ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΝΑΝ ΒΑΘΜΟ, ΕΧΑΣΕ ΔΥΟ…

on .

PAS 1

Έναν βαθμό αντί για τρεις πήρε ο ΠΑΣ Γιάννινα χτες στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» της Θεσσαλονίκης στη πρεμιέρα των αγωνιστικών του υποχρεώσεων και την επιστροφή του στην Super League. Οι Γιαννιώτες προηγήθηκαν με 0-2 μετά από ένα εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο, αλλά οπισθοχώρησαν και δέχτηκαν την ισοφάριση στην επανάληψη από τον Άρη, με το τελικό 2-2 να τους αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Ο ΠΑΣ Γιάννινα προηγήθηκε με τα γκολ των Νάουμετς (15') και Παντελάκη (22'), αλλά ισοφαρίστηκε από τον Άρη με τα γκολ των Φετφατζίδη (48') και Ματίγια (67').
Mε τον βαθμό της ισοπαλίας έφυγε ο ΠΑΣ Γιάννινα από το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» της Θεσσαλονίκης καθώς αναδείχτηκε ισόπαλος 2-2 με τον Άρη για την 3η αγωνιστική της Super League. Οι Γιαννιώτες έκαναν ονειρεμένο ξεκίνημα στο πρώτο ημίχρονο με τα γκολ των Νάουμετς (15') και Παντελάκη (22'), αλλά πλήρωσαν ένα κακό εικοσάλεπτο στην επανάληψη και δέχτηκαν δύο γκολ από τους Φετφατζίδη (48') και Ματίγια (67') για τον Άρη. Θετικότατες εντυπώσεις άφησε η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη στη δική της πρεμιέρα στο πρωτάθλημα για την 3η αγωνιστική της Super League και έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα ενόψει συνέχειας καθώς θα μπορούσε να είχε φύγει κάλλιστα με το τρίποντο από μια δύσκολη έδρα.
Πως έπαιξαν
Ο Αργύρης Γιαννίκης παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με το αγαπημένο του 4-4-2 και προτίμησε τον Παμλίδη αντί του νεαρού Λώλη και τον Καρτάλη αντί του Κάστρο. Κάτω από τα δοκάρια είναι ο Χουτεσιώτης, δεξί μπακ ο Σάλιακας και αριστερό ο Πίρσμαν, με τους Παντελάκη και Εραμούσπε στο κέντρο της άμυνας.
Το δίδυμο στα αμυντικά χαφ αποτελούσαν οι Σιόντης και Καρτάλης, δεξί χαφ ο Παμλίδης και αριστερό ο Νάουμετς, με τους Λέο και Κρίζμαν στην επίθεση. Στο δεύτερο ημίχρονο με τη είσοδο του Κάστρο πέρασε τον Καρτάλη αριστερό χαφ και πήγε δεξιά ο Νάουμετς, ενώ με την είσοδο του Ντομίνγκεθ γύρισε το σύστημα σε 4-2-3-1 στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού.
Από την άλλη ο Άκης Μάντζιος παρέταξε τον Άρη με διάταξη 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κουέστα, δεξί μπακ ο Ροζ και αριστερό ο Γκάνεα, με τους Δεληζήση και Ντάτκοβιτς να είναι στο κέντρο της άμυνας. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Σάσα και Ματίγια, δεξί χαφ ο Φετφατζίδης, αριστερό χαφ ο Μπρούνο Γκάμα και επιτελικό χαφ ο Μπερτόγλιο πίσω από τον Λόπεθ που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.
Φανταστικό ξεκίνημα ο ΠΑΣ
Τι κι αν είχε να παίξει επίσημο παιχνίδι από τις 8 Μαρτίου και το 4-1 επί της Κέρκυρας, τι κι αν έμεινε τόσους μήνες με αγωνιστική απραξία λόγω κορωνοϊού. Ο ΠΑΣ Γιάννινα του Αργύρη Γιαννίκη μπήκε «διψασμένος» στο χτεσινό παιχνίδι και με αρκετά τρεξίματα και όρεξη για ποδόσφαιρο. Μόλις στο 6' η γιαννιώτικη ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη έκανε αισθητή την παρουσία της όταν αναπτύχθηκε από τα δεξιά με τον Παμλίδη, η μπάλα στρώθηκε στον Πίρσμαν που είχε συγκλίνει στον άξονα, ο Βέλγος έπιασε το σουτ με το αριστερό, όμως η μπάλα έφυγε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Κουέστα.
Οι παίκτες του Γιαννίκη πίεζαν ψηλά και είχαν πολλές κερδισμένες μπάλες, μπλοκάροντας τον Άρη και βραχυκυκλώνοντας την ανάπτυξη των Θεσσαλονικιών. Η ομάδα του Άκη Μάντζιου, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στην τεχνική ηγεσία, είχε την πρώτη καλή στιγμή στο 10' μετά από ατομική ενέργεια και σουτ του Μπερτόγλιο, αλλά ο Χουτεσιώτης ήταν σε ετοιμότητα και έδιωξε.
Γκολάρα ο Νάουμετς
Με τη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου ο ΠΑΣ Γιάννινα πήρε θέση οδηγού και το προβάδισμα στο ματς με φοβερό γκολ του Ουκρανού Βλάντισλαβ Νάουμετς. Συγκεκριμένα, στο 15' ο Παμλίδης κινήθηκε από δεξιά, έστρωσε στον Νάουμετς και ο Ουκρανός μετά το κοντρόλ έπιασε ένα φοβερό σουτ με το αριστερό και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κουέστα παρά την προσπάθεια του τερματοφύλακα του Άρη για το 0-1. Οι παίκτες του ΠΑΣ πανηγύρισαν έξαλλα το παρθενικό γκολ της ομάδας στην επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία, όλοι μαζί αγκαλιασμένοι στο κέντρο του γηπέδου και με επίκεντρο φυσικά των πανηγυρισμών τον Ουκρανό σκόρερ.
Μετά το σοκ του 0-1, ο Άρης προσπάθησε να απαντήσει άμεσα με σουτ του Μπρούνο Γκάμα στο 18', η μπάλα κόντραρε και άλλαξε πορεία, αλλά δεν ξεγέλασε τον Χουτεσιώτη που έπεσε και μπλόκαρε σταθερά. Ένα λεπτό αργότερα οι Θεσσαλονικείς έχασαν μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση. Στο 19' μετά από συρτή σέντρα από δεξιά και κακή απομάκρυνση του Παντελάκη, η μπάλα στρώθηκε στον Φετφατζίδη που έπιασε το σουτ, όμως ο Χουτεσιώτης έκανε μια σωτήρια επέμβαση παρότι δεν είχε καλό οπτικό πεδίο και έσωσε τη γιαννιώτικη εστία. Δευτερόλεπτα αργότερα, στο 20', ένα φάουλ του Ματίγια από πλάγια αριστερά πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Χουτεσιώτη.
Μισό-μισό Εραμούσπε και Παντελάκη
Το δεύτερο χτύπημα του ΠΑΣ Γιάννινα ήρθε στο 22' όταν οι Γιαννιώτες πήραν προβάδισμα δύο τερμάτων. Ο Καρτάλης εκτέλεσε κόρνερ από τη δεξιά πλευρά, ο τερματοφύλακας Κουέστα έκανε άστοχη έξοδο και η μπάλα πήγε στο δεύτερο δοκάρι, εκεί ο προωθημένος Αργεντινός Εραμούσπε πήρε την κεφαλιά νικώντας τους αμυντικούς του Άρη, η μπάλα πήγαινε προς την εστία και εκεί πετάχτηκε ο Παντελάκης και την έσπρωξε στα δίχτυα για το 0-2 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ένα γκολ που ανήκει εξ ημισείας στους δύο στόπερ του ΠΑΣ, όμως χρεώθηκε στον Παντελάκη που έκανε την τελευταία επαφή με την μπάλα πριν αυτή αναπαυτεί στα δίχτυα του Κουέστα.
Πίεση χωρίς αποτέλεσμα
Τα πράγματα έγιναν δύσκολα για τον Άρη μετά το 0-2 του ΠΑΣ Γιάννινα και γιαυτό οι παίκτες του Μάντζιου προσπάθησαν να μειώσουν άμεσα το σκορ.Στο 29' ο Ροζ έκανε το σουτ μετά από κεφαλιά απομάκρυνση του Παντελάκη, όμως η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Χουτεσιώτη.
Στο 34' ο Μπερτόγλιο ξεπέρασε τον Σάλιακα και μπήκε στην περιοχή κάνοντας την παράλληλη σέντρα, όμως έδιωξε ο Εραμούσπε πριν η μπάλα καταλήξει στον επιθετικό Λόπεθ του Άρη.
Δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ο Μπρούνο Γκάμα απείλησε με απευθείας εκτέλεση φάουλ, όμως η μπάλα έφυγε άουτ και το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε ιδανικά για τον ΠΑΣ με προβάδισμα δύο τερμάτων και το 0-2 να του δίνει αυτοπεποίθηση για την επανάληψη.

PAS 2

Μείωσε ο Φετφατζίδης
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Αργύρης Γιαννίκης έριξε στο ματς τον Κολομβιανό Κάστρο αντί του Ουκρανού Νάουμετς, με προφανή στόχο να κρατήσει μπάλα στον χώρο του κέντρου. Από την άλλη ο Άκης Μάντζιος έριξε στον αγώνα τον Αυστραλό Τζέγκο στη θέση του Ντάτκοβιτς. Ο Τζέγκο πήγε δίπλα στον Ματίγια στα αμυντικά χαφ, ο Σάσα πέρασε δεξί μπακ και ο Ροζ στόπερ δίπλα στον Δεληζήση.
Ο Άρης ευτύχησε να πετύχει τη μείωση του σκορ πολύ νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο και να ξαναμπει στη διεκδίκηση της αναμέτρησης. Μόλις στο 48' ο Μπρούνο Γκάμα κινήθηκε ωραία από αριστερά, είδε και άνοιξε έξυπνα για τον Φετφατζίδη από δεξιά, αυτός έκανε το κοντρόλ και με φαλτσαριστό σουτ νίκησε τον Χουτεσιώτη και μείωσε σε 1-2.
Ισοφάρισε με Ματίγια ο Άρης
Έγινε αυτό που δεν ήθελε επ' ουδενί ο Αργύρης Γιαννίκης. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δέχτηκε γκολ πολύ νωρίς στην επανάληψη και άλλαξε η ψυχολογία και η ροή της αναμέτρησης. Ο Τρικαλινός τεχνικός προσπάθησε να το αλλάξει αυτό και πέρασε στο ματς τους Λώλη και Ντομίνγκεθ στις θέσεις των Λέο και Καρτάλη αντίστοιχα. Μάλιστα έκανε και αλλαγή συστήματος σε 4-2-3-1 με "κόφτες" τους Κάστρο και Σιόντη και μπροστά τους τον Ντομίνγκεθ, δεξιά τον Παμλίδη και αριστερά τον Λώλη, ενώ στην κορυφή συνέχισε μόνος του ο Κρίζμαν.
Το γκολ της ισοφάρισης για τον Άρη ήρθε τελικά από εκτέλεση στημένης μπάλας. Ο σπεσιαλίστας Ισπανός Χαβιέ Ματίγια, ο οποίος έχει σημειώσει ουκ ολίγα γκολ με φάουλ, με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε τη μπάλα στο παραθυράκι του Χουτεσιώτη που δεν μπόρεσε να αντιδράσει και η μπάλα πήγε στα δίχτυα για το 2-2.
Τεράστια ευκαιρία με Λιάσο
Το ματς έγινε σκληρό στο τελευταίο εικοσάλεπτο και αναγκαστικά ο διαιτητής Ευαγγέλου άρχισε να μοιράζει κίτρινες κάρτες. Ο Μάντζιος έριξε στο ματς τον Μάνο στη θέση του Μπερτόγλιο και γύρισε το σύστημα σε 4--4-2 αποζητώντας το γκολ που θα του χάριζε τη νίκη.
Όμως το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν ψυχωμένο για τους παίκτες του Αργύρη Γιαννίκη και ήταν αυτοί που έφτασαν πιο κοντά στο γκολ και στη νίκη. Στο 84' το σουτ του Παμλίδη πήγε στο κέντρο της εστίας και ο Κουέστα μπλόκαρε, ενώ στο 86' ο Λιάσος πέρασε στη θέση του Παμλίδη στον αγωνιστικό χώρο.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε τη μεγάλη ευκαιρία να αποδράσει με το διπλό από το «Κλεάνθης Βικελίδης» αλλά την έχασε στις καθυστερήσεις του αγώνα. Συγκεκριμένα, στο 93' και μετά από φάση διαρκείας στα καρέ του Κουέστα μετά από εκτέλεση φάουλ του Κρίζμαν πάνω στο τείχος και επαναφορά της μπάλας, αυτή κατέληξε στον Λιάσο που σούταρε με τον γκολκίπερ του Άρη εκτός θέσης, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο διαιτητής Ευαγγέλου υπέδειξε off side μετά από υπόδειξη του βοηθού Παπαδάκη,αλλά δεν ήταν ο Λιάσος και αν το γκολ είχε μπει θα μέτραγε κανονικά από το VAR.
Το τελευταίο σφύριγμα του Αθηναίου ρέφερι βρήκε ΠΑΣ Γιάννινα και Άρη ισόπαλους 2-2 να μοιράζονται από ένα βαθμό. Πρώτος βαθμός για τους Γιαννιώτες που μπήκαν δυναμικά στο πρωτάθλημα την 3η αγωνιστική, ενώ αυτή ήταν η πρώτη απώλεια βαθμών για τον Άρη μετά τις νίκες επί της Λαμίας και του Βόλου.

