινα 2 - 1
Λάρισα - Παναιτωλικός 1 - 1
Λαμία - Βόλος 1 - 1

Βαθμολογία
1. Βόλος 35 1-1
2.ΠΑΣ Γιάννινα 34 2-2
3.Ατρόμητος 29 1-2
4.Απόλλων Σμύρνης 29 1-3
5.Λαμία 27 4-1
6.ΟΦΗ 23 2-1
7.Παναιτωλικός 21 1-4
8.Λάρισα 20 3-1