Νίκη «πρωτιάς» θέλει στο Ηράκλειο ο ΠΑΣ Γιάννινα

on .

OFH PAS GIANNINA SHMATA

Στις αγωνιστικές υποχρεώσεις επιστρέφει ο ΠΑΣ Γιάννινα μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 και αντιμετωπίζει σήμερα το απόγευμα (5:15 μ.μ.) τον ΟΦΗ στο γήπεδο «Θ. Βαρδινογιάννης» του Ηρακλείου Κρήτης για την 2η αγωνιστική των play out της Super League, στην πρόβα τζενεράλε πριν το μεγάλο παιχνίδι της Τετάρτης (07/04) με τον Ολυμπιακό για τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.  
Η νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα με 1-0 επί του Ατρομήτου στο «Ζωσιμάδες» στην πρεμιέρα των play out ανέβασε τους Γιαννιώτες στους 34 βαθμούς και ισοβαθμούν με τον Βόλο στην 1η θέση του μίνι πρωταθλήματος. Στόχος της ομάδας του Αργύρη Γιαννίκη είναι να κατακτήσει την πρωτιά στα play out και συνολικά την 7η θέση του πρωταθλήματος. Από την άλλη ο ΟΦΗ παίζει με την πλάτη στον τοίχο καθώς μετά την ισοπαλία στο Πανθεσσαλικό με τον Βόλο ισοβαθμεί με τον Παναιτωλικό στους 20 βαθμούς.
Χωρίς Κρίζμαν και Σιόντη
Το τεχνικό επιτελείο του ΠΑΣ Γιάννινα δούλεψε στο διάστημα της διακοπής πάνω σε συγκεκριμένους τομείς με τους παίκτες, κάνοντας μια μίνι προετοιμασία ενόψει των 6 αγώνων που απομένουν στα play out και τους δύο ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό για το κύπελλο. Εκτός προπονήσεων παρέμεινε οι Κρίζμαν και Σιόντης που δεν ταξίδεψαν στην Κρήτη και έμειναν στα Γιάννινα.  
Ο Κροάτης Κρίζμαν ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα με τρέξιμο προκειμένου να σταματήσουν οι συσπάσεις στη γάμπα, ενώ ο Γιάννιωτης αρχηγός Σιόντης συνεχίζει τη θεραπεία του για το οίδημα στο γόνατο και πιθανότατα θα χάσει όλους τους αγώνες των play out. Στην Κρήτη δεν ταξίδεψε ούτε ο Λώλης καθώς αντιμετώπισε ένα μικροτραυματισμό και δεν προπονήθηκε ούτε την Παρασκευή στο «Ζωσιμάδες» ούτε χτες στο ΠΕΑΚΙ.
Αντίθετα, επιστρέφει ο Οικονομόπουλος που ξεπέρασε τον τραυματισμό του στον ώμο και είναι διαθέσιμος, ενώ κανονικά στην Κρήτη ταξίδεψαν οι Εραμούσπε και Ντομίνγκεθ καθώς φάνηκε ότι η αποχή τους από τις προπονήσεις ήταν προληπτική. 
Μετά τη τελευταία χτεσινή προπόνηση στο ΠΕΑΚΙ ο Αργύρης Γιαννίκης ανακοίνωσε την 20μελή αποστολή της γιαννιώτικης ομάδας που αναχώρησε οδικώς το μεσημέρι για την Αθήνα και από εκεί αεροπορικώς έφτασε στο Ηράκλειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται και ο νεαρός γκολκίπερ Αθανασίου και συνολικά βρίσκονται 3 τερματοφύλακες. 
Αναλυτικά την αποστολή αποτελούν οι: Λοντίγκιν, Χουτεσιώτης, Αθανασίου, Εραμούσπε, Παντελάκης, Πανουργιάς, Κάργας, Σάλιακας, Πίρσμαν, Πήλιος, Οικονομόπουλος, Κάστρο, Καρτάλης, Ντομίνγκεθ, Λιάσος, Νάουμετς, Μπρένερ, Ελευθεριάδης, Παμλίδης, Μιλιντσεάνου.
Πέραν των Σιόντη και Κρίζμαν, εκτός έμειναν οι Λώλης, Γροσδάνης, Δούμτσης, Τριάδης.
Τα πλάνα του Γιαννίκη
Παρότι μετά τον αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα στο Ηράκλειο ακολουθεί την προσεχή Τετάρτη ο μεγάλος ημιτελικός με τον Ολυμπιακό στο «Ζωσιμάδες» ο Αργύρης Γιαννίκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πολλές αλλαγές και αν κάνει rotation, αυτό θα είναι πολύ περιορισμένο. Κατά πάσα πιθανότητα εκτός θα μείνει ο Αργεντινός Εραμούσπε προκειμένου να προστατευθεί ενόψει Ολυμπιακού, ενώ ενδεχομένως να παίξει κι ένας εκ των Μπρένερ και Νάουμετς.