* * * 

Διαιτησία: Ευαγγέλου (Μαυρουδής - Παπαδάκης)
Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Ροζ, Δεληζήσης, Ντάτκοβιτς (46’ Τζέγκο), Γκάνεα, Ματίγια, Σάσα (65' Μαντσίνι), Μπερτόγλιο (77’ Μάνος), Φετφατζίδης, Μπρούνο Γκάμα, Λόπεθ .
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Χουτεσιώτης, Σαλιάκας, Πίρσμαν, Εραμούσπε, Παντελάκης, Σιόντης, Καρτάλης, (63’ Ντομίνγκεθ), Νάουμετς (46’ Κάστρο), Παμλίδης (86' Λιάσος), Λέο (56' Λώλης), Κρίζμαν.
* * *
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Άκης Μάντζιος (Άρης):
«Νομίζω ότι αιφνιδιαστήκαμε πάρα πολύ στην αρχή του παιχνιδιού. Σε δύο επιθέσεις δεχθήκαμε δύο γκολ, χάσαμε την ηρεμία. Κάναμε κάποιες ευκαιρίες για το 2-1. Στο δεύτερο ημίχρονο αλλάξαμε κάποια πράγματα. Ρισκάραμε, κάναμε το 2-2 και το άγχος και η πίεση για το τρίτο γκολ μας έκαναν να χάσουμε την ισορροπία μας. Θέλαμε τους βαθμούς της νίκης, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε κρατάμε τον πόντο και θέλουμε να βελτιωθούμε στη συνέχεια».
Για τις αλλαγές και τη χρησιμοποίηση του Μαντσίνι ως δεξί μπακ: «Ήταν κινήσεις ρίσκου. Στο κομμάτι του δεξιού μπακ, με την απώλεια του Σάκιτς, είχαμε μόνο τον Ρόουζ. Ο Σάσα είχε ένα πρόβλημα στο πόδι από το ημίχρονο. Επρεπε να ρισκάρουμε, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Βγάλαμε αντίδραση, αναπτυχθήκαμε ορθολογικά αλλά δεν καταφέραμε Δνα πάρουμε τους τρεις βαθμούς».
Για το αν πλέον έχει εικόνα για την ομάδα: «Σίγουρα έχω μια εικόνα. Κάναμε τρεις προπονήσεις. Κάποια πράγματα βγήκανε. Υπάρχουν πράγματα που κρατάω για εμένα και το τεχνικό τιμ και πρέπει να τα βελτιώσουμε στη συνέχεια».

ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ (Προπονητής ΠΑΣ Γιάννινα)
«Ξεκινήσαμε πολύ καλά μετά την απραξία που είχαμε από τον Μάρτιο, παίξαμε καλά τα πρώτα 25 λεπτά, αλλά μετά το 0-2 φάνηκε ότι έχουμε να αγωνιστούμε για μεγάλο διάστημα. Δεν έχουμε την απαιτούμενη διάρκεια, αλλά θα τη βρούμε στη συνέχεια και σίγουρα θα χρειαστούμε χρόνο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου γιατί μετά από τόση αποχή κι ενώ ήρθαν αργά οι μεταγραφές τα πήγαν καλά. Αν βάλουμε τα πράγματα στη ζυγαριά ήταν καλό το αποτέλεσμα»
Για το τι κρατάει από τον αγώνα: «Κρατάμε από το ματς ότι ήμασταν πιστοί στο πλάνο με μια μεγάλη ομάδα όπως ο Άρης, είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού, αλλά μετά φάνηκε ότι δεν είχαμε πολλά παιχνίδια στα πόδια μας».
Για τους παίκτες που αγωνίστηκαν πρώτη φορά στην Super League: «Δουλεύουμε από πέρυσι με αυτά τα νεαρά παιδιά και προσπαθούμε να τα εξελίξουμε. Είχαμε τις κινήσεις που θέλαμε στην αρχή από όλη την ομάδα».
Για το δικό του ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία: «Είναι δευτερεύον το δικό μου ντεμπούτο, αλλά θα ήθελα να κερδίσουμε. Τηρουμένων των αναλογιών πάντως τα πήγαμε καλά».

* * * 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αστέρας Τρίπολης-Απόλλων Σμ. -
Βόλος-ΠΑΟΚ 0-0
Ολυμπιακός-Παναιτωλικός 2-0
Άρης-ΠΑΣ Γιάννινα 2-2
ΟΦΗ-Ατρόμητος 2-2
ΑΕΚ-Λαμία 3-0
Λάρισα-Παναθηναϊκός (σήμερα)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1.Άρης 7 6-3
2.Ολυμπιακός* 6 5-0
3.ΑΕΚ* 6 5-0
4.ΟΦΗ 5 5-4
5.ΠΑΟΚ 5 2-1
6.Βόλος 4 2-1
7.Αστέρας Τρίπολης* 3 1-3
8.Ατρόμητος 2 3-5
9.Παναιτωλικός 1 1-5
10.ΠΑΣ Γιάννινα** 1 2-2
11.Λαμία 0 2-5
12.Λάρισα** 0 0-1
13.Παναθηναϊκός** 0 0-1
14.Απόλλων Σμύρνης 0 0-0
* Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Έχουν δύο ματς λιγότερα