Μια πιθανή σύνθεση του ΠΑΣ είναι η εξής: Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Παντελάκης, Κάργας, Κάστρο, Ντομίνγκεθ, Καρτάλης, Ελευθεριάδης, Παμλίδης (Μπρένερ), Μιλιντσεάνου.
 Να σπάσει την αρνητική  παράδοση
Οι αναμετρήσεις του ΠΑΣ Γιάννινα κόντρα στον ΟΦΗ έχουν ιδιαίτερο γόητρο για τους φιλάθλους του «Άγιαξ της Ηπείρου» με αφορμή τα αλήστου μνήμης μπαράζ της Ρόδου το 2001 (1-0, 2-0) και τα επεισόδια που είχαν γίνει  στις 17 Ιουνίου στον τελευταίο αγώνα των μπαράζ που έκρινε και τον υποβιβασμό του ΠΑΣ στην Β' Εθνική. 
Από εκεί και πέρα, η πλάστιγγα της παράδοσης στις αναμετρήσεις με γηπεδούχο τον ΟΦΗ, γέρνει ξεκάθαρα υπέρ της κρητικής ομάδας. Σε 27 ματς, ο ΟΦΗ μετράει 19 νίκες, 4 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα και 4 φορές ο ΠΑΣ έφυγε νικητής από το Ηράκλειο, εκ των οποίων η μία ήταν στα χαρτιά (0-3) τη σεζόν 2014-15 σε ένα ματς που είχε γίνει οριστική πριν την έναρξή του η αποχώρηση των Κρητικών από εκείνο το πρωτάθλημα. Την προηγούμενη φορά που ο ΠΑΣ πήρε το διπλό ήταν τον Απρίλιο του 2012 με σκορ 0-2 χάρη στα γκολ των Τζάνη και Βίλα. Οι άλλες δυο φορές ήταν τη σεζόν 1972-73 για τη Β΄Εθνική(0-1) και τη σεζόν 1976-77 (1-2) για την Α’ Εθνική.
Οι τέσσερις  ισοπαλίες που έχουν έρθει είναι όλες με 1-1, ενώ έξι φορές ο ΟΦΗ κέρδισε τον ΠΑΣ με διαφορά τριών τερμάτων, εκ των οποίων οι 4 με 3-0 και οι 2 με 4-1. Και σε επίπεδο τερμάτων υπερτερεί η ομάδα του Ηρακλείου που έχει σκοράρει 48 φορές, έναντι 16 του ΠΑΣ.  Τέλος, στην κανονική διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος, ο ΟΦΗ επικράτησε με 2-1 του ΠΑΣ με τέρματα των Στάρτζεον και Νέιρα με πέναλτι, ενώ για τον ΠΑΣ είχε σκοράρει ο Ελευθεριάδης.
Διαιτητής ο Γκορτσίλας 
Ο Ευστάθιος Γκορτσίλας από τη Μακεδονία ορίστηκε να διευθύνει τη σημερινή αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννινα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Βοηθοί του Γκορτσίλα θα είναι ο Λάζαρος Δημητριάδης από τη Μακεδονία και ο Ανδρέας Μειντανάς από την Αχαία ενώ τέταρτος ορίστηκε ο Αριστομένης Κουτσιαύτης από την Άρτα. Διαιτητής VAR θα είναι ο Εμμανουήλ Σκουλάς από τη Θεσσαλία και AVAR ο Χρήστος Μπαλτάς από την Αχαΐα. Παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο Νικόλαος Αγαδάκος από τον Πειραιά.
Με 8 απουσίες ο ΟΦΗ
Με αρκετές απουσίες και συγκεκριμένα 8 τον αριθμό θα παραταχθεί ο ΟΦΗ στο σημερινό παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Κρητικοί «καίγονται» για βαθμούς καθώς παλεύουν για την παραμονή τους, κυρίως μαζί με τον Παναιτωλικό και τη Λάρισα.
Ο προπονητής της ομάδας του Ηρακλείου Νίκος Νιόμπλιας δεν θα έχει στη διάθεση του οκτώ ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα τους Νέιρα, Ντε Γκουζμάν, Τσιλιανίδη, Καστάνιος, Ναμπί, Στάικο, Βαζ και Γιάννου, ενώ επιστρέφει μετά από απουσία  δύο μηνών ο Σελίμοβιτς.
Αναλυτικά την αποστολή αποτελούν οι: Βάτερμαν, Σηφάκης, Ουές, Λυμπεράκης, Σακόρ, Σελίμοβιτς, Μαρινάκης, Στάρτζεον, Φελίπε, Σολίς, Βαφέας, Βούρος, Διαμαντής, Μπαλογιάννης, Νοικοκυράκης, Σαρδινέρο, Μεγιάδο, Γκαργκαλατζίδης, Γρίβας, Κοροβέσης